Jump to content

Ne vidim, ne čujem, ne govorim zlo... radim li zlo?

Препоручена порука

пре 3 минута, Ayla рече

Ja se ponekad plašim tebe. 0703_read

Ja sam čovek fin i suptilan mogu te ubijem na mestu ovde.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Lady Godiva рече

Зар га ми не само својим чињењем него и нечињењем издајемо готово свакодневно? Није ли то горе него да Га се декларативно одрекнемо? 

Pa dobro, ali u onakvim ekstremnim sutuacijama, when it comes down to it...

Da si npr. zaposlena na fakultetu (kao neki forumasi) i da vlada donese uredbu po kojoj neke jevrejske kolege gube posao, verovatno bi rekla 'au, covece!' I bila bi srecna sto se nije desilo tebi... Da li bi se usprotivila, izgubila posao i ti i verovatno zavrsila u logoru zbog toga? I don't think so.

E tako je bilo i u stvarnosti. :)

Tako su isle stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Аурор рече

Pa dobro, ali u onakvim ekstremnim sutuacijama, when it comes down to it...

Da si npr. zaposlena na fakultetu (kao neki forumasi) i da vlada donese uredbu po kojoj neke jevrejske kolege gube posao, verovatno bi rekla 'au, covece!' I bila bi srecna sto se nije desilo tebi... Da li bi se usprotivila, izgubila posao i ti i verovatno zavrsila u logoru zbog toga? I don't think so.

E tako je bilo i u stvarnosti. :)

Tako su isle stvari.

Ја бих дефинитивно смислио начин како да се супротставим. Можда не бих отворено, ако бих проценио да је велика опасност по мене и моју породицу, али бих нешто предузео...некако. Хиљаде Немаца под нацистима су имали петљу и отворено им рекли 'не' и остали без глава. У неким случајевима убијене су и њихове породице или отеране у логоре. Њима вечна слава и капа доле, али ја се не бих усудио да тврдим да бих исто поступио...У сваком случају, далеко било и не поновило се више никада никоме.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Muramasa рече

A da vi malo prestanete da pravite vrlinu od slabosti, nemoci i slinavosti?

А да ти мало престанеш да правиш врлину од сирове агресивности и умишљене псеудомушкости?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Muramasa рече

Ja bar ne bezim od fizickog okrsaja, kao vi hrabri sto prvo pobegnete u ulaz, pa zovete policiju.

Je li moguće da se pozivaš na hrabrost, kritikujući mudar postupak djeteta, koje je na najbolji mogući način reagovalo?

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Muramasa рече

Ja bar ne bezim od fizickog okrsaja, kao vi hrabri sto prvo pobegnete u ulaz, pa zovete policiju.

Пази, нико од нас сигурно не би стајао док га ти млатиш, неко би побегао, али неко и не би. Ја бих нпр. покушала да избегнем насиље, али ако би ти скочио да ме измлатиш, вероватно бих те одувала да не би знао где си, џаба би ти било и оружје и тренинзи, веруј ми. Али, не размишљам тако, не вичем о томе као ти, не прижељкујем да свима покажем како сам јака и физички спремна, не желим никакво насиље и не улазим мислено са тобом у тучу, штагод да напишеш, урадиш или кажеш. То ме не чини слабом. Напротив.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Lady Godiva рече

Да си икада пробао да некоме отвориш срце (и не на морбидан начин који ти пада на памет) видео би да је за потребно имати храбрости.

Na kakvo otvaranje srca drugom ovde misliš?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Hipotetička situacija,dođe neki debil i uzme da lomi ikone po Hramu,da ruši sve živo,ikonostas na primer i slično.Šta bi trebalo u tom slučaju jedan hrišćanin da radi?Da isšutira to govedo napolje i izbaci iz Hrama uz upotrebu sile ili da ne znam sad pojača još više molitvu i kaže Oprosti mu Oče ne zna šta čini?Ja bi ovo prvo jer što reče Putin ,nisam na tako visokom moralnom nivou.:D

Подели на овим сајтовима

Kratose, svako normalan bi tako :D Secam se kao juce kad mi je stari otac Dj pricao o tome kako je jurio lopova od crkve do autokomande, i stigao ga je i vratio pare koje je ovaj ukrao, covek kasnih 60 godina, koji je preziveo ustasko zarobljavanje i mucenje u Lori i jedva Bozijim cudom sacuvao zivot....inace ovako je najneznije bice koje znam, koji je oprostio sve sto je doziveo i kao starac Vukasin kad ga je kontaktirao jedan od cuvara koji ga je mucio je rekao ti si sine radio svoj posao, od mene ti je prosto a s Bogom vidi sta ces i koji je u fazonu, mozes ti mene muciti al na svetinju ne dam tj ne mozes praviti budalu od mene i koji ce uvek zastititi nemocne i slabe. I da, jeste u fazonu oprastanja i mira, al ne isfeminiziranog kako vi to zovete.

Taj preterani pacifizam nije hriscanstvo.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Јелена011 рече

Kratose, svako normalan bi tako :D Secam se kao juce kad mi je stari otac Dj pricao o tome kako je jurio lopova od crkve do autokomande, i stigao ga je i vratio pare koje je ovaj ukrao, covek kasnih 60 godina, koji je preziveo ustasko zarobljavanje i mucenje u Lori i jedva Bozijim cudom sacuvao zivot....inace ovako je najneznije bice koje znam, koji je oprostio sve sto je doziveo i kao starac Vukasin kad ga je kontaktirao jedan od cuvara koji ga je mucio je rekao ti si sine radio svoj posao, od mene ti je prosto a s Bogom vidi sta ces i koji je u fazonu, mozes ti mene muciti al na svetinju ne dam tj ne mozes praviti budalu od mene i koji ce uvek zastititi nemocne i slabe. I da, jeste u fazonu oprastanja i mira, al ne isfeminiziranog kako vi to zovete.

Taj preterani pacifizam nije hriscanstvo.

:aplauz:

Подели на овим сајтовима

Овлаш сам прелетео преко теме, па сам можда нешто пропустио. Ко је и где написао да насилника треба пустити да ломи иконе у храму и слично? Колико видех, сви би му се успротивили силом, ако је потребно. Само што би једни садистички уживали у тој примени силе, употребљавали је прекомерно без потребе само јер им се може, јер су "јаке мушкарчине", па би још наставили да се иживљавају над насилником чак и када је онеспособљен. То није хришћанство, а није ни јунаштво. Тако не раде војници. Питајте Ракића. Никад нисам чуо професионалног војника да каже: "Кад ми дође онај НАТО војник, руке и ноге ћу му исећи, главу ћу му откинути и исшутираћу га из Србије, мамицу му америчку!" 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Muramasa рече

Meni se još više gadi u hrišćanstvu to što se pravi vrlina od stradanja i što se mučeništvo favorizuje u odnosu na junaštvo ili, još gore, kada se mučeništvo naziva istinskim junaštvom.

Onda dođu prepodobni i blagočestivo razglabaju nad "česno postradalim".

bravo!!!

evo hrišćani danas slave njima svetog prvomučenika Stefana. Vidi molim te do kojih to granica ide.

Zamisli, još je dok su ga zasipali kamenjem govorio nešto u fazonu: oprosti im Oče, ili tome slično bezumlje.

strašno

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...