Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Што се тиче тзв.протестанског креационизма људи треба да знају да међу њима има великих научних имена као што су нпр.Вилдер Смит, Џон Сенфорд, Ендрју Мекинтош, Дјуен Гиш, Аријел Рот, Џонатан Сарфати, Џонатан Велс итд.итд.итд., поменуо сам само неке, а има их далеко више. Њихови аргументи против пропале еволуционе хипотезе су веома моћни и то треба знати. Такође, јако је много врхунских научника који су присталице покрета Интелигентни дизајн, а има и пуно оних који су независни научници, индиферентних према вери, али који воле науку саму по себи и зато се противе некој мејнстрим парадигми и то са добрим аргументима. Њихов рад никако не треба потцењивати. Погледајмо са којом озбиљношћу су овој тематици приступали покојни прота Лазар Милин у својим књигама које су посвећене односу хришћанства и науке или пре њега, Велимир хаџи-Арсић који је заједно са светим авом Јустином написао врло питку књигу Тајне вере и живота( догматика и апологетика за богослове-средњошколце).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 29 минута, osamosamosam рече

Нема проблема, одговорићу ти кад ти мени одговориш на питање које сам већ два пута поставио, а ти као стари присталица ТЕ си у тој групи који могу да дају одговоре. Дакле, како су сви сисари, од слепих мишева до плавог кита добили млечне жлезде? Од знојних или....?

Нисам тај како мислиш, немам појма о еволуционој биологији. Познајем само површно историју еволуције и космологију. Објаснио сам да не подржавама чепркање по земљи тражећи доказ о библијском стварању. То питање постављаш погрешном човеку. Толико сам изгрдио такве људе да се питам да ли уопште пратиш шта пишем.

Да ли верујеш да су људи крочили на Месец? Замолио сам те да одговориш.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ово су многи признати научници који се противе дарвинистичкој парадигми, а њихов број је много већи јер треба имати у виду да многи не смеју да се јавно изјашњавају по овом питању. Наиме, многи професионални биолози, биохемичари, генетичари итд. су своје дипломе, докторате, писања уџбеника, каријере итд.стекли подржавајући ТЕ и њима никако није у интересу да се иста доводи у питање. Моја снаја од брата од стрица ради на факултету и бави се управо овим темама. Декан им је строго припретио када је објављена она позната петиција 2017.г. да нико не сме да је подржи "ни у сну". И, наравно, сви чувају своја радна места и свој "лебац".

Подели на овим сајтовима

Исто тако ниједан успешни физичар, инжењер, научник, астронаут, математичар неће негирати еволуциону биологију.

Мени није јасно зашто би некоме било саблазан да космос траје милијардама година, када је Господ лепо рекао - из уста Апостола - да Њему један дан траје хиљаду година и хиљаду година један дан. То може бити милијарду година једну секунду или секунда милијарду година.

Многи хришћани су дозволили себи да буду површни по научном питању, па то учитавају у своју веру и разумевање теологије. Међутим, Бог је заправо много другачији, узвишенији, недостижнији за нас да за Њега проток времена као да није ништа. Бог може заједно са нама да делује у времену, али то за Њега може бити само тренутак. И обрнуто. За нас може да буде трептај ока, док за Бога то може бити огромно дуг период времена.

Ја већ дуго година то разумем тако што у сваком тренутку Бог може деловати код сваког од нас појединачно, и не само Бог него сваки светитељ, а поготово Богородица. На пример, ако за нас протекне један дан, тај дан за Богородицу може трајати милијарду година. Да тај дан посвети свакоме од нас који се Њој помоли, затражи помоћ, подршку и тако даље.

Проток времена је заиста релативан. За некога може протећи сат, док за другога мање или више. Један паметан пример је у филму Матрикс последњи део, када време може бити успорено, може бити чак замрзнуто, док за другога то време тече нормално. На крају крајева, Бог је наш Сведржитељ толико узвишенији од нас, као што је програмер узвишенији од свог програма.

Тако да, шта ми знамо о протоку времена изван наше свакодневице? Поента је и у овом бити смирен, а све ће бити расветљено у своје време када Бог то буде дао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milan Nikolic рече

Нисам тај како мислиш, немам појма о еволуционој биологији. Познајем само површно историју еволуције и космологију. Објаснио сам да не подржавама чепркање по земљи тражећи доказ о библијском стварању. То питање постављаш погрешном човеку. Толико сам изгрдио такве људе да се питам да ли уопште пратиш шта пишем.

Да ли верујеш да су људи крочили на Месец? Замолио сам те да одговориш.

Знам да немаш појма о еволуционој биологији што те не спречава да је нон стоп промовишеш овде, али онако "округло, па на ћоше". То се зове безобразлук јер ово је велика, мултидисплинарна тема и захтева добро познавање да би се изнео став који има вредност и тежину.

У суштини,знао сам да немаш одговора, а што се тиче твог питања, за мене та тема нема неку велику важност, тако да је мој одговор "пола-пола". Можда јесу, а са друге стране познавајући пословичну лажљивост многих америчких медија, можда и нису.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Milan Nikolic рече

Мени није јасно зашто би некоме било саблазан да космос траје милијардама година, када је Господ лепо рекао - из уста Апостола - да Њему један дан траје хиљаду година и хиљаду година један дан. То може бити милијарду година једну секунду или секунда милијарду година.

То није никаква саблазан него се ради о томе да ако је хипотетички, свемир или сунчев систем далеко млађи него што се постулира, теорија еволуције у старту пада у воду. Само по себи, мени не смета ако је свемир стар 10 на 1000-ти година или да је створен пре пар векова.

Зато је Дарвин прво спкулисао са неколико милиона година, да би се у следећим деценијама та цифра повећавала више пута-као на лицитацији. Међутим, и ова старост која сада фигурира је прееееееемала за многе биохемијске процесе, а са друге стране сјајни др Џејмс  Тур( пре пар дана сам изнео податке везане за његову сјајну научну биографију) говори о том да је време чак противник, а не савезник еволуције и то поткрепљује конкретним доказима из хемијске сфере.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Исто тако ниједан успешни физичар, инжењер, научник, астронаут, математичар неће негирати еволуциону биологију.

Ово није тачно. Напротив, све је више интелектуалаца из свих области науке који се не слажу са еволуцијом, а било их је од самог почетка( Агасиз, Овен, Флеминг, Флајшман, Дјуер итд.итд.) када је ова пропала хипотеза изнета у јавност,

Управо сам у једној од претходних порука изнео доказе за ово.

Подели на овим сајтовима

Рекао сам да нема ниједног успешног научника, проналазача, астронаута, инжењера, математичара који негира еволуциону биологију. Лако је бити неки доктор или професор и скренути са ума попут бившег доктора Артемија и многих других. Сви ти професори који негирају еволуциону биологију слични су или исти као бивши Артемије за Цркву, тако и они за научне кругове.

Само ниси рекао који си ти др. мр. па боље знаш од било кога ко лепо каже да све то површно познаје. Види се да имаш само страствену потребу као шестодневац да пропагираш те смутљиве и погубне бесмислице. Могу само да ти кажем да идеш с милим Богом са свим тим професорима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Sun14861 рече

Ruski novomučenici i Darvin – Svetosavlje https://svetosavlje.org/ruski-novomucenici-i-darvin/. Prvi naslov koji udjoh kad ukucah Darvin i Svetosavlje dovoljno ubedljiv, nije potrebno dalje

Одличан текст-јасан, убедљив и питак.

Подели на овим сајтовима

Тема је врло јасна и ја је се држим, а ако се неком то не свиђа то је његов проблем. Свима које занима ова тема предлажем да сами креирају закључке, данас има прегршт добрих текстова о истој, само треба да се уложи одређени труд да се не би било "незналица довека". Подсећам да су они професори ПБФ који су  пре неколико година јавно подржали дарвинизам морали да пишу покајничка писма СА Сабору СПЦ који се изјаснио да је учење цркве "здрави и прави креационизам".

Подели на овим сајтовима

У једном од претходних видео записа које сам поставио изнета је информација да је својевремено председник САД Двајт Ајзенхауер( и то републиканац) решио да се 10,5 милиона долара одвоји за предавања еволуције по тамошњим државним школама. Колико су остали председници после њега одвајали за исту ствар то само Бог зна( вероватно да се може доћи до те информације), али све то је имало одређеног утицаја на оне које "мрзи да мисле".

Подели на овим сајтовима

Потребно је да Црква спречи дарвинистичко учење као учење о библијском стварању. Али Црква никада неће спречавати науку да ради свој посао нити ће негирати њене резултате, осим ако наука буде злоупотребљена за довођење у питање догматских предања.

Црква не мора да реагује ако наука открива еволуцију по којој је човек еволуирао од хоминида, антрпоморфних мајмуна и других обличја. Међутим, када поједини верници почну да тумаче настанак првостворених Адама и Еве путем научне еволуције, онда је неминовна реакција Цркве.

По вери коју Црква исповеда, не може бити да су Адам и Ева, као конкретни људи, настали еволуцијом од мајмуна, а још је неприхватљивије да су Адам и Ева наводно само називи за мноштво еволутивних људи током њиховог настанка путем еволуције.

Са друге стране, Црква такође избегава протестантске активности којим се у име вере негира наука са њеним открићима. Докле наука објашњава еволуцију без уплива библијских ствари, Црква нема разлога да буде препрека било каквим научним тврдњама.

Потребно је бити смирен и дозволити да Бог реагује и даје одговоре и тумачења на сва актуелна питања и изазове. Уколико се дозволи несмотрена реакција и учини напад на нечије ставове само из личног убеђења, тиме бисмо показали сопствено посветовњачење и маловерје.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...