Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 минута, grigorije22 рече

Cemu onda sluzi akatist za upokojene, molitva angelu hranitelju, molitva za preminule roditelje, za iznenadnu smrt, opelo,parastosi, Proskomidija, pominjanje 40 dana u manastirima gde se liturgija sluzi svaki dan?

Нисам се нешто бавио тим питањем. Читао сам објашњења да им се поправља стање нашим молитвама али боље да отац Зоран објасни.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 6 минута, Жика рече

То Ђуровић боље зна нека ти он објасни. У теологији се сматра да нема преласка. Имаш и причу о богаташу и Лазару.

To nema za one koji su za zivota odbacili Boga. Ateisti, antiteisti i razni zlikovci i zlocinci. Ali sta ako je covek verovao u Boga, imao dobra dela, dakle bio je pravoslavni hriscanin, ali ga smrt iznenada pokosi? Zar nece Bog da ga molitva bliznjih i Crkve pomiluje zarad vere i tih dobrih dela pa da dobije minimum minimuma od vecnog zivota? Jer ko ce onda u suprotnom da se spasi?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, grigorije22 рече

To nema za one koji su za zivota odbacili Boga. Ateisti, antiteisti i razni zlikovci i zlocinci. Ali sta ako je covek verovao u Boga, imao dobra dela, dakle bio je pravoslavni hriscanin, ali ga smrt iznenada pokosi? Zar nece Bog da ga molitva bliznjih i Crkve pomiluje zarad vere i tih dobrih dela pa da dobije minimum minimuma od vecnog zivota? Jer ko ce onda u suprotnom da se spasi?

Ali to onda nije prelazak.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

То је Кратосов пакао. Бог је створио људе са свешћу да су пролазни да би им умножио бол. 

Ако оставимо мудраце, попут Кратоса и попа Горана, по страни, ти си поставио питање Кохелета. И то је право питање, односно прави увид у ствари. Решење је његово било отворено, да не знамо шта нас чека. 

Из неке новије перспективе имамо Силуана са Атоса, који је патио око својих који се не би спасили, али је добио одговор: Спасићу свакога ко ме је једном призвао; и други: није твоје да мислиш, држи ум у аду и не очајавај. 

Ја ти у свему томе не могу помоћи, као што не могу помоћи себи. 

"Drži um u Adu i ne očajavaj"???Strašno..kako je on to mislio??

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, grigorije22 рече

Imas i onaj tekst od Sv. Jovana Sangajskog i primera javlja umrlih koji su oslobodjeni muka molitva bliznjih. 

Ја нисам негирао ово. Међутим, у Фиренци су се користили, са стране православних, текстови који су апокатастатични, али не и тумачени као таквих, за идеју избављења из ада. Ако је то тако, онда ти велим да ће се сви спасити. Нема вечних мука. Православни су користили те текстове да би рекли како нема пургаторијума, него да неки из ада прелазе у рај, јер нема смисла молити се за мртве. За католике су молитве биле смислене јер оне служе за оне који могу да се избаве из чистилишта, а и тамо да им се олакша пут. 

Фрка је што многи не знају да лекс оранди претходи лекс креденди, тако да ми имамо неосвешћену молитву, односно да не знамо зашто се молимо. Тако се молимо: Са светима упокој. И ту се не молимо: Једног дана, него одмах. Нема никаквих царина или чварења у казану. А нема тог друштва светих, ако нису живи. Ис у Јована увек говори о живима - ове будале од јехова и суботара говоре о томе да се молимо мртвима - тако да ми и несвесно вршимо праву молитву. Замисли: Молили смо се за душу о. Јустина Поповића. Кад ју је испустио, где је она отишла? На небо или под земљу? Ако је на небо, онда смо требали да се молимо да он нама помогне. Ако под земљу, онда смо га ми узнели на небо. Ако је у хору светих, онда је и у телу, јер нико не може бити блажен а расечен! Ако је блажен, онда му тело не треба. Међутим, ми видимо да је Ис васкрсао у физичком телу, да није дух. И кога је он онда васкрсао? Душе? И како би то било да је само неке у телима васкрсао, а да ће телесно васкрсење бити тек на "крају времена"? Како то да неки могу бити у Царству у телима, а тек треба да цео свет буде преображен, односно васкрснут? Како да су неки у телима у Рају, а други само са душама? Да ли видиш све ове инконгруенције? Ако има привременог суда, онда Ис није васкрсао. Никога није повео са собом. Онда се они нису појавили у телима пред јерусалимљанима, него је то метафора. Ако је метафора, онда је сва наша прича само метафора и тешко срање. Ако Ис није васкрсао, џаба нам наша филозофија. Ако је васкрсао сам за себе, ја га лепо поздрављам, да ме не дира и да се не иживљава надамном, јер би то било срамно. 

Но, ја не верујем у Бога манијака. Верујем само у Онога који је једанпут умро и васкрсао и сав људски род понео на небо са собом.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Isusovo magare рече

"Drži um u Adu i ne očajavaj"???Strašno..kako je on to mislio??

Отприлике да сматра да је достојан ада али да не очајава и да се узда у Божију милост. Прво нас спасава од гордости а друго од очајања. Наравно, Софроније пише да је Силуан имао искуство ада да то није само размишљање о паклу.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, grigorije22 рече

Ово је тежак шит. Од овог може да се умре... Ова материја може да се студира као психопатија религијске свести. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жика рече

Отприлике да сматра да је достојан ада али да не очајава и да се узда у Божију милост. Прво нас спасава од гордости а друго од очајања. Наравно, Софроније пише да је Силуан имао искуство ада да то није само размишљање о паклу.

"Dostojan" ada??Misliš zaslužan Pakla??

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Ово је тежак шит. Од овог може да се умре... Ова материја може да се студира као психопатија религијске свести. 

Мене мрзи да читам, видим има доста. Давно сам читао такве текстове.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Мене мрзи да читам, видим има доста. Давно сам читао такве текстове.

Ни ја нисам читао, прелетео, јер ми све познато.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ни ја нисам читао, прелетео, јер ми све познато.

Ja pročitah do onog dijela da duša dva dana nakon smrti obilazi mjesta koja su joj draga a onda "piči" dalje..:)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жика рече

Код нас преовладава став о бесмрности душе да се одмах оптужује за јерес ко каже другачије. Питам се шта ће нам васкрсење ако нам је бесмртност душе све. Данас сам слушао Вукашиновића на интернету и он каже да не може да се говори о смртности и бесмртности душе већ о смртности и бесмртности човека. Сматрам да не можемо рећи да је душа бесмртна зато што је створена. Кад би рекли да је бесмртна онда би је изједначили са Богом. Флоровски је написао да је тело без душе леш а душа без тела фантом и сматрам да је погрешно одбацивање тела које је ушло у хришћанство претежно у монашким круговима. Потребно је да нове генерације свештеника и теолога проповедају о значају васкрсења. Овако се у литератури на доста места може наћи бесмртност душе на првом месту а васкрсење се ни не помиње.

Да, помиње се бесмртна душа. Не треба никаква реформа 'монашких' утицаја. Треба само правилно схватити. Човек је и смртан и бесмртан, како неки Оци говоре. Можемо га посматрати као још незавршени пројект. Ни там ни вам.

Кад правиш мотор за аутомобил, то и јесте и није мотор. Јесте по ономе што треба да буде, а није по ономе што може да буде. Јер ако не довршиш пројект, и оставиш све у деловима, то ће бити само хрпа челика, а не мотор. 

Душа као носилац те потенције, као каква скица и нацрт за 'мотор' јесте бесмртна у томе смислу, али не као самостални ентитет него као човек. Јер џаба ти скица, кад аутомобил не вози. Исто као што кажемо смртно тело, а човек није истински ни смртан јер имамо васкрсење.

Дакле у човеку имамо и једно и друго, и смртност и бесмртност, али смо недовршени. И Бог нам даје да активно учествујемо у његовом стваралачком делу, довршавајући сами себе. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...