Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, Bokisd рече

Dobro, odgovor je Vedranu koji potencira i pricu oko TE.

Pa, problem je u tome, da Bog u pocetku nije stvorio smrt i truleznost, dok u TE prici imamo smrt kao zadatost, nisu te dve price medjusobno kompatibilne. 

Па Бог не може да створи смрт. Како можеш створити нешто што не постоји? Да ли пратиш себе кад причаш?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, Lady Godiva рече
пре 17 часа, Bokisd рече

Ok.

Samo  nesto, recimo, bas zbog toga sto je Bog beskonacan i tesko je nama obicnim smrtnicima da pricamo o njemu jer mozda steknemo pogresne pretpostavke o Bogu, mozda je najbolje resenje da se vidimo sta oci i sveti kazu od Njemu i nacinu na koji  Bog stvara coveka i svet. 

Мене лично кад занима сликарство, читам шта су писали историчари уметности, кад ме занима астронимија гледам шта физичари кажу на ту тему, кад ме занимају теолошке теме, читам СП, свете оце и теологе. Значи гледам шта каже струка. 

За Творца ми је битно шта кажу св. Оци, а за творевину, шта кажу научници. Једноставно.

Okey.

Meni licno, takodje je bitno sta kazu oci u vezi Tvorca i stvaranja, recimo, bas na temu smrti i zla u svetu, nasao sam od sv.Vasilija Velikog jednu besedu,.... Beseda o tome da Bog nije uzrocnik zla (mozda nadjes neke dobre stvari):

https://svetosavlje.org/besede-2/16/

Sto se tice naucnika, vise mi lezi kreacionisticka prica.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече
пре 8 минута, Bokisd рече

Dobro, odgovor je Vedranu koji potencira i pricu oko TE.

Pa, problem je u tome, da Bog u pocetku nije stvorio smrt i truleznost, dok u TE prici imamo smrt kao zadatost, nisu te dve price medjusobno kompatibilne. 

Па Бог не може да створи смрт. Како можеш створити нешто што не постоји? Да ли пратиш себе кад причаш?

Kontekst, :D.... Bog nije uzrok smrti, tj.smrt nije postojala na pocetku stvaranja svega od strane Boga... (kao sto i sam konstatujes...:945729:)

Подели на овим сајтовима

Ne postoji nijedan sveti Otac koji je ispovedao da je smrt postojala u Edenu a ovi kvaziteolozi koji pokušavaju da se sližu sa modernom nauku na uštrb učenja Crkve mogu da trućaju do besvesti ako hoće...al nemaju temelja ni u Pismu ni u Predanju Crkve...i da ponovim ovim pelagijancima...

Који каже, да је први човјек, Адам, створен смртним, тако да, сагријешио он, или не сагријешио, морао је опет умријети тијелом, то јест, изићи из тијела, не ради казне за гријех, него услијед природне неопходности, нека је анатема

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kontekst, :D.... Bog nije uzrok smrti, tj.smrt nije postojala na pocetku stvaranja svega od strane Boga... (kao sto i sam konstatujes...:945729:)

Па смрт ни сада не постоји. Да ли си нормалан?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ne postoji nijedan sveti Otac koji je ispovedao da je smrt postojala u Edenu a ovi kvaziteolozi koji pokušavaju da se sližu sa modernom nauku na uštrb učenja Crkve mogu da trućaju do besvesti ako hoće...al nemaju temelja ni u Pismu ni u Predanju Crkve...i da ponovim ovim pelagijancima...

Који каже, да је први човјек, Адам, створен смртним, тако да, сагријешио он, или не сагријешио, морао је опет умријети тијелом, то јест, изићи из тијела, не ради казне за гријех, него услијед природне неопходности, нека је анатема

Што каже онај Милан Тарот: Стави прст... итд. Видех на српској тв, умро сам од смеха. Али је то примерено теби. 

Мој магистарски се бави управо одлукама Картагине, али си ти слепац и немам шта да ти препричавам.  

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zoran Đurović рече
пре 2 часа, Bokisd рече

i kako je Bog povratio to stanje i kako nam je darovao mogucnost da ga ponovo zadobijemo u jos savrsenijem stanju (nego sto je bilo).

Ово је бесмислено. Повратити се може само иста ствар. Васкрсно стање никад човек није имао и не може да га поврати. Такође је "повраћање" бесмислено јер нико не би желео - при здравој свести - да се врати на горе уместо да уђе у боље. 

Зато не млати умом него се сконцентриши када пишеш. 

Pa, po kontekstu, upravo sam rekao slicno ovome sto i sam kazes, jer pricamo o stanju svetosti prvih ljudi koji su tek trebali da napreduju i dostignu savrsenstvo i potpunu zajednicu sa Bogom i ono sto mi imamo danas, savrsenu zajednicu sa Bogom koju dobijamo kroz vaskrsno stanje.

Idemo u bolje stanje, savrsenije nego sto je bilo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Напомена: Сасвим је могуће да Кубат није читао мене, али су сличности са неким изјавама фрапантне. 

Мислим да те није покрао већ вероватно имате иста сазнања. Не знам, можда и грешим.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Мислим да те није покрао већ вероватно имате иста сазнања. Не знам, можда и грешим.

Узнемиравајуће је било да је поновио неке готово исте реченице. 

Остаје пак да смо јако различити. Што се тиче базиларних ствари ту сам укапирао да није мој текст. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече
пре 11 минута, Bokisd рече

Па смрт ни сада не постоји. Да ли си нормалан?

Kako mislis, da smrt ne postoji ?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Што каже онај Милан Тарот: Стави прст... итд. Видех на српској тв, умро сам од смеха. Али је то примерено теби. 

Мој магистарски се бави управо одлукама Картагине, али си ти слепац и немам шта да ти препричавам.  

Да ли ће бити на српском?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ведран* рече

Благовесниче немој ништа више да ме питаш. Изгледи су велики да ћу бити банован, па да ти на време кажем, да не тугујеш ако ти не одговарам. :)

Што?

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Zoran Đurović рече
пре 2 часа, Bokisd рече

tumacenje otaca

Ти си одбацио тумачење Василија Великог.

Pa, recimo nasao sam besedu Vasilija Velikog koji ovako prica o smrti i grehu :

https://svetosavlje.org/besede-2/16/

7. Адам је некада био горе, не по месту, него по произвољењу. Примивши душу и погледавши на небо, он се обрадоваооним што је видео. Он је заволео Доброчинитеља који му је даровао наслађивање вечним животом, успокојио га усред рајских сладости, дао му начелство слично анђелском, учинио га сатрапезником арханђела и слушаоцем Божанственог гласа. Налазећи се под Божијом заштитом и наслађујући се Његовим добрима, Адам се брзо заситио. Упавши у надменост због презасићености, он је мисленој лепоти претпоставио оно што се телесним очима учинило сладосним, испуњење утробе претпоставивши духовној наслади. Нашавши се одмах изван раја, тј. изван блаженог живота, он није постао зао из нужности, него из нерасудности. Сагрешивши услед рђавог произвољења, он је умро услед греха. Јер, плата за грех је смрт (Рим.6,23). Колико се удаљио од живота, толико се он приближио смрти, с обзиром да је Бог живот, док лишавање живота представља смрт. Удаљујући се од Бога, Адам је самоме себи уготовио смрт, као што је написано: Који себе удаљују од тебе, пропашће (Пс.72,27). Бог, дакле, није створио смрт, него смо је ми сами привукли својом рђавом вољом. 

Udaljavamo se od Boga koji je zivot, imamo smrt, koja stvar je posledica nase rdjave volje, tj,onaj pad prvih ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Pa, po kontekstu, upravo sam rekao slicno ovome sto i sam kazes, jer pricamo o stanju svetosti prvih ljudi koji su tek trebali da napreduju i dostignu savrsenstvo i potpunu zajednicu sa Bogom i ono sto mi imamo danas, savrsenu zajednicu sa Bogom koju dobijamo kroz vaskrsno stanje.

Idemo u bolje stanje, savrsenije nego sto je bilo.

Па видиш да је Бог створио лош свет? Василије га је назвао вежбалиштем. Тај твој исфантазирани рај никад није постојао. 

Бог је створио овај, дефектан свет и назвао га је добрим. Никакав грех није первертирао његов свет. Бог је створио животиње које се прождиру међусобно. Грех нема везе са тиме. Бог је могао да створи и човека и животиње са чепом у ректуму па да нико ништа не једе и да умире после одређеног броја година. И то не би утицало ништа на грешног или безгрешног човека. Имаш пампур у гузици и зашто би јео јадне антилопице? Не види се никаква логика зашто је то логично. Зашто је створио глупе људе који хуле на свет који је он створио? На то питање би ми ти можда могао одговорити? 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Udaljavamo se od Boga koji je zivot, imamo smrt, koja stvar je posledica nase rdjave volje, tj,onaj pad prvih ljudi.

Ти не употребљаваш разум, и то није страно за тебе. Да си читао ту беседу, као што ниси, видео би да Вас не говори да је смрт објективно зло. Такође имаш изјаву да је Бог створио смрт. У тој истој беседи. - Теби би само о. Бранислав могао својим методама утерати памет у главу. Ја се тиме нећу бавити. Јер, када не слушаш разумске аргументе, ни оно што ти Вас вели, онда ти остаје само Бранислав. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...