Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

Управо сада, Juanito рече

Па месчини по призвуку и интуицији (то онај жемски део у мени) да је у рангу оних приватних аутопутева изграђених за три дана на радним акцијама, али заиста не смем да тврдим ништа. :smeh1:

Добродушни Абе Линк`н се растужио што се црни робови муче, па кренуо у рат да их ослободи.

То звучи ко Снежана и седамнаес патуљака... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

То звучи ко Снежана и седамнаес патуљака... :smeh1:

Снежана и седамнаест робова - порнић треће Ш продукције. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Ne znam koju uvrnutu logiku si ti izvukao... ali to definitivno ne neku koja piše u mojoj poruci...

Логика да не требамо имати споменика људима који су се борили за нешто против чега смо данас, без обзира ко они били. То се добије када се резоновање око подршке склањању споменика Роберту Лију конзистентно примјени. 

1 hour ago, Avocado рече

Zato što simboliše naš otpor Turcima, a ne Turski nama.

Симболише и турски злочин према нама, и то су је још Турци направили. Роберт Ли се борио за Конфедерацију која је симбол зла према црнцима. Не видим како је нејасно поређење. Ми смо се борили против Турака за слободу нас, Сјевер се борио против Југа за слободу црнаца. Турци су направили Ћеле-кулу, ми смо је задржали. Јужњаци су дигли споменике, између осталог и Роберту Лију и задржани су - оба због историјске важности то двоје.

1 hour ago, Avocado рече

Potpuno druga tema..

Хајд није најсрећнији примјер јер није само у питању споменик, већ гробље. Признајем.

1 hour ago, Avocado рече

Nope. Robert Li jeste bio za robovlasništvo. Njegova zemlja u to vreme su bile Sjedinjene Američke Države ali se stavio na stranu robovlasničkih pobunjenika... čiji potomci su mu kasnije dizali spomenike... upravo iz tog razloga...

Спомињао сам раније, није био ватрени присталица робовласништва, али није се ни трудио да га укине. У сваком случају, код њега конкретно су друге карактеристике и ставови дошли до изражаја током рата, као и помагање САД-у након рата са реинтеграцијом Југа. Чак је спомињао како је приватно против побуне:

Цитат

Lee privately opposed the Confederacy in letters in early 1861, denouncing secession as "nothing but revolution" and an unconstitutional betrayal of the efforts of the Founding Fathers. Writing to his eldest son in January, Lee stated:

The South, in my opinion, has been aggrieved by the acts of the North, as you say. I feel the aggression, and am willing to take every proper step for redress. It is the principle I contend for, not individual or private benefit. As an American citizen, I take great pride in my country, her prosperity and institutions, and would defend any State if her rights were invaded. But I can anticipate no greater calamity for the country than a dissolution of the Union. It would be an accumulation of all the evils we complain of, and I am willing to sacrifice everything but honor for its preservation. I hope, therefore, that all constitutional means will be exhausted before there is a resort to force. Secession is nothing but revolution. The framers of our Constitution never exhausted so much labor, wisdom, and forbearance in its formation, and surrounded it with so many guards and securities, if it was intended to be broken by every member of the Confederacy at will. It was intended for "perpetual union," so expressed in the preamble, and for the establishment of a government, not a compact, which can only be dissolved by revolution, or the consent of all the people in convention assembled

Апсолутно је нетачно да су њему дигли споменик само јер је био генерал Конфедерације, већ примарно јер је био битна личност Југа  и генерално САД-а. Наравно, било је оних који су само тај сентимент и држали, антисјеверни, но далеко од тога да је то био главни разлог за сјећање на Лија.

1 hour ago, Avocado рече

Jeste... baš šteta što to gledište niko ne iznosi, pa ovo što si napisao, iako tačno, nema baš naročitu poentu.

Стварно нико не износи? Од 0:45, каже:"Уввреда је за САД да постоје споменици издајницима и ратним злочинцима" - дакле читав Југ.

1 hour ago, Avocado рече

Za koje stvari je Li bitan osim što se borio za robovlasničke pobunjenike?

Прва - велики генерал. Да, није довољна, али као историјски штребер, пролази код мене :D

Друга - већ сам навео, Ли је показао одређену здраву дозу патриотизма у погледима о побуни прије рата, да се лично томе противи. Но, када је рат већ избио, одлучио је да служи својој земљи, јер му је то дужност. То је сличан случај са Сајгом Такаморијем - кога је јапански цар након побуне постхумно помиловао као "трагичног хероја", иако је био издајник државе и побуњеник. 

Мало практични значај, треће - постао је симбол помирења и реинтеграције Југа у САД, поред тога што је имао и удјела у томе када је подржавао Реконструкцију коју је предсједник предлагао ( тек сам прије пар мјесеци сазнао за Реконструкцију. Изгледа да је било много зезнуто повезати опет Сјевер и Југ ). 

Дакле, као личност је био, да кажем, корисна фигура која је показала доста добрих и разборитих ставова за то доба. Није био стереотипни "мрзим Сјевер, оставите моје робове на миру" Јужњак, него разумна и релативно далековида личност. Симбол је такође и транзиције Југа у доба након ропства, јер није се послије рата бавио повратком ропства, већ је подржавао аболицију исто као што јој је био супротстављен током рата - као према не најбитнијем питању тог доба. Заиста ми изгледа да није био пуно инвестиран у ту проблематику и да је више марио за неке друге ствари. 

Дакле, велики генерал, здраве главе ( за своје вријеме ) који је уједно био симбол отпора и војне способности ( што као четник са друге стране Дрине сам научен поштовати, јелте ) Југа и симбол повратка Југа у САД и напора да се земља поново уједини и да ране зацијеле. Велика личност и јако битна за историју.

За остале генерале Конфедерације не знам, али до сада нисам чуо да је иједан био оваквог кова као што је био Ли и да је неки имао овакав значај и приступ цјелокупној ситуацији. 

П.С.

Е сад, ово ме јако подсјећа на мијењање имена улица које носе Титово име :smeh1:

П.П.С.

Сад сам мало освјежио памћење на Википедији... Некако је чудно написана страница о њему... превише *ружичасто* када се спомињу црнци. Занимљив ми је овај дио:

Цитат

Lee also expressed his "willingness that blacks should be educated, and ... that it would be better for the blacks and for the whites." Lee forthrightly opposed allowing blacks to vote: "My own opinion is that, at this time, they [black Southerners] cannot vote intelligently, and that giving them the [vote] would lead to a great deal of demagogism, and lead to embarrassments in various ways."

Чисто мали оф. Цитат је из овога, ако ишта значи: 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Paradoksologija рече

Jedino je 'radikalna' (drugotalasna) javno razgovarala sa Milom (i posle otišla na piće s njim)

Jedino su 'radikalne' stale uz Pitersona po pitanju nekih zdravorazumskih stvari.

Jedino su 'radikalne' digle glas protiv transiranja dece i 697 rodova.

Jedino su poneke 'radikalne' digle glas protiv hidžaba kao totalno neutralnog 'izraza kulture'.

Ali slobodno nastavite sve da ih doživljavate kao 'postmoderniste' itd...

Trećetalasne samo izvode tu ideologiju do svojih logičkih zaključaka, vi sve nešto do pola... :)

Možda uopšte nije za reasonable people?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Trećetalasne samo izvode tu ideologiju do svojih logičkih zaključaka, vi sve nešto do pola... :)

Као што алтрајт неонацисти изводе твоју идеологију до њених логичких закључака?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Као што алтрајт неонацисти изводе твоју идеологију до њених логичких закључака?

Hm... Mislim da tu postoje razlike koje su suštinske, ne samo u stepenu.

(Govorim o neonacistima ne 'altrajt neonacistima', pošto ne znam ni šta je to)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Аурор рече

Hm... Mislim da tu postoje razlike koje su suštinske, ne samo u stepenu.

Па управо ти Парадоксална каже да постоје суштинске разлике између ”радикалних” и ”постмодерних”. Да се разумемо, мени не леже ни ”радикалне” јер су далеко од мог погледа на мушко-женске односе. Оне су заправо на неки бизаран начин сличније твом погледу на те ствари, као да сте одраз једно другом у огледалу. Имате потпуно различите полазне тачке и идеолошке вредности, али у неким крајњим закључцима сте отприлике подједнако удаљени од нас хедониста.

пре 10 минута, Аурор рече

(Govorim o neonacistima ne 'altrajt neonacistima', pošto ne znam ni šta je to)

Објашњено је у клипу кога си сам јуче накачио. Онај тип с чудним ником. 

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Juanito рече

Па управо ти Парадоксална каже да постоје суштинске разлике између ”радикалних” и ”постмодерних”.

Ona kaže da postoje razlike, ja to takođe vidim i prihvatam i to je ok. Samo ne vidim zašto bi one bile suštinske.

Oko socijalnih konstrukata, patrijarhata, mizoginije itd. se slažu, jedino što jednima (Bogu hvala) zdrav razum interveniše u glavi i ne idu toliko daleko baš... Isto kao što imaju i stotine miliona muslimana koji ne ubijaju nedužne nevernike kao ovaj u Barseloni malopre.

пре 28 минута, Juanito рече

Објашњено је у клипу кога си сам јуче накачио. Онај тип с чудним ником. 

Sargon of Akkad?

Pa tu Spenser jasno kaže da je ono njegovo rasni kolektivizam baziran na belom identitetu. I on je SJW, a inače voli i socijalizam... Ne znam koju si sličnost video.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...