Jump to content

Правилно давање савета - А ко вас је питао за савет?

JESSY

Препоручена порука

Сви ми волимо да дајемо савете. Заиста је тешко суздржати се од таквог искушења: са стране се проблем увек чини јаснијим, а правилно решење  – очигледније. Но сетимо се ситуација када су савете давали вама? Посебно, када их нисте молили за савет. Такви савети код вас најчешће изазивају раздражљивост, а понекад чак и увреду и губљење жеље на даље општење са саветником. Како се и не наљутити, када вам на све начине демонстрирају своје превасходство, експертност, једини правилан поглед на ствар итд. Наравно да се са стране се све види много објективније, но поставите сами себе на место човека коме саветују. Шта обично говорите као одговор на напрошене савете? „Не разумеш ти ништа! Ти не можеш ни предпоставити шта ја осећам! Ти не знаш суштину проблема, изнутра!“ И неминовно ће вас раздражити то, када вас сматрају за не баш паметног, кратковидог, глупог човека, који не може сам да изађе на крај са својим проблемима.

Но само што су се ваш другу/другарица, рођак, колега, муж/жена нашли у тешкој ситуацији, а ви сами већ немате снаге да у себи сузбијете пробуђеног експерта-саветника. Потом ћете се обавезно још и увредити, зато што ваше савете не примају озбиљно. Уосталом, ако заиста желите да помогнете, при том не изазивајући гомилу раздражења и негативности, требало би се придржавати неких правила који ће вас заиста претворити у експерта №1 у свом окружењу, учинивши важе мишљење значајним, жељеним и ауторитетним.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Правило №1. То је виша пилотажа – учините тако да човек ваше мишљење почне да види као своје сопствено. Само тада оно неће да изазива протест и раздражљивост. А то значи да је човека потребно акуратно довести до тога да сам узвикне: „Елена! Како се само раније нисам тога сетио?!“ То се може учинити помоћу наводећих питања типа: „А да ли си (ти) раније размишљала о томе, да се ситуација може решити на тај начин?“ или „А да ли си (ти) некад разматрала такву могућност?“ Важна реч у обраћању к сабеседнику јесте управо реч „ти“[1], она омогућава да човек схвати, да му се ништа не намеће и мишљење самог сабеседника се ставља у главу од угла.

Правило №2. Научите се слушати. Када сте већ управили мисли слушаоца у потребном смеру помоћу наводећих питања, дајте му могућност да искаже своје мишљење. Периодично се може ступати у дијалог, бодрити, саглашавати се, но дајте преимућство слушању. Веома је важно дати човеку да се добро изрази, да излије своја осећања. Савети дати на крају дијалога ће се прихватати далеко лојалније.

Правило №3. Старајте се да  поделите оно како ви видите ситуацију, но не намећите своје мишљење. Избегавајте фразе „Ја мислим“ или „Ја знам“, радије користите „Осећам …“, „Чини ми се …“. То ће утицати да сабеседник осети, да ви заиста нисте равнодушни према његовом проблему, старајте се да га схватите, но не стремите томе да га поучавате или критикујете.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Правило №4. Не покушавајте доказати да сте умнији од сабеседника. Немојте да узимате на себе улогу родитеља  или старијег наставника, или просто мудраца с богатим животним искуством. У ситуацији, када је човеку лоше, он ће вашу „експертизу“ примити као со на рану. Ако још почнете да доливате уље на ватру узвикујући нешто у духу: „Предупредио/ла сам вас више пута!“ Знао/ла сам да ће тако бити! За тобом треба отворити четверо очију!“ – то ни к чему добром неће довести. Важно је схватити да пред вама није малено дете, него одрастао човек који има право на грешку. Нема потребе штитити га од сваке незгоде, а тим више га не треба укоревати за кратковидост, наивност, неопрезност итд. С тим да заправо не знате поуздано ни како бисте ви сами поступили у тој ситуацији!

Правило №5. Када је реч о ситуацији која сабеседника плаши, немојте стремити да покажете како сте смелији од сабеседника. Боље је да се постарате да у њему самом пробудите смелост. На пример, ваш блиски човек хоће да говори са начелником о повишици плате, но боји се да то не изазове контра ефекат. У датом случају не бисте се требали правити храбрим и говорити: „Ма дај, то су све глупости! Ја би пошао и попричао без икаквог колебања!“ Уместо тога реците: „То је одлична идеја, но и мени би на твом месту такође било страшно. Уосталом, боље је ризиковати и погледати шта ће се десити, него се нервирати због сопствене неодлучности. Па и начелник је човек као и ми, неће те појести“. „Тада ћете вероватно чути као одговор: „Заиста, није све тако страшно! Сутра ћу скупити храбрости и попричати са њим“!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Правило №6. Не намећите своје мишљење и немојте демонстрирати своју непопустљивост. Ако будете давили  човека, приморавали га да прихвати вашу тачку гледишта, то ће довести само до спорова и конфронтације. Увек имајте на уму да – слободу избора нико није укинуо! Ви имате право рећи своје мишљење, но не приличи наметати га као једино исправно. Понекад је човеку корисније да уради све по своме и да се учи на сопственим грешкама, нека то буде његов лични опит.

Пре него почнете да дајете савет, зауставите се на неколико секунди и помислите: да ли је сабеседнику, уопште, нужан ваш савет? Не говори се џаба, да је наметнуто добро – зло. Тако и нетражени савет може постати извор свађа и негативних емоција! А може и да сасвим разруши дружење и односе!

https://poznajsebe.wordpress.com/2016/10/15/pravilno-davati-savete/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Nisam stigla da iscitam sve, ali imam  jedno pravilo kad dajem savete koje nepogresivo radi. Ljubav, kad god volim osobu koju savetujem onda mi je tako lako da joj objasnim sta mislim da gresi, jer tesko ljudi primaju kritiku a kad zna da je volis onda to prihvata kao savet i kao zelju da bude bolje. Cim ne oseca ljubav prvo ide zid pa razuveravanje nadmudrivanje ko je u pravu ko nije i pisi propalo ni ne cuje sta pricam. Tako da kad mi padne na pamet nekoga da savetujem prvo razmislim da li volim tu osobu dovoljno jer u suprotnom trosim vreme a mozda i povredim drugoga time bespotrebno.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je okej ljude savetovati u vezi raznih stvari, ali kad je u pitanju savetovanje oko veze, braka - tu nema mesta nekom konkretnom savetu... I ne treba to raditi.

"Lepota je u oku onog ko gleda, tako nas i Bog vidi s one strane neba." - Marčelo.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Debora рече

Ja mislim da je okej ljude savetovati u vezi raznih stvari, ali kad je u pitanju savetovanje oko veze, braka - tu nema mesta nekom konkretnom savetu... I ne treba to raditi.

Ne slazem se. I tu itekako ima mesta dobrom savetu, samo s paznjom i obazrivo, zavisno od toga sta ljudi pitaju i kakvi su slusaoci.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, obi-wan рече

Ne slazem se. I tu itekako ima mesta dobrom savetu, samo s paznjom i obazrivo, zavisno od toga sta ljudi pitaju i kakvi su slusaoci.

Tacno, mnogi obično u pravoslavlju vide samo one koji su usled totalne duhovne nezrelosti ljudima davali svakave savjete i pogrijesili. Upravo zbog takvih koji dijele savjete kao sličice ne dolaze do izražaja oni mnogo vredniji, koji nisu ishitreni puni pažnje i ljubavi.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, obi-wan рече

Na ovaj boldovani deo se odnosilo ovo što sam rekla. Jer se obično ta pitanja svedu na: "da li da ga ostavim"? Tu se ne može dati savet, zar ne?

"Lepota je u oku onog ko gleda, tako nas i Bog vidi s one strane neba." - Marčelo.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Debora рече

Na ovaj boldovani deo se odnosilo ovo što sam rekla. Jer se obično ta pitanja svedu na: "da li da ga ostavim"? Tu se ne može dati savet, zar ne?

Moj prijatelj pitao jednog duhovnika da li da se razvede i naveo sve okolnosti i situaciju u braku, mada to i nije brak jer ga žena naziva kretenom, kaže da joj se gadi, nema odnose sa njim i tako dalje. Ovaj duhovnik mu rekao da bi se on u toj situaciji razveo. Moj prijatelj živi i dalje tom "braku" i sluša iste gluposti, to više nije ni trpljenje, jer i on ide svojim putem, žena svojim i ostaju zajedno zbog troskova i kao djece.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Ronald рече

Moj prijatelj pitao jednog duhovnika da li da se razvede i naveo sve okolnosti i situaciju u braku, mada to i nije brak jer ga žena naziva kretenom, kaže da joj se gadi, nema odnose sa njim i tako dalje. Ovaj duhovnik mu rekao da bi se on u toj situaciji razveo. Moj prijatelj živi i dalje tom "braku" i sluša iste gluposti, to više nije ni trpljenje, jer i on ide svojim putem, žena svojim i ostaju zajedno zbog troskova i kao djece.

Bez obzira šta je tvoj prijatelj odlučio na kraju, sama greška tog čoveka, duhovnika je što je direktno rekao: "ja bih se razveo" tj: "razvedi se". To su nezahvalni saveti... ako se razvede neko po mom savetu, sutra ću ja biti dobrim delom kriva ako ipak odluče da ostanu zajedno, ako se ne razvede opet mom savetu - biću jednim delom kriva što nisam kao prijatelj posavetovala na vreme, pa se sad tuku i šta ti ja znam... Mnogo su takva pitanja pipava i tu treba obazrivo odgovarati,štaviše najbolje je odgovarati pitanjima: Voliš li ga?/nju? Da li ste krivi vi ili su vas okolnosti naterale na to i to.. ako su okolnosti onda menjaj okolnosti a ne vas same, a ako vi sami treba da se menjate pokušajte da promenite nešto od toga i toliko.

Konkretno reći: razvedi se, ili: nemoj, to nikada ne treba. Na to sam mislila kad sam rekla: Ja mislim da je okej ljude savetovati u vezi raznih stvari, ali kad je u pitanju savetovanje oko veze, braka - tu nema mesta nekom konkretnom savetu... I ne treba to raditi.

Подели на овим сајтовима

14 hours ago, Debora рече

Mislim da itekako moze i tad, jer je savet u stvari misljenje, i nikog nicim ne obavezuje.

U takvim okolnostima jedan promisljen (ono podebljano) i pazljiv savet mozda moze da rasvetli neku okolnost koju pitalac inace previdja. I opet kazem - sve to mozda, nista ne moze da se tvrdi, jer licna pitanja uvek zavise od citavog niza isprepletanih okolnosti, i ne dozvoljavaju upotrebu krutih sablona.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, obi-wan рече

Mislim da itekako moze i tad, jer je savet - misljenje - i nikog nicim ne obavezuje. U takvim okolnostima jedan promisljen i pazljiv savet mozda moze da rasvetli neku okolnost koju pitalac inace previdja. Opet kazem - sve to mozda, nista ne moze da se tvrdi, jer licna pitanja uvek zavise od citavog niza isprepletanih okolnosti, i ne dozvoljavaju upotrebu krutih sablona.

Gospodine Obi Wan (Kenobi)... ja od detinjstva pratim Star Wars i dugogodišnji sam fan.

Kada vidim Vaš avatar, koji je u potpunosti u skladu sa Vašim pažljivo biranim i lepo formulisanim rečenicama, ja osećam strahopoštovanje. Kao neki običan vojnik sa blasterom, koji sa Obijem Wan treba da priča o sudbini Wookija :ani_biggrin: 

I nisam uopšte ironična, zaista se tako osećam... ja ću se truditi da od blastera dođem do lajstejbera (plavog ili zelenog!), do tad ću Vas samo skromno i ponekad citirati. Skontala sam da mi je ipak bolje da više čitam a manje da pišem... :) 

Подели на овим сајтовима

48 minutes ago, Debora рече

Skontala sam da mi je ipak bolje da više čitam a manje da pišem...

:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Bez sale, samo nastavi sa pisanjem, odlicno si pocela... :dobro:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...