Jump to content

Ko je pravoslavac?

Оцени ову тему

Ko pripada grupi pravoslavnih vernika?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Pravoslavni vernik je onaj ko...

• veruje bar u osnovne postulate hrišćanske vere, onako kako stoje u Simbolu vere
    • živi liturgijski - redovno se pričešćuje, ispoveda, posti...
    • se tako izjašnjava na popisu
    • se tako izjašnjava javno
    • se tako oseća privatno

Препоручена порука

Kada govorimo o 'pravoslavnim vernicima' kao grupi, ko po vama spada u tu grupu?

Da li imate različite definicije po potrebi - za javne politike jednu, a za unutarcrkvene drugu?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ах. :D

Православни верник је особа која припада ПЦ. Шта та припадност тачно подразумева не знам, нити желим да имам неку своју приватну поделу, пошто не испитујем срца и бубреге, али се обично заузима став да је то "онај који живи оно у шта верује" (нема међу опцијама). И да, ту формулу користим за јавне политике, а и унутарцрквено ради лакшег општег споразумевања, а приватно је све то мало другачије... :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за 1. опцију - исповједа Символ вјере, из тога проистиче литургијски живот. Тако, некако, гледам одговор на ово не лако питање.

Када би мени неко упутио питање: "Јеси ли православан?", рекао бих да се на попису изјашњавам тако и да се трудим да то будем, али сам увјерен да суштински нико на то не може да одговори децидно до краја живота.

Подели на овим сајтовима

И ја сам гласао под редним бројем 1. Ми се само трудимо да што више достигнемо свој циљ.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Чекирао сам све опције, и додао бих још x ствари, е онда бих рекао да је православац. До тада смо, што и написасте, на неком путу да то будемо. Ко нам је обећао да ћемо да живимо у добрим временима? Није ствар у времену, него у унутрашњем миру и радости, е то је оно што немамо, а не добра времена. Ко има, алал му вера! :)

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Православни хришћанин. Да би био православан, прво мора да будеш хришћанин. Да би био хришћанин требало би да живиш хришћанским животом.

За ову другу групу треба једноставно наћи неки нови назив, "традиционалисти" или слично... Изгледа да постоји нека "језичка ентропија" која временом разводњава све изразе и квари их. А и старешине Цркве то дозвољавају јер им тако одговара политички.

Ја би волео да Патријарх изађе и јавно каже да нису Срби православни, већ да је то једна веома мала група верника која живи хришћански. И да се направи јасна граница. Па макар и ја остао са друге стране, бар би ме покренуло на покајање и поправљање. Расправљали смо већ о томе некад давно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Za sociologe svi ovi kriterijumi mogu se koristiti, ali vode do ekstremno različitih rezultata.

Recimo, oko 85% građana Srbije se dosledno izjašnjava kao pripadnici SPC, dok na pitanje 'verujete li u vaskrsenje?' potvrdno odgovara nekoliko procenata.

Meni su lično ovo prosto različiti kriterijumi za pripadnost različitim skupovima koji se ponegde i presecaju. Ali ne moraju - može se verovati bez pripadnosti, pripadati bez vere, praktikovati uz jedno, drugo, oba, ili nijedno.

Problem mi je u drugoj stvari: kada pripadnost po jednom kriterijumu uzmemo da podrazumeva i pripadnost po nekom drugom. Pa tako činjenicu o većinskoj pripadnosti SPC koristimo da tvrdimo da to znači da većina građana Srbije veruje, misli ili želi ovo ili ono - recimo, veronauku u školama.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Pravoslavac je - de facto - svako ko je krsten u Pravoslavnoj Crkvi, jer joj je krstenjem izrazio pripadnost.

Da li taj-i-taj covek zaista veruje i zivi na nacin koji jeste hriscanski i pravoslavan - to je sasvim drugo pitanje. I to uopste nije nesto svojstveno samo nasem vremenu, jer, i u vremena Apostola, Vaseljenskih Sabora, i uopste kroz istoriju Crkve bilo je uvek ne malo onih koji nisu uopste ili nisu do kraja ziveli jevandjelskim etosom i zivotom Crkve, pa opet niko od Otaca nije za njih tvrdio da nisu pravoslavci, odnosno hriscani.

Nije nase (kao pojedinaca) da ispitujemo i klasifikujemo druge ljude, nego da svedocimo i dajemo primer sopstvenim zivotom onoga sto verujemo.

Dobro je da znamo na cemu smo kao pomesna Crkva, to bez ikakve sumnje, ali ne da iz tog saznjanja nalazimo povode za nekakve (nove) podele.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

46 minutes ago, Живана рече

Svako ko je krsten u pravoslavnoj crkvi. 

Сад кад буде Клаудкинг буде почео: "ви православци сте овакви, онакви", само ћу да му предочим ово и да кажем "убудуће пиши "ми православци" ". :D

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, obi-wan рече

Nije nase (kao pojedinaca) da ispitujemo i klasifikujemo druge ljude, nego da svedocimo i dajemo primer sopstvenim zivotom onoga sto verujemo.

Наравно, али је наш проблем кад свештеник нема времена за активне, заинтересоване вернике зато што мора да иде около да испуњава музичке жеље маси људи који никад не долазе у Цркву нити имају намеру.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ako je krštenje definitivan kriterijum, da li to znači da bivamo pravoslavci i protiv svoje volje ili čak možda bez svog znanja (ako nas je baba krišom krstila kad smo bili bebe ili tako nešto)?

Da li ekskomunikacijom prestajemo biti pripadnici crkve (znam ljude koji su tražili zvanično iščlanjenje iz katoličke crkve, doduše)? Da li nedolaskom na par liturgija bivamo automatski ekskomunicirani? :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

O Boze pomozi popovima sa ovakvim narodom! A ovaj skec gore je bas nasa realnost.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Живана рече

O Boze pomozi popovima sa ovakvim narodom! A ovaj skec gore je bas nasa realnost.

Па Бог им већ помого - дао им Литургију па могу да виде ко долази. Ове остале нису дужни да служе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, obi-wan рече

Видим да сам омашила идеју теме кад одговорих, па да питам (баш због екипе на форуму која је вазда против било каквих класификација): како да се ограђујемо од одређених група, групица, изопштених и неизопштених појединаца? 

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...