Jump to content

Ko je pravoslavac?

Оцени ову тему

Ko pripada grupi pravoslavnih vernika?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Pravoslavni vernik je onaj ko...

• veruje bar u osnovne postulate hrišćanske vere, onako kako stoje u Simbolu vere
    • živi liturgijski - redovno se pričešćuje, ispoveda, posti...
    • se tako izjašnjava na popisu
    • se tako izjašnjava javno
    • se tako oseća privatno

Препоручена порука

6 hours ago, Goku рече

Пођи мала за мене ја сам Православац свираћу ти коло играћеш моравац

А има и она: Мати моја, посто сам металац, иако сам Србин православац ...

Подели на овим сајтовима

Jedna od omiljenih, Lazare. Tražim čašu da polomim :-)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Ja nesto mislim da ce to sve doci polako na svoje. Kako se bude smanjivala korupcija i komunizam u crkvi, tako ce i u crkvu dolaziti sve vise ljudi koji zaista veruju.

Danas imamo paradoksalnu situaciju da su nam mnogi vtedni i posteni ljudi, koji se osecaju vernicima, formalno "van crkve". Mozda cete reci da i nisu vernici cim ne dolaze na liturgije, ali ja eto mislim da jesu i molim se da dodje dan kada ce im biti milo da idu redovnije na liturgije.

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Grizzly Adams рече

Наравно, свако је добродошао у госте, на кафицу.

Али овде говоримо о приступању хришћанској заједници, Телу. Ту је Црква некада имала веома строге критеријуме, а данас би требало да има бар некакав. А не да буде аутобуска станица где улази и излази ко како и кад `оће. Ипак је то екслузиван клуб.

Da

Čovek treba da bude kršten da bi pristupio Čaši, i svestan da pristupa Telu i Krvi

Samo se bojim da mnogo testova ne otera kandidate, mnogima je već u startu bilo neprijatno od prijema vernika, od zapitkivanja dal poste i kako, ahhhh!!!!

Ja se iskreno ježim svake prozivke i testiranja.

Mislim da je bolje reći UVOĐENJE

Neka dođe svako  na službu, neka ostane na kafi, neka se priča o životnim stvarima, treba da se obradujemo svakom novom licu pa makar došao samo da gleda, pevuši ili postoji malo i dođe posle na kaficu....ljubav privlači ljude na Liturgiju a ne test ili informisanje

Nemojmo odma teška bremena na ljude

Nije ovo Dzvonke na tvoj račun nego prosto moje viđenje :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, obi-wan рече

Sve se slazem. Jedino mi se cini da takav obrazac ne bi bas doneo dobre rezultate, nego da bi napravio samo jos vecu pometnju.

Mozda gresim, ne znam, tako mi sad izgleda.

Мора да се мења нешто, јер ће да изгинемо кад дођемо код св. Саве па крене жезлом да бије...

Мој предлог можда није савршен, ал` је конкретан и у складу са Предањем - успоставити поново дисциплину, епитимије итд. Кад дође неко нецрквен - а крштен - па оће венчање или слично, каже му се лепо - важи, али прво да долазиш на Литургију годину дана и живиш хришћански. То су наша правила, take it or leave it. Па ако неће - не мора бре. Има тако у општину она намргођена тетка па нек се венча код ње. Није Црква општинска канцеларија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Драшко рече

Samo se bojim da mnogo testova ne otera kandidate, mnogima je već u startu bilo neprijatno od prijema vernika, od zapitkivanja dal poste i kako, ahhhh!!!!

Ма нисам ни мислио да га верници запиткују ко оне досадне бабе по црквама... :)

Него да свештеник свакоме новом ко дође лепо пожели добродошлицу, фино га угости, а онда му објасни каква су правила нашег клуба. Јер ни у риболовачки клуб не мож` да улазиш и излазиш како оћеш него постоје правила и чланарина.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Grizzly Adams рече

Мора да се мења нешто, јер ће да изгинемо кад дођемо код св. Саве па крене жезлом да бије...

Мој предлог можда није савршен, ал` је конкретан и у складу са Предањем - успоставити поново дисциплину, епитимије итд. Кад дође неко нецрквен - а крштен - па оће венчање или слично, каже му се лепо - важи, али прво да долазиш на Литургију годину дана и живиш хришћански. То су наша правила, take it or leave it. Па ако неће - не мора бре. Има тако у општину она намргођена тетка па нек се венча код ње.

Tako rade ovde u kanaskoj pravoslavnoj crkvi. Ljudi cekaju na krstenje i preko godinu dana. Popa programer pa mozda zato, kod vas izgleda nema "zezanja" :)

Inace, izuzetno blag covek i sjajan svestenik, ali prste epitimije i opet svi zadovoljni. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Grizzly Adams рече

Ма нисам ни мислио да га верници запиткују ко оне досадне бабе по црквама... :)

Него да свештеник свакоме новом ко дође лепо пожели добродошлицу, фино га угости, а онда му објасни каква су правила нашег клуба. Јер ни у риболовачки клуб не мож` да улазиш и излазиш како оћеш него постоје правила и чланарина.

Da samo što neretko babe uzmu glavnu ulogu

A mislim da nisu u pitanju pravila već-put, način, navike

Sveštenik treba da objasni čemu liturgija, čemu ispovest, post....mic po mic

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Grizzly Adams рече

Мој предлог можда није савршен, ал` је конкретан и у складу са Предањем - успоставити поново дисциплину, епитимије итд. Кад дође неко нецрквен - а крштен - па оће венчање или слично, каже му се лепо - важи, али прво да долазиш на Литургију годину дана и живиш хришћански. То су наша правила, take it or leave it. Па ако неће - не мора бре. Има тако у општину она намргођена тетка па нек се венча код ње. Није Црква општинска канцеларија.

Plasiom se da bismo tako dosli na nivo vrlo male zajednice, prakticno zanemarljive, a to ipak nije bas najbolje. Mislim da stroga disciplina u ovakvoj situaciji ne bi bas urodila plodom, ne ni skroz popustanje - daleko bilo - ali ipak nesto malo mekse u pristupu. Ovo je odlicna tema za razgovor, pa ako resis mozes da otvoris novu, da tamo nastavimo pricu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Па ви ко да сам тражио да за пријемни буде трчање маратона, скакање из авиона и пењање на Монт Еверест... :)

А реко сам само да човек долази неко дуже време на Литургију (може и пар месеци, не мора годину дана), да пости, исповеди се, причести и сл. Има ли нешто лакше? Па ко још то не може да испуни...

Није проблем у томе колико су строга правила, него што их уопште немамо. Код нас свако може да "ушета" у Цркву, обави неку своју фиктивну потребу и изгуби се док не рикне. А тад ће опет да дошетају његови и траже да га "поп сахрани како се ваља"...

Треба успоставити нека правила, макар најелементарнија. Ето, људи воле да се венчавају у Цркви и крштавају децу, то је прилика да им се постави неки изазов, услов.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Па ко још то не може да испуни..

Pa ima ko ne može

Tačnije može (skoro) svako ako shvati ČEMU to

Još tačnije: ne može odmah sve, i zaista mislim da to nisu pravila, već naš život u Crkvi, to su navike koje se stiču 

Uslovno uzeti ovo moje "tačno, tačnije" ja samo razmišljam naglas :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, obi-wan рече

ali ipak nesto malo mekse u pristupu

Malo više girza, pa postupno uvoditi mlevenu piletinu

Posna sarma ide od 5te godine

:D

U suštini se slažem sa Obetowim postom

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да ви једноставно не желите да прихватите чињеницу да ми јесмо врло мала заједница. Све ово парадирање што видимо у СПЦ је једноставно једна велика представа и илузија. Православних хришћана у Србији има занемарљиво мало. Ови остали су нам много већа сметња него корист.

Црква би требало да се одрекне те илузије о "масовности" и "народности", па да се врати на посао.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Katolici pre venčanja, bar u SAD, imaju praksu da zahtevaju od budućih mladenaca da idu na pripreme, predavanja, zatim se ispovede, ako su živeli zajedno da prestanu do braka, ako su imali odnose da prestanu do braka.

Zatim, deca se ne krštavaju ako se ne može pretpostaviti da će zbilja biti vaspitana u hrišćanskom duhu. Roditelji i kumovi moraju da se spreme i ispitaju.

Šta mislite o tome? Ko biva odbijen totalno, a ko zbilja privučen crkvenoj praksi takvim pristupom?

Ja zbilja ne znam, evo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...