Jump to content

Ko je pravoslavac?

Оцени ову тему

Ko pripada grupi pravoslavnih vernika?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Pravoslavni vernik je onaj ko...

• veruje bar u osnovne postulate hrišćanske vere, onako kako stoje u Simbolu vere
    • živi liturgijski - redovno se pričešćuje, ispoveda, posti...
    • se tako izjašnjava na popisu
    • se tako izjašnjava javno
    • se tako oseća privatno

Препоручена порука

7 hours ago, Господин Дареалис рече

Naravno da ne.

To je fundamentalni osnov cele vere. :)

Darel

Onda ima 3% vjernika jer bi se zaprepastio koliko ljudi ne poznaju najosnovnije stvari iz pravoslavne vjere.

Mjerio sam vrijeme i za Katihizis Vladike Nikolaja mi je trebalo dva sata da ga procitam, bez ikakve zurbe, lagano, pazljivo razmisljajuci,mada moze mnogo brze. Htio sam da se stavim u mozak  jednog covjeka koji uopste ne cita, ali ga nesto malo interesuje. Dobro citao sam dosta puta I nisam neko mjerilo. Ali da uzmemo pocetnike koji hoce da se zamisle nad procitanim odgovorima, zatim hoce sve sto im  je nejasno u da upišu u svesku, kako bi pitali sveštenika, opet im ne bi trebalo vise od 6 ili 7 sati. Katihizacija bi donjela ogroman kvalitet Crkvi i mislim da bi svestenici trebali forsirati vjernike, kao djecu u osnovnoj kad uce da citaju i pisu.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Господин Дареалис рече

To je onda to, sta cemo. :)

Meni je i to ok, ali da su istinski. A realno ima mnogo manje i od tih 3%...

Optimistican sam, kad sam pisao post izbrisao sam nulu, hehe:) 0.3%.

Подели на овим сајтовима

Православац је Баја Мали Книнџа, дефинисао се човјек и дао смјернице за дефинисање осталих православаца:

Ja sam srbin, ja sam pravoslavac Songtext

Krv mi plava venama tece
meni je srpstvo od svega prece.(2x)

Ref.:(2x)
Mene cuva bog
imam svoj pravac
ja sam srbin 
ja sam pravoslavac

Ako ces sa mnom
ti moras da znas
Simbol vere
i oce nas.(2x)

Ref.: (2x)

Ja slavim slavu
ja postim post
Dodji kod mene 
i budi mi gost.(2x)

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

И ако некоме и поред написаног нешто није јасно, још је и додао:

Пођи мала за мене ја сам Православац свираћу ти коло играћеш моравац

Ето, да се зна!

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, obi-wan рече

Sve to stoji na svoj nacin, ali ipak ne mozemo da kazemo da su oglaseni oni koji jesu krsteni, ma kako neznaveni i nespremni za ucesce u Tajni. Krstenje je bilo i ostalo prag na kome se lomi ova rec. Ima svestenika koji, da bi izbegli koriscenje arhaicne reci "oglaseni", koriste upravo rec "nekrsteni", sto je sasvim ispravno.

Drugim recima, ne mozemo nikog ko jeste krsten da udaljimo sa Liturgije, osim za neki zestok i direktan prekrsaj. A da je velika i obimna katihizacija potrebna kao voda u pustinji, to svi znamo i vidimo, i to pre svega samim popovima (cast retkim izuzecima), pa tek onda samom narodu.

Па не знам како да их зовемо - "недокрштени"? :)

У сваком случају, сличан образац треба искористити да се расчисти бедно стање у Цркви данас. Јер смо сами закували сос у коме се налазимо. Јер ми се данас бре, на отворености не може да се замери, шегачимо са светињама које су нам дате. На пример, дођу на "венчање" људи који уопште не долазе у Цркву нити живе хришћански, поп - нема проблема. Је л` крштен кум? Није? ОК - нема проблема сад ћемо на брзину да га "омандамо". Значи, једну од највећих хришћанских светиња - св. тајну брака - изврнули смо руглу и обесмислили. И направили још гомилу проблема који тек долазе као последица... Јер родиће се деца, коју ћемо наравно да - нема проблема - крстимо, иако ни родитељи ни кум (који наводно гарантује ту нешто...) не живе хришћански... И циклус бесмисла се наставља.

Па не може тако брате...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Значи, ми прво морамо своју веру да схватимо озбиљно. Не може било ко да "ушета" у Цркву и правац за олтар.

Ко није живео хришћански, био део заједнице, Литургије, ако жели да приступи тој заједници мора да прође некакав "тест период". Без обзира што је крштен. Нека покаже и докаже да заиста жели да буде хришћанин. Нека годину дана долази на Литургију и излази са оглашенима. Па онда можемо да разговарамо даље.

Иначе, немамо никаквог оправдања да се љутимо кад нам кажу да смо неозбиљни. Ако ми своју веру не поштујемо, неће је поштовати ни други.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mora da ispovedi da iskreno i od srca veruje u Simvol Vere.Tu je sažetak pravoslavnog hrišćanskog učenja.Ko u to ne veruje nije hrišćanin.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ako se sa procenom o brojnosti pravoslavaca krećemo između 0.3% (Darealisovi pravi pravoslavci) i 87% (neki popisi) stanovništva Srbije, kako ćemo se složiti kako se govori u njihovo (naše?) ima? I u čije ime se tačno govori?

Moje piranje nije bilo toliko usmereno na to da mi sad možemo da sudimo i razdvajamo, već na to kako definišemo one u čije ime, recimo, govori Patrijarh kada kaže da građani Srbije žele veronauku u školama, jer se skoro 87% na popisu izjasnilo kao pravoslavno. Da li mi na osnovu izjašnjavanja na popisu možemo znati kakav je sadržaj nečijih verovanja i šta bi oni želeli? 

Ako moramo smatrati za pripadnike ove društvene grupe sve krštene, onda @cloudking mora pristati na to da se i u njegovo ime govori kada se govori u ime pravoslavaca. Ili, ako 'nas' ipak ima manje, onda nismo baš tako uticajna grupa u društvu i možda bi valjalo da se s time pomirimo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Значи, ми прво морамо своју веру да схватимо озбиљно. Не може било ко да "ушета" у Цркву и правац за олтар.

Ко није живео хришћански, био део заједнице, Литургије, ако жели да приступи тој заједници мора да прође некакав "тест период". Без обзира што је крштен. Нека покаже и докаже да заиста жели да буде хришћанин. Нека годину дана долази на Литургију и излази са оглашенима. Па онда можемо да разговарамо даље.

Иначе, немамо никаквог оправдања да се љутимо кад нам кажу да смо неозбиљни. Ако ми своју веру не поштујемо, неће је поштовати ни други.

Uh bate nisam siguran

Cini mi se da je dosta njih istestirano i otislo zbog nasih testova

Treba da je svako dobrodosao

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Наравно, свако је добродошао у госте, на кафицу.

Али овде говоримо о приступању хришћанској заједници, Телу. Ту је Црква некада имала веома строге критеријуме, а данас би требало да има бар некакав. А не да буде аутобуска станица где улази и излази ко како и кад `оће. Ипак је то екслузиван клуб.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Grizzly Adams рече

Наравно, свако је добродошао у госте, на кафицу.

Али овде говоримо о приступању хришћанској заједници, Телу. Ту је Црква некада имала веома строге критеријуме, а данас би требало да има бар некакав. А не да буде аутобуска станица где улази и излази ко како и кад `оће. Ипак је то екслузиван клуб.

Razbojnik nije prošao nikakve pripreme niti je katihizovan nekakvim dogmatima i tajnama.Samo je rekao pomeni me Gospode u Carstvu svome pokazujući svest o svojoj grešnosti i pokajanje.Čitava ekskluzivnost se sastoji u metanoji.Zato tako i počinje Jevanđelje.Pokajte se.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Grizzly Adams рече

Па не знам како да их зовемо - "недокрштени"? :)

У сваком случају, сличан образац треба искористити да се расчисти бедно стање у Цркви данас. Јер смо сами закували сос у коме се налазимо. Јер ми се данас бре, на отворености не може да се замери, шегачимо са светињама које су нам дате. На пример, дођу на "венчање" људи који уопште не долазе у Цркву нити живе хришћански, поп - нема проблема. Је л` крштен кум? Није? ОК - нема проблема сад ћемо на брзину да га "омандамо". Значи, једну од највећих хришћанских светиња - св. тајну брака - изврнули смо руглу и обесмислили. И направили још гомилу проблема који тек долазе као последица... Јер родиће се деца, коју ћемо наравно да - нема проблема - крстимо, иако ни родитељи ни кум (који наводно гарантује ту нешто...) не живе хришћански... И циклус бесмисла се наставља.

Па не може тако брате...

Sve se slazem. Jedino mi se cini da takav obrazac ne bi bas doneo dobre rezultate, nego da bi napravio samo jos vecu pometnju.

Mozda gresim, ne znam, tako mi sad izgleda.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...