Jump to content

Монаштво - историја православног монаштва

Препоручена порука

Цитат
  Цитат

Или се монаши у тајни брака, а са вишим монашким чиновима у тајни свештенства.  1305_womens

Не разумем. Ја сам мислио да се тада тако схватало а не сада. Ти мислиш на садашње време? Да се Тајна брака и монаштва поистовећују? Оно истини за вољу, практично се и поистовећују по једном критеријуму: предуслов  су Свештенству.

Па не знам, некако кад си поставио питање такав ми се неки закључак наметнуо. Да, мислим на садашње време. Можда грешим.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Otkud je brak preduslov za sveštenstvo?

Откуд није 1305_womens

Колко ја знам, студент теологије када дипломира је вјероучитељ...све док се не ожени. Први пут сад од тебе чујем да неко може бити свештеник а да није ожењен.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju
  Цитат

Хм... треба нам неко ко зна када је настао списак Седам Светих Тајни и који је критеријум примењен. Можда тада није још увек било монаштва? Или се подразумевало да се свештеник и монаши у исто време у Тајни Свештенства?  1305_womens

Ja sam jednom slusao vladiku Atanasija kako objasnjava da je podjela na sedam sv. tajni nastala pod uticajem rimokatolicizma, isto kao i smrtni i prosteni grijesi, a da je u crkvi ustvari sve sveta tajna, a svaki je grijeh smrtni grijeh. Od tada je proslo desetak godina, pa me nemojte drzati za rijec da sam bas sve tacno napisao. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/smiley.gif
Подели на овим сајтовима

Зашто? Па зато што смо на неки начин прихватили теологију римокатоличког Тридентског сабора (1545-1563), који учи да постоји седам светих тајни. То је један од видљивих западних (схоластичких) утицаја на нас у прошлости. Данас, у сваком малом црквеном календару имате набројано седам светих тајни.

Ето, зато монашење није света тајна, а уствари јесте. Све је у Цркви света тајна, свака њена радња - јер је сама Црква Тајна - иконично присуство Тајне Христове, Царства Божијег.

Подели на овим сајтовима

А и ако је то преузето од паписта (7 светих тајни) надам се да неће бити иницијатива да и то превазиђемо...сваки катихизиз учи о 7 светих тајни, па и онај од владике Николаја (Вера Светих).

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Откуд није 1305_womens

Колко ја знам, студент теологије када дипломира је вјероучитељ...све док се не ожени. Први пут сад од тебе чујем да неко може бити свештеник а да није ожењен.

Ожењен човек се рукополаже зато што се рукоположени човек не може женити након рукополагања
Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Откуд није 1305_womens

JEDNO je što je kod nas uobičajena praksa. Drugo je kako jeste.

Naši momci se žene PRE rukopolaganja zato što POSLE nema više ženidbe.

Tako da striktno gledano i mi možemo da imamo celibatno sveštenstvo, ali se to ne praktikuje, ali nije zabranjeno naravno.

Plus, pogledaj ipođakone (kojih danas nema mnogo, eto naš o. Dimitrije je bio) - kad te rukoproizvedu u ipođakona, nema više ženidbe. A ne moraš da se zamonašiš.

Što se tiče sedam svetih tajana (kako napisa vladika Nikolaj u Veri svetih) - za mene postoji samo jedna, a ostale su njeni kraci, i ako ne izviru iz nje i u nju, džaba sve.

Подели на овим сајтовима

Цитат

А и ако је то преузето од паписта (7 светих тајни) надам се да неће бити иницијатива да и то превазиђемо...сваки катихизиз учи о 7 светих тајни, па и онај од владике Николаја (Вера Светих).

Нећемо да первазилазимо у смислу да негирамо да тих седам тајни нису тајне. Треба рехабилитовати нашу свест да је у Цркви све света тајна, да је Црква Тајна Христова чија се васцела делатност дефинише као светотајинска. А та делатност умногоме превазлизали схоластички број седам.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Zato sto bi onda mirjani ostali skraceni za jednu svetu tajnu.

Ако ћемо тако - онда су сада монаси ускраћени за једну Свету тајну. Тајну брака.  0409_feel

Mislim da nikako nemaju istu tezinu monastvo i brak pa je to porodjenje malo-out. 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Нећемо да первазилазимо у смислу да негирамо да тих седам тајни нису тајне. Треба рехабилитовати нашу свест да је у Цркви све света тајна, да је Црква Тајна Христова чија се васцела делатност дефинише као светотајинска. А та делатност умногоме превазлизали схоластички број седам.

E, to. Šmeman je lepo o tome pisao kako se tajinstvo Crkve kao takve potpuno zanemaruje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...