Jump to content

Монаштво - историја православног монаштва

Препоручена порука

Али стварно, ако то није сметало владици Николају и оцу Јустину, што би мени то сметало?

Једноставно тако је то у ПЦ да имамо тих 7 светих тајни и амин. Е сад, наравно да се може и треба дискутовати о свему, то нико не спори. И немој тако бурно реаговати брате ;)

Ништа нисам злонамјерно коментарисо. Опуштено. prstgore

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

А и ако је то преузето од паписта (7 светих тајни) надам се да неће бити иницијатива да и то превазиђемо...сваки катихизиз учи о 7 светих тајни, па и онај од владике Николаја (Вера Светих).

То не значи да Свети Николај није био под утицајем Тридента. Наравно, није свесно.

И ми као боље знамо теологију од владике Николаја? prstgore

У сваком катихизису се учи о 7 светих тајни, шта ту сада треба мењати?

Не значи да знамо, али значи да из перспективе 2011. знамо да је српско и уопште словенско богословље у XIX и почетком XX века било, захваљујући Кијеву, под страшним утицајем (данас у неким сегментима) одбачене теологије римокатоличке цркве.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Али стварно, ако то није сметало владици Николају и оцу Јустину, што би мени то сметало?

Једноставно тако је то у ПЦ да имамо тих 7 светих тајни и амин. Е сад, наравно да се може и треба дискутовати о свему, то нико не спори. И немој тако бурно реаговати брате ;)

Смета зато што је богословље живо, а не експонат у музеју старина који се брижљиво чува и дотиче једино када треба обрисати прашину.

Подели на овим сајтовима

Нисам бурно реагова. заборавио сам да ставим смајлике. Ево: ;) 0212_rolleyes :bla: :bla: prstgore

И није реч да ли нешто смета или не, већ о томе да упознајемо своју веру. Ја нигде нисам позвао на увођење 8 или 9 светих тајни. Овде смо да дискутујемо и да се трудимо да износимо чињенице, а чињеница је следећа: учење о седам светих тајни јесте теологија Тридентског сабора. Та теологија је, разним путевима, ушла и у православну теолошку мисао, па и у Црквену праксу. То су факти.

Подели на овим сајтовима

Јеси пробао и једно и друго па можеш да изнесеш суд шта је теже? Оклен вам људи право да те тврдње износите?!

Знам архимандрита, изузетног хришћанина и духовника, који је некада био прота, породичан човек. Он је отоворено рекао: у данашње време, тежи је подвиг бити хришћанин у свету, као породичан човек, него у манастиру.

Подели на овим сајтовима

Једноставно тако је то у ПЦ да имамо тих 7 светих тајни и амин. Е сад, наравно да се може и треба дискутовати о свему, то нико не спори. И немој тако бурно реаговати брате 0212_rolleyes

Ништа нисам злонамјерно коментарисо. Опуштено. ;)

Смета зато што је богословље живо, а не експонат у музеју старина који се брижљиво чува и дотиче једино када треба обрисати прашину.

Јој Марко, једва чекам да те намиришу "бранитељи" на форуму. Доста су мене критиковали и исправљали због оваквих ставоба. Ајд сад мало ти, брате. prstgore

Подели на овим сајтовима

Једноставно тако је то у ПЦ да имамо тих 7 светих тајни и амин. Е сад, наравно да се може и треба дискутовати о свему, то нико не спори. И немој тако бурно реаговати брате 0212_rolleyes

Ништа нисам злонамјерно коментарисо. Опуштено. ;)

Јој Марко, једва чекам да те намиришу "бранитељи" на форуму. Доста су мене критиковали и исправљали због оваквих ставоба. Ајд сад мало ти, брате. prstgore

Бринг 'ем он!  prstgore

Подели на овим сајтовима

Јеси пробао и једно и друго па можеш да изнесеш суд шта је теже? Оклен вам људи право да те тврдње износите?!

Знам архимандрита, изузетног хришћанина и духовника, који је некада био прота, породичан човек. Он је отоворено рекао: у данашње време, тежи је подвиг бити хришћанин у свету, као породичан човек, него у манастиру.

Сад да терамо мак на конац. Дошао у манастир кад је прошла младост и попустили нагони младости итд. ;)

Тешко је и једно и друго. И једни и други живе у заједници и треба да се жртвују за заједницу. И једни и други имају своје подвиге и напоре. Немој да омаловажамо ни једне ни друге. Омаловажајмо оне што нит се жене нит се монаше, а таквих нас је све више  prstgore

Подели на овим сајтовима

Сад да терамо мак на конац. Дошао у манастир кад је прошла младост и попустили нагони младости итд. ;)

Тешко је и једно и друго. И једни и други живе у заједници и треба да се жртвују за заједницу. И једни и други имају своје подвиге и напоре. Немој да омаловажамо ни једне ни друге. Омаловажајмо оне што нит се жене нит се монаше, а таквих нас је све више  prstgore

Немој тако. Не познајеш човека. У манастир је дошао из сасвим других разлога (релативно је још млад, око 55 година). То је човек са огромним крстом на леђима, велики подвижник и велики угодник Божији.

Нећемо да омаловажавамо и није реч о омаловажавању. Бити хришћанин у свету данас је заиста тешко.

Подели на овим сајтовима

:(

Постављена слика

Па, зато што га нема на почетку Хришћанства...и зато што се јавља тек касније...

Тако да би и ту могли мало тему да почнемо..

Одакле монаштво код Хришћана, историјски гледано..и шта се десило са женидбом Епископа и женама ђаконима..

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Монаштво се у четвртом веку уређује, али оно постоји од самих почетака Цркве.

Може мало детаљније...

Знам да Св.Текла доби благослов од ап.Павла...

Али то није монаштво..већ пустињаштво..које имамо на почетку и у Св.Гори.

То постоји од почетка Цркве...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

Монаштво се у четвртом веку уређује, али оно постоји од самих почетака Цркве.

Може мало детаљније...

Знам да Св.Текла доби благослов од ап.Павла...

Али то није монаштво..већ пустињаштво..које имамо на почетку и у Св.Гори.

То постоји од почетка Цркве...

Ap . Pavle cesto spominje svoju i tudju djevstvenost kao prvi vid monastva, (a Hristos je uzor svega ,pa i monastva -imali iko da je i blizu kao On ispunio tri monaska zavjeta?)  ako cemo logikom da se monastvo mora spomenut imenom ,onda nemamo potvrdu ni za prezviterski cin ,(imamo za episkope, i tek posle Hrista za djakone), pa bi to nekom iskrivljenom logikom moglo da znaci da ni to nije od pocetka...
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...