Jump to content

Може ли се веровати у Бога и имати поверења у теорију еволуције

Дејан

Препоручена порука

пре 2 часа, Иван ♪♫ рече

Nit se vera bavi naukom, niti nauka verom. Oboje se bave razlicitim pitanjima. Nauka pitanjem ,,kako?", vera pitanjem ,,ko?".

Ali, brate, ( kako ) se vera ne bavi i pitanjem, ... kako ?...

Naravno,....ko ?... je stvorio, odmah je na pocetku,....U pocetku stvori Bog nebo i zemlju....

A, ....kako ?....Bog stvara, recimo, sto se tice coveka, stoji .... nacinimo coveka po slici i podobiju Bozijem.....

Zar, ne bi i samo pismo  bilo malo neizbalansirano ( :))) ) i nejasno, ako ne bi bilo i 'kako' je stvarao , onaj,.... Ko.... je i stvarao sve vidljivo i nevidljivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, David Rakic рече

Kao što neki tvrde, knjigu postanja ne trebamo tumačiti bukvalno. Pisac te knjige se hvata u koštac sa vavilonskim mitom 'Enuma Eliš', prepravlja ga, i poručuje nam da je Bog tvorac svega te da je On stvarao ni iz čega. Dakle, možemo li onda, mi hrišćani prihvatiti teoriju evolucije i abiogenezu?

Naravno da možemo, ali ne u nekoj izvitoperenoj teološkoj teoriji.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Благовесник рече

У опису Ставарања у Библији, био тај опис реплика на  Enuma Elis  или  не, одговара само на питање ко то жели од Земље да учини нешто добро и ко је узрок и створитељ, али ни у једној јединој реченици не даје одговор - како, како то земља по чеи или промислу Божјем пушта из себе живи свет...

Samo da ne fantazirate o evoluciji kosmosa koji je počeo klasičnim Velikim praskom, kao tobože o početku biblijskog stvaranja.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, David Rakic рече

Ovo je isječak iz teksta arhimandrita Save Janjića, i za mene je ovo prihvatljivo; - " Иако је крајње незахвално правити амалгам између науке и вере у овим питањима, јер је немогуће јасно реконструисати еволутивни развој човека, сматрам да није суштински противно нашој вери рећи да је Бог удахнуо дух животни човеколиком бићу које је прошло еволутивни пут од примата, чиме је направљен јасан скок између природног еволутивног развоја и Божанског акта коначног стварања човека као целине тела и душе. "

Možeš li da predstaviš kako je izgledao prvi evolutivni čovek koji se može zvati čovekom?

australopithecus-afarensis-594-398-49.jpg.69589640c8651335e17d29bec3fe1319.jpg

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Djapa рече

Zapravo jesam :)  jel ovo tvoj odgovor, pitanje ? zasto me citiras, ne razumem, sta je poenta, sta si hteo? 

Zašto to smatraju i kako to predstavlja primer "gde nauka potvrdjuje postojanje Boga"?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Благовесник рече

Хахах.. мислио сам на оно што је grigorije22 написао:

"Šta je teorija praznine? Da li se išta dešavalo između 1. Mojsijeve 1:1 i 1:2?
Odgovor: 
U 1. Mojsijevoj 1:1-2 piše: “U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zemlja beše bez obličja i pusta, i beše tama nad bezdanom; i duh Božji dizaše se nad vodom.” Teorija praznine je stanovište da je Bog stvorio potpuno funkcionalnu Zemlju sa svim životinjama, uključujući dinosauruse i ostale za koje znamo samo preko fosilnih ostataka. Potom se desilo nešto što je sasvim uništilo Zemlju – neki spekulišu da se radi o padu sotone na Zemlju – tako da je ona postala bez obličja i pusta. Bog je posle počeo sve ispočetka, stvorivši ponovo Zemlju rajskog oblika, kako je kasnije zapisano u 1. Mojsijevoj."

To je klasična zabluda onih koji misle da klasični Veliki prasak može biti prvobitni početak, odnosno biblijsko stvaranje tvorevine. Zato nam se neki naučnici smeju, kao što je na toj neverovatnoj zabludi, poput one kod geocentrizma, izgradio svoju podsmevačku filozofiju Stiven Hoking.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Zašto to smatraju i kako to predstavlja primer "gde nauka potvrdjuje postojanje Boga"?

Teorija je da ce univerzum biti unisten i to na dva nacina, ili skupljanjem od velike temperature ili sirenjem od smrzavanja. Nego,to je nebitno ja nisam fizicar da bi pricao o tome, potrazi ako te interesuje, ne znam zasto mene pitas to, ali dobro. Posto sve ima svoj kraj pa i univerzum, jedini pravi spas za ljude je bekstvo iz univezuma, cak i da vi ateisti prebacite vasu svet na neke diskove i oni ce biti unisteni, a meni je sasvim logicno da postoji zivot posle smrti i da jedino tako moze da se izadje iz matriksa :D Zato meni ova teroija i mnoge druge samo potvrdjuju postojanje Boga, ne znam zasto ne kapirate logicne i komplikujete jednostavne stvari. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ma, nema , ni dusu ( razumnu ),.... :ani_biggrin:

Evo, pitajte Avocada, ( koji je najrelevatniji, da odgovori na ovo pitanje )

Kako nema ako je vjerovao u zagrobni život , pokapao mrtve sa osobnim stvarima...priborom za higijenu i slično.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Djapa рече

Teorija je da ce univerzum biti unisten i to na dva nacina, ili skupljanjem od velike temperature ili sirenjem od smrzavanja. Nego,to je nebitno ja nisam fizicar da bi pricao o tome, potrazi ako te interesuje, ne znam zasto mene pitas to, ali dobro. Posto sve ima svoj kraj pa i univerzum, jedini pravi spas za ljude je bekstvo iz univezuma, cak i da vi ateisti prebacite vasu svet na neke diskove i oni ce biti unisteni, a meni je sasvim logicno da postoji zivot posle smrti i da jedino tako moze da se izadje iz matriksa :D Zato meni ova teroija i mnoge druge samo potvrdjuju postojanje Boga, ne znam zasto ne kapirate logicne i komplikujete jednostavne stvari. 

Verovatno zato što u onome što ti nazivaš "logičnim" nema ama baš nikakve logike.

Iz okolnosti da će univerzum biti "uništen" na jedan od dva pomenuta načina ni na koji način ne sledi da postoji Bog ili da "nauka potvrdjuje postojanje Boga"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, kopitar рече

Dali i  neandertalac ima besmrtnu dušu?

Šta fali i ovom da ima dušu čoveka?

Homo-Naledi.jpg.be0898f1f0a78e6cffaf1bce220b9d4f.jpg

• Радостан 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

Kako nema ako je vjerovao u zagrobni život , pokapao mrtve sa osobnim stvarima...priborom za higijenu i slično.

Koliko znam, neadentalac nije imao razum i u vezi sa tim, logicno i inteligetno razmisljanje i rasudjivanje. 

To je valjda tako, po TE.

A, razum je, osnovna odlika duse , po veri.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...