Jump to content

Може ли се веровати у Бога и имати поверења у теорију еволуције

Дејан

Препоручена порука

Мој филтер пропушта само  горе наведено, а не бих да га проширујем јер би онда кроз њега пропустила сем зрнаца истине и сијасет лажи, у које једноставно не верујем

Мени пије воду, рекох већ  извештај Др  Роберта  Џентрија  и његово откриће о полонијуму и граниту и о Ономе ко стави полонијум у гранит.

Ја сам буквалиста и верујем да је један дан, једн дан, а не да је  један дан милион година и верујем још да шест дана рада и седми одморај , се односи буквално на то,  а не на шест милиона година  ради и седам милиона година одмарај. :stadaradim:   

Nema tu nikakvih lazi osim golih cinjenica. 

Zakljucci Roberta Dzentrija su objasnjeni, lako ces izguglati oko polonijumskih klobuka o cemu se zapravo radi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/SerafimRouzTumacenjePostanja/Lat_SerafimRouzTumacenjePostanja107.htm

Dakle i ovde se pominje ucenje Svetih otaca. Ali da li je ovo citiranje otaca od strane Serafima Rouza u skladu sa Patristickom tradicijom Pravoslavne Crkve? Poznato je da je on odrastao medju protestantima.

Подели на овим сајтовима

Поновићу да модерно схватање космологије допушта могућност да су Адам и Ева првостворени пре него што је наступило тренутно постојање кроз Велики прасак. Наиме, тај научни Велики прасак је могући почетак палог стања, док је пре тога било првобитно постојање онако како Библија објашњава.

Све је пало у данашње стање с почетком научног Великог праска. Могуће је остварити релативност протока времена између, с једне стране, Адама и Еве и, са друге стране, целокупне остале творевине.

Велики прасак може дати еволуцију садашњег космоса у периоду од око 14 милијарди година. Међутим, не доводећи у сумњу такву еволуцију, ипак Адам и Ева не морају да имају исти проток времена као остала творевина.

Наиме, Адам и Ева су могли тренутно бити изгнани у пало стање у област данашњег средњег истока, у периоду пре око 10 хиљада година. Зато су, може бити, тада већ постојали племенски еволутивни људи међу које су доспели Адам и Ева тренутним изгнанством.

Већ много мање парадоксално за модерно схватање науке, може се претпоставити такав начин по коме су Адам и Ева својим грехом узрочници еволутивних људи кроз пад творевине. Библија даље, може се протумачити, објашњава да су потом они који су се родили од Еве измешали са еволутивним племенима.

Овим имамо објашњење које задржава предањско учење о личностима Адама и Еве и библијском стварању, и последицама пада. Тако исто и објашњење које поштује целокупну норму модерне науке.

Znam vec sto puta si ponovio. 

Ne da mi se vise preganjati s tvojom hipotezom, sve sam rekao vec sto imam.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@@grigorije22,

Ипак ниси лепо разумео о чему се ту ради. Адам и Ева јесу створени последњи међу осталом творевином, али то све може бити пре палог стања које почиње научним Великим праском.

Можеш претпоставити да је пре пада, у првобитном стању, непосредно након библијског стварања, постојала творевина радикално другачије од данашњих физичких закона, јер то може претходити научном Великом праску, а шта је заиста било пре Великог праска, наука не може коначно потврдити. Дакле, можемо само дозволити могућност, као што наука данас то ради у својој области моделима мултиверзума, да је нешто претходило Великом праску што описује првобитно постојање библијског стварања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nema tu nikakvih lazi osim golih cinjenica.    Zakljucci Roberta Dzentrija su objasnjeni, lako ces izguglati oko polonijumskih klobuka o cemu se zapravo radi. 

Modus vivendi !!!!!! 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

@@grigorije22,

Ипак ниси лепо разумео о чему се ту ради. Адам и Ева јесу створени последњи међу осталом творевином, али то све може бити пре палог стања које почиње научним Великим праском.

Можеш претпоставити да је пре пада, у првобитном стању, непосредно након библијског стварања, постојала творевина радикално другачије од данашњих физичких закона, јер то може претходити научном Великом праску, а шта је заиста било пре Великог праска, наука не може коначно потврдити. Дакле, можемо само дозволити могућност, као што наука данас то ради у својој области моделима мултиверзума, да је нешто претходило Великом праску што описује првобитно постојање библијског стварања.

Postojala je ali u rajskom vrtu. Teolozi koji mire modernu nauku i Bibliju upravo koriste dane stvaranja pre pada. Kada prave sklad sa geologijom i paleontologijom.

Подели на овим сајтовима

Nema tu nikakvih lazi osim golih cinjenica.

Критично је то, а већ сам напоменуо, што хришћански еволуционисти нису другачији од протестантских креациониста. Тумачити научне аспекте првобитног стварања и личности Адама и Еве, као ,,голе чињенице'', може радити само неко ко нема додира са смислом теологије.

Можемо држати нека становишта која нам лично помажу да превазиђемо одређене дилеме које су савремени изазови за Цркву. Међутим, тврдити да је некакво становиште ,,гола чињеница'' повезана науком и религијом, карактеристично је само теолошки непромишљенима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Teolozi koji mire modernu nauku i Bibliju upravo koriste dane stvaranja pre pada. Kada prave sklad sa geologijom i paleontologijom.

Ослањање на геологију и палеонтологију ради теологије о библијском стварању, исти је камен спотицања и за еволуционисте и за креационисте. Екстремност и занемаривање суштинске промене услед пада, њихова је медаља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nikoliću ta priča o evoluciji kao posledici pada ne pije vodu.U Postanju se govori o formiranju Sunca i Meseca kao i naše planete Zemlje a to je sve nastalo,ako ćemo verovati nauci,kao posledica velikog Praska.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Али могуће је да је пре класичног Великог праска постојало Сунце и Месец и Земља, итд. Књига постања управо говори о коренито другачијим законима од садашњег постојања, будући да је Земља створена пре Сунца, да је биљни свет створен пре Сунца, а тако нешто не може данас бити научно.

Дакле, ако Библија сведочи да је првобитни биљни свет постојао пре Сунца, онда морамо протумачити да је животна енергија биљног света добијана другачије него што данас добија. То је разлог зашто су поједини оци тумачили тако што су биљну храну поистоветили са Божијим енергијама у првобитном постојању.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Књига постања управо говори о коренито другачијим законима од садашњег постојања, будући да је Земља створена пре Сунца, да је биљни свет створен пре Сунца, а тако нешто не може данас бити научно.

Gde knjiga Postanja govori o drugacijim zakonima?

Подели на овим сајтовима

@Милан Николић. препорука књига: хвала. они делићи књига тих аутора које сам одавно прочитао.... ме нису навели на твоје тезе о Адаму као посебном "једном човеку", итд. Елем, ако мислиш да можемо да наставимо дискусију тек после мог читања тих књига - ок. Требаће ми времена.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...