Jump to content

Може ли се веровати у Бога и имати поверења у теорију еволуције

Дејан

Препоручена порука

Nije bilo reci o tome u cemu andjeli ucestvuju nego imaju li istu odgovornost kao covek. Po pitanju prinosenja tvorevine nemaju. Covek ima daleko vecu odgovornost po tom pitanju, sto ne znaci da andjeli ne ucestvuju. Ali andjeo nika ne bi mogao dobiti odgovornost da bude prvosvestenik tvorevine, to je mogao doboti samo covek. Ako ti nije jasno zasto idi prelistaj hristologiju, eto da i ja tebe uputim na neku literaturu.

Подели на овим сајтовима

Gde pise ovo sto sam naznacio?

Не пише нигде. Нисам мислио на тадашњи живи свет него уопште на нас - човечанство.

Da, Eden je kako se vidi iz samog teksta kutak u kome je covek bi zasticen. U Psalmu 102:25-27 stoji da je svet propadljiv od pocetka 25 In the beginning you laid the foundations of the earth,

and the heavens are the work of your hands.

26 They will perish, but you remain;

they will all wear out like a garment.

Like clothing you will change them

and they will be discarded.

27 But you remain the same,

and your years will never end.

Што не користиш наш превод Библије?

У том Псалму пише да је свет пролазан, а не да је такав од почетка.

Чак и да прихватимо ту смешну претпоставку да је паралелно са Еденом постојао тај трули материјални део, нигде нећеш наћи да је било живота на њему.

То би било у супротности са вечитом тврдњом да је смртност настала тек након тог чувеног пада.   

Подели на овим сајтовима

Nije bilo reci o tome u cemu andjeli ucestvuju nego imaju li istu odgovornost kao covek. Po pitanju prinosenja tvorevine nemaju. Covek ima daleko vecu odgovornost po tom pitanju, sto ne znaci da andjeli ne ucestvuju. Ali andjeo nika ne bi mogao dobiti odgovornost da bude prvosvestenik tvorevine, to je mogao doboti samo covek. Ako ti nije jasno zasto idi prelistaj hristologiju, eto da i ja tebe uputim na neku literaturu.

Можда нема решења наше дебате око трулежности без нечега директнијег по питању природе твари. Све друго можемо тумачити свако на своју руку, што се тиче ове приче.

Мислим да си добио довољно одговора који се противе твом тумачењу и христологије и осталог. Ти остајеш на свом и то чврсто држиш, зато сматрам да нема лека нашој расправи без напреднијег приступа.

Једнога дана, можда половином овога века док будемо престарели, ако уопште живи, моћи ћемо очекивати неку општу расправу међу хришћанима по питању оваквих тема.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Можда нема решења наше дебате око трулежности без нечега директнијег по питању природе твари. Све друго можемо тумачити свако на своју руку, што се тиче ове приче.

Мислим да си добио довољно одговора који се противе твом тумачењу и христологије и осталог. Ти остајеш на свом и то чврсто држиш, зато сматрам да нема лека нашој расправи без напреднијег приступа.

Једнога дана, можда половином овога века док будемо престарели, ако уопште живи, моћи ћемо очекивати неку општу расправу међу хришћанима по питању оваквих тема.

I ti si dobio dovoljno odgovora koji se protive tvom tumacenju pada, sveta pre pada, coveka pre pada i celoj primordijalnoj paradigmi pa nisi odusta. Zbog cega? Iz prostog razloga sto odgovore koje si dobio ne smatras adekvatnim. Sto je tvoje pravo i ja ti to ne branim samo bi bilo dobro kad bi uspeo razumeti da i drugi ljudi takodje ostaju pri tvojim stavovima, medju ostalom odbijajuci tvoje, jer tvoje dogovore i argumente ne smatraju adekvatnim.

Takodje se slazem da smo ovde rekli sve sto treba te se ja povlacim do daljnjeg.

Подели на овим сајтовима

Не пише нигде. Нисам мислио на тадашњи живи свет него уопште на нас - човечанство.

Onda ok.

Што не користиш наш превод Библије?

У том Псалму пише да је свет пролазан, а не да је такав од почетка.

Чак и да прихватимо ту смешну претпоставку да је паралелно са Еденом постојао тај трули материјални део, нигде нећеш наћи да је било живота на њему.

То би било у супротности са вечитом тврдњом да је смртност настала тек након тог чувеног пада.

Zato sto mi gugl izbacuje engleski. Dakle psalmista koristi frazu u pocetku sto znaci da je na pocetku samog stvaranja. Drugo treba da procitas Psalm 104 koji predstavlja komentar na Postanje. Tamo se kaze da lavovi traze hranu od Boga. Svaki stih iz psalama odgovora odredjenim danima stvaranja.

Creation Day        Formed & Filled Day 1 Gen 1:3-5 Light & Darkness Ps 104:1-2a Light Day 2 Gen 1:6-8 Heaven & Earth Ps 104:2b-4 Divides the waters Day 3 Gen 1:9-10 Land & Sea Ps 104:5-9 Land and water distinct    “   “ Gen 1:11-13   Ps 104:14-18 Vegetation, trees, hills/rocks Day 4 Gen 1:14-19 Vegetation Ps 104:19-23 Luminaries as timekeepers Day 5 Gen 1:20-23 Sea & Sky Animals Ps 104:25-26 Creatures of sea and air Day 6 Gen 1:24-28 Animals & People Ps 104:21-24 Animals and Man    “    “ Gen 1:29-31   Ps 104:27-30 Food appointed for all
Подели на овим сајтовима

Ovo je diskutabilno pitanje. Mnogi Sveti oci su svoje tumacenje Postanja uporedjivali sa tadasnjom naukom. Tadasnja nauka nije imala saznanja iz geologije i paleontologije koja mi imamo. Neki sveti su dobili vizije i saznanja o prirodi rajskog vrta. Ali kao sto pokazuje biblijski tekst to nije ceo svet. Ako su neki Sveti oci dobili saznanja odgozgo da je Adam prouzrokovao ubijanje medju zivotinjama, onda treba da budu postavljene neke nove kosmoloske i teoloske teorije.

Подели на овим сајтовима

Sudeci po recima sv. Atanasija jeste bilo propadljivosti, hronoloski pre pada. A jos kad se tome doda misao. sv. Maksima Ispovednika da je Adam pao istog trena, par sekundi, nakon sto je stvoren sto ce reci da nije tu bilo nikakavih dani, nedelja ni meseci netruleznog stanja nego se cela psihodrama odigrala unutar Adama koji je odbio da bude prvosvestenik tvorevine. Sto jedino i ima smisla ako je od pravoslavnog tumacenja Adamovog obozenja neizostavan deo Adamove slobode izbora hoce li ili nece prineti tvorevinu netruleznosti. A kako da bude Adamovog izbora ako je cela tvorevina od starta netrulezna?

Besmrtnost po blagodati u početku koju je Adam imao ni na koji način ne ugržava njegovu slobodu izbora.Slobodan je bio i odbaciti i je,kao što se i desilo, i s druge strane prihvatiti je kroz služenje Bogu kroz vršenje zapovesti.

Pošalji te tekstove gde Sv Atanasije i Svaeti Maxim Ispovednik govore da je smrti bilo pre pada u ugreh?

I drugo ako je smrt oduvek tu bez obzira na pad iako je to u direktnoj kontradikciji sa SP,u čemu je uopšte taj pad i kakve su bile njegove posledice pošto smrt po tebi nije uzrokovana padom?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Све што је створено потенцијално је смртно и пропадљиво, и није по себи вечно. Једино је Бог вечнан и бесмртан.  Човек је позван на вечност и са тим циљем је створен да би се кроз њега васцела творевина сјединила са Богом и ушла у вечно постојање ипостасно кроз Христа. Дакле човек је био потенцијално смртан, могао је да умре али будући да је живео у заједници са Богом у рају, није био смртан. Смртност човека се пројављује тек његовим падом тј. губитком заједнице са Богом.

https://www.pouke.org/forum/topic/28745-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D1%9B%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8/page-139?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Осврнуо бих се на наслов теме и питање:

Може ли се веровати у Бога и имати поверења у теорију еволуције

Моје мишљење је да можемо. Само би требало нагласити како остати доследан библијским казивањима и имати поверење у теорију еволуције.

Не слажем се са све већом релативизацијом библијског казивања и предања о стварању и паду. Полазим од предањског схватања и верујем у непогрешивост Светога Духа који говори кроз предање.

Осим класичног хришћанског еволуционизма који показује извесне еволуфилистичке екстреме, можемо еволуцију објаснити онаквом каква јесте без опасности за библијско и отачко предање.

Наиме, свет је постојао пре Великог праска и пре еволуције коју наука објашњава. Ако је овакво схватање нелогично, то је зато што нисмо још увек схватили савремене физичаре и озбиљност њихових претпоставки.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

значи није трава! ебга.

књиге! ког аутора предлажеш?

За популаризацују науке, на српском језику имамо Брајана Грина и Мичиа Какуа. Први има следеће књиге које ти препоручујем:

Ткање свемира http://www.heliks.rs/tkanje_svemira.php

Скривена стварност http://www.heliks.rs/skrivena_stvarnost.php

Од Мичиа Какуа:

Паралелни светови http://www.heliks.rs/paralelni_svetovi.php

Ако имаш чврст стомак можеш прочитати српског аутора Влатка Ведрала, књигу Декодирање стварности.

http://www.laguna.rs/n2583_knjiga_dekodiranje_stvarnosti_laguna.html

После упознавања са оваквим књигама можемо опуштеније разговарати о актуелним питањима. Има још других књига, али препоручио сам ти оне које по мени имају сажето о свему.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Мене је одушевио одговор игумана Саве Јањића на питање Кратоса.  везано за  смртност човека .

И ту сам у одгвору нашло,  нешто и везано за еволуцију 

Ако је човек  смртан и потенцијално пропадљив  и смртност његова се пројављује падом и губитком заједнице са Богом .

Онда ја једино еволуцију могу да схватим у контексту / мада бих пре користила другу реч,  рецимо, грчку реч -  метаморфоза  / као метаморфозу/ еволуцију / палог, одвојеног човека од Бога ка обоженом, препорођеном човеку , покајаном.

И активност исте/ метаморфозе, еволуције / бар што се тиче земаљске  перпективе, као један сталан преображај  од пада па колико год пута да се деси  ка покајању , ка обожењу .    

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Мене је одушевио одговор игумана Саве Јањића на питање Кратоса. везано за смртност човека .

И ту сам у одгвору нашло, нешто и везано за еволуцију

Ако је човек смртан и потенцијално пропадљив и смртност његова се пројављује падом и губитком заједнице са Богом .

Онда ја једино еволуцију могу да схватим у контексту / мада бих пре користила другу реч, рецимо, грчку реч - метаморфоза / као метаморфозу/ еволуцију / палог, одвојеног човека од Бога ка обоженом, препорођеном човеку , покајаном.

И активност исте/ метаморфозе, еволуције / бар што се тиче земаљске перпективе, као један сталан преображај од пада па колико год пута да се деси ка покајању , ка обожењу .

S tim stavom i dalje opstaje teza da su postojali jedan covjek i jedna zena koj su bioloski roditelji svih ljudi na planeti. To jednostavno nije tacno i evolucija ne moze biti metamorfoza tog jednog para s kojim sve kao pocelo da pada. Evolucija je mnogo siri proces koji nije ogranicen samo na covjeka.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

S tim stavom i dalje opstaje teza da su postojali jedan covjek i jedna zena koj su bioloski roditelji svih ljudi na planeti. To jednostavno nije tacno i evolucija ne moze biti metamorfoza tog jednog para s kojim sve kao pocelo da pada. Evolucija je mnogo siri proces koji nije ogranicen samo na covjeka.

Мој филтер пропушта само  горе наведено, а не бих да га проширујем јер би онда кроз њега пропустила сем зрнаца истине и сијасет лажи, у које једноставно не верујем

Мени пије воду, рекох већ  извештај Др  Роберта  Џентрија  и његово откриће о полонијуму и граниту и о Ономе ко стави полонијум у гранит.

Ја сам буквалиста и верујем да је један дан, једн дан, а не да је  један дан милион година и верујем још да шест дана рада и седми одморај , се односи буквално на то,  а не на шест милиона година  ради и седам милиона година одмарај. :stadaradim:   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

To jednostavno nije tacno i evolucija ne moze biti metamorfoza tog jednog para s kojim sve kao pocelo da pada. Evolucija je mnogo siri proces koji nije ogranicen samo na covjeka.

Поновићу да модерно схватање космологије допушта могућност да су Адам и Ева првостворени пре него што је наступило тренутно постојање кроз Велики прасак. Наиме, тај научни Велики прасак је могући почетак палог стања, док је пре тога било првобитно постојање онако како Библија објашњава.

Све је пало у данашње стање с почетком научног Великог праска. Могуће је остварити релативност протока времена између, с једне стране, Адама и Еве и, са друге стране, целокупне остале творевине.

Велики прасак може дати еволуцију садашњег космоса у периоду од око 14 милијарди година. Међутим, не доводећи у сумњу такву еволуцију, ипак Адам и Ева не морају да имају исти проток времена као остала творевина.

Наиме, Адам и Ева су могли тренутно бити изгнани у пало стање у област данашњег средњег истока, у периоду пре око 10 хиљада година. Зато су, може бити, тада већ постојали племенски еволутивни људи међу које су доспели Адам и Ева тренутним изгнанством.

Већ много мање парадоксално за модерно схватање науке, може се претпоставити такав начин по коме су Адам и Ева својим грехом узрочници еволутивних људи кроз пад творевине. Библија даље, може се протумачити, објашњава да су потом они који су се родили од Еве измешали са еволутивним племенима.

Овим имамо објашњење које задржава предањско учење о личностима Адама и Еве и библијском стварању, и последицама пада. Тако исто и објашњење које поштује целокупну норму модерне науке.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Мој филтер пропушта само горе наведено, а не бих да га проширујем јер би онда кроз њега пропустила сем зрнаца истине и сијасет лажи, у које једноставно не верујем

Ово је исправно расуђивање. Заиста, ради трунки истина, неки нам намећу много тога неприхватљивог.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...