Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

Баш зато што секуларност није нужно везана за комунистички модел секуларности - не треба дозволити савременим антитеистима да титоистички тумаче Устав. А они навалили да је само то и ништа друго секуларност. Видиш, моја реакција је само реакција на то - одбрана од агресивног атеизма.

Preporucujem ti da posetis sjajan forum pouke.org... samo vodi racuna tamo ces sresti liturgijske vernike koji su takodje protiv veronauke i uvodjenja drzavnih religija... Mozda im se nece dopasti sto ih nazivas titoistima i agresivnim ateistima...

Generalizacija je stvarno mnogo losa stvar... i predvorje za zlo... uvek bilo i zato treba biti na strogom oprezu kad god se pojavi neko sa pricama  o "vecini i njenim pravima"...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Свакако да је легитиман, али не може да претендује да буде једино могућ и једини исправан. 

Pa ti svoj stav predstavljas kao jedini ispravan...

Подели на овим сајтовима

Заједнички принцип би требало да нам буде појам јединства који је саткан од комуникације различитих и од неометане пројаве конкретног и различитог у јавној сфери. То није једно као безлична општост, већ као заједница конкретних и различитих. Такав појам јединства не би гушио ни мене, ни тебе. 

Sekularnost nam izmedju ostalog upravo obezbedjuje  i zastitu od vecine. 

Vidis, ovo sto ti sad radis nije nista novo, radjeno je mnogo puta kroz istoriju i uvek se zavrsavalo katastrofalno. Zato i postoji sekualrnost. Jer svako malo se desi da se neki lik probudi i shvati da po nekom osnovu ili licnoj karakteristici ili preferenci deo neke velike grupe, "vecine"... i gotovo istog momenta mu se jave neke trip ideje o tome kako na osnovu te pripadnosti on nekako zasluzuje malo veca prava od onih koji, eto, nisu imali tu srecu da se nadju u takvoj ekipi.

Primera radi, pre vise od 50 godina cinjeno je mnogo nepravde prema crkvi, zar ne? Pa sto se bunite zbog toga? U to vreme je vecina bas tako htela i nije joj smetao takav tretman crkve?

Ko zna, mi Srbi smo prevrtljivi ljudi, dok si reko "Amfilohije u kanuu" vec proslo 10 godina a u srbiji opet zivi vecina komunista kao 1970-ih godina. I sta ako ti novi titoisti, kazu, mi vecina zabranjujemo pravosalavlje  na teritoriji Srbije... sta ces ti tad da radis? Oces li ostati dosledan svojim principiima za koje se sada boris i reci "pa dobro... imaju ljudi pravo da nas zabrane... ipak su oni vecina"?

Nesto mi se cini da bi ti reakcija ipak bila malo drugacija... i tu lezi sve licemerje ovakvih predloga...

Подели на овим сајтовима

Мени је тужно да нико из цркве није издао јавно саопштење против овог тоталног циркуса. Не морају владике, њима циркус одговара, али зашто не баш Милојков или неко такав? Зар је могуће да не видите какву вам штету праве лудаци? Ово је заиста мучно гледати и слушати. Нарочито говор овог балвана од 1:45.

Подели на овим сајтовима

Мени је тужно да нико из цркве није издао јавно саопштење против овог тоталног циркуса. Не морају владике, њима циркус одговара, али зашто не баш Милојков или неко такав? Зар је могуће да не видите какву вам штету праве лудаци? Ово је заиста мучно гледати и слушати. Нарочито говор овог балвана од 1:45.

Bez veze je što su su propustili da osveštaju i drugi deo Preduzeća...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Хахаха, да, да... и замењени безбожним једноумљем. Дивота. :)

........

........ Видиш, моја реакција је само реакција на то - одбрана од агресивног атеизма.

ово вреди реплике, у истом стилу: ха, ха...да да !

Подели на овим сајтовима

Немој да се узрујаваш. Човек мало греши у граматици.

Права туга је новинарка са својим питањима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@AcaMilojkov. прави разлог твог неслагања да веронаука буде факултативни предмет је чињеница да се, кроз "обавезни изборни" предмет , веронаука сервира огромном броју деце, у свих 12 година школовања. Када би тај предмет био факултативан, видела би се права слика жеље за веронауком.

Подели на овим сајтовима

Није лепо то што се мени догађало са поласком у ОШ Бора Станковић на Бањици. Сви су се смејали, а наставница превртала очима, када су ме запиткивали да ли верујем у Бога.

Битно је да су сви носили пионирске мараме. Ипак не жалим што сам седео са стране док су сва деца вежбала игре за слет.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Замислите то када су ме поједини другари у учионици салетали са питањем да ли сам видео Бога. А ја озбиљно одговарао да јесам. :)

Деца која су тек пошла у основну школу тако су била поткована атеизмом. И данас се слично спрема само са плавим марамама са звездицама. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Treba čuvati ovu sekularnst, nije loša a nije ni dobra klima u evropi i svetu za nadzidanje vere u državni nivo.(hvala Bogu pa mogu i ovo kao argument)

Ne treba Srbija puno da strči, ja volim bajke ali sam svestan i snajperista.

Ja se sad u zakone ove vrste ne razumem ali bi svakako predložio amandman i veroučitelje i učitelja gradjanskog, barem približio ostalim nastavnicima, gde bi država garantovala ili potpisivala ugovore o radu barem na 5 godina i tako bi veroučitelji i gradjasns. imali mogućnost daljšeg planiranja a takodje i mogućnost uzimanja kredita od banaka na 5 godina.

Sve u svemu Crkva i politika zajedno u vlasti, NE!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@AcaMilojkov. прави разлог твог неслагања да веронаука буде факултативни предмет је чињеница да се, кроз "обавезни изборни" предмет , веронаука сервира огромном броју деце, у свих 12 година школовања. Када би тај предмет био факултативан, видела би се права слика жеље за веронауком.

И сада сви могу да изаберу грађанско васпитање - и нема веронауке. За твоју информацију, ђаци све више бирају веронауку. Примера ради, када сам 2012. дошао у Земунску гимназију било их је 35% на веронауци. Сада их је 52%. У Шабачкој епархији скоро 100% ђаци бирају веронауку.

Подели на овим сајтовима

Ма шта се то мене тиче. То говори о њима, не о мени.

Подели на овим сајтовима

У Србији око 500.000 ђака слуша веронауку (православну). Мислите о томе, ви који би волели да је нема.

Подели на овим сајтовима

И сада сви могу да изаберу грађанско васпитање - и нема веронауке. За твоју информацију, ђаци све више бирају веронауку. Примера ради, када сам 2012. дошао у Земунску гимназију било их је 35% на веронауци. Сада их је 52%. У Шабачкој епархији скоро 100% ђаци бирају веронауку.

У Србији око 500.000 ђака слуша веронауку (православну). Мислите о томе, ви који би волели да је нема.

Moj najbolji prijatelj je profesor istorije u osnovnoj skoli u Nisu. I kod njega djaci radije biraju veronauku. Njegov sin je dosao kuci sa zeljom da ide na veronauku radije nego na gradjansko. Radi se  o tome da na veronauci izlaze napolje  i igraju fudbal i zezaju se po dvoristu jer nastavnik uglavnom nije raspoloazn da drzi nastavu... Tako da... ono... mogu misliti kakvo je odusevljenje za veronaukom medju gradjanstovm u globalu...

Mislite  o tome, vi koji bi ste da drzava radi vas posao za koji se vi vec 2000 godina pokazujete kao nekompetentni...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...