Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

Kako je očigledno, kako to znamo, i šta to znači?

Slava u mnogim institucijama znači dan ili par sati bez posla. Lakše otrpeti sveštenika koji nešto tamo peva nego rad - to važi i za đake u školama. Ako bismo sada napravili referendum o tome da li želimo versku nastavu/građansko kao alternativu ili nijedan od ova dva predmeta, koliki bi procenat građana bio "za"?

Više ima lenjosti i linije manjeg otpora no želje za verskim sadržajima u državnim institucijama.

Mene brinu dve stvari:

1. Institucionalizacija vere i njeno sve veće pretvaranje u nešto protiv čega, recimo, tinejdžer koji bi mogao da je otkriva sada gotovo po prirodi stvari mora da ima prirodan bunt i 

2. Uticaj institucionalizacije na samu veru

Ooo paradokso :) kad ga ubodes :)

Vidimo rezultate ovoga gore kod dece verujucih roditelja, tvrdog stava slicnog onog "sve je greeeh fuuuuj to", a to sve je bilo samo ono sto je roditeljima bilo milo da je greh...

Pa posle zasto deca narkomani, zasto se bune, zasto pobegnu od crkve glavom bez obzira...

Bogu Bozije, caru carevo! I kvit sto bi neki rekli.

Nama jos samo fali vera u ustavu i da kolektivno mozemo zatvorimo vrata i ugasimo svetlo za sobom.

Ovde na forumu ne mogu deset ljudi da se dogovore sta je za njih najintimnije vera i svako ima svoju politiku. Kakvo crno institucionalizovanje.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Više ima lenjosti i linije manjeg otpora no želje za verskim sadržajima u državnim institucijama

Istini za volju, slavu slavi i većina privatnih preduzeća i niko ne vidi problem u tome, objasnio sam jedno svoje mišljenje i u gonjem postu.

Izvini što upadam u dijalog. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Misliš principe koji prate tvoj život? Pošto to nije deo mog života... a valjda bi te institucije trebalo da budu moje koliko i tvoje... isti ste kao komunisti, samo vam je ideologija drugačija...

evo ga, ljudske slobode i pravo izbora, par stranica ranije sam rekao da ce to da se potegne, zato nam i treba zvanicna religija jer ce nam u ime tih prava na izbor i sloboda ukinuti i bozic kao drzavni praznik

Подели на овим сајтовима

Istini za volju, slavu slavi i većina privatnih preduzeća i niko ne vidi problem u tome, objasnio sam jedno svoje mišljenje i u gonjem postu.

I ti bi slavio da ti neko da slobodan dan, slavio bi zelenog makarona il kako vec ide ono suludo :D

Подели на овим сајтовима

Ovde na forumu ne mogu deset ljudi da se dogovore sta je za njih najintimnije vera i svako ima svoju politiku. Kakvo crno institucionalizovanje.

Pa samo kad se nekolicina nas roditelja vernika čija deca u tom jednom odeljenju idu na veronauku nađemo i svi mi imamo sasvim različite ideje o tome šta bi se, ako išta, toj deci trebalo predavati na veronauci - ali se niko ne slaže sa veroučiteljkom.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

izvini brate Marko sto sam se grubo izrazio prema tebi, kriv sam, moram vise da vodim racuna kako se obracam ljudima!

ako mozes da mi odgovoris na pitanje

Mogu brate kordune.

Nemoj da idealizuješ nikoga a pogotovo da uzimaš Njegoša, kad god misliš da ti treba autoritet za poentiranje. To je kao kad igraš poker i vadiš lažnjaka keca iz rukava. Valjda ne misliš, da bi bilo dobro da jednog Njegoša sada spominjemo kao najobičniju kartu i to usred pokera?

Daj ti ovde sada svoj stav o tome, da li Crkva treba da se meša u politiku i to još da je država digne na nivo državne institucije?

Подели на овим сајтовима

Privatna preduzeća su privatna stvar.

Ja znam naše ljude što rade po stranim firmama pa se nimalo ne bune kad dobiju slobodno oko gregorijanskog Božića - a poslodavci posle ili daju slobodno i za julijanski, ili debelo plate rad na taj dan, i niko ništa, sve super.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

I ti bi slavio da ti neko da slobodan dan, slavio bi zelenog makarona il kako vec ide ono suludo :D

Pa da bre seko. :)

Naravno da bi slavio ali bi mi tada bio motiv potpuno drugačiji od motiva koji danas postoji a to je jedno izrazito tolerantno sekularno društvo koje dopušta i poštuje verske slobode njenih gradjana.

ujedno i odgovor za paradosksologiju :)

Подели на овим сајтовима

ja bi slavio cak i svetog 011 da mi daju slobodno

ti mozda i ne bi, ali vecina ljudi ciji je domet kako deci dati da jedu i kako se obuci za bednih 10-15-20 000 mesecno svaki slobodni dan koriste...

dok god mi koji smo ne samo nedeljom u crkvi nego zamisli i na ostalim sluzbama, jer liturgija nije sve i svja niti kvisko koji menja sve, dok god vecina tih istih koji slave slavu u firmi i ne bune se, nas budu gledali ko idiote, toliko o tome da neko zna sta slavi i koga slavi.

I ovde na forumu neki dan je za krstovdan pisalo o vozvizdenju casnog krsta, a ne o bogojavljenju i krstenju Hristovom.

A ako ti je bas do poboznog posla, poslacu ti broj famozne katarine :D :D 

ona zena uposljava mahom muske, nema pusenja, u svakoj prostoriji ikona, pre posla samo molitva, ona je ktitor hilandara i koga sve ne...

inace tezak kreten od zene, ako ne verujete nama zenama, prerusite se u zenu pa vidite kako ce vas docekati.

ali posto nisi zena, mozda ce zadovoljiti tvoje pobozne kriterijume da radis za trojicu naravno za minimalac i naravno da te ne prijavi odma. jer ona je ktitor :D

011 je zato sto sam oduvek samo cirilicna jelena, a kako mi je muz 018, i ovde na forumu onda da budemo sladak par :D ako bas oces da znas :D

i da rodjena sam beogradjanka ako i to smeta i nemam babu i dedu na selu :D izvini sto 011 para oci :D

Подели на овим сајтовима

evo ga, ljudske slobode i pravo izbora, par stranica ranije sam rekao da ce to da se potegne, zato nam i treba zvanicna religija jer ce nam u ime tih prava na izbor i sloboda ukinuti i bozic kao drzavni praznik

Pa i nije državni praznik nego verski praznik... kao takav je označen u odgovarajućem zakonu... a te norme ne bih ukidao, važne su zbog verskih prava, naravno da ne treba da radite na vaše najvažnije praznike... inače, nisam uopšte pomenuo ni ljudske slobode ni pravo izbora... kao i obično, odlično ti polazi za rukom da u tvojoj poruci ne postoji ama baš ništa tačno ni smisleno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

ja se sa tobom slazem, to je tako kako si ti rekao, ali neces valjda krsnu slavu da ubrajas u nesto sto ne valja i sto je stetno? republika srpska je recimo za krsnu slavu uzela svetog stefana, jel to nesto lose, jel to usmejreno protiv ljudi?

Није то штетно то су ситне баналности којих свуда има, него је поента ово горе што верум рече, попови би се више ушушкали од овога сада стања и не бисмо нешто овом званичном религијом добили. Паре би вероватно из буџета добрим делом ишле цркви, што је лоше јер шта ће тамо? Зна се где државне паре требају да иду, које су наше паре, не у џепове попа као што не треба ни у џепове тајкуна. 

Јер овакви дилови попа и политичара нимало се не разликују од тајкинизације и дилова са разним привредницима. Као кад би неко Мишковића прогласио званичним државним предузетником, а сви знамо да уставно то је смешно јер се ствари одвијају са друге стране устава где улогу играју моћ, утицај, паре а не нека права и норме. 

Vrlo je upitno šta bi ljudi izborima i demokratijom birali, i tu se zloupotrebljavaju izjašnjavanja na popisima na ovim našom nesrećnim vera-je-etnički-identitet prostorima.

Čitala sam istraživanje u kome se više od 80% ispitanika izjasnilo kao pravoslavno, ali je manje od 10% verovalo u bilo kakav zagrobni život, a oko 2% je verovalo da je Hristos vaskrsao.

P.S. Neki se sećaju moje drugarice koja je ovde tražila ispitanike za svoj diplomski - naime, imala je 40 ispitanika koji su se izjasnili kao pravoslavni, ali su u upitniku naveli da ne veruju u Boga. 

Што показује да је позивање на 95% православаца бесмислено и да исте боли она ствар за религијом. Као што на почетку рекох, ово више има везе са национализмом него са вером. Националистичка осећања, ми смо Срби православци па хајде да имамо државну религију као браћа нам Грци, а они од проблема не знају где ће, које званична религија никако ни решава, ја не знам да је та грчка црква ишта урадила у тој земљи, ни по верском ни по земаљском питању, да јесте не би онолико Грка гласало за једног популисту што се представља као анархокомуниста од кога ће ЕУ да исвлека гаће и атеисту који није тек тако атеиста, јер нормалан хришћанин не би имао проблема да гласа за атеисту који је нормалан као и он, него атеисту који је говорио како ће од цркве првити места за бескућнике, како ће је терати и шта ти знам, и маса људи му дала подршку. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ma barabe bre... Zamisli molim te taj bezobrazluk, ne zele da zive svoj zivot onako kako im je kordun osmislio nego "traze" da ga zive kako oni hoce.

A jos kad im cujes glavni argument "to je moj zivot i imam prava da biram kako cu da ga zivim" hahahahaha, kakvi pacenici!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Mogu brate kordune.

Nemoj da idealizuješ nikoga a pogotovo da uzimaš Njegoša, kad god misliš da ti treba autoritet za poentiranje. To je kao kad igraš poker i vadiš lažnjaka keca iz rukava. Valjda ne misliš, da bi bilo dobro da jednog Njegoša sada spominjemo kao najobičniju kartu i to usred pokera?

Daj ti ovde sada svoj stav o tome, da li Crkva treba da se meša u politiku i to još da je država digne na nivo državne institucije?

ja se licno zalazem za neki vid sekularnog drustvenog uredjenja ali sam i za to da se crkva pita za neke stvari takodjer i ne vidim nista lose u tome, kada vodis narod , posebno narod pod kosovskim zavjetom ako vjerujes u to, onda bi bio red i da se cuje misljenje ljudi iz crkve, ja da sam diktator tako bi radio, imao bi sigurno savjetnike iz redova crkve a ne samo iz redova stranih ambasadora, ja licno bi uveo zvanicnu religiju,sto je ne bi cinilo drzavnom institucijom, jer crkva to i ne moze biti. u nasoj drzavi je sve naopako krenulo, moral naroda je pao na minus 25 ko sibirska zima, mislim da treba svasta ciniti da se zastitimo od ovih ludorija koje nas cerece i kao narod i kao drzavu, to je licno sto ja mislim, mada da priznam nisam o tome ipak mi nisi odgovorio na pitanje, samo si me kritikovao sto sam ga postavio

Подели на овим сајтовима

Pa da bre seko. :)

Naravno da bi slavio ali bi mi tada bio motiv potpuno drugačiji od motiva koji danas postoji a to je jedno izrazito tolerantno sekularno društvo koje dopušta i poštuje verske slobode njenih gradjana.

ujedno i odgovor za paradosksologiju :)

Bingoooo!

Jel ti citas misli?Prozorljiv si?

Odakle znas motive ljudi, mi mozemo govoriti samo o licnom motivu.

Tu je kvaka.

Ko ide u crkvu ide u crkvu,ko veruje veruje, drzavi to nije za posao. Ona je duzna da se brine o svakome.

To sto bi verouciteljima bilo lakse, pa bilo bi im lakse i sa normalnim ministrom a ne ovim sadasnjim oblikom zivota.

Al to nije razlog za uvodjenje drzavne religije.

Nama trebaju misionari i ljudi koji veruju da se malo opravoslavimo coporativno. Prvo mi u Crkvi. 

Pa ako se nekom svidi kad budemo normalni i znali sta ocemo i u koga verujemo, mozda ce i prici ;)

Stekni mir i hiljadu ce se oko tebe spasiti.

Cilj ovog zivota nije stvaranje idealne drzave, ne vidim cemu dobro od drzavne vere.

Vise nam je stete donela nego koristi od Konstantina na ovamo.

Sloboda mora biti i tebi i meni i nekom ateisti, a granica slobode je sloboda drugog. Bilo koje nametanje slobode rusi tu granicu, a mi nismo nekom dali zivot da imamo pravo u njegovo ime da odlucujemo sta je za njega dobro.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...