Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

Верска настава и принцип "марш из државних школа, ово је секуларна држава":

У паузи емисије, данас смо ја и господин Рибић дискутовали... Ја га питам, чему толико оспоравање права да неко изучава своју веру? Да неко чује хришћанско виђење смисла постојања? Да ли је злочин бити хришћанин? Каже, није. Па у чему је онда проблем? Каже, намеће се. Па како се, људи моји, намеће када је изборни предмет? Слуша га ко жели, а и ти који слушају нису у обавези да лично усвоје хришћанство као свој светоназор. Како се онда намеће? 
Зар није наметање то ваше, то што желите да предмет укинете? Свима, без обзира да ли то желели или не.

Зашто не може веронаука у школама? Кажу, због секуларности. Значи, ко шиша живе људе, битни су принципи, идеје. И ја сада питам: шта ће то нама, људи? Шта ће нам принципи који немају везе са нама? Који нас гуше. Веронаука ничија права не угрожава, нико не пати зато што она постоји, на радост је онима који желе да је слушају - и сад је то проблем је се КРШИ ПРИНЦИП! Небитни су живи људи. Битни су мртви принципи.

Треба гледати живот, па на основу њега изводити принципе а не обрнуто, гурати живот у принципе који немају везе са животом.

Подели на овим сајтовима

Неки не разумеју да секуларност не мора да значи брисање традиције, односно верског и религијског као једног од њених компоненти. Не значи, да се тај моменат традиције не сме појављивати у јавној сфери, као и у одређеним аспектима државности (грб, химна, празници, манифестације...). Секуларност не мора да буде прогон религијског из традиције - а то неки управо покушавају. И мој предлог је управо тиме мотивисан - одбрана од агресивног антитеизма. Силовање већине од стране занемарљиве мањине (на нивоу статистичке грешке).

Ta vecina je svoje misljenje vec iskazala na prethodnih par izbora u ovoj zemlji.

Do sad je uvek glas davala evropskoj ideji koja ide sa evropskim vrednostima i pravilima. Ja ne znam sta sad ti hoces? Da na silu nametnes svoje manjinsko misljenje vecini koja je svoje misljenje vec rekla?

E sad, pravi izvor te tvoje trenutne povredjenosti (ili frustracije) je verovatno porazavajuca cinjenica da se u zemlji gde vecinu stanovnistva cine pravoslavci ti isti pravoslavci radije opredeljuju za prozapadnu sekularnu ideju...

Al to je vec problem za neke druge teme... To morate sami da skontate gde ste pogresili kao crkva. Nemoj nama koji samo zelimo miran zivot u mirnoj drzavi da projektujes svoj bes, jer mi sa time apsolutno nista nemamo... To ti vidi sa svojima...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Уставом дефинсана државна религија не би значила обавезност једне вере за све. Даље, не би пречила право постојања и практиковања других религија или неверовање у Бога. На локалном нивоу, где одређена религија представља већину, треба јој омогућити да се види у званичним институцијама (празници, на пример). 

Државна религија би омогућила већинском, конститутивном народу да Република Србија на миру (од антитеистичких вербалних баљезгања о кршењу Устава) личи и на његову верску традицију, те да се тај моменат нашег идентитета слободно пројављује и показује у државним институцијама.

Подели на овим сајтовима

Чекај, овај Пеђин текст је озбиљан аргумент у оваквој теми? Он је фактор који одлучује о било чему у Србији? :) Ти можеш за било коју идеју да нађеш хејтера по нету колико хоћеш, само то онда не значи да је то нешто стварно угрожено јер увек има ликова који ће бити против тога, какви год да су.

Подели на овим сајтовима

Ta vecina je svoje misljenje vec iskazala na prethodnih par izbora u ovoj zemlji.

Do sad je uvek glas davala evropskoj ideji koja ide sa evropskim vrednostima i pravilima. Ja ne znam sta sad ti hoces? Da na silu nametnes svoje manjinsko misljenje vecini koja je svoje misljenje vec rekla?

E sad, pravi izvor te tvoje trenutne povredjenosti (ili frustracije) je verovatno porazavajuca cinjenica da se u zemlji gde vecinu stanovnistva cine pravoslavci ti isti pravoslavci radije opredeljuju za prozapadnu sekularnu ideju...

Al to je vec problem za neke druge teme... To morate sami da skontate gde ste pogresili kao crkva. Nemoj nama koji samo zelimo miran zivot u mirnoj drzavi da projektujes svoj bes, jer mi sa time apsolutno nista nemamo... To ti vidi sa svojima...

Секуларност у Европи (изузев Француске), нема везе са моделом који заговарају домаћи антитеисти. Србија у пракси баш и примењује модел какав постоји у већини европских земаља.

Подели на овим сајтовима

Доста тачака које је овде изнео управо описују шта је то секуларност, а да то није та ''титова'' што је називате већ секуларност у правом смислу те речи. 

Подели на овим сајтовима

Чекај, овај Пеђин текст је озбиљан аргумент у оваквој теми? Он је фактор који одлучује о било чему у Србији? :) Ти можеш за било коју идеју да нађеш хејтера по нету колико хоћеш, само то онда не значи да је то нешто стварно угрожено јер увек има ликова који ће бити против тога, какви год да су.

Није ту само Пеђа. Његова идеја се чује кроз уста разних обдусмана, политиканата, ситних партијских службеника, НВО сектора, па и неких званичника...

Подели на овим сајтовима

Доста тачака које је овде изнео управо описују шта је то секуларност, а да то није та ''титова'' што је називате већ секуларност у правом смислу те речи. 

Видиш, то је то - што ви мислите да постоји нека платонска објективна суштина секулартности као истинита секуларност по себи. Ја кажем да тако нешто не постоји. Секуларност настаје као искуство друштвене праксе. Постоје модели. Не никако један и једини модел.

Подели на овим сајтовима

Уставом дефинсана државна религија не би значила обавезност једне вере за све.

Али значила би да та државна религија чак и уставно има веће привелигије од осталих, сама та чињеница да је јел те државна. А да не улазимо сад у то шта то још државно може да значи, зависност од буџета, дилове попова и политичара, ако неко мисли да су попови мале маце и да нису моћни грдно се вара. Као када би се направила званична државна компанија за производњу чоколада и то се дало Штарку.  

Подели на овим сајтовима

Али значила би да та државна религија чак и уставно има веће привелигије од осталих, сама та чињеница да је јел те државна.

У слободи вере - не. То право би било гарантовано свима. Државна религија би била присутна у симболима државе и њеним институцијама (што већ и јесте у великој мери случај). Велика Британија није секуларна. Немој само да ми кажеш да је степен људских права виши код нас него код њих.

Подели на овим сајтовима

Видиш, то је то - што ви мислите да постоји нека платонска објективна суштина секулартности као истинита секуларност по себи. Ја кажем да тако нешто не постоји. Секуларност настаје као искуство друштвене праксе. Постоје модели. Не никако један и једини модел.

Може се говороти о томе колико је нека држава секуларна односно колика је секуларност, па се то може мерити. Тако је Немачка мање секуларна од Француске, али то не значи да Немачка има немачки модел секуларнсти, а Француска француски, а Југославија титовски, него значи само да је Немачка мање секуларна. 

Као кад бисмо рекли ''ова супа има малопосољенски модел посољености'' уместо ''ова сума је мало слана''. 

Подели на овим сајтовима

Може се говороти о томе колико је нека држава секуларна односно колика је секуларност, па се то може мерити. Тако је Немачка мање секуларна од Француске, али то не значи да Немачка има немачки модел секуларнсти, а Француска француски, а Југославија титовски, него значи само да је Немачка мање секуларна. 

Као кад бисмо рекли ''ова супа има малопосољенски модел посољености'' уместо ''ова сума је мало слана''. 

Кажем, платонишеш. Платон је, иначе, мени драг, али је истина ипак овог пута на другој страни. Не постоји објективна универзалија секуларности, као мера секуларности. 

Да упростим. Не постоји објективан појам секуларности, већ постоји мноштво појмова. Зашто? Зато што појам секуларности није пао са платонистичког неба, из Платоновог трансцедентног света идеја, већ је настао овде - на земљи. Настао као искуство људи у држави. Живот бележи различита искуства, различите моделе раздвојености цркве и државе.

Подели на овим сајтовима

Da pitam samo nesto. Jel ovaj Stojko sto je glava AS drzavljanin Srbije el jok?

Знам да Србији не плаћа порез. Живи и ради у Немачкој. Пуни њихов буџет али, ето, секира се како ћемо ми наш да трошимо.

Подели на овим сајтовима

У слободи вере - не. То право би било гарантовано свима. Државна религија би била присутна у симболима државе и њеним институцијама (што већ и јесте у великој мери случај). Велика Британија није секуларна. Немој само да ми кажеш да је степен људских права виши код нас него код њих.

Наравно да није, нисам никад оспоравао то да европске државе нису толико секуларне као што се чини, него само указујем на то да државна религија значи давања привилегијама истој. Слобода вере постоји баш као и слобода да бираш хоћеш ли појести штаркову чоколаду или неку другу, али ако ти фаворизујеш Уставом и законима Штарк онда ти тиме штетиш другим компанијама, јер то фаворизовање је једним делом рекама за џабе  :D али није ту реч само у Уставу, живот се никад по њему ни не одвија, него то даје привлегије, рецимо Штарк добија паре из буџета којима ће више да пласира своју робу и због којих може да унапреди производњу и тиме растури конкуренцију.

Подели на овим сајтовима

Није ту само Пеђа. Његова идеја се чује кроз уста разних обдусмана, политиканата, ситних партијских службеника, НВО сектора, па и неких званичника...

Jel ostao neko ko bi se slozio s tvojim vidjenjem? :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...