Jump to content

Митрополит Амфилохије - актуелности и догађаји

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Чудесна ствар: још један догађај који показује како је некима - упркос причи о хришћанству изнад етике, онтологији, Божијој вољи, трлабабалам љубави и послушности Цркви коју води Дух Свети - ипак дражи сопствени его, а сопствене идеје се зачас нађу испред ултара гига мега приче о саборности, заједници, итд. Да не буде забуне, мислим на ове што се чуде проглашењу Његоша за светитеља.

Колико је све то далеко од истинске црквености који сами проповедају и које су им пуна уста у теорији ...

Опустите се.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Овај форум некад изгледа гори од Блица...

Није се никаква "гомила људи скупила да прогласи неког за светитеља" како неки сматрају. Није лијепо цркву у једном старом митрополитском сједишту називати гомилом. 

Елем, локална Црква града Цетиња (и шире, то је на нивоу Митрополије) је данас представила свој однос према личности једног од Митрополита црногорских. Ми исказујемо своју љубав према нашем дивном владици Раду. 

Да ли ће наша читава помјесна Црква препознати у личности "ловћенског тајновидца" светитељску енергију остаје да се види. Умјесто што се нападамо добро би било да се помолимо Господу везано за ову ствар. Црква Христова ће ићи правим путем, било то са Светим Петром другим или само са владиком Радом.

Зашто не раније? Не видим зашто је то проблем... Имате толико светитеља који су канонизовани стољећима послије њиховог упокојења (у Бугарској, Руској па и нашој помјесној Цркви).

Зашто ми мислимо да Његош јесте светитељ они који не знају могу чути на предавању које је о Његошу одржао Митрополит Амфилохије на ПБФу прије пар мјесеци. Има снимак тога на интернету... А довољно је и прочитати шта је Митрополит данас о томе рекао... Није то само зато што је био државник и писац, то нема везе са светошћу. 

А питати зашто није пети и десети светац него баш Његош је тек невјероватно... И немамо сви лични однос са свим светитељима из диптиха Православне Цркве. Већина њих је локално поштована. 

Подели на овим сајтовима

Kakve to veze ima koga je smatrao crnogorac za sta?

Oces primer cime se opravdava necija svetost? Eto ja sam to pitanje postavio nisam dobio jasan i konkretan odgovor. 

https://www.pouke.org/forum/topic/24976-%D1%88%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%86/#entry816266

Ja ne vidim to... skupe se Crnogorci i proglase nekog za pravoslavnog sveca.. valjda trebaju svi pravoslavni vernici zajedno da prihvate nekog kao sveca a ne Crnogorci ili Srbi..

kako sam razumeo on je proglasen na nivou jedne eparhije? Meni stvarno nije jasno to "samoproglasavanje" na nivou jednog dela crkve...

naprimer http://www.pravoslavlje.net/images/1/1c/Mosti1.jpg

Један светитељ прво бива поштован и слављен у својој помесној Цркви-епархији, што бива касније потврђено на Сабору канонизацијом.

Подели на овим сајтовима

Свако ко је у јединству са Црквом јесте Светац. Црква неке од њих истиче као примере другима, као образ и учитељство. Немогуће је припадати Царству небеском а не бити свет, бити једно са Христом, а не бити свет. Да, светост је у Цркви живот, биће, онтологија. Немојте на појам светости гледати као незнавени "социолог религије" деда Мирко Ђорђевић.

Подели на овим сајтовима

Просто је несхватљиво да неко ко је православан а при том и Црквен човек не види даље од носа (читај ''дневне политике'') не видећи Његошеве ''заслуге'' као Светитеља Божијег и Слугу на њиви Господњој .. делатника за Васколико Хришћанство узгред .. заиста не схвцатљиво .. да је све то помрачено некаквим (САМО) национализмом .. погубно .. 

Светиње Светима .. 

Радујмо се уместо да причамо глупости ...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Свако које у јединству са Црквом јесте Светац. Црква неке од њих истиче као примере другима, као образ и учитељство. Немогуће је припадати Царству небеском а не бити свет, бити једно са Христом, а не бити свет. Да, светост је у Цркви живот, биће, онтологија. Немојте на појам светости гледати као незнавени "социолог религије" деда Мирко Ђорђевић.

Dakle i ti i ja bi smo bili sveci kada bi bili u jedinstvu sa crkvom, bili proglaseni od sabora ili ne? 

Ako je tako, onda mi je to razjasnilo mnoge nejasnoce. Hvala. (:

Просто је несхватљиво да неко ко је православан а при том и Црквен човек не види даље од носа (читај ''дневне политике'') не видећи Његошеве ''заслуге'' као Светитеља Божијег и Слугу на њиви Господњој .. делатника за Васколико Хришћанство узгред .. заиста не схвцатљиво .. да је све то помрачено некаквим (САМО) национализмом .. погубно ..

Eto ja i josh neki ovde na forumu nismo dovoljno pravoslavni. 

Није се никаква "гомила људи скупила да прогласи неког за светитеља" како неки сматрају. Није лијепо цркву у једном старом митрополитском сједишту називати гомилом. 

Koristim rec gomila kao sinonim za "mnogo", "skup" itd.

Умјесто што се нападамо добро би било да се помолимо Господу везано за ову ствар. Црква Христова ће ићи правим путем, било то са Светим Петром другим или само са владиком Радом.

Zasto svaki komentar doziljavate kao napad?

JA jednostavno ne dozivljavam Njegosa svetiteljem u smislu Sv. Jovana  naprimer... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Dakle i ti i ja bi smo bili sveci kada bi bili u jedinstvu sa crkvom, bili proglaseni od sabora ili ne?  Ako je tako, onda mi je to razjasnilo mnoge nejasnoce. HVala. (:

Ако си једно са Христом, јеси свет. Јер је Он свет. Светост у Цркви није скуп идеја и атрибута које човек сам по себи стекне у току живота. Светост је јединство са Христом. Наравно, не треба ићи у крајност па мислити да је јединство са Христом просто механичко причешћивање. Ради се о путпуном јединству са Њим: у Телу и Крви, али и у вољи, чињењу, животу. 

Подели на овим сајтовима

Ево, кад неко благе везе нема о појму светости у Цркви, онда изваљује овакве небулозе:

Само се питам, докле ће медији пуштати дилетанте да причају и да од њих праве стручњаке за све и свашта?

Подели на овим сајтовима

Ако си једно са Христом, јеси свет. Јер је Он свет. Светост у Цркви није скуп идеја и атрибута које човек сам по себи стекне у току живота. Светост је јединство са Христом. Наравно, не треба ићи у крајност па мислити да је јединство са Христом просто механичко причешћивање. Ради се о путпуном јединству са Њим: у Телу и Крви, али и у вољи, чињењу, животу. 

Poenta mog pitanja je da li postoje sveti koji nisu kanonizovani? T.j da mi samo ukazujemo na pojedine svete kanonizacijom, ne na sve? Da neki nikada nece biti kanonizovani i da je to "titula" koju crkva daje pojedinima ali je mnogi kojima je crkva nije dala imaju? 

Само се питам, докле ће медији пуштати дилетанте да причају и да од њих праве стручњаке за све и свашта?

Od uvek pa na vjek vjekova. (: 

Подели на овим сајтовима

Poenta mog pitanja je da li postoje sveti koji nisu kanonizovani?

Наравно. Сви који су са Христом јесу свети. У Царству Божијем нема ничег што није свето. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

што би рекла моја баба, па док не помру...

Подели на овим сајтовима

Такође, не постаје се свет тако што те Црква канонизује. Канонизација само представља потврду, препознавање светости од саме Цркве, те њено истицање ради литургијске поуке и молитвеног живљења и општења нас који смо још на путу светости.

Подели на овим сајтовима

Наравно. Сви који су са Христом јесу свети. У Царству Божијем нема ничег што није свето. 

Ok onda nemam nikakav problem i nejasnocu sa "svetoscu" Njegosa. Ja sam svece dozivljavao kao nesto posebnije u carstvu Bozijem. 

Подели на овим сајтовима

Не могу се сетити,где сам то прочитао код св отаца, али у онај дан, многи ће се изненадити, кога ће Христос прославити, а кога не, па чак и међу светитељима...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...