Jump to content

Митрополит Амфилохије - актуелности и догађаји

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Nuto, nuto... nas vrli polupismeni pop iz Amerike ZeeBeDee, procitao knjigu/dve o Njegosu iz 60setih pa na osnovu toga izgradio misljenje?

"Ko da su ga u Mletke siljali"?

'Ajde pope, ne bulazni, ne tatrljalj, poput Mirka Djordjevica, nego pametnije knjige u ruke, pa ce ti se samo kast... ili da navedemo sta su o Njegosu rekli najpametniji Srbi:

„Пустињак цетињски“ – како је звао себе; „трагични јунак косовске мисли“ – како га је назвао Иво Андрић; „који је народну судбину доживљавао као свој лични доживљај“ – како је написао Слободан Јовановић; „најјачи и најдубљи дух међу српским писцима“ – како га је оценио Јован Скерлић; „тако да до данас цело српство нема два Његоша“ – како је казала Исидора Секулић; „песник који би и да сав наш народ изумре, јасно и горостасно сачувао његов лик међу народима“ – како је тврдио Милош Црњански; „сев муње наше у човечанству, у Космосу“ – како се изразио Милован Ђилас; „чија појава остаје изван објашњења“ – како је закључио један савремени песник.

Уз све то, али не на крају – да додамо суд који је, у својој првој књизи „Религија Његошева“, изрекао млади богослов, будући Свети владика Николај Велимировић: „У новијој српској историји нема личности која би се, у погледу своје религиозности, могла и издалека равнати са Његошем“. А у продужетку, дописао: „Кад би се, календарским језиком, карактерисала његова природа – он би се могао назвати Његош Великомученик“.

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nuto, nuto... nas vrli polupismeni pop iz Amerike ZeeBeDee, procitao knjigu/dve o Njegosu iz 60setih pa na osnovu toga izgradio misljenje?

"Ko da su ga u Mletke siljali"?

'Ajde pope, ne bulazni, ne tatrljalj, poput Mirka Djordjevica, nego pametnije knjige u ruke, pa ce ti se samo kast... ili da navedemo sta su o Njegosu rekli najpametniji Srbi:

„Пустињак цетињски“ – како је звао себе; „трагични јунак косовске мисли“ – како га је назвао Иво Андрић; „који је народну судбину доживљавао као свој лични доживљај“ – како је написао Слободан Јовановић; „најјачи и најдубљи дух међу српским писцима“ – како га је оценио Јован Скерлић; „тако да до данас цело српство нема два Његоша“ – како је казала Исидора Секулић; „песник који би и да сав наш народ изумре, јасно и горостасно сачувао његов лик међу народима“ – како је тврдио Милош Црњански; „сев муње наше у човечанству, у Космосу“ – како се изразио Милован Ђилас; „чија појава остаје изван објашњења“ – како је закључио један савремени песник.

Уз све то, али не на крају – да додамо суд који је, у својој првој књизи „Религија Његошева“, изрекао млади богослов, будући Свети владика Николај Велимировић: „У новијој српској историји нема личности која би се, у погледу своје религиозности, могла и издалека равнати са Његошем“. А у продужетку, дописао: „Кад би се, календарским језиком, карактерисала његова природа – он би се могао назвати Његош Великомученик“.

To sto su minimum dvojica sa spiska otvoreni ateisti (Jovan Skerlic, Milovan Djilas...)

cenim da svakako nema veze sa narecenim pohvalama sada vec svetom Njegosu!

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

A zasto preskacete Vl. Nikolaja Velimirovica?

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Same cinjenice oko svetiteljevog groba dosta govore:

..." да Његош за живота није ништа ни био ни створио, посмртно мучеништво прославило би га и овенчало несвенљивим венцем. И да ништа није претрпео сем што су му седам пута кости претурали и седам пута га сахрањивали, било би довољно да буде уписан у мученикослов светих. Они који су га мртвог прогањали и опорочавали, нису ни слутили, да му, тако, исписују житије и да ће његово посмртно страдање, на правди Бога и пред очима света, постати и најречитије образложење за његово светитељство. Нема песника који је толико страдао. Тако страдају само светитељи, утолико светији уколико страдају за поезију и због поезије. Само се око светитеља и светиња разгоревају бојеви који не престају.

Седам сахрана, кршење његовог завета, ломљење и лумбардање гроба, рушење гробне цркве, клеветање, скрнављење, цензурисање, притицање у помоћ његовом песмотвору с два нова слова, свлачење с неба на земљу и укључивање у актуелна безакоња и крвопролића, уписивање у стране и странке, век и по после смрти, само су поглавља његовог житија. Рушење капеле на Ловћену, за коју је он поставио први камен и рекао – „овде ме копајте“, најварварскији је чин времена које је обиловало небројеним варварствима. Пошто је срушена на Ловћену та капела умножава се и, као „у време кад су цркве летеле“ појављује се на другим висовима. Откуд би свака од тих капела била света, а да онај чије су оне, није светац".

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Питања митрополиту Амфилохију и свима који подржавају канонизацију владике Рада:

1. У ком то народу постоји култ Његоша као Светитеља?

2. Јесмо ли ми толико незнавени да нам Руси шаљу његову икону?

3. Како то да се већ сликају фреске и иконе патријарха Павла, а већ више векова нико није одлучио да Његоша фрескопише или иконопише?

4. Како то да никада није било ни помена канонизације до сада, као што је било у случају Николаја, Јустина, Симеона...?

5. Која су се то чуда дешавала на његовом гробу?

6. Има ли моштију, ако већ сви записи о преносима говоре о костима?

7. Ко то упућује Његошу молитве за заступништво'?

8. Какав је био став САМОГ Његоша о ЛИТУРГИЈИ, ПОСТУ, ХРИШЋАНСКОМ ЖИВОТУ, а што се може видети из његових забелешки и његових савременика?

9. Како се односити према ЈЕРЕТИЧКОМ учењу код Његоша?

Кад се одговори на ова питања можемо наставити разговор. До тада само можемо причати у категоријама - ЈА ТАКО МИСЛИМ или ТАКО ЈЕ РЕКАО МИТРОПОЛИТ, БЕЋКОВИЋ, КОШТУНИЦА...

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

@@marko_13,

Хтео сам да цитирам тај твој пост, али реко - `ајде можда нећеш кавгу, да те не намештам... :)

Нека млађи у вери разумеју да није ово сада нека велика фрка, већ само конструктивна дискусија. Свако каже своје мишљење, па се временом искристалише шта је исправно, а шта не. Тако је то увек било у историји Цркве, још од апостола и васељенских сабора, па до данас.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Шта значи "у јединству са Црквом"? Ко је живео црквеним животом, или ко је сахрањен као православан? Јер ко је сахрањен као православан, свакако јесте у јединству са Црквом.

Свако онај кога Господ буде препознао као свог и кога буде ставио "са десне стране". Немогуће је бити спашен а не бити свет. У Царству небеском не посоје свети и несвети, већ само свети. А коначни суд оставимо Судији, ко је и да ли је у јединству са Њим.

Подели на овим сајтовима

20.05.2013

“To liči na Crnogorce, ali to ne obavezuje crkvu,“ kaže patrijarh Irinej za RSE komentarišući vest da je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović svečanom liturgijom i unošenjem ikone u Cetinjski manastir ustanovio 19. maj kao dan svetitelja Petra Petrovića Njegoša. Odluku o proglašenju nekoga za sveca po crkvenom ustavu može da donese jedino Sabor SPC. Kako na taj čin koji je po svemu ličio na kanonizaciju, iako tako nije i formalno predstavljen, reaguju u Patrijaršiji, dan uoči početka zasedanja majskog Sabora.

„To je njihova želja ali to ima svoju proceduru, proces. O tome odlučuje najviše crkveno telo, Sabor. To će verovatno biti na Saboru, on će to da razmotri i donese svoju odluku“, kaže patijarh Irinej.

Na pitanje da li je neuobičajeno šta je uradio Amfilohije, patrijarh Irinej je pomirljivo odgovorio: “To liči na Crnogorce. Ali, to Crkvu ne obavezuje.“

http://www.slobodnaevropa.org/content/sveti-njegos-po-amfilohiju/24991635.html

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Подели на овим сајтовима

ТАКО ЈЕ РЕКАО МИТРОПОЛИТ, БЕЋКОВИЋ ,КОШТУНИЦА...

Nema ti tu neke razlike kad je većina stvari u pitanju...

Posve je jasno da je ovo jedna politicka odluka i kao takvu je treba smatrati.

Pa da...  Aj što se u Srbiji postaje akademik po političkoj liniji, nego što neki postadoše i sveci...   :)

Подели на овим сајтовима

Na pitanje da li je to urađeno u dogovoru sa Patrijaršijom, dr Džomić je neočekivano reagovao:

”Mislim da vam je pitanje krajnje neumesno. Šta to znači da li je urađeno u dogovoru sa Patrijaršijom? Narod koji poštuje sve te svete ljude to ne čini u dogovoru bilo sa kim, nego u dogovoru sa svojim srcem i sa svojim osećanjem, tako da vam je pitanje suvišno.”

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Питања митрополиту Амфилохију и свима који подржавају канонизацију владике Рада:

1. У ком то народу постоји култ Његоша као Светитеља?

2. Јесмо ли ми толико незнавени да нам Руси шаљу његову икону?

3. Како то да се већ сликају фреске и иконе патријарха Павла, а већ више векова нико није одлучио да Његоша фрескопише или иконопише?

4. Како то да никада није било ни помена канонизације до сада, као што је било у случају Николаја, Јустина, Симеона...?

5. Која су се то чуда дешавала на његовом гробу?

6. Има ли моштију, ако већ сви записи о преносима говоре о костима?

7. Ко то упућује Његошу молитве за заступништво'?

8. Какав је био став САМОГ Његоша о ЛИТУРГИЈИ, ПОСТУ, ХРИШЋАНСКОМ ЖИВОТУ, а што се може видети из његових забелешки и његових савременика?

9. Како се односити према ЈЕРЕТИЧКОМ учењу код Његоша?

Кад се одговори на ова питања можемо наставити разговор. До тада само можемо причати у категоријама - ЈА ТАКО МИСЛИМ или ТАКО ЈЕ РЕКАО МИТРОПОЛИТ, БЕЋКОВИЋ ,КОШТУНИЦА...

Slicna pitanja postavi i za kanonizaciju kralja Milutina ili Urosa Nejakog.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Можеш ова питања поставити за сваког Светитеља па и за Светог краља Милутина и Уроша, само што одговори неће бити као за Његоша.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

"Borci za veru" smatraju da je ovo jos jedna ekumenska ujdurma i nekakvo "izrugivanje pravoslavlju": .mislise.

Иначе, канонизацијама на пречац, попут Његошеве, домаћи екуменисти праве моделе и утиру пут по коме ће и њих саме, без иједног претходно успуњеног услова за то, проглашавати за светитеље. Чини се да њиховом лакрдијашењу и изругивању светом Православљу нема краја.

http://borbazaveru.info/content/view/5780/1/

Подели на овим сајтовима

Можеш ова питања поставити за сваког Светитеља па и за Светог краља Милутина и Уроша, само што одговори неће бити као за Његоша.

Jel? A po cemu su to njih dvojica bili "svetiji" od Njegosa? Davali su vise para Crkvi?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...