Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

И ја сам говорио о материјалном свету, али под "вишим димензијама" нисам подразумевао духовни свет, већ ово што кажу физичари да је наш материјални свет заправо 12-димензион или тако нешто, а да смо ми својим чулима ограничени на тродимензиони простор-време, као што би нпр. нацртани човек који оживи био ограничен на дводимензиони свет и не би му било јасно како то ми можемо да га видимо кад смо изван његовог дводимензионог света и он нас не види. У ствари, можда то и јесте духовни свет... ne_shvata

Лепо је то додавање димензија, али свака додата димензија не искључује ону претходну иначе би се десило расуло и ништа не би функционисало, дакле све створено је унутар времена и постоји захваљујући тој временској димензији, без које би све било као залеђено и непокретно.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Лепо је то али додавање димензија, али свака додата димензија не искључује ону претходну иначе би се десило расуло и ништа не би функционисало, дакле све створено је унутар времена и постоји захваљујући тој временској димензији, без које би све било као залеђено и непокретно.

Kakvo telo će imati vaskrsli čovek?

Seti se onih koji su pojurili na Moniku udovicu, pa pitaju ako ona bude imala dva ili tri muža brata, kojim bi podigla seme, dakle pitaju Hrista od čijeg će brata ona na nebu biti?

Hristos rekao je, da neće biti muža i žene u tom smislu, već ćemo biti svi podobni andjelima.

Dakle ima li izmene tela ili nema? I to istog tela, koji eto u punoći ličnosti leži u zemljanom grobu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kakvo telo će imati vaskrsli čovek?

Seti se onih koji su pojurili na Moniku udovicu, pa pitaju ako ona bude imala dva ili tri muža brata, kojim bi podigla seme, dakle pitaju Hrista od čijeg će brata ona na nebu biti?

Hristos rekao je, da neće biti muža i žene u tom smislu, već ćemo biti svi podobni andjelima.

Dakle ima li izmene tela ili nema? I to istog tela, koji eto u punoći ličnosti leži u zemljanom grobu?

Како ово што си рекао негира проток времена?

Подели на овим сајтовима

Ćudno, ovo je o.Zoran rekao meni i ja sam ga potpuno razumeo a ti brate nisi.

Ti izbegavaš da razmišljaš i kraj priče.

Vaistinu izbegavaš da razmišljaš.

Rekao je i da je pogreben.

Filosofija kod tebe ne postoji, nigde je nemaš i onda kako zahtevaš od drugih da ih razumeš?

Pa što bi ga pogrebli ako je vaskrso već na krstu?Đe je tu logika?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ćudno, ovo je o.Zoran rekao meni i ja sam ga potpuno razumeo a ti brate nisi.

Ti izbegavaš da razmišljaš i kraj priče.

Vaistinu izbegavaš da razmišljaš.

Rekao je i da je pogreben.

Filosofija kod tebe ne postoji, nigde je nemaš i onda kako zahtevaš od drugih da ih razumeš?

Браво. Ствар је доста јасна, али мора ипак да се и мозак укључи. Немогуће је разумети проблем кватродецимана који су јовановске заједнице, и где је акценат био на жртви. Њихово слављење пасхе је било апостолско, тј. по Јовану, али је преовладала синоптичарска "школа", иако је данас свима јасно да синопричари страдање не описују историјски добро као Јован. Промашују дан. Но, нагласак није на датацији него на смислу. Јован види јасно у Исусу оваплоћеног Бога Логоса. Синоптичари не. Зато је овде перспектива измењена, а написао бих дужи текст о томе на општу радост Васељене:))))

Такође, како си лепом приметио, Велизар неће да размишља. Неће да примети "контрадикцију" у мом излагању где одмах после изјаве да је васкрсао на крсту велим да је потом погребен... Због те душепогубне неупотребе мозга, а већ сам им рекао да им страсти помрачују разум, они не могу да разумеју како нпр. Николај може да говори о прослављеном телу и да свеци не постоје као "голе" душе после смрти, него се заодевају у ова славна? Николај експлицитно одбија идеју, у тексту који сам навео, да душа може да постоји ван тела. Неко може да се не слаже са њим, али нека наведе аргументе, а не да се клања Николају до земље, а Аву који вели исто грди на пасја кола! Нити је Николаја, нити је мене разумео, нити нас поштује. Ту се остварује оно драматично: Тиме што велите да небисте побили пророке као ваши оци, и сада им дижете споменике, показујете да сте верна деца ваших отаца... А знају да блебећу о прелести...

Када помињем да су Мојсије и Илија били у телу, изнети су јасни аргументи. Писмо не вели да су били душе, а вели да су били прослављени. Душа без тела није прослављена. Такође, Исус вели да је душа невидљива. Мене те речи обавезују да му верујем. Велизара не. Да запалимо Јудину посланицу који наводи да су се Михајло и Сатана препирали око Мојсијевог тела. Сигурно Сатана није тражио да га поручка, него да овај не би могао да се узнесе на небо са телом. Тако је и насловљен апокриф на који се Јуда позива. - Треба бити талентован па рећи: Мојсије је душа, Илија је тело. Писмо не прави дистинкцију. Као што не вели да је Исус постао дух, него нам је открио да је у нама, или да смо ми, од светлости саткани. И они су тада видели Сина у Царству небеском. Када би по перверзном противљењу, Велизар хтео да каже да то није била манифестација Царства небеског, онда би Исуса направио лажовом, јер је обећао некима да ће то видети за живота, а и Паламу са исихастима прогласио за будалу пошто су они ту светлост, Преображење поистоветили са Светлошћу Царства, нествореним божанским енергијама.

Распричах се код тебе... праштај...   

Подели на овим сајтовима

@@зеленизуб,

Ма јок то Њебер оће рећи да Шекспир сорбонише.

Ма не'м ја појма, тај Шекспир... чуо сам за њега, како нисам, сећам се и наког филма с почетка ере видеорикордера, "Просперове књиге", ал' то мени све нешта уврнуто, мо'ш се касти и изопачено.

Подели на овим сајтовима

Мојсије је душа, Илија је тело. Писмо не прави дистинкцију. Као што не вели да је Исус постао дух, него нам је открио да је у нама, или да смо ми, од светлости саткани. И они су тада видели Сина у Царству небеском. Када би по перверзном противљењу, Велизар хтео да каже да то није била манифестација Царства небеског, онда би Исуса направио лажовом, јер је обећао некима да ће то видети за живота, а и Паламу са исихастима прогласио за будалу пошто су они ту светлост, Преображење поистоветили са Светлошћу Царства, нествореним божанским енергијама. Распричах се код тебе... праштај...   

Budući da je Hristos došao da ispuni zakon, da ne kažem veru, onda nije ni čudno, da će prilikom preobraženja biti tu i Ilija naprimer...

Verovali su da se Ilija podigao u vatrenim kočijama na nebo, to nije bila duša nevidljiva, već nešto potpuno vidljivo kao telo, možda su zato i koristili izraz vatrene kočije (na nečemu), dakle materija, koja je poprilično drugačija a opet vidljiva.  Hristos najavljivajući sopstvenu smrt u čoveku (nama, mi je percipiramo, misleći na Krst) odlazi sa dvoje učenika i uvodi im Božansku prirodu u posmatranju Hrista i to na onaj način, pokazivajući im samog Iliju, dakle sam dokaz, da u Hristu niko nije umro niti tu neko manjka, niti im nešto zemaljsko nedostaje.

Praštaj ali pokušavam da sagradim temelj, pre nekog teksta kojim ćeš obradovati vaseljenu :))) pokazivanjem i razumevanjem vaskrslog Hrista, koji govori sada već svima, da poseduje i nestvorenu (vaskrslu) prirodu, besmrtnu, u koju sve nas poziva, kao što je prizvao i Iliju.

Praštaj.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ма не'м ја појма, тај Шекспир... чуо сам за њега, како нисам, сећам се и наког филма с почетка ере видеорикордера, "Просперове књиге", ал' то мени све нешта уврнуто, мо'ш се касти и изопачено.

Ti si možda zubicu..(biće) promašio temu,vrati se na početak.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Подели на овим сајтовима

Ako je Mojsije bio u telu,proslavljenom onda je on prvina,vaskrsao je i pre samoga Hrista i drugo onda za oboženje tvorevine nije bio potreban Sin Božiji pošto se Mojsije obožio bez sina i doživeo vaskrsenje pre Sina.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ti si možda zubicu..(biće) promašio temu,vrati se na početak.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Можда би могли и без тог деминутива, ред је да поновим још једаред ( https://www.pouke.org/forum/topic/40069-зоран-ђуровић-св-јефрем-сирин-када-душа-иде-у-ра/?p=1326078) пре н'о што те сиктеришем. А врло је могуће..(biće) да те ту ( https://www.pouke.org/forum/topic/40069-зоран-ђуровић-св-јефрем-сирин-када-душа-иде-у-ра/?p=1326002 ) ама баш нико ниш' пит'о није, признаћеш. Лепо је знати како суверено владаш "temom" ал' немој више да ми досађујеш, твоје амбиције модератора ми и нису нарочито занимљиве. Разумем, зааанееесууу се људи, ал' ти га баш претера.

Sent from my AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor using Keyboard

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...