Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ljudi, ne skrecite sa teme, taman se lepo zakuvala corba, a vi sad dodajete vodu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

саме молитве њима да се заузму за нас пред Богом. . . . . То побија веровање Цркве, па и само Свето Писмо.

Onda smo i mi licemeri kada tumacimo angele u SZ kao epifaniju. Cak i ime "Jakov" znaci "onaj koji se rve sa Bogom". Onda trojica angela koja dolazi Avramu... Sveti i jesu neponovljive, jedinstvene licnosti zato sto su "sa Bogom". Kada celivas Hristovu ikonu - celivas sve svete (cak i one buduce koji se jos nisu rodili (sire: citavu tvorevinu)). Ne znam cemu to "deljenje".

Женама у току циклуса забрањују причешће св.Дионисије у другом канону као и 7 Канон Тимотеја Александриског учесника 2 Васељенског сабора. Предпоставимо да су они у том периоду доста боље познавали дух цркве него ми.

Cini mi se da ima i Otaca koji su mislili da tecenje kod muskarca (koje je direktna posledica strasti!) nije voljno, pa "je Ok". A ciklus kod zene je voljan?? Hm.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da ima i Otaca koji su mislili da tecenje kod muskarca (koje je direktna posledica strasti!) nije voljno, pa "je Ok". A ciklus kod zene je voljan?? Hm.

Ma kako bi Hristos to mogao da iscuri iz nas, pa taman da nam je i glava razbijena i lije krv? 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

A kako bi to mogao Hristos iscureti iz nas ako krvarimo?

Искрено ни мени то није јасно.Знам само ста сам прочитао као предано нам од Отаца.Ово је учење  цркве првих векова св.Дионисије је живео у 3 а Тимотеј у 4 веку. И не односе се ове забране само на улазак у храм него баш на приступање светим тајнама.На питање архиепископу Тимотеју "Ако жена види на себи уобичајено за жене да ли у тај дан треба да приступи светој тајни?

Он одговара:Не треба док се не очисти."

Подели на овим сајтовима

Их бре. Ниси ваљда верник сопствено креиране религије као Мирољуб, онако како ти се свиђа.

Саблажњива идеја него како. Ако мртви спавају несвесним сном до свеопштег Васкрсења, како онда објаснити јављање светитеља, чуда која се чине преко њихових моштију.... саме молитве њима да се заузму за нас пред Богом. Да не помињем вантелесна искуства. То побија веровање Цркве, па и само Свето Писмо. Постајеш секташ ака суботари и ЈС. Те појаве онда мораш нужно сатанизовати, тако одлазиш у хулу на Бога и свете... Последице су драматичне.

Не посматрам ствари на тај начин. Мало шта се уопште и може објаснити у вери. Ова тема није изузетак у том смислу.

Бог постоји ван времена, па не видим зашто и светитељи који су у Њему, који су постали на неки начин учесници у Њему, не би могли деловати у времену а бити ван времена.

Са друге стране прихватљива ми је и идеја да је душа благодаћу жива и да може да има све потребне особине и без тела, ако Бог тако жели.

Изнад свега верујем да тешко можемо појмити било шта што се дешава после смрти и како Бог и свети функционишу, па не видим места за искључивост.

Наравно, може бити да ја не увиђам пун значај и последице ове теме јер сам нестручан.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Искрено ни мени то није јасно.Знам само ста сам прочитао као предано нам од Отаца.Ово је учење  цркве првих векова св.Дионисије је живео у 3 а Тимотеј у 4 веку. И не односе се ове забране само на улазак у храм него баш на приступање светим тајнама.На питање архиепископу Тимотеју "Ако жена види на себи уобичајено за жене да ли у тај дан треба да приступи светој тајни?

Još nešto sam primetio... Zašto bi neko pre nas bolje poznavao duh Crkve. Pogotovo ako je reč o kanonima?

Nismo mali broj puta primetili u istoriji, kako zemaljska vlast i što bi rekli crnogorci "kod njih je takav običaj" meša u kanone Crkve.

Подели на овим сајтовима

Onda smo i mi licemeri kada tumacimo angele u SZ kao epifaniju. Cak i ime "Jakov" znaci "onaj koji se rve sa Bogom". Onda trojica angela koja dolazi Avramu... Sveti i jesu neponovljive, jedinstvene licnosti zato sto su "sa Bogom". Kada celivas Hristovu ikonu - celivas sve svete (cak i one buduce koji se jos nisu rodili (sire: citavu tvorevinu)). Ne znam cemu to "deljenje". Cini mi se da ima i Otaca koji su mislili da tecenje kod muskarca (koje je direktna posledica strasti!) nije voljno, pa "je Ok". A ciklus kod zene je voljan?? Hm.

Запрво обојица пишу и о томе и говоре. Уколико је то последица страсти и успаљивања тј. блудних маштања или снова онда да не прилазе. Уколико није да поступе по својој савести.

Подели на овим сајтовима

На крају нису ли анђели душевне нематеријалне приороде па гле опет могу и да виде и да чују и говоре, а немају тело?!

Pa i Bog je duh,nema telo a opet čuje molitve.I muslimani se bune kažu kako mož da ima Sina a da nema ženu.Kako se to rađa bez žene?

Apropo teme ako duše spavaju čemu onda molitve svetiteljima i traženje njihovog zastupništva pred Bogom?Drugo ako duše spavaju onda je i Hristova duša spavala nakon smrti a nije bila u adu i propovedala jevanđelje.Znači da Petar nadahnut Duhom Svetim nije imao pojma šta se događalo sa Hristom nakon smrti ali današnji popovi znaju bolje od apostola izgleda.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ne vredi, ode tema u honduras...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Рецимо код Св. Серафима Саровског Богородица долази, кроз зидове пролази, прича са њим, поучава га, одлази са свитом светитеља итд.

Јасно је да се не појављује у телу, него као дух. Ако пак то није Богородица неко неки приказ Духа, онда се то Бог зеза са нама јер то без обзира колико је Богородица блиска Христу ипак није она.

Pa i Isus je prolazio kroz zidove nakon vaskrsenja pa ako je to kriterijum onda je jasno da je on bio duh i da nije vaskrsao u telu

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Još nešto sam primetio... Zašto bi neko pre nas bolje poznavao duh Crkve. Pogotovo ako je reč o kanonima?

Nismo mali broj puta primetili u istoriji, kako zemaljska vlast i što bi rekli crnogorci "kod njih je takav običaj" meša u kanone Crkve.

Сваки од сабора почиње речима да се потврђују канони донесени на предходим саборима. Ово баш и нису нека питања где би се властодршци па и било ко други мешао тако да их можемо узети као учење цркве.

Ако ти се не свиђа у сваком моменту си слободан направити веру како ти одговара, само је онда немој звати православном.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Наравно, може бити да ја не увиђам пун значај и последице ове теме јер сам нестручан.

Moze biti da je to upravo zato sto ti je bitnije Kome verujes i na Koga se oslanjas, iako nemas potpunog znanja o tome "kako Sef radi". :D;)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ako bi slušali Isusa Hrista, koji je pred umiranje na gadljivom Krstu, najozbiljnije pristupio životu posle smrti čoveka, onda bi sa pravom mogli reći da duša umirućeg pokajanog razbojnika odlazi u raj sutra dan.

Подели на овим сајтовима

Може ли се одговор посматрати са стране хигијене, како данас многи посматрају овакве одговоре? У старо време нису постојали хигијенски услови за причешћивање жена у време циклуса, а данас постоје.

Колико знам, постоји канон који свештенику забрањује приступ олтару, ако се нпр. посекао. Што је негде слична ситуација (да не би случајно крварио по олтару). Негде сам ово прочитао, па би било добро да неко потврди да ли постоји овакав канон.

Подели на овим сајтовима

Сваки од сабора почиње речима да се потврђују канони донесени на предходим саборима. Ово баш и нису нека питања где би се властодршци па и било ко други мешао тако да их можемо узети као учење цркве.

Ако ти се не свиђа у сваком моменту си слободан направити веру како ти одговара, само је онда немој звати православном.

Nema tu meni šta da se svidja ili ne svidja, ja hoću da znam zašto je neki kanon donešen a ti bi morao da mi lepo objasniš. Ukoliko mi objašnjavaš u smislu, rekao je da žena nije čista i nema pričešća, kao slepoj veri bez argumentacija, onda ja imam problem sa prihvatanjem kanona ili ne prihvatanjem kanona. Oko dogmi to je već druga priča. Dakle ja ne sporim kanone kako si mi sad ti nametnuo i to nije lepo. :)

Razmišljam saborno ako nisi primetio i ne pravi sektu od nas. ;)

Vlastodršci su imali ponekad i paganske običaje a Crkva radi mira ih nije gonila iako ih nije zvanično ni priznala. 

I kao što reče delfin ribaru koji ga otera.. Hvala za sve ribe ovde do sada :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...