Jump to content

Препоручена порука

Ликер је аперитив жестоког и слатког укуса, пије се пре оброка, помаже при варењу и подстиче апетит.

Ароматизован је лековитим биљем и такав спој дивљег воћа и биља даје запањујућа лековита својства и то: поспешује апетит, развија сензуалност, обнавља ћелије, смирује нервну напетост, побољшава имуни систем, крвну слику, смањује притисак и крепи организам.
 

DSC05574-5ad330-800x600.jpg

http://moirecepti.mk/post/%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8/

 

Историја ликера

Ликер је у средњем веку створила Мантенон, жена Францускога краља ЛУЈА XIV, да би окрепила свог супруга, који је већ био у поодмаклим годинама живота.

Тада их је конзумирала само богата властела, као симбол великог задовољства. Касније су пренети у Италију и били су за сваким столом. После тога су стигли и до нас, махом су их конзумирале жене, али данас их подједнако пију и мушкарци јер појачавају енергију и стимулишу организам. (http://danalikeri.com/index.php/rakije/78-demo/94-likeri)

 

Реч ликер потиче од латинске ријечи liquifacere што значи отопити, а мисли се на отапање твари које ликеру дају укус.

Ликери су већином изузетно слатки, те имају висок постотак алкохола (између 15% и 40%), што их убраја у категорију жестоких алкохолних пића. (http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9B%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80)

 

Почела је славска сезона. Није лоше да се ближњи почасте неким аперитивом. Па да видимо, имате ли неки предлог? :945729:

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sastojci
- 33 zelena oraha
- 800g šećera
- 1 štapić cimeta
- 3 karanfilića
- 1 komadić kore limuna
- 1 l jake lozovače

Priprema
Orahe oprati, obrisati i preseći na četvrtine (ili polovine), staviti ih u stakleni sud, dodati šećer, poklopiti i ostaviti na sunčanom mestu da stoji dva dana. Potom dodati začine i alkohol, zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji 60 dana, pa procediti.

Tečnost sipati u tamne flaše pa ostaviti da odstoji još 2 meseca. Ovako pripremljen liker može da se čuva 3 meseca.

 

recept-orahovaca-1340398125-177315.jpg

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Baileys"

 

Sastojci

  • 150 grama šećera u prahu
  • 2 žumanca
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kesice kapućina (ukus – ajriš-krem ili običan)
  • 2 kesice šlaga u prahu
  • 3-4 dl mleka
  • 2 dl ruma

 

Način pripreme

 

U dubljoj posudi penasto umutiti jaja i šećer, zatim dodati kapućino, šlag u prahu i mleko lagano promešati, tj. još malo mutiti, ali polako, da ne bi prskalo okolo. Na kraju dodati rum. Dobro rashladiti. Najbolje je napraviti dan ranije i držati ga u frižideru. Ako se liker zgusne, možete ga razrediti sa malo mleka. Naravno, pre upotrebe ga obavezno promućkajte. Živeli!

 

390x.jpg

http://www.gopixpic.com/500/crema-de-baileys/http:||1*bp*blogspot*com|-3i-xM1aYg5Q|TbFvRaZsDaI|AAAAAAAAAoo|wxyjcvhFII4|s1600|crema-de-leche-y-vainilla*jpg/

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@@Снежана, само додај извор фотографије. Има ли Бејлис неки рок употребе или га алкохол одржава?

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 16. 12. 2014. at 15:04, Иван Ивковић рече

@@Снежана, само додај извор фотографије. Има ли Бејлис неки рок употребе или га алкохол одржава?

За "Бејлис" не знам да ли има рок употребе, претпостављам да не може дуго да стоји због јаја, капућина и шлага.

П.С. Ја сам пробала само куповни, овај из домаће кухиње нисам.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Višnjevača

ZS_vis2.jpg

http://www.zdravasrbija.com/lat/Dom/Kuhinjica/Zimnica/Slatko/431-Domaca-visnjevaca.php

Za 1,5 l višnjevače je potrebno:

1,5 kg višanja očišćenih od peteljki,
250 gr šećera,
1 l komovice.


 Teglu od 2 litra napuniti višnjama do tri četvrtine njene visine. Dodati šećer i naliti dobrom komovicom. Vezati teglu pergamentom i držati na suncu tri nedelje. Po isteku tog vremena, procediti rakiju, razliti je u bece i zapušiti. Najbolje je da višnjevača još neko vreme odstoji pre upotrebe.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ивковићу, ако је извор оно плаво исписано испод текста малим словима, онда постоји и за Бејлис, пише: http:/go....y.vanila.jpg... :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 16. 12. 2014. at 15:56, Снежана рече
извор

Јесте Снежо, ја сам поставио и за "Бејлис" и за вишњевачу (убацио сам исту такву слику са другог сајта и додао тачну адресу јер нисам могао да нађем ту коју си и ти нашла а жао ме било да бришем пост... :) )... (-_-)/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  On 16. 12. 2014. at 15:59, Иван Ивковић рече

Јесте Снежо, ја сам поставио и за "Бејлис" и за вишњевачу... (-_-)/

Хвала :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Медовача

 

700-umesto-1-400-dinara-za-rakiju-medova

http://www.grupko.rs/sr/ponuda/700-umesto-1-400-dinara-za-rakiju-medovacu-ili-medovacu-sa-sumskim-vocem-medovaca-autenticna-prava-da-ne-boli-glava/145

 

Мало људи у ствари зна да је медовача пореклом са простора где су се настанили Стари Словени и да важи за једно од најстаријих пића. Може се рећи да је медовача била древно пиће Старих Словена. За Словена мед је био, могло би се рећи, основна намирница. Мед је био најбоља храна и пиће. Поред писаних и усмених доказа за ову тврдњу, докази се налазе и у самом језику. Речи храна, хлеб, ситост потичу од меда као основе живота наших предака. Мед разблажен водом називао са “шћами”. Некада се мед који пчеле сакупљају у саћу називао хлебина. Отуда долази реч хлеб. Од пелудномедних саћа, помешаних са водом, Словени су спремали главно, свакодневно јело које су звали “хлебово”, одакле је касније име прешло у хлеб начињен од пшенице. Од меда и само од меда, наши преци цу припремали радосне и лековите напитке тј. медовачу.

У поређењу са алкохолним пићима. Дејство медоваче је зачуђујуће и чудесно. Медовача даје бодрост, радост и смирење без ошамућивања, раслабљења и нездравог узбуђења. После њене употребе нема главобоље, слабости, мучнине. Напротив медовача испијена са мером даје снагу и здравље. Јаку медовачу нису употребљавали у претераној мери, па и кад се појавила вотка, наши преци је нису пили у претераним количинама. (http://www.medovaca.com/)

 

За припрему је потребно :

 

800 dl лозе или јабуковаче
360 до 400 грама меда
2 ванилина штапића
кора лимуна или поморанџе
2 dl белог вина
неколико листића свеже нане
и око 30 минута вашег времена

 

Припрема:

У шерпу сипати 1 dl дестиловане воде (или прокувати 1 dl воде до кључања), затим додати пола тегле меда и мешати док се мед потпуно не истопи. Затим додати ракију и кору и добро измешати. Чим мешавина баци први кључ додати и два деци вина и ванилине штапиће. ОБАВЕЗНО поклопити и оставити још пар минута на ватри. Када се расхлади додати нану. Идеално би било да неколико пута кроз газу процедите па тек онда пресипате у флашу. Овако припремљено пиће би требало да одстоји око два месеца и тек онда да се дегустира. (http://superdule.com/tag/medovaca-recept/)

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Pijano voce"

 

t_a4d01b58c60ad589371b58b6f3a695b7_23130

http://www.magicnobilje.com/vesti/aktuelno/231309/pijano-voce-za-hladne-dane

 

Pravi se u sezoni bobicastog voca. 

Ne znam tacne mere, jer ga pravim " odokativno" u svakom slucaju ide ovako;

Recimo 300 gr jagoda, 300 gr ribizli, 300 gr malina, 300 gr kupina, ja stavim i visnje i sitno iseckam kruske, voce redjam u veliku teglu, sipam secer Red voca- red secera, i nalijem rumom. To tako stoji na hladnom i tamnom mestu i posle 2 nedelje moze da se konzumira.   :pivo:

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Limoncello 

 

 

7 dcl votke

tanko oljustena kora od 6 limuna

2,5 dcl vode

250gr secera.

 

 

Prokuva se voda sa secerom, malo dok se ne istopi secer, ne treba da vri posebno. U veliku teglu se sipa votka, doda se kora od limuna i kada se ohladi, doda se sirup od secera i vode. To stoji tako desetak dana na tamnom mestu, i svaki dan treba promuckati.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

×
×
  • Креирај ново...