Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

To je strašno nešto, kakvih sam se sve stvari načitao o štetnosti

pijenja alkohola i pušenja, kakve samo grozote tamo o tom pišu!

Pa čega se prvo misliš odreći - pijenja ili pušenja?

Čitanja knjiga!

Подели на овим сајтовима

Život je hledání - Slivovička Život je traženje - Šljivovica

Život je hledání - Slivovička

Život je hledání - Vodka Život je traženje - Vodka

Život je hledání - Vodka

Život je hledání - Hudba Život je traženje - Muzika

Život je hledání - Hudba

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo je da se pijenjem alkohola ublažava takozvani neurofiziološki šum, takva vrsta "bijele magle - bijeli šum" koji se stvara među neuronskim sinapsama a mnogim ljudima, naročito tim osjetljivijim, suptilnije nervne konstitucije to vrlo pomaže. Problematično je to što je taj neurofiziološki šum na vrhuncu između 20 i 30 godine života, poslije toga s godinama slabi a nervi starenjem postaju odolniji i "tuplji" što objašnjava zašto se toliko mladih ljudi opija. Međutim iste takve blagodarne učinke na psihu i neurološke procese ima i meditacija i molitva. Ali bez svih tih neželjenih štetnih popratnih posljedica i efekata - navika, bolesti jetre, ciroza itd.

Подели на овим сајтовима

Ово је озбиљна тема и треба јој озбиљно приступити.

U pravu ste.Nego danas je praznik pa je raspolozenje malo vece greengrin.Tema bi trebalo da nosi naziv "Alkohol i Pravoslavlje",ali postavljac teme se uhvatio za obicaj osenjivanja krsnim znakom pre pijenja rakije,kao neceg sto je bogohulno.Evo jednog ozbiljnog teksta na temu opijanja.Dosta smo se zezali.

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Bogoslovlje/SvetiVasilijeVeliki/Lat_SvetiVasilijeVeliki07.htm

Подели на овим сајтовима

Ја вала волим да попијем ракију са кафом. Попијем једну, понекад две и то је то. Не крстим се при том.  greengrin

Ja ne vidim ništa loše u tim narodnim običajima ako su dio narodnog folklora i tradicije, ne mislim da je to samo po sebi nešto takvo bogohulno ili blasfemno. prije su se ljudi krštavali vrlo često i pri početku svakog posla, pri oranju, žnjema,  ili prilikom nekakvih proslava i društvenih aktivnosti i okupljanja, bio to pogreb, dača ili svadba i čihanje perja, klanje svinja, pečenje rakije itd. Problem je znači samo u pretjerivanju - dakle preopijanju.

Подели на овим сајтовима

Ja volim da popijem i bez kafe.Popijem jednu,dve,tri,ponekad i cetiri,pet......... i pocinim greh greengrin.Zaista, izbegavam da se opijam,ali mi se nazalost dogadja neki put.I nakon toga mi treba nekoliko dana da povratim duhovnu kondiciju.Jutarnja molitva nakon pijancenja bolje da se i ne obavlja,osecam se toliko glupo da ne znam sta je veci greh,da li da se molim mamuran ili da se uopste ne molim dok se dovedem u red.Sta da se radi kada zivim u takvoj sredini.Ne pokusavam sebe da opravdam time,ali kao narod smo veliki gurmani i ljubitelji silovitih pica.Ima li neko mozda iskustva u borbi sa ovom posasti?

Подели на овим сајтовима

Ima li neko mozda iskustva u borbi sa ovom posasti?

Pomaže presjedanje s konja na magarca, s tvrdog alkohola na vino i piwo isprva. naročito je to dobvro kad povežeš to pijenje s KULTUROM PIJENJA, znači o tom pivu ili vinu naučiš mnogo zanimljivih stvari koje prije nisi znao, kako se prave, kakvih ima vrsta, kupuješ si potom samo to kvalitetno a ne neke jeftine drijake za splahovanje proteza i bilo kakvo sirće. A ide ti prije svega o kvalitet a ne o hektolitre i kvantitet. Možeš to povezati i s kolekcionarstvom: skupljati etikete od vinskih flaša ili papirne, kartonske tacke, podloške za piwo, povremeno kupovati i pratiti knjigu i literaturu o pivu i vinu itd. Tako se naučiš pit pomalo s mjerom a kvalitetno. Pijenje alkohola samo po sebi nije nikakvim grijehom ako dodržavamo kulturne mantinele i pijemo zbog radosti iz života kako je to činio i sam naš Gospod a ne da u alkoholu utapamo tugu i svoje životne ili ljubavne promašaje i frustracije i dok se ne opijemo do besvijesti. A uvijek s društvom, nikad sami - ko počne piti sam taj je već jasnim alkoholičarem.

Подели на овим сајтовима

Pomaže presjedanje s konja na magarca, s tvrdog alkohola na vino i greengrin piwo isprva.

Ma ne pijem ja samo rakiju,najvise pijem amin-nas,a rakiju iskljucivo domacu sto u mom mestu ima na tone (zato i kazem da naziv teme treba da se promeni).Problem nastaje kada se covek "zagreje" sa malom kolicinom pa smatra da mu nece skoditi jos malo i sve to prati nagovaranje ostalih, i sto je jos gore,svestenik u nasem mestu voli da pije i to bas rakiju.Tu naravno pocinje ono "Ako za njega kao popa to nije greh sta ti onda izvodis hoces da budes veci katolik od pape" ili ono poznato "Znam ja jednog nije ni pio ni pusio pa umro od raka,a ja evo me ne znam kako izgledaju vrata od bolnice i sta mi fali".....Treba veoma mudro postupati u takvim situacijama.Ne uvrediti ni Boga ni domacina u cijoj ste kuci sto nije lako u praksi.

Подели на овим сајтовима

Licno smatram,a verujem da i dosta vas slicno misli da je koriscenje rakije u veri vise nego uzasno.Prekrstiti se,a zatim potegnuti flasu rakije je po meni katastrofalno i licno smatram da taj "vernik" pljuje na veru i Hrista tim cinom.Jako je zalosno sto je kod Srba zaziveo taj obicaj da se u dvoristu Crkve (bar je tako u dijaspori) kad je neki praznik ljudi prekrste,a zatim nategnu flasu rakije.....Kakve veze ima rakija sa verom?I ne samo da nema veze,nego je to u surotnosti sa verom,a pogotovu se na veru pljuje kad se osenis krstom,a onda nategnes rakiju......a nemali broj tih "vernika" nakon toga i Boga opsuje,pa samim tim mogu da se nadovezem na onu temu koju sam pre nekoliko dana postavio koliko zaopravo ima Pravoslavaca od ukupnog broja izjasnjenih

Je l si ti ikad pio Manastirku?  greengrin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...