Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

CecaV, каже:snapback.png

Добро... све док је твоја кампања у границама пристојности, у реду је.    Само, бојим се да из таквих ставова не развије агресивност према неистомишљеницима.  У Америци се дешавало (и још увек дешава) да абортус-докторе убијају, или да им клинике изгоре преко ноћи.  Да не причам о јавном вербалном малтретирању жена које су абортирале.

Чедоморство - нема потребе за еуфемизмима типа абортус, чишћење и сл.

Шта кажеш - убице убијају друге убице по тим Америкама?

А тек о вербалном терору не смем ни да мислим! Иживљавање над сиротим женицама.

Puna si hrišćanskog razumevanja !         

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Ogroman problem Pravoslavlja što se skoro uopšte ne bavi bioetičkim problemima. Jeste, Bog će sve na kraju da postavi na svoje, ali takođe i traži našu saradnju - da zaštitimo slabe.

Како да их заштитимо? 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

CecaV, каже:snapback.png

Puna si hrišćanskog razumevanja !         

Јесам, увек сам на страни невино убијених.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Како да их заштитимо? 

Obrazovanjem, na prvom mestu. Ako ne možemo one koji ne veruju da odvratimo, barem možemo hrišćane koji to rade da odvratimo, ali da bi to mogli, moramo da shvatimo šta se u stvari dešava i kod vantelesne oplodnje i u tim tehnikama. Svakako, ima i dobrih tehnika, onih koje ne uništavaju jedan život da bi spasli drugi. Ali da bi to umeli da razlikujemo potrebno je da znamo o čemu se radi. Potom, naše svedočenje, može da pomogne i onima koji ne veruju da shvate - to je sada skoro nemoguće jer hrišćani NIŠTA ne znaju...pa čak ni o svojoj veri. To je problem.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Зашто жена, у нпр. другом месецу своје трудноће, говори да носи бебу?

Медицина и биологија су одређене периоде развоја човека из неког разлога именовале, па имамо бластоцид, ембрион, фетус, бебу, али у тај списак улази и пубертет, такође период развоја човека.

Зашто правни закони штите само неке периоде развоја човека?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Ne, to nisu "gomile ćelija" to je čovek u razvoju. To što ti to ne prihvataš, ne menja činjenicu. I ti si bio ta "gomila ćelija" i iz te "gomile" si jedino TI mogao da izrasteš, ne palmino drvo, nosorog, ili nešto treće...čak ni neki drugi čovek. Sad, naravno, ti imaš sreće što si se rodio i odrastao, pa kj lako iz tog ugla gledati na one kojima preti ubistvo samo zato što ih neki smatraju samo "gomilom ćelija". No, to je problem e samoživosti čovekove.

Ogroman problem Pravoslavlja što se skoro uopšte ne bavi bioetičkim problemima. Jeste, Bog će sve na kraju da postavi na svoje, ali takođe i traži našu saradnju - da zaštitimo slabe.

Pa kad se za bioetiku budu zalagale osobe koje su znaju osnove savremen biologije onda ce mozda i odziv u PC biti veci. On je i tek kako mogao biti neki sasvim drugi covek, ne samo on jos mnogi od nas, sve zavisno od  stepena plasticnosti fenotipa. Genetski determinizam je odavno odbacen kao skroz pogresan nacin shvatanja nasledjivanaj i razvoja. Ukoliko je je plasticnost fenotipa velika nekoliko kljucnih mutacija mogu razvoj da preusmere u nekog sasvim drugog coveka.

Подели на овим сајтовима

Ne, to nisu "gomile ćelija" to je čovek u razvoju. To što ti to ne prihvataš, ne menja činjenicu.

Pa da midrase....ti si procenio nesto cinjenicom, pa sd svi koji se ne slazu s tobom ne prijhvtaju "cinjenicu"...

A na osnovu cega si bazirao tu cinjenicu? Pa na osnovu religije... niceg drugog.....

Dragi moj Midrase. Ja znam da ste vi katolici po malo fanaticni po tom pitanju, zabranjivali ste i kondome, itd... medjutim prihvati ti da je to stvar tvog licnog uverenja a ne neke proverive i dokazive cinjenice.

I ti si bio ta "gomila ćelija" i iz te "gomile" si jedino TI mogao da izrasteš, ne palmino drvo, nosorog, ili nešto treće...čak ni neki drugi čovek.

Ne. To je bila preteca mog tela. A ne ja. Ja sam ono sto je krenulo da se kreira kada su te celije formirale nervni sistem. Kada sam krenuo da mislim, kada sam dobio um ili dusu(zavisi od mojih uverenja ) . Tada krecem JA, dotle je to smo bioloska celijska masa, a ne ja. Nema nikakvu crtu umnosti ili licnosto da bi bilo ja.

Izvadi moj mozak iz mene, i ovo telo vise nisam ja. To je samo telo.

Pretvrdoo se drzish genetskog determinizma... nije NOV GEN - NOV COVEK....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa kad se za bioetiku budu zalagali likovi koji su znaju osnove savremen biologije onda ce mozda i odziv u PC biti veci. On je i tek kako mogao biti neki sasvim drugi covek, ne samo on jos mnogi od nas, sve zavisno od 

stepena plasticnosti fenotipa. Genetski determinizam je odavno odbacen kao skroz pogresan nacin shvatanja nasledjivanaj i razvoja. Ukoliko je je plasticnost fenotipa velika nekoliko kljucnih mutacija mogu razvoj da preusmere u nekog sasvim drugog coveka.

Ma da. To ti je jedan rulet...Da li si onda siguran da si se ti rodio a ne neko drugi, mutiran? :)

Подели на овим сајтовима

Obrazovanjem, na prvom mestu. Ako ne možemo one koji ne veruju da odvratimo, barem možemo hrišćane koji to rade da odvratimo, ali da bi to mogli, moramo da shvatimo šta se u stvari dešava i kod vantelesne oplodnje i u tim tehnikama. Svakako, ima i dobrih tehnika, onih koje ne uništavaju jedan život da bi spasli drugi. Ali da bi to umeli da razlikujemo potrebno je da znamo o čemu se radi. Potom, naše svedočenje, može da pomogne i onima koji ne veruju da shvate - to je sada skoro nemoguće jer hrišćani NIŠTA ne znaju...pa čak ni o svojoj veri. To je problem.

Pa dobro tako nešto sam i ja rekao.

Pitanje. Važno je da država zabranjuje abortus? ili na Hrišćane to ne bi trebalo da utiče?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ma da. To ti je jedan rulet...Da li si onda siguran da si se ti rodio a ne neko drugi, mutiran? :)

Ti se (br onako kako ja dozivljvam licnost) ne radjas.. ti se kreiras... vremenom iskustvim, misljenjima, idejam.... Ti si skup svega toga... a nisi ti nesto predeterminisano....

Подели на овим сајтовима

Da li barem sumnjas da si sada postavio jedno veoma glupo pitanje?! Trasnsendetni kocnept jastva svakako nema veze sa bilo cime genetskim a onaj u klasicnom smislu se definise vec u nekoj 3-4 godini zivota. A u svakoj od mogucih kombinacija bi u tom periodu ja bio ja. Znas sto ja zezam one ljude sto se javljaju kad mi dolaze u kucu, pa ja pitam "ko je" a oni kazu "ja sam", na sta ja odgovaram "i ja sam ja". :)

Prouci malo razlike izmedju genotipa i fenotipa i uticaja plasticnsoti fenotipa na razvoj organizma. Iznenadices se....

Подели на овим сајтовима

Pa da midrase....ti si procenio nesto cinjenicom, pa sd svi koji se ne slazu s tobom ne prijhvtaju "cinjenicu"...

A na osnovu cega si bazirao tu cinjenicu? Pa na osnovu religije... niceg drugog.....

Mislim, vi katolici ste i kondome zabrnajivali.... ... sta dalje reci?

He, he...znaš kako se zove taj "argument": diverzija...:) Ima toga u retorici :) Mi katolici "zabranjujemo" kondome, e još kad bi ti znao razlog, gde bi ti bio kraj :) A činjenica nije na osnovu religije, već zdravog razuma...ili si i ti neko drugi :)

Подели на овим сајтовима

Ti se (br onako kako ja dozivljvam licnost) ne radjas.. ti se kreiras... vremenom iskustvim, misljenjima, idejam.... Ti si skup svega toga... a nisi ti nesto predeterminisano....

Da, kao ličnost, premda je i to nije baš tako jednostavno za reći, ali tvoje telo pa i sposobnosti se razvijaju i po onome što po telu dobijaš. 

Подели на овим сајтовима

A činjenica nije na osnovu religije, već zdravog razuma...ili si i ti neko drugi :)

Nesto sto je na osnovu "zdrvog razuma" je nesto sto je jasno velikoj vecini ljudi u svetu, pretpostavljamo cak i da ja ne posedujem zdrav razum... velik vecina ljudi ga poseduje. Sto nije sluchaj. DAkle ipsada da ste vi koji mislite na tvoj nacin... pod zdravim razumemo,  mi koji mislimo drugacije.. nismo pod zdravim razumom...

Sto je slozies se glupa tvrdnja.. postujem j tvoje misljenje i nemam pojma zsto zabranjujete kondome, ali cinjenica je da je to sto ti zoves cinjenicom bazirano na religiji, a ne na zdravom razumu ili odsustvu istog.

Da, kao ličnost, premda je i to nije baš tako jednostavno za reći, ali tvoje telo pa i sposobnosti se razvijaju i po onome što po telu dobijaš. 

Pa nije uopste jednostavna tema, da li je embrion "licnost" ili nije.... a svi je uproscvate, nazivaate cedomorstvo, pricte da su pilule za dan posle jednake time kao da ja uzmem pistolj i pucam ti u glavu.... nazivte bortus ubistvom sto implicra da je pobacaj ubistvo iz nehata... dakle osudjujete svaku zenu na to da je krivaa za bar jedno ubistvo iz nehata.. itd..

zato, pazljivo sa tim terminima...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...