Jump to content

Da li je freelance posao budućnosti?

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

Freelance nacin poslovanja je jednako adekvatan za penzionere koliko i za tinejdzere (koji imaju dovoljno godina da mogu da rade). Kod freelance-a te niko ne pita kolko godina imas, dal si musko ili zemsko, dal si srbin ili hrvat... samo par pitanja postoji:

- jel mozes to da uradis?

- koliko ti vremena treba?

- kolko ce da me kosta?

Ako na ova pitanja das zadovoljavajuce odgovore, spreman si da zaradjujes kintu.... Meni freelance uz vrlo opusten pristup i vrlo malo utrosenog vremena predstavlja veoma solidan dodatak kucnom budzetu... zena se ne buni ni najmanje :D

Jashtaman, при чему се наравно подразумева и како све то радиш with the license software које, опет, данас у Србији (међу шљивама) џумле комотно мо'ш на прсте једне ноге побројати... и за крај питање за кешоловца, ил' бар за једно шес'-пет поЈена:

Да ли би, и колико, неки слободнији превод домаћег а нашег милозвучног израза "freelance" могао да гласи и (овде цитирам песника) "Пиј шербета из чаше свечеве, ал' сјекиру чекај међу уши!"?

Подели на овим сајтовима

Да ли би, и колико, неки слободнији превод домаћег а нашег милозвучног израза "freelance" могао да гласи и (овде цитирам песника) "Пиј шербета из чаше свечеве, ал' сјекиру чекај међу уши!"?

Ne.

Mozda "Nacin poslovanja koji Srbi nece biti u stanju da razumeju jos nekoliko vekova minimum jer su navikli da se o njihovom stanju i blagostanju uvek brine neko drugi: drzava, crkva..."

Sto se licenciranog softvera tice, tu se u potpunosti slazem sa tobom i smatram da svako ko neki softver koristi u profesionalne ili komercijalne svrhe treba da plati licnecu...

E sad, da li srbi placaju te licence ne bih znao tacno da kazem ali mogu da naslutim... sasvim moguce da je za to kriva stara mudra izreka "jes' boli ga, dal cu im pa placam, sve ako ne propadnu bez mojih para, m****icu im kapitalisticku, sve porobise i pokupovase, decu nam s harp i gmo potrovase..."

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa prvom recenicom potpuno.

Ja placam svoj softver jer necu da imam cimanje oko toga oce radi nece radi. Otplatim ja to od gomile tezgi.

• Волим 1

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Ne.

Mozda "Nacin poslovanja koji Srbi nece biti u stanju da razumeju jos nekoliko vekova minimum jer su navikli da se o njihovom stanju i blagostanju uvek brine neko drugi: drzava, crkva..."

Sto se licenciranog softvera tice, tu se u potpunosti slazem sa tobom i smatram da svako ko neki softver koristi u profesionalne ili komercijalne svrhe treba da plati licnecu...

E sad, da li srbi placaju te licence ne bih znao tacno da kazem ali mogu da naslutim... sasvim moguce da je za to kriva stara mudra izreka "jes' boli ga, dal cu im pa placam, sve ako ne propadnu bez mojih para, m****icu im kapitalisticku, sve porobise i pokupovase, decu nam s harp i gmo potrovase..."

E identicnno ovima sto ne placaju licence rezonujete vi stto ne placate porez i za to koristite omiljene floskule o drzaavi i politicarima ... Sve pokradose, banda lopovska ...

Znaci klonovi ...

:))):))

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Зар фотошоп данас не нуде као облак сервис за суму која је месечно мања од рачуна за интернет?

Fotosop sa dodatkom Lightroom je $10 mesecno.

https://creative.adobe.com/plans

Inace, i ostali paketi su vrlo povoljni, svako ko od njih zaradjuje nece da ima problema da ih placa:

ix4395.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Inace, i ostali paketi su vrlo povoljni, svako ko od njih zaradjuje nece da ima problema da ih placa:

http://i58.tinypic.com/ix4395.jpg

Photoshop је играчка, поготово без plugins, brushes, gradients, styles, actions & pattern... fonts, није ми јасно ни шта би озбиљније с њим уопште и могло да се ради... оперативни систем да не помињем. Све је то вероватно негде и vrlo povoljnо, али не овде у нас, међу шљивама. И гљивама.

Подели на овим сајтовима

ix4395.jpg

Creative Cloud Membership isn't currently offered in your country or region (Serbia), but if you like, we can notify you when it becomes available. If you no longer live in this country or region, login to update your account or create a new Adobe ID for your current country of residence. For a list of countries in which Creative Cloud is available, please visit our Tech specs and Language availability page.

Подели на овим сајтовима

Photoshop је играчка, поготово без plugins, brushes, gradients, styles, actions & pattern... fonts, није ми јасно ни шта би озбиљније с њим уопште и могло да се ради... оперативни систем да не помињем. Све је то вероватно негде и vrlo povoljnо, али не овде у нас, међу шљивама. И гљивама.

Svasta.

Evo ja radim sa Photoshopom i Lightroom-om i odgovorno tvrdim da nemas pojma o cemu pricas. Profesionalno se bavim dizajnom i mnogo toga moze da se uradi bez ikakvih dodataka jer ih Photoshop u startu ima poprilicno.

Ukoliko osetis potrebu za dodatnim pluginovima, brushevima ili fontovima, proces instalacije besplatnih opcija traje negde oko 30 sekundi (ako pretpostavimo da ti pretraga putem google-a ne ide  od ruke pa ti treba malo vremena da pronadjes to sto ti treba.

A ako zelis da bas podignes stvari na visi nivo, onda mozes i da kupujes pluginove... To se retko desava jer moc photoshopa nije u gadgetima i dodacima (kao sto bi svaki amater mogao da pomisli) nego u znanju i sposobnoscu osobe koja sedi za software-om... Dodaci nisu tu da ti rese problem nego da ti olaksaju posao, a ako ti nisi dovoljno strucan da probleme resavas sam onda ti nikakav dodatak, placeni ili besplatni, nece biti ni od kakve koristi...

To je ista prica kao sa fotografijom, ljudi koji nisu talentovani za fotkanje uglavnom imaju uzrecicu "lako njemu da pravi dobre fotografije kad ima aparat od 1000e" a kad i njima das aparat od 1000e oni i dalje prave fotke ko da slikaju telefonom... (ovo pricam iz licnog iskustva)

Подели на овим сајтовима

Svasta.

Evo ja radim sa Photoshopom i Lightroom-om i odgovorno tvrdim da nemas pojma o cemu pricas. Profesionalno se bavim dizajnom i mnogo toga moze da se uradi bez ikakvih dodataka jer ih Photoshop u startu ima poprilicno.

Ukoliko osetis potrebu za dodatnim pluginovima, brushevima ili fontovima, proces instalacije besplatnih opcija traje negde oko 30 sekundi (ako pretpostavimo da ti pretraga putem google-a ne ide  od ruke pa ti treba malo vremena da pronadjes to sto ti treba.

A ako zelis da bas podignes stvari na visi nivo, onda mozes i da kupujes pluginove... To se retko desava jer moc photoshopa nije u gadgetima i dodacima (kao sto bi svaki amater mogao da pomisli) nego u znanju i sposobnoscu osobe koja sedi za software-om... Dodaci nisu tu da ti rese problem nego da ti olaksaju posao, a ako ti nisi dovoljno strucan da probleme resavas sam onda ti nikakav dodatak, placeni ili besplatni, nece biti ni od kakve koristi...

To je ista prica kao sa fotografijom, ljudi koji nisu talentovani za fotkanje uglavnom imaju uzrecicu "lako njemu da pravi dobre fotografije kad ima aparat od 1000e" a kad i njima das aparat od 1000e oni i dalje prave fotke ko da slikaju telefonom... (ovo pricam iz licnog iskustva)

Опрости ако сам на тренутак и довео твоју sposobnost osobe koja sedi za software-om и profesionalnost у питање. Вероватно је то било ненамерно. И још мање odgovorno.

Подели на овим сајтовима

Photoshop је играчка

Brate, ako imas toliko nagomilane frustracije, i stalnu potrebu da nesto mracis, zaobidji nas koji ovde imamo sta da kazemo (bar malo pametno), i idi tamo gnjavi nekog od urednika...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Svasta. Evo ja radim sa Photoshopom i Lightroom-om i odgovorno tvrdim da nemas pojma o cemu pricas. Profesionalno se bavim dizajnom i mnogo toga moze da se uradi bez ikakvih dodataka jer ih Photoshop u startu ima poprilicno.

Ima on pojma o cemu prica, jos kako dobro zna jer je i sam prilicno strucan u tome, ali ga na ovoj temi nesto narocito zulja sve vreme, i onda stalno mraci i leci frustracije, kol`ko da ne bude sve kako treba...

Подели на овим сајтовима

Creative Cloud Membership isn't currently offered in your country or region (Serbia), but if you like, we can notify you when it becomes available. If you no longer live in this country or region, login to update your account or create a new Adobe ID for your current country of residence. For a list of countries in which Creative Cloud is available, please visit our Tech specs and Language availability page.

Naravno. Na zalost, nisam ni malo iznenadjen...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...