Jump to content

Da li je freelance posao budućnosti?

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

Тренутно немам додатног посла, да не буде забуне... Од наредне године планирам нешто ново па можда буде.

Zvone, a kako ti tražiš programere kad su ti neophodni? Na kojim mestima na internetu (ili van njega), šta ceniš kod kandidata, kako ih testiraš... Ako nije tajna. :)

Углавном преко препоруке. Важно је да човек буде паметан, поуздан, да завршава посао. Тешко је то тестирати унапред, али се брзо види кад се ради на пројекту. Новом кандидату даш неки лакши, више-мање споредан задатак да не може да направи велику штету док се не покаже. Већ после пар седмица, до месец дана, види се како стоје ствари.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А је л' радиш по наруџбини или имаш неке своје производе или нешто треће? Који су по теби одрживи модели за један мали или средњи софтверски бизнис?

Подели на овим сајтовима

А је л' радиш по наруџбини или имаш неке своје производе или нешто треће? Који су по теби одрживи модели за један мали или средњи софтверски бизнис?

До сада сам углавном радио пројекте по наруџбини, али ми је то досадило. Сада планирам да покушам нешто друго, још нисам начисто. Видећемо. :)

Па рад по пројекту, тј. "аутсорсинг" је добар модел за код нас. Треба само бити веома професионалан јер, као што знаш, они немају превише разумевања за наше "словенске навике". Фрка је док нађеш првих пар већих клијената, после је лакше. Мада нема опуштања, то је посао где стално тражиш следећег клијента.

Добра ствар је ако имаш неко уско стручно знање па нађеш "нишу" за коју направиш производ који им завршава посао. Нпр. ти можеш да размислиш шта треба хемијској индустрији, које проблеме они имају, где могу да уштеде паре и како да им у томе помогнеш. Није лоше убацити се привремено у неку фабрику само да би видео шта се дешава на лицу места.

Има још тога. Мобилне апликације итд. Али о томе не знам пуно, нисам имао прилике да учествујем у таквим пројектима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

У сваком случају, рад преко интернета је један "прозор" који се отворио у тој напаћеној земљи и треба га искористити максимално. О тим неким детаљима размишљајте када зарадите паре. Када сам ја почео да радим самостално имао сам 200 немачких марака, био подстанар и имао жену и дете да издржавам. У таквој ситуацији никакви додатни трошкови нису долазили у обзир, нити су били могући.

Сви који имате неко техничко знање, потрудите се да га уновчите. Није толико тешко. Који немате - научите. Немојте да чекате на друге да "поправе ситуацију". То ће бити мало морген.

^Ово!

Ја искрено немам ни компјутер који хардверски може да подржи одређене софтвере. Кад сам хтио да учим Corel™ рачунар ми рече но-но staniiiiiii За овај софтвер што би желио да учим, видим да је про лиценца 1500$ (ради се о Unity3d™, иначе имају и бесплатну верзију за поЧетнике). Цијеним свачије интелектуално власништво али још више цијеним савјете. Тако да би трбеали почети стављати и ове ™ знакове испред рецимо ријечи Фотошоп (у енг. верзији) јер и сама ријеч је нечије интелектуално власништво. Ма знате шта, најбоље да једни друге поштедимо циничних савјета попут овог мог у вези ™.

Ја имам још једно офтопик питање, да ли је могуће интелектуално створити овако нешто у антипиратској земљи попут нпр Шведске. (Можда би ова тема могла и на сплит. Праштајте.)

Подели на овим сајтовима

Зато што сте се доста расправљали, мора негде да се подвуче граница. Ти си започео са нелегалним софтвером и почео да идеш изван теме.

Звучи веродостојно, не знам, мада мислим и како је ово око "подвлачења границе" за мој укус мало претерано.

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Da li je freelance posao budućnosti кад будемо млађи? Ја рецимо верујем кад порастем да ћу бити freelancer. Master & commander. Итсл.

Freelance nacin poslovanja je jednako adekvatan za penzionere koliko i za tinejdzere (koji imaju dovoljno godina da mogu da rade). Kod freelance-a te niko ne pita kolko godina imas, dal si musko ili zemsko, dal si srbin ili hrvat... samo par pitanja postoji:

- jel mozes to da uradis?

- koliko ti vremena treba?

- kolko ce da me kosta?

Ako na ova pitanja das zadovoljavajuce odgovore, spreman si da zaradjujes kintu.... Meni freelance uz vrlo opusten pristup i vrlo malo utrosenog vremena predstavlja veoma solidan dodatak kucnom budzetu... zena se ne buni ni najmanje :D

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Уколико је неко заинтересован за посао који је одавно спомeнуо Odahviing, нека ми се јави на ПП да му пошаљем контакт податке.

Информације о послу:

• Потребно је знање о кошарци - познајете кошарку, пратите кошаркашке лиге, пожељно NBA претходних година; умете да разликујете потезе по степену атрактивности (нпр. умете да препознате леп „crossover, тежак „fadeaway“ шут, знате шта је „ветрењача“, „360“, „buzzer beater“, „pick and roll“ итд.);
  • Енглески - да умете брзо да комуницирате писменим путем и да познајете кошаркашку терминологију попут горе наведених појмова;
  • Познавање основног рада на рачунару: коришћење веб браузера (Chrome), електронске поште, основни рад у Ворду и понекад у Екселу, да умете да инсталирате софтвер који вам може бити потребан за рад и комуникацију (Skype, Google Hangouts);
  • Ради се у софтверу компаније који је „унутар“ браузера, а за шта ћете бити обучени; ви ћете гледати утакмицу коју ће софтвер уживо и аутоматски (на основу података са записничког стола) исећи све потезе редом (сваки кош, шут, фаул, украдену итд.), а ви ћете сваки проверити, уредити ако је потребно и оценити по систему који ће вам бити објашњен. Није тешко, али је потребна концетрација. Потенцијално ће вам бити понуђен рад на додатним пројектима везаним за друге лиге (NBDL, NCAA, ACC, WNBA, Лигу шампиона и Лигу Европе (у фудбалу)).
  • Реч је о израелском стартапу - http://www.wscouting.com/ који финансира Ден Гилберт, познати бизнисмен, власник кошаркашког тима Кливленда (Cleveland Cavaliers), између осталог. Плаћа се 10$ по сату, исплате су редовне. Ради се ноћу (ако сте у нашој временској зони), а количина посла коју добијате зависи од квалитета вашег рада;
  • Контакт подаци на ПП/PM (приватна порука на форуму).
Ја само да освежим инфирмацију, па ако има кога да се уклапа у тражено, греота да понуда пропадне.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Freelancer je slobodni honorarac, neko ko radi sam honorarno i bez firme/gazde...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Слободни стрелац"

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Bice da nije :D To su sverceri, a freelanceri rade posteno, pojedinac pruza odredjene usluge nekom ko mu plati to. 

Freelancer буквално значи ”слободни стрелац”.

Definition of lancer in English:

noun

A soldier of a cavalry regiment armed with lances.

Definition of lance in English:

noun

A long weapon with a wooden shaft and a pointed steel head, formerly used by a horseman in charging:
Подели на овим сајтовима

Freelancer je slobodni honorarac, neko ko radi sam honorarno i bez firme/gazde...

i uglavnom bez poreza... shhhh :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...