Јанко Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Литургија је догађај будућег Царства Божијег -Есхатона и заједница Цркве, према томе не може се причестити само свештеник, јер ту нема заједнице, осим ако је нека нужда или непогода у питању. Свако служеље литургије без причешћивања народа је девијација. Свако служење Литургије без причешћивања народа је ТУГА ЈЕДНА ВЕЛИКА... Јер ако су дошли људи да напуне батерије молитвом, за то имају и јутарње и вечерње... А ако мисле да су ове молитве посебно "јаке" онда су мистици, а не православци... А ако је центар саме Литургије Причешће, онда су...промашили циљ (амартиа) Name је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Pričešćujem se da bih živeo. Ignjatije, Милан Меденица :) and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Pričešćujem se da bih živeo. Samo da dodam- punim zivotom prst ka gore http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 punim plućima... sa Hristom VAN VREMENA Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Бабић Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Ја би желео да питам нешто. Ако неко жели да се причести колико дана мора да пости на води? И мора ли уопште? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Има тема о томе: https://www.pouke.org/forum/topic/16847-%D0%BE%D1%87%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D1%9B%D0%B5/ Добродошао на ЖРУ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Бабић Написано Јануар 5, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Има тема о томе: https://www.pouke.org...88%D1%9B%D0%B5/ Добродошао на ЖРУ Хвала, боље Вас нашао. Ја постим последњу недељу и обично три дана пред причешће постим на води. Међутим данас сам постио на уљу, само један оброкчић. Сутра ћу отићи до цркве да питам шта ми је чинити, а Вас на форуму сам питао за мишљење чисто да бих лакше спавао. Поздрав и хвала на одговору. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2012 Наравно, најбоље је отићи у Цркву, али ето и погледај тему коју сам ти послао, можда ти помогне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 Проф. Др Јован М. Фундулис ТРАЈАЊЕ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ Трајање свете литургије истиче се као проблем и сматра се обично од оних који не долазе у цркву као узрок недолажења народа на литургију. Ово су претеривања. Литургија је умерене дужине. Сабрање, које у суштини бива једанпут недељно (сваке недеље) и на велике празнике, и које има највећи значај за духовни живот црквене заједнице, не би могло да буде краћег трајања него што јесте данас. Света литургија, заједно са проповеђу од 10 - 15 минута, траје отприлике 1 сат и 30 минута. Оно што је чини дугом јесу дуге мелодије и немаран начин појања и појаца, али и свештеника и ђакона, који се сматра свечаним, али је у суштини узрок свих зала. На Светој Гори празничне литургије, на којима саслужује већи број свештенослужитеља, трају краће, зато што је ритам појања и произношења јектенија брз. На овај начин се задржава интересовање и пажња верника, и не долази до замарања. Литургија нема потребу за скраћивањем, него, напрогив, захтева већу опуштеност приликом служења, и то не само због величине тајне, него и из разлога исправног вршења. Скраћивања и изостављања нарушавају њену структуру, која је формирана са великом пажњом, и кваре нормалан ток њеног вршења. На Светој Гори, као и другде где се исправно врши, па и на нашим вежбама, иако се ништа не изоставља од онога што предвиђа њен чин, литургија не прелази сатницу коју смо напред означили. Почиње тачно у 8 и 30, а завршава се у 10, сасвим опуштено одслужена, али са тачним ритмом. Већ смо напоменули да је спајање литургије са јутрењом нанело штету и самој литургији. Овде првенствено мислимо на стварање погрешног утиска. Верницима се чини да „литургија" траје више од три сата. Чак и они који праве разлику између јутрење и литургије имају утисак, који је донекле тачан, да не знамо када почиње литургија, а кад се завршава јутрења. Ово је веома важно за данашњег човека који живи на сат и њиме регулише свој свакодневни програм и различите обавезе које има. На нашим вежбама прилагођавање сатници није само ствар придржавања програма, него и доследности и литургијске деонтологије. Преступање сатнице до, највише, петнаест минута, може се толерисати, али када је у питању богослужење које је само по себи дуго, као што је литургија светог Јакова брата Господњег и пређеосвећених дарова, треба се постарати да почиње петнаестак минута раније. извор фотографије w.a.mozart, Jadranka Novakovic and Suzana је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 мени лично литургија није дуга када свештеник говори јасно и гласно, када нема велике гужве , шетања, приче, шушкања кесама и сл. , када могу да се усредсредим и учествујем у њој... Jadranka Novakovic је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 Meni nikad nije duga. Cak, sto puta mi se desilo da se zavrsi i da pomislim: kad pre? :) Sinergija and Хелена Вујовић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 Meni nikad nije duga. Cak, sto puta mi se desilo da se zavrsi i da pomislim: kad pre? :) јавићу ти када стигнем на тај ниво... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 Ma samo koncentracija i strpljenje i bices na visem nivou od mene. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 a koje su to onda price da se u ponekim manastirima drze liturgie i po par sati? barem sam ja tako cuo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 Мислим да је Света Литургија дуга баш онолико колико је потребно. Хелена Вујовић and Jadranka Novakovic је реаговао/ла на ово 2 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука