Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Литургија је догађај будућег Царства Божијег -Есхатона и заједница Цркве, према томе не може се причестити само свештеник, јер ту нема заједнице, осим ако је нека нужда или непогода у питању. Свако служеље литургије без причешћивања народа је девијација.

Свако служење Литургије без причешћивања народа је ТУГА ЈЕДНА ВЕЛИКА...

Јер ако су дошли људи да напуне батерије молитвом, за то имају и јутарње и вечерње...

А ако мисле да су ове молитве посебно "јаке" онда су мистици, а не православци...

А ако је центар саме Литургије Причешће, онда су...промашили циљ (амартиа)

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Pričešćujem se da bih živeo.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Ја би желео да питам нешто. Ако неко жели да се причести колико дана мора да пости на води? И мора ли уопште?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Има тема о томе:

https://www.pouke.org...88%D1%9B%D0%B5/

Добродошао на ЖРУ :)

Хвала, боље Вас нашао. Ја постим последњу недељу и обично три дана пред причешће постим на води. Међутим данас сам постио на уљу, само један оброкчић. Сутра ћу отићи до цркве да питам шта ми је чинити, а Вас на форуму сам питао за мишљење чисто да бих лакше спавао. Поздрав и хвала на одговору.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

spasovdan2007_5v.jpg

Проф. Др Јован М. Фундулис

ТРАЈАЊЕ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ

Трајање свете литургије истиче се као проблем и сматра се обично од оних који не долазе у цркву као узрок недолажења народа на литургију. Ово су претеривања. Литургија је умерене дужине.

Сабрање, које у суштини бива једанпут недељно (сваке недеље) и на велике празнике, и које има највећи значај за духовни живот црквене заједнице, не би могло да буде краћег трајања него што јесте данас. Света литургија, заједно са проповеђу од 10 - 15 минута, траје отприлике 1 сат и 30 минута. Оно што је чини дугом јесу дуге мелодије и немаран начин појања и појаца, али и свештеника и ђакона, који се сматра свечаним, али је у суштини узрок свих зала. На Светој Гори празничне литургије, на којима саслужује већи број свештенослужитеља, трају краће, зато што је ритам појања и произношења јектенија брз. На овај начин се задржава интересовање и пажња верника, и не долази до замарања.

Литургија нема потребу за скраћивањем, него, напрогив, захтева већу опуштеност приликом служења, и то не само због величине тајне, него и из разлога исправног вршења. Скраћивања и изостављања нарушавају њену структуру, која је формирана са великом пажњом, и кваре нормалан ток њеног вршења. На Светој Гори, као и другде где се исправно врши, па и на нашим вежбама, иако се ништа не изоставља од онога што предвиђа њен чин, литургија не прелази сатницу коју смо напред означили. Почиње тачно у 8 и 30, а завршава се у 10, сасвим опуштено одслужена, али са тачним ритмом.

Већ смо напоменули да је спајање литургије са јутрењом нанело штету и самој литургији. Овде првенствено мислимо на стварање погрешног утиска. Верницима се чини да „литургија" траје више од три сата. Чак и они који праве разлику између јутрење и литургије имају утисак, који је донекле тачан, да не знамо када почиње литургија, а кад се завршава јутрења. Ово је веома важно за данашњег човека који живи на сат и њиме регулише свој свакодневни програм и различите обавезе које има.

На нашим вежбама прилагођавање сатници није само ствар придржавања програма, него и доследности и литургијске деонтологије. Преступање сатнице до, највише, петнаест минута, може се толерисати, али када је у питању богослужење које је само по себи дуго, као што је литургија светог Јакова брата Господњег и пређеосвећених дарова, треба се постарати да почиње петнаестак минута раније.

извор фотографије

Подели на овим сајтовима

мени лично литургија није дуга када свештеник говори јасно и гласно, када нема велике гужве , шетања, приче, шушкања кесама и сл. , када могу да се усредсредим и учествујем у њој...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Meni nikad nije duga. Cak, sto puta mi se desilo da se zavrsi i da pomislim: kad pre? :) :) :)

јавићу ти када стигнем на тај ниво... :D

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Света Литургија дуга баш онолико колико је потребно.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...