Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 Da li bi bilo pogrešno da neko služi Vasilijevu liturgiju na Duhove ili Preobraženje sada, kao što je nekada bilo? препостављам да не би била нека грешка, ето све зависи од устаљене прексе...ево како дао Фунулис пример уа свету гори , пише у тексту што сам поставио , изнећу само овај део - Некада је служена и на Педесетницу, Преображење и Воздвижење часног Крста. У појединим светогорским манастирима још увек се служи на празник Воздвижења Часног Крста. Значи да и данас постоји та нека пракса или традиција да се за ове празнике служи Василијева! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 @@Martirije, Можда се и Патријарх , ево као ово за данас, држао овога да није нека грешка ако се ето случајно премести за неки други дан, вероватно иду том логиком да се испуни по типику 10 Василијевих за годину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Јануар 18, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 @@Марјанн, не, не односи се на Златоистову, већ на Василијеву... као што ти познато само Василијева почиње са вечерњем, у случају ових празнига кад се певају Антифони . као Божић, Богојављење, тад се не почиње са Вечерњем, јер онда би се изостали ови Антифони ако би кренуло са Вечерњем... Прочитај мало боље, лепо пише : Пази! Бадњи дан Василијева, па у загради пише СА ВЕЧЕРЊЕМ, кад бива Божић Басилијева литургија - изоставља се вечерње и Василијева креће као Златоустова, па на самом крају тог дела пише - да се та вечерња служи посебно....то се све ово односи на овај случај. Не знам како другачије да објасним сем овако. У праву си, свакако по хронолошкој аналогији ово је логично, а пошто на господњи празник се пева ирмос и одговарајучи причасан тако сам дошао до неки закључак, али због субјективизма нисам до краја убеђен, јер ово невидим експлицитно написано. Хвала на труду, засад биће довољно. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 18, 2014 Гости Пријави Подели Написано Јануар 18, 2014 @@Марјанн, Bogu hvala bratac... kao što rekoh, treba da se sredi tipik da ne dođemo do ovakvih stvari, jer , sad kako se gleda, opravdano je kada neko ovako nešto pita i nebitno ko - ti, ja, onaj, ovaj... očito se se nađemo u takvoj situciji da moramo neke stvari dodatno tumačiti. Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ja ne znam da odgovaram, ali slušam i trudim se da mi ne vrludaju misli. Nije ni slučajno što je divnije kada znaš i pevaš, govoriš, jer misliš o onome šta je predmet govora. Ovako, povremeno uhvatim sebe da mislim o ko zna čemu, kao danas, recimo na Liturgiji. Mada, moram da se "pohvalim" da sma znala jednu pesmu, koju sam u horu često pevala, kao mala a i ovde se peva. Osetih se sretno kao malo dete, jer sam znala tekst. Mada shvatam, da nista nije slučajno, znači pošto sada ne znam da odgovaram, znači da treba da slušam, da učim. Da posmatram. I to trenutačno radim. Otepavm taj stihić kada je i to je za sada, moj "nivo" odgovaranja. Ali, ja ne odustajem i primila sam se zadatka s radošću, da savladam, jer želim. Jer nešto u meni oseća da treba. Da će to da me ispuni. I raduje. Danas sam od sat i po, bila usredsređena recimo, sat. A onih pola sata, su mi naravno otišli kao i svakome...ko otvara vrata, prolazi, dolazi, odlazi, šta se šuška, sedaj, ustaj... Inner Truth, nana, Predrag S. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ja znam napamet celu liturgiju.Odgovaram na sve sto narod treba odgovarati.Naravno,tiho.Ono sto mi se svidja,je to sto ljudi oko mene isto znaju napamet,pa svi u jedan glas.Saborno! Саша од Москве, w.a.mozart and Жедни је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Oko sebe cesto zapazim da ljudi govore ono sto pop govori Ja nesto mislim da to ne bi trebalo, ali ne usudjujem se da im kazem... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 трудим, се да живо учествујем ...већину молитава, одговора и песама знам....тако да их гласно изговарам и певам....и тако се много боље осећам....онда ми мисли много не лутају...не размишљам како ме боле ноге и леђа....како ми је мука...или ми је вруће - хладно....тада не чујем оне који причају, шушкају или се гурају...( а ово знам од пре....хахахах) w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2014 Meni je uvek na pameti da je Božja poslednja i posle našeg AMIN. Juče na Liturgiji mi je sve vreme bilo tako... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 28, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2014 racionalizuješ,a? (šalim se) Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Zasto je opste prihvacena liturgija Sv Jovana Zlatoustog? Kako je doslo do toga? Zasto ne npr. Sv Vasilijaili Sv Jakova ili Sv Marka i zasto samo na istoku. Zasto se na Zapadu razvila sasvim drugacija liturgijska praksa? Kako je originalno izgledala Liturgija Sv Jovana Zlatoustog? Voleo bih ako nista drugo da me neko uputi na literaturu ako nemoze da mi podrobnije odgovori na sva ova pitanja. Unapred vam se zahvaljujem! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Pa zar nema nikoga da mi makar nesto napise! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Вероватно зато што се служила у главном граду царства, одакле је једино и било могуће успостављање једнообразија. Василијева је допуњена златоустова. Оскудни су подаци о томе, зна се да се литургија изродила из тајне вечере тј Христових речи које су и биле основ за стварање литургије. На њих се надограђивала временом у духу традиције читања из писма и разна благодарења, песме и читања и то доста различито у разним крајевима првобитне хришћанске цркве. Развило се доста различитих типова литургија. Овај облик златоустове је из каснијег периода. На основу његових дела би се могао саставити неки општи опис литургије. Има неких кодекса који садрже неке записе о литургији.Потпунији подаци су каснијих датума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eru Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Iskreno.... verovatno je to zato sto je pravoslavni istok uvek bio pun pluralizma i slobode, dok je zapad uvek sve hteo da uniformizuje pod jednu papsku doktrinu..... a ne... cekaj. Jer sam tako u mogucnosti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 1, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2014 Вероватно зато што се служила у главном граду царства, одакле је једино и било могуће успостављање једнообразија. Василијева је допуњена златоустова. Оскудни су подаци о томе, зна се да се литургија изродила из тајне вечере тј Христових речи које су и бил и то доста различито у разним крајевима првобитне хришћанске цркве. Развило се доста различитих типова литургија. Овај облик златоустове је из каснијег периода. На основу његових дела би се могао саставити неки општи опис литургије. Има неких кодекса који садрже неке записе о литургији.Потпунији подаци су каснијих датума. Znas li gde bih mogao da procitam nesto o tome? "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука