Jump to content

О МОЛИТВИ И МОЛИТВЕНОМ ЖИВОТУ ХРИШЋАНА

Препоручена порука

Ajme, na ovu temu se javljaju samo svećenici...

Zar samo svećenici mole?

A da treba uvijek moliti - to su riječi svetog Pavla, Svetog Pisma!

Nemoguće (doslovno: nemoguće) je biti kršćanin (hrišćanin) bez molitve. Bez veze s Bogom, bez razgovora s Njim (a to je molitva) sve se u našem životu ruši.

Pa Isus je rekao: "Bez mene ne možete ništa učiniti!"

Molite, braćo!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 824
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Данас је подвиг помолити се бар једну молитву, па и да се само прекрстиш!

Шта је Бог заповедио то је оно што смо дужни да чинимо и за то немамо неку плату, а чиме онда добијамо награду?

Мало нам је да се само једном дневно прекрстимо...

Каква су ваша сазнања оче? Моли ли се (и колико) наш верни народ?

Рече један духовник да ако нам се сва наша молитва сведе на само једно ''Господе помилуј'' дневно, да ће непомјаник учинити све да нас ''убеди'' да нам је и то једно ''Господе помилуј'' непотребно.

Подели на овим сајтовима

Мало нам је да се само једном дневно прекрстимо...

Istina.

Рече један духовник да ако нам се сва наша молитва сведе на само једно ''Господе помилуј'' дневно, да ће непомјаник учинити све да нас ''убеди'' да нам је и то једно ''Господе помилуј'' непотребно.

I ovo je istina.

Моли ли се (и колико) наш верни народ?

Moli se "верни народ", jer da se ne moli ne bi bio "верни народ". Ali koliko ima onih koji su zaista "верни народ"? A koliko ima onih koji samo kažu ili samo misle da su "верни народ"?

Подели на овим сајтовима

А када се молите, не говорите много као многобошци; јер мисле да ће због многих речи бити услишени. Не будите дакле као они; јер зна Отац ваш шта вам треба, пре но што га замолите. Овако се дакле молите:

Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје;

нека дође царство твоје; нека буде воља твоја и на земљи као на небу;

хлеб наш насушни дај нам данас;

и опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим;

и не уведи нас у искушење, него нас избави од зла.

Јер ако опростите људима њихове грешке, опростиће и вама Отац ваш небески; ако ли не опростите људима, ни Отац ваш неће опростити грешака ваших.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Двадесет четири молитвице Светог Јована Златоуста,

према броју часова дана и ноћи

Дневне:

- Господе, не лиши ме небеских Својих добара!

- Господе, избави ме вечних мука!

- Господе, сагреших ли умом и мишљу, речју и делом, опрости ми!

- Господе, избави ме од сваког незнања и заборавности, и малодушности, и окамењене неосетљивости!

- Господе, избави ме од сваког искушења!

- Господе, просветли моје срце које помрачи зла жеља!

- Господе, ја као човек сагреших, а ти као милостиви Бог, помилуј ме, видећи немоћ душе моје!

-Господе, пошаљи ми у помоћ благодат Своју да прославим свето Име Твоје!

- Господе Исусе Христе, запиши мене, слугу Свога, у књигу живота, и подари ми добар крај!

- Господе, Боже мој, иако ништа добро не учиних пред Тобом, ипак ми дај да по благодати Твојој поставим добар почетак!

- Господе, окропи срце моје росом благодати Твоје!

Ноћне:

- Господе, у покајању прими ме!

- Господе, не остави ме! Господе, не уведи ме у напаст!

- Господе, подај ми мисао добру!

- Господе, подај ми сузе и сећање на смрт и умилење!

- Господе, подај ми помисао за исповедање грехова мојих!

- Господе, подај ми смерност, целомудреност и послушност!

- Господе, подај ми трпљење, великодушност и кротост!

- Господе, усади у мене корен добара, страх Твој у срце моје!

- Господе, удостој ме да Те љубим свом душом својом и мишљу, и да у -свему творим вољу Твоју!

- Господе, заклони ме од неких људи и бесова и страсти, и од сваке друге неприличне ствари!

- Господе, знаш да чиниш, како Ти изволиш нека буде воља Твоја и у мени грешноме, јер си благословен у векове! Амин.

Подели на овим сајтовима

Молитвено уздисање мајке за своју децу

Боже, Творче свих ствари!

Додајући милости милост, Ти си ме учинио достојном да будем мајка породице; благост Твоја подарила ми је децу, и ја се усуђујем да кажем: они су Твоја деца! Јер си им Ти даровао живот, оживео их бесмртном душом, препородио их крштењем за живот, који је у складу са Твојом вољом, усвојио си их и примио у недра Своје Цркве.

Господе! Сачувај их у благодатном стању до краја живота, удостој их да буду причасници тајни Твог завета.

Осветљуј их Твојом истином.

Нека је свето у њима и кроз њих свето Име Твоје!

Пошаљи ми Твоју благодатну помоћ у њиховом васпитању за славу Имена Твог и за корист ближњих!

Даруј ми за то начине, стрпљење и снагу!

Научи ме да усадим у њихово срце корен истинске мудрости - Твој страх!

Озари их светлошћу Твоје премудрости, која управља космосом!

Да Те заволе свом душом и мишљу својом.

Да се приљубе уз Тебе свим срцем и целог свог живота да се плаше речи Твојих!

Даруј ми разум да их уверим да се истински живот састоји од поштовања Твојих заповести.

Да рад, који се учвршћује побожношћу, пружа у овом животу оно што им треба, а у вечности, неизречено блаженство.

Откриј им разумевање Твог закона!

Нека до краја својих дана раде у осећању Твоје свудаприсутности!

Усади у њихово срце презир и гнушање према сваком безакоњу.

Нека буду непорочни на путевима Твојим.

Да имају на уму увек да си Ти, Свеблаги Боже, Ревнитељ закона и правде Твоје.

Сачувај их у целомудрености и страхопоштовању према имену Твом!

Да не срамоте Цркву Твоју својим понашањем, него да живе по њеним упутствима!

Дај им полета у жељи за корисним учењем и учини их способним за свако добро дело!

Да стекну праву представу о оним предметима, чији су подаци неопходни за њихов положај; да се просветле знањима благотворним за људски род.

Господе! Умудри ме да утиснем неизбрисивим цртама у уму и срцу моје деце мудрост да беже од пријатељства са онима који не знају за Твој страх, да им усадим мудрост за одлучно удаљавање од сваког савеза са безаконицима.

Да не слушају покварене разговоре.

Да не слушају лакомислене људе.

Да их не сврате са Твога пута ружни примери.

Да се не саблазне тиме што је понекад пут безаконика успешан у овом свету.

Оче Небески!

Даруј ми благодат да свестрано пазим да не саблазним децу своју мојим поступцима, већ, стално имајући у виду њихово понашање, да их одвраћам од заблуда, исправљам њихове грешке, обуздавам њихову тврдоглавост и самовољу.

Да се уздржавају од тежњи ка сујети и лакомислености.

Да се не заносе безумним помислима.

Да не иду за својим срцем.

Да се не погорде у својим помишљањима.

Да не забораве Тебе и Твој закон.

Да безакоње не уништи њихов ум и здравље.

Да греси не ослабе њихове душевне и телесне снаге.

Судијо праведни, који кажњаваш децу за грехе родитеља до трећег и четвртог колена, одврати такву одмазду од деце моје; не кажњавај их за моје грехе, већ их покропи росом благодати Твоје, да напредују у врлини и светости, да узрасту у благонаклоности Твојој и у љубави благочестивих људи.

Оче штедрости и сваког милосрђа!

По родитељском осећању ја бих желела својој деци свако изобиље земаљских блага, желела бих им благослов од росе небеске и од земаљског ђубрива, али нека буде с њима света воља Твоја!

Уреди њихову судбину по Твојој благонаклоности:

Не лиши их у животу насушног хлеба.

Пошаљи им све неопходно време за стицање блажене вечности.

Буди милостив према њима, кад сагреше пред Тобом.

Не окривљуј их за грехе младости и незнања.

Учини њихова срца скрушеним кад се буду противили руководству Твоје благости.

Казни их и милуј, упућујући их на пут, благоугодан Теби, али их не одбаци од лица Свога!

Прихвати са благонаклоношћу њихове молитве, даруј им успех у сваком добром делу.

Не одврати лица Свог од њих у дане њихове жалости, да их не снађу искушења која премашују њихове снаге.

Осени их Својом милошћу, нека иде Твој анђео с њима и сачува их од сваке несреће и злог пута.

Свеблаги Боже!

Учини ме мајком која се весели због деце своје, да она буду моја срећа у све дане живота мог и ослонац мој у мојој старости.

Удостој ме, мене која се уздајем у Твоје милосрђе, да станем с њима на страшном суду Твом и да са недостојном одважношћу кажем: ево мене и деце моје коју си ми Ти дао, Господе!

Да заједно с њима, прослављајући неизречену благост и Твоју вечну љубав, хвалим пресвето Име Твоје, Оче, Сине и Душе Свети, у векове векова. Амин.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА СПАС ЗЕМАЉА ПРАВОСЛАВНИХ

Господе, Боже сило, Боже спасења нашег, Боже који сам чинишчудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смиренеслуге, и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељискупише против нас, да нас униште, и да разоре светиње наше.И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас ида се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш.И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама ти се молимо:помози нам Боже, Спаситељу наш, и избави нас ради славе именаТвог, да не би рекли непријатељи наши: гле, оставио их јеБог, и нема Онога ко их избавља и спасава већ да познају свинароди да си Ти Бог наш, а ми деца Твоја, увек заштићиванаТвојом влашћу. Амин.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, Коме се у свако време и свакогачаса клањају и Кога славе и на Небу и на земљи, Дуготрпељиви,Многомилостиви, Многосажаљиви, Који праведнике љубиш, а грешникемилујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара, Ти Господе,у овај час прими и наше молитве и управи живот наш заповестимаТвојим душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи,мисли избистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола.Огради нас Светим Твојим Ангелима, да њиховим мноштвом чувании вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступнеТвоје Славе, јер Си благословен у веке векова. Амин.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА СВЕТИХ ОПТИНСКИХ СТАРАЦА

Господе, дај да са душевним спокојем примимсве што ми донесе наступајући дан и да се свецело предам вољи Твојој Светој. Упућуј ме и помажи сваког часа у току овогадана. Било какве вести да добијем, научи ме да их примим душомспокојном и са чврстим уверењем да у свему бива Твоја Светавоља. Управљај мојим мислима и осећањима и у свим делима иречима. У свему непредвиђеном што ме задеси, не допусти дазаборавим да све долази од Тебе. Научи ме да се правилно иразумно опходим са сваком чланом своје породице и са својимближњима, да никог не смућујем и не ожалостим. Господе, дајми снаге да поднесем замор данашњега дана и све што се у токудана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим,да верујем, да се надам, да трпим, да праштам и волим. Амин.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА ПОМИРЕЊЕ ЗА ОНЕ КОЈИ СУ У ЗАВАДИ

Владико, Човекољупче, Царе векова и добара Дароватељу, Који си непријатељства преграду разорио и мирподао роду људскоме, даруј и сада мир слугама Својим (имена):укорени у њих страх Свој и међусобну љубав утврди, угаси свакураспру, отклони од њих све саблажњиве несугласице. Јер Тијеси Мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Духу Светоме,сада и свагда и у векове векова. Амин.

Подели на овим сајтовима

Молитва за умножење љубави

Господе, који си заповест нову дао ученицима Твојим да љубе друг друга, обнови исту и упечати у душе и срца наша благодаћу пресветога Духа Твојега, како би се бринули: не како ћемо себи угодити, но Теби, и послужити ближњем на корист и спасење: молимо Ти се, Благодатељу милостиви, услиши и милостивно погледај.

Да будемо савршени у љубави Твојој, Боже наш, да имамо нелицемерну љубав ка ближњем, принуди нас, Господе, благодаћу Твојега Духа. Ко мисли да има љубав према Теби, а брата својега мрзи, лажа је, и у тами ходи. Зато, Милостиви, разгори душе и срца наша на љубав према Теби и према браћи – молимо Ти се, као милостив услиши и као преблаг помилуј.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА РОДИТЕЉЕ

О Милостиви Господе и Боже који си заповедио да поштујем оца и мајку, и заиста си до смрти сам показао скромну послушност Твојим родитељима, из дубине душе молим Ти се, о Исусе Христе, Боже мој, чуј моју молитву и помилуј моје родитеље који ме подижу у Твојој благодати и љубави. Заштити их од ђавола, опасности и болести, даруј им здравље и милостиво излиј на њих Твоје богате дарове. Благослови њихове напоре и дела, помилуј их по великој милости Твојој, да би ти верно служили и да кроз њих и ја будем достојан да Те славим и служим. Амин.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

Господе Исусе Христе, који си сам био дете, и који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да се некрштена крсте, а крштена да се вером у Тебе и љубављу према Теби утврде.

Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, који си једини Спас и Избавитељ њихов.

Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни, удаљују од Тебе Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних.

Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморал на улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота.

Спаси, Милостиви, и ону дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха. Спаси их од слушања хулних речи и гледања злих дела.

Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града, на вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу. Амин.

Подели на овим сајтовима

ТРОПАР КРСТУ И МОЛИТВУ ЗА ОТАЏБИНУ

Спаси,Господе, људе Своје и благослови наследство Твоје, победу над противницима дарујући и Крстом Својим чувајући многострадални  народ наш.

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД

Спаси, Господе, народ свој, и спаси мене.

Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини.

Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан.

Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи.

Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања.

Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим.

Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље.

Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене.

Амин.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...