Jump to content

Препоручена порука

Онда да додам модификовану теорију Владе Георгијева:

Нема праве готике без сељачке мотике.

Ко проведе цео дан у њиви лако усваја овај поглед на свет...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Неки коментар на ово? Музика и није нећто репрезентативна али су изјаве занимљиве. Дакле?

• Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Неки коментар на ово? Музика и није нећто репрезентативна али су изјаве занимљиве. Дакле?

Винсент је одличан, пронашао сам и део себе у времену непосредно ПРЕ ОТКРИВАЊА Бога (иако сам био крштен као дете). То ме је, заједно са другим филмом и морем оних ПРОТЕСТАНАТА, негде асоцирало на ону тужну причу о Бурјату из књиге "Христос у руским тамницама" чији је случај разјаснио самом арх. Спиридону да ПРВО треба усадити ИСТИНИТУ Христову веру у ОДРАСЛОГ човека па га тек онда крстити, у супротном ћемо постати њихови духовни џелати...

Попут тог Бурјата јасно се осећа да ови људи, иако крштени, нису примили (сигурно нису имали од кога) Христа у себе, и онда не осећајући тај пут који им је показан ка Христу као прави пут - траже други. Бурјат се вратио коренима. Не знам, по прочитаним именима наслућујем да, можда, добар део ових људи (ако не сви) има корене у Готима, и зато им је овај пут ка Христу далеко ближи од стерилног протестантизма. Види се то и по пасторима.

Овде сам чуо и једну ствар коју сам чуо и од неких младих богослова. Онај дебељушкасти пастор рече да се сад окупљају на службу, да би изашли у сусрет савременом човеку, око 2 поподне, и да су кроз Готику оставили пороке и пришли Христу (опет напомињем, иако су крштени раније очигледно да Христа нису осетили ни у речима ни у делима нити кроз причешће -јер ово код њих и не постоји).

Нека буде јасан МОЈ СТАВ:

СВАКО ПОМЕРАЊЕ СЛУЖБЕ У КАСНИЈЕ САТЕ да би се изашло тобоже у сусрет савременом човеку говори о томе да ти људи (који су већином крштени али нити долазе у цркву нити се причешћују) дакле не осећају Христа у нашим речима, не виде у нашим делима, а самим тим не желе да устану раном зором да слушају такве попове и људе како певају. Чему то? Да се причесте? "Каква корист од тога, ми је не видимо на вама?" Тако је говорио и онај будистички лама у истој књизи. А говори се о годинама пред Октобарску револуцију у Русији...

Да реМиЗирам:

Мени лично је ова појава ВАПАЈ тих људи ка истинитом Богу.

Истовремено, јасно чујем АЛАРМ - они Га НЕ ВИДЕ у нама и нашим делима!

ОВО је ЈАСАН позив на суштински ПРЕОБРАЖАЈ НАС САМИХ уљуљканих у сопствену праведност, исправност, или спасеност кроз Христа редовним литургисањем и причешћивањем - без нашег труда, истинског покајања и остављања старог огреховљеног себе, без узрастања "у меру раста Христова"...

Подели на овим сајтовима

Попут тог Бурјата јасно се осећа да ови људи, иако крштени, нису примили (сигурно нису имали од кога) Христа у себе, и онда не осећајући тај пут који им је показан ка Христу као прави пут - траже други...

...Главни разлог због ког ми је ова прича и поред све добре воље деловала мало потресно. Иначе сам баш овај видео одабрао јер су у њему заступљени људи који се изјашњавају као хришћани, без обзира што су у питању протестанти, могли су да буду и нпр. агностици који у Христу препознају неку вредност (боље него да одмах треснем неки снимак са WGT :0222_shocked: ). Циљ је био да бар мало подстакнем браћу и сестре на разумевање, саосећање и сопствено узрастање у Христу, ако је могуће (а јесте).

Не само да је могуће већ нам је то и задатак. :170fs799081:

Подели на овим сајтовима

Слажем се, зато и учествујем.

Ипак, морам да поновим - за протестанте а посебно за тај северозапад Европе и њихове потомке у САД то ми изгледа некако природно, у складу са њиховом прошлошћу, традицијом, менталитетом... Међутим бојим се да, иако је време глобализма, спој са нашим менталитетом може имати далеко теже последице...

Подели на овим сајтовима

Међутим бојим се да, иако је време глобализма, спој са нашим менталитетом може имати далеко теже последице...

Једно време сам интензивно пратио "подземну" (underground) сцену у нашој земљи и знам да је било готичких окупљања, свирки, постојао је форум... Не знам тачно каква је ситуација данас али форума нема, то је сигурно. То не значи да нема ни људи који се интересују. Сећам се да се пре пар година појавила (мислим да је у "Таленту...") нека девојчица представљајући се као готичарка са намером да пред целом Србијом изведе ни мање ни више него сатанистичку мантру једне блек-метал групе коју не бих да именујем. Дело Промисла, рекао бих...

Ипак има у свему томе и лепих уметничких дела (музичких на првом месту) која би по мом мишљењу било штета занемарити. Зато сам се већ одавно питао на који начин би један православни хришћанин који живи у свету могао најбоље да поступи? Већ смо се сложили око тога да категоричко одбацивање није решење...

У Русији се, примера ради, извесно време већ суочавају са тим питањем. Могу се наћи разне репортаже и емисије. Нажалост нисам приметио ни код њих неки озбиљнији рад, можда сам требао боље да тражим. Следећих пар снимака су нешто најозбиљније до чега сам дошао.

1) Репортаж о грядущем запрете субкульутр  (информативни прилог)

2) Готы и Эмо - Димитрий (Першин)   први део   други део (Осврт свештеника на понашање адолесцената. Није лоше али тема је много дубља и захтева даљу анализу...)

The-Roots-Death-is-not-the-greatest-loss

http://www.wreckthetapedeck.com/2011/video-free-the-roots-sleep-stream-the-new-album-undun-on-npr/

Подели на овим сајтовима

За све ове године код мене се искристалисало једно мишљење:

Једини начин промене других је променом себе. Џаба обраћамо пажњу, акцентујемо проблем, делујемо "превентивно"... Ако не узрастамо у Христу други то неће осећати и видети јер не постоји. Са друге стране, они су управо ту по Промислу, јер су нам од Бога дати да НАМА говоре више о НАМА него о њима. Када се ми уподобимо Истини, узрок постојања овога престаје, што значи да та појава поново одлази на маргине (никад не нестаје као и што није, али је директан одраз стања заједнице).

Подели на овим сајтовима

Укуцајте на гуглу Лајпциг Готик,па ће те видети готику 21 века...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Или Wave Gotik Treffen.

Нисам хтео да постављам снимке овде да се не би шлогирао неко... :D

Џаба обраћамо пажњу, акцентујемо проблем, делујемо "превентивно"... Ако не узрастамо у Христу други то неће осећати и видети јер не постоји. Са друге стране, они су управо ту по Промислу, јер су нам од Бога дати да НАМА говоре више о НАМА него о њима. Када се ми уподобимо Истини, узрок постојања овога престаје, што значи да та појава поново одлази на маргине (никад не нестаје као и што није, али је директан одраз стања заједнице).

Дефинитивно!

Ако сте, дакле, васкрснути са Христом, тражите оно што је горе - где Христос седи с десне стране Божије. Мислите на оно што је горе, а не што је на земљи. Ви сте, наиме, умрли и ваш живот је са Христом у Богу сакривен. Када се јави Христос, наш живот, онда ћете се и ви с њим јавити у слави... где нема Грка ни Јудејина, обрезања и необрезања, варварина, Скита, роба, слободњака, него је све и у свима Христос. (Кол. 3,1-4; 11)

Подели на овим сајтовима

www.youtube.com/watch?v=lG_-3T1Tljw

Ахаха!!! 12:smeha: Знам за ову игру. Само да не буде забуне, биће да је ово пародија како на Алису тако и на готику.

Укратко - жвака. :0203_cool:

Подели на овим сајтовима

Ево да олакшам потрагу. Ово је једна пристојна репортажа. Ипак мислим да се WGT сувише своди више на позерај да би био добар пример...

Planetopia ~ Schwarz ist Bunt

Подели на овим сајтовима

Ima i oni Groofties :))

To je besmisao, ta gotika i glupiranja, sta oces da budes vampir?!

Kao neki taaajni misticni svet, ma ajde molim te, ne znaju gde su suplji :))

Magija, vestice vampiri vukodlaci theater of tragedy sadomazo fetish

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...