Deki992 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Pa imas primer razbojnika koji se pokajao na krstu.Sto znaci da se npr i Hitler hipoteticki mogao pokajati pred smrt (da se nije u ibio svakako),ali opet ja mislim da ljudi koji ceo zivot cine tolika zla i nmg da se pokaju a i ako se pokaju nadvlada ih ocajanje,jer ne mogu da oproste sami sebi.Opet,sve u zivotu sto cinis,cinis sebi pre svega,pa ako neko voli da bude olos i ako ce njemu san biti miran tako neka cini...sve je to slobodan izbor,kako sejes tako ce ti i biti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
igy81 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 "Bog spava u kamenu, diše u biljkama, sanja u životinjama, a budi se u čoveku." Angelus Silesius Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Hristos ne naziva Apostole slugama A sta je onda rab Boziji? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Mislim ako se ne plasim pakla to bi znacilo ili da mislim da sam bezgresan ili da sam siguran da mi je Bog oprostio sve grehe. I jedno i drugo je vid gordosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 A sta je onda rab Boziji? Onaj cija je volja istovetna sa Bozijom.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Onaj cija je volja istovetna sa Bozijom.... Rab u prevodu znaci sluga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 To da Bog voli sve i da niko ne treba da ga se plasi je New Age ili eventualno liberalno hriscanstvo. Jer zasto bi se prosecan covek trudio da bude dobar ako moze lakse proci u zivotu kao surov i bezdusan olos?? a to da treba da verujemo iz straha od muka paklenih je Middle Age. Дејан је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 20, 2013 Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 To da Bog voli sve i da niko ne treba da ga se plasi je New Age ili eventualno liberalno hriscanstvo. Jer zasto bi se prosecan covek trudio da bude dobar ako moze lakse proci u zivotu kao surov i bezdusan olos?? Oprosti brate,ali ovakbva razmišljanja ponižavaju Hrišćanstvo i Hrišćane... nismo mi od kamena...a i totalno je srednjovekovno katolički... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Ко нема страха од Бога, тај не може имати љубави к Богу. Шта говоримо? Ко нема страха од Бога, тај нема вере у Бога. Страх од Бога је со целокупне побожности. Ако нема те соли, сва наша побожност је бљутава и млитава. „Почетак је мудрости страх Господњи“ (Приче Солом. 1, 7) Ако би неко знао број звезда на небу, и имена риба у мору, и збир траве у пољу, и навике зверова у гори, а немао страха од Бога, његово је знање као вода у решету. И пред смрт његово га знање чини већим страшљивцем од пуке незналице.Ако би неко могао погодити све помисли људске, и прорећи судбе људске, и објавити сваку тајну што земља крије у дубинама својим, а нема страха од Бога, његово је знање као млеко насуто у нечист суд, од кога се све млеко уквари. И на самртном часу његова му мудрост неће светлети ни колико угарак без пламена, него ће му ноћ смртну чинити још тамнијом.Почетак је мудрости страх Господњи. Ко није правилно почео, како ће правилно дочети? Ко је од почетка пошао кривим путем, мора се вратити назад и ухватити правилан почетак, то јест корачити ногом на прави пут. Ко нема страха од Бога, тај не може имати љубави к Богу. Шта говоримо? Ко нема страха од Бога, тај нема вере у Бога. Највећи подвижници, самомученици, који су се по 40 или 50 година подвизавали дан и ноћ, до смрти су били испуњени страхом од Бога, а они, најбезгрешнији међу смртнима, вапили су на самртном часу: Боже, помилуј ме грешнога!Страх од Бога је со целокупне побожности. Ако нема те соли, сва наша побожност је бљутава и млитава. Страх од Бога притеже бедра, опасује трбух, отрежњава срце, зауздава ум, бичује самовољу. Где је покајање без страха од Бога? Где смирење? Где уздржање? Где целомудрије? Где стрпљење? Где служба и послушност?О браћо моја, пољубимо ову реч као свету истину: почетак је мудрости страх Господњи! О Господе свесилни, укорени страх Твој у срца наша. Теби слава и хвала вавек. Амин. Св. Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Ja imam jedno velikooooo strahopoštovanje prema Bogu ne zato što Ga se plašim vec da me ne zaboravi za ono čudesno lepo što je stvorio i što će beskonačno stvarati. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 21, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 21, 2013 У четвртак, 3. маја текуће године, са почетком у 19 часова, у простору Црквене општине у Бачкој Паланци, јеромонах Панарет, игуман манастира Бођани, говорио је на тему Духовни живот по старцу Порфирију. аудио запис http://beseda.rs/portal/podcast/predavanja/20120503_iguman_panaret_o_ocu_porfiriju.mp3 Преузето са сајта Беседа.рс Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Да би једном брату указао на његове недостатке,као што је радио са свима нама,узимао би пример из природе и његовог живота и говорио му: "Треба да знаш чедо моје, да ништа није настало без разлога и случајно .Све има своју сврху. Ништа се не дешава без узрока. Чак ни борова иглица са дрвета не пада ако Бог то не жели.Зато не треба да бринеш због свега што ти се дешава. Тако постајемо свети. Ево!Ти се бринеш због твоје породице,мучиш се некад због жене, некад због деце. Они те, међутим, духовно узвисују. Да њих нема,ти уопште неби духовно напредовао.Њих ти је даровао Бог због тебе. Али,рећи ћеш ми, зар није добро да трпимо од оних које волимо? Е! Тако Бог хоће.А ти си много осетљив и од бриге те боли желудац и стомак. Није ли тако?"Јесте ,старче,али, јели рдјаво ако је неко осетљив? "Да"одговори му старац,"Рђаво је када је неко и сувише осетљив, као ти, јер превелика брига, као и код тебе, изазива разне телесне болести.А знаш ли да су све душевне болести демони?"Не,нисам знао"Одговори му брат."Ето, сад знаш." Заврши старац.(Свети старац Порфирије Кавсокаливит). manastir Glogovac Драгана П., Ignjatije, Милан Б and 18 осталих је реаговао/ла на ово 21 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 Старца Порфирија сам упознао (кроз књиге, наравно) на факултету. Када читаш његове књиге, просто осећаш како те он сам милује по темену, као мајка када жели да умири дете и да му пружи осећај сигурности, спокоја и заштићености. obi-wan, Andre Williams, Јефимија Крунић and 14 осталих је реаговао/ла на ово 17 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 А знаш ли да су све душевне болести демони? Волим старца Порфирија, а за ово бих рекао да је нешто што су му можда додали, тј. у смислу да није ово рекао . Јер мислим да ово једноставно није тачно . Justin Waters and ines је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Септембар 17, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2013 "Да"одговори му старац, "Рђаво је када је неко и сувише осетљив, као ти, јер превелика брига, као и код тебе, изазива разне телесне болести. А знаш ли да су све душевне болести демони?" A preosetljivost je stvar izbora ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука