Срђан(Православац) Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Нико од нас не тумачи буквално-буквално,већ се разликује оно што је јасно као дан од оног што се не може тумачити алегоријски или машта на вољу.Нешто у библији се може тумачити и симболички.А то што неко не разликује шта је буквално од .... Megidon је реаговао/ла на ово 1 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Кад би само знали колико је све то небитно... Si lud pa da nekog udaljimo od Crkve....ovako ako mi imamo stvari pod kontrolom.... Može da se izvuče i neki smisao nemoj sad ti da forsiraš Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Нико од нас не тумачи буквално-буквално,већ се разликује оно што је јасно као дан од оног што се не може тумачити алегоријски или машта на вољу.Нешто у библији се може тумачити и симболички.А то што неко не разликује шта је буквално од .... Naravno da se podrazumeva da određene tekstove koji su pisani alegorijski nećeš tumačiti na isti način kao tekstove koji nisu tako pisani... samo što ozbiljni ljudi prilikom tumačenja daju jasne razloge (koji se ne svode na što je babi milo to joj se i snilo) zašto primenjuju dva različita pristupa na dva dela iste knjige...odnosno daju razloge zašto je jedan tekst alegorijski a drugi nije. Sa nestrpljenjem očekujem objašnjenje zašto bi za razliku od nekih drugih delova Biblije, glava 10. Knjige Isusa Navina, trebalo da se tumači tako da se to nije desilo, već da je to tako nekom izgledalo. Možda sam ja nešto propustio ali meni to uopšte ne deluje kao alegorijski, simbolički tekst, već kao puko izlaganje istorijskih činjenica. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Да ли ће нечија невера учинити дотични догађај неистинитим? Наравно да неће. Поента, коју верујући знају а неверујући људи одбацују сходно својим, гледано из црквено-опитног угла, априроним ставовима, лежи у следећим речима Оваплоћеног Бога Логоса: "Што је човеку немогуће, Богу је могуће" (Лк.18,27). Што се човек више приближава Богу, Бог се више открива човеку који, у том синергијско-опитном процесу, све више схвата, све дубље види, постаје све неодвојивиji део једног новог начина живљења и све интензивније пробија постојеће баријере неосновано обоготвореног и проглашеног искључивим чулно-рационалног по(знања) стварности, улазећи у једну сферу која не само да није мање реална од чулне, напротив, чија правила, чији садржај и смисао бивају суштински и концизно описани поменутим цитатом из Лукиног Јеванђеља, и која се манифестујe као постојећа и у димензији чулно-рационалног. Тако да, логички претпостављено питање неверујућих:"Зашто ја тако нешто не доживим и не видим да бих знао?", у контексту реченог, из визуре људи који су духовним по(двиг*)ом дошли, одшкринули, видели, окусили и схватили, у чијим животима Бог представља примарни (мета)егзситенцијални конструкт, темељни ослонац, смисао, циљ и норматив, заиста губи сваки смисао. *Двиг - кретање feeble, DYNABLASTER, ИгорМ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 A da bi se desilo to da sunce prividno zastane na nebu, morala bi se zaustaviti rotacija zemlje. Mozda je mogao kontinuirano da menja index prelamanja svetlosti i da ne usporava rotaciju, a, pride je mogao da lokalizuje fenomen, mislim, sta su oni znali u ono doba (Ako cemo pravo, u Bibliji nema niceg sto nisu vec znali (ili mislili da znaju) onovremenski ljudi). Verovatno da je imao jos bezbroj resenja i da je iskoristio najpodesnije tako da svojim prikazivanjenjem moci ne narusi slobodu ljudima sirom planete. Ako je svemoguc, sasvim je moguce da se najbukvalnije desilo pomeranje Sunca, pretvaranje vode u vino, izlecenje ljudi, ozivljavanje mrtvaca... itd. To sto danas imamo nekakvu sliku o tome kako funkcionise svet je totalno nebitno kad se uporedi sa svemogucnoscu. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Бог је Бог,на њему само познат начин може да се продужи дан.Бог је господар природе,није природа изнад Бога. Тако да врло лако може да успори време,или човеков осећај за време и да му изгледа дуже него што јесте,кроз неки феномен. Неко чудо се десило,Бог је Бог Створитељ,има ли већег чуда од стварања света и живота. У сваком случају ово је ирелевантно за доказивање нетачности библије као неистинити догађај. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Da li bi Bog ostavio tragove svud po prirodi da se desilo nesto sto nije( evolucija) i big beng? Da li bi nam ostavio tragove da je zemlja vise od 6 000 godina stara, a onda da nam ostavi bogonadhnucem da nije? Ako konsultujemo bibliju: A mi imamo pouzdane dokaze da je zemlja sigurno starija mnogo od toga.. u toj samoj prirodi. Zasto bi Gospod ostavio te tako ocigledne i logicne dokaze? Ja nesto ne verujem. Logicnije mi je da se pisac izrazaio alegoricki, i da su jevreji malo "dodavali i oduzimali" neke detalje u stilu "gluvih telefona" oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Dokle više evoluciju ili kreacionizam mešati sa temom tačnost biblije? Niti se Crkva bavi tim stvarima niti će se u budućnosti baviti, jer cilj tačnosti Biblije je Spasenje čoveka. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Колчак Написано Април 3, 2014 Пријави Подели Написано Април 3, 2014 "Поуздане доказе" да је Земља старија? Угљеник С-14 помоћу којег су кости мамута старе 19 000, а кожа 27 000 година? Или нешто друго? Ја сам ти рекао већ, последице слабљења магнетног поља, односно колико би оно морало да буде јако пре 10-15 000 година. Да не понављам све детаље. Такође и гранит. Даље, молићу све оне који мисле да Библија није Божије дело да објасне ствар која је већ била на овој теми, а није јој дато превише значаја. Др Иван Панин је написао књигу "Математика и Библија" у којој је уочио чудан феномен везан за број 7. Детаљније можете прочитати овде: http://www.cps.org.rs/Knjige/mat-biblija.pdf Аргумент је прошли пут био да је линк са сајта др Мирољуба Петровића, а да неки у тог човека немају ни најмање поверења, те неће да читају хуле на Бога и слично. Ја бих да питам само какве везе има то што је ЦПС објавио књигу човека који је на специфичан начин посматрао Свето Писмо, пре него што је сам МП рођен? Сутра кад ЦПС објави Јеванђеље по Луки, онда ће и оно бити сумњиво и непоуздано, јер су га објавили неки секташи? http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Panin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 3, 2014 Пријави Подели Написано Април 3, 2014 "Поуздане доказе" да је Земља старија? Угљеник С-14 помоћу којег су кости мамута старе 19 000, а кожа 27 000 година? Или нешто друго? Ја сам ти рекао већ, последице слабљења магнетног поља, односно колико би оно морало да буде јако пре 10-15 000 година. Да не понављам све детаље. Такође и гранит. Даље, молићу све оне који мисле да Библија није Божије дело да објасне ствар која је већ била на овој теми, а није јој дато превише значаја. Др Иван Панин је написао књигу "Математика и Библија" у којој је уочио чудан феномен везан за број 7. Детаљније можете прочитати овде: http://www.cps.org.rs/Knjige/mat-biblija.pdf Аргумент је прошли пут био да је линк са сајта др Мирољуба Петровића, а да неки у тог човека немају ни најмање поверења, те неће да читају хуле на Бога и слично. Ја бих да питам само какве везе има то што је ЦПС објавио књигу човека који је на специфичан начин посматрао Свето Писмо, пре него што је сам МП рођен? Сутра кад ЦПС објави Јеванђеље по Луки, онда ће и оно бити сумњиво и непоуздано, јер су га објавили неки секташи? http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Panin Molicu lijepo procitaj knjigu izvjesnog Petka Viduse, jednog kanadskog zilota balkanske gore list koji je napisao jednu kompulsivno-opsesvino-paranoicnu knjigu koja moze da se i kupi na amazonu: http://www.amazon.com/Great-Pyramid-Bible-Nikolic-Vidusa/dp/0973237139 Gdje se iznosi citav niz "zapanjujucih" detalja u vezi slicnosti geometrije piramide i brojeva i dogadjaja u Sv.Pismu. Gospodin Vidusa objasnjava da se kroz uzimanje mjera velike Piramide u Gizi i njihovim proracunavanjem, moze pouzdano dovesti veza sa svim vaznim dogadajima i simbolima u Biblji, pa cak je gospodin samouvjereno izracunao kraj svijeta, koji ce se zbiti negdje oko 2047 godine. Konacan zakljucak knjige je da ako se Piramida moze dovesti u vezu sa Biblijom, da su nju gradili Adam zajedno sa sinovima prema uputstvima Boga. Eto dokle te moze dovesti zaludjenost. I sta sad jel velika Piramida Bozije djelo? Znas koliko su zapanjujucih matematickih povezanosti muslimani pronasli u Kuranu i surama? Koliko je matemtaickih povezanosti polozaja Meke u odnosu na mnogo sto sta, da covjek sjedne i krsti se.... Eto toliko o broju sedam, i takve matematicke "preciznosti" koje zapravo nigdje ne postoje osim u glavim onoga koji ih je izmislio nemaju veze sa Bozijim djelovanjem. Malte ne u svakoj knjizi se mogu naci razne seme. Pa cak da to sve i postoji, onda je neko od davnina namjerno pisao stihove na nacin kako bi im dao neku misticnu numerolosku semu, ali to nikakve veze nema sa Bozanskim djelovanjem. Biblija je Bozije djelo u kome se iznosi odnos Boga i covjeka, i nema nikakve veze sa opsesivnim vidjenjem pojedinaca koji svoje projekcije i tumacenja Biblije pripisuju Bogu. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 3, 2014 Пријави Подели Написано Април 3, 2014 Manite se vise tih gluposti o tome kako se sunce vratilo 10 koraka unazad. Nego kako cemo da resimo neka teza pitanja? Sveto pismo jasno uci da su svi pravednici do Hristovog dolaska bili u adu,i da je prvi stanovnik raja bio pokajani razbojnik. Ako je to tako kuda je bi vaznet prorok Ilija? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Колчак Написано Април 3, 2014 Пријави Подели Написано Април 3, 2014 Молим те да прво прочиташ књигу пре него што је осудиш. Ако је Петко Видуса, или Видуша у криву, то нема апсолутно никакве везе са др Иваном Панином, озбиљним математичаром, који је ово питање изучавао годинама. Он је онима који мисле да је ово што је изнесено у његовој књизи рекао (парафразирам): "Напишите ви триста неповезаних речи, а да имају макар неку од ових математичких повезаности". До сада, нико му није одговорио. Ако ти мислиш да је то све случајно, у реду, имаш право, али вероватноћа за тако нешто је 1:30 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 3, 2014 Пријави Подели Написано Април 3, 2014 Aman, dokle više "Поуздане доказе" да је Земља старија? Угљеник С-14 помоћу којег су кости мамута старе 19 000, а кожа 27 000 година? Или нешто друго? C-14 se koristi za određivanje starosti samo organskih materijala. Za neživu materiju se koristi vreme poluraspada uranijuma u neki od svojih izotopa, ili u olovo. Ја сам ти рекао већ, последице слабљења магнетног поља, односно колико би оно морало да буде јако пре 10-15 000 година. Да не понављам све детаље. Priča o slabljenju magnetnog polja potiče od lika koji se zove Tomas Barnz. Njegova priča je netačna iz dva razloga: prvi je da magnetno polje nikada ne jača i ne slabi eksponencijalno (kako on tvrdi), već sa fluktuacijama koje je nemoguće predvideti. Zato priča o tome da je nekada mag. polje bilo mnogo jače nago danas ne pije vodu, jer ne postoji način da odredimo njegovu snagu u prošlosti. Drugi razlog je da je uzrok nastanka zemljinog magnetnog polja kretanje magme u spoljašnjem sloju zemljinog jezgra, koji generiše struju koja stvara magnetno polje. Prema tome, čak i da je tačno to što Barnz tvrdi, ta struja ne bi nikada mogla da pobije život na Zemlji jer se nalazi hiljadama kilometara ispod zemljine površine. Inače, Barnz je isto autor priče da je Mesec dokaz da svemir ne može da bude star milijardama godina, koju si ti isto pomenuo. Evo ti ovde o tome, da ne pišem nadugačko: Link https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Manite se vise tih gluposti o tome kako se sunce vratilo 10 koraka unazad. Nego kako cemo da resimo neka teza pitanja? Sveto pismo jasno uci da su svi pravednici do Hristovog dolaska bili u adu,i da je prvi stanovnik raja bio pokajani razbojnik. Ako je to tako kuda je bi vaznet prorok Ilija? E da... ili Noje. Gde je ptisoa Noje? Onolka muka i zrtva za gospoda, kad posle- Ad... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Manite se vise tih gluposti o tome kako se sunce vratilo 10 koraka unazad. Nego kako cemo da resimo neka teza pitanja? Sveto pismo jasno uci da su svi pravednici do Hristovog dolaska bili u adu,i da je prvi stanovnik raja bio pokajani razbojnik. Ako je to tako kuda je bi vaznet prorok Ilija? "Многи су станови у дому Оца мојега". Маните се питања сведочења о невидљивом КАКО, утврдили смо да су та сведочења изразито субјективног карактера спрам личности и сведоче само ЗАШТО нешто јесте (област вере), а не КАКО нешто јесте (област науке) Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука