Jump to content

Материјално богатство СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ми смо ти који су оптерећени новцем, својим и туђим.

Ми смо ти који само мисле на новац, који бројимо и шкртаримо, којима је пара приоритет на првом месту пре свега другог. Јер да није, не би било оваквих тема ни расправа. 

Златно теле наше. 

Осуђујемо и оговарамо, клевећемо и загледамо грехе брата свог уместо да будемо бољи, и да љубимо брата свог.

Загледамо и сладимо се лошим, као муве. 

Да, има и лоших свештеника. Али тврдити да је већина таква говори више о нашем ставу према цркви него ли о њима.

http://www.youtube.com/watch?v=jL_rSZqZwdM

To nije osudjivanje nego konstatacija na izgradjivanje Crkve. Sveti Jovan Zlatousti je dosta oštrije kritikovao (=prosudjivao) sveštenstvo nego li mi svi ovde zajedno, pa onda ispada da nema osudjivača njemu ravnog. Treba praviti razliku izmedju osudjivanja kao akta postaknutog mržnjom, zavišću ili sličnim pobudama koji vodi ka prekidanju zajednice i izmedju zdravog prosudjivanja podstaknutog ljubavlju i usmerenom ka radu na kvalitetu jedne zajednice. Naravno da ljude od sveštenika ne odbija samo gramzivost već i gro drugih stvari, ali poenta je što srebroljublje narodu najviše bode oči i što je manje ili više skopčana sa svim ostalim činiocima koji sveštenika čine lošim u oči većeg dela parohijana,

Подели на овим сајтовима

Има ту остатака оног комуњарског "попови лопови" , и таквима нећеш никад угодити, али све више видим разочарење и негативан став код људи, који додуше нису били црквени, али су имали оно народско поштовање према цркви и свештеницима . Мислим , нису свештеници са марса дошли, већ из народа , какав народ , такви и свештеници.

Да. И на ту крилатицу су узјахали Курири Блицеви, Телеграфи и остали. Већина народа своје ставове не формира на основу личног искуства већ на основу новинских наслова. Не кажем да су свештеници  безгрешни већ кажем да ми нити видимо добро, нити знамо све да би могли да судимо нити је наше да о туђим финансијама расправљамо, нити да очекујемо од другог да гладује само да би нама удовољио...немамо ми њима на чему да завидимо. 

Подели на овим сајтовима

А ако знате, поуздано знате свештеника који је среброљубив хајде да га пријавимо. Именом и презименом.

С једне стране ми би да не дајемо ништа, с друге се жалимо што нам црква не решава наше социјалне проблеме уместо државе чији је то посао.

Лицемерни смо ту мало.

Подели на овим сајтовима

Већина народа своје ставове не формира на основу личног искуства већ на основу новинских наслова.

Ovo prosto nema veze sa stvarnoscu. Bar ne ovde gde ja zivim.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Да. И на ту крилатицу су узјахали Курири Блицеви, Телеграфи и остали. Већина народа своје ставове не формира на основу личног искуства већ на основу новинских наслова. Не кажем да су свештеници  безгрешни већ кажем да ми нити видимо добро, нити знамо све да би могли да судимо нити је наше да о туђим финансијама расправљамо, нити да очекујемо од другог да гладује само да би нама удовољио...немамо ми њима на чему да завидимо. 

Ne treba izgubiti iz vida da u dobrom delu tih naslova ima istine. Prostim rečima, sa jedne strane imamo lošu nameru nekih medija u odnosu na Crkvu, a sa druge strane klirike koji daju povoda pa ovi prvi preuveličaju stvari i naprave od muve medveda. Nisu i oni blesavi, neće tek tako napasti nekoga, iz čistog mira.

Подели на овим сајтовима

Nisu i oni blesavi, neće tek tako napasti nekoga, iz čistog mira.

Нису. Напашће тамо где им политички одговара. А СПЦ већ дуже времена смета властима...да спроводе наредбе.

Ах, да, кад смо код власти...плаћамо порезе сви, морамо...а они имају плате екстра, воѕе скупа кола...а народ не добија пензије, социјално и све остало како треба...мора да је сиромаштво зато што све дадоше грамзивим поповима...

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Plate-manje-a-vlast-skuplja.lt.html

http://www.021.rs/Info/Srbija/Objavljeno-kolike-su-plate-zaposlenih-u-NBS.html

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

- Hocete vencanje? Nema problema. Klot vencanje 10.000, ako zelite dva popa doplata je 3.000. Ukoliko ste zainteresovani za nas hor, mozete ga dobiti po eksluzivnoj ceni od 4.000 za veliki hor (mesoviti) ili 2.000 za mali hor (muski). Naravno za vencanje su vam potrebne crkvene krstenice koje mozete dobiti po pranzicnoj ceni od 600 dinara po komadu a ako uzimate paket od dve (za sebe i suprugu) onda te dve dobijate po povoljnoj ceni od 1000 dinara. Svu rekvizitu i mobilijar (peskir, svece, tamjan...)  morate nabaviti u nasoj crkvenoj prodavnici. rekvizita kupljena  na drugim mestima nije odgovarajuca i ne moze se koristiti unutar nasih crkvenih prostorija.

Tako je ali Bog traži mnogo više recimo: odelo cipele,venčanica iz pariza,muzika na tri mesta (kući,kad ideš po mladu i u kafani),meni u restoranu,torta,šampanjac,fotograf....... šta da ti kažem Bog je Bog! 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Tako je ali Bog traži mnogo više recimo: odelo cipele,venčanica iz pariza,muzika na tri mesta (kući,kad ideš po mladu i u kafani),meni u restoranu,torta,šampanjac,fotograf....... šta da ti kažem Bog je Bog! 

Dakle, niko nije imun na prozapadno potrosacko drustvo pa ni pravosalvni Bog?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Не разумеш , не смета мени да неко има, дај Боже да имају сви свештеници . Смета ми што поједини кућу молитве претварају у пећину разбојничку . Смета ми гледање на свештенички чин, чин на коме и анђели завиде, као на посао и ништа више . Мислим, људи су жедни воде живе, сада чини ми се више него икад, а ситуација је као у јеванђељу "И изишавши Исус видје народ многи, и сажали му се на њих, јер бијаху као овце без пастира;" .

Зашто је патријарх Павле тако вољен у народу ? Зато што је живео по Христу, јер је био град на гори и ко је пљувао по њему, испадао је смешан .

Подели на овим сајтовима

чини ми се више него икад, а ситуација је као у јеванђељу "И изишавши Исус видје народ многи, и сажали му се на њих, јер бијаху као овце без пастира;" .

Ne bi ja tu nšta menjao pa taman da sveštenik napravi pećine u razbojničku jer ti je odgovor upravu na mestu gde si citirao jevandjelje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

људи су жедни воде живе, сада чини ми се више него икад, а ситуација је као у јеванђељу "И изишавши Исус видје народ многи, и сажали му се на њих, јер бијаху као овце без пастира;"

Upravo tako...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

SPC je izvan sistema PDV-a tako da država sigurno nema uvid u finansijsku situaciju naše Crkve. A ne verujem da ni sama crkva zna 100% čime raspolaže jer nikome ne polaže račun koliko prima i koliko daje. 

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

SPC je izvan sistema PDV-a tako da država sigurno nema uvid u finansijsku situaciju naše Crkve. A ne verujem da ni sama crkva zna 100% čime raspolaže jer nikome ne polaže račun koliko prima i koliko daje. 

Ето разлога да држава кроз медије нахушка народ да тражи да држава има увид у касу СПЦ-а. И удео, самим тим...

Подели на овим сајтовима

Ето разлога да држава кроз медије нахушка народ да тражи да држава има увид у касу СПЦ-а. И удео, самим тим...

ja nisam za to samo sam rekao činjenicu da država nema uvid i da je SPC jedina "institucija" u državi koja ne placa nikakav porez. Ako neko misli da lažem ili ne govorim istinu neka demantuje!

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...