Jump to content

Материјално богатство СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

`Oces da kazes da ga to opravdava da globi te iste ljude, iako i oni nemaju dovoljno?

Не. Хоћу да кажем тачно оно што сам написала. 

Подели на овим сајтовима

Немају већином. Уѕми рецимо неко село...10 кућа....колико свадби, крштења и парастоса свештеник има месечно? Колики његов месечни приход може да буде? Колики су трошкови за обнављање и одржавање цркве? Колико плаћа у касу? колико му остане?

Колико му треба да он и породица преживе? 

Sad ga pretera, ne postoji ni jedna parohija od deset kuća, i najmanje imaju bar po sto i nešto domaćinstava. Svakako, imamo problem da tamo gde je mala parohija to je obično siromašan kraj i obratno, i nadležni episkopi treba da naprave pravedniju raspodelu. Uostalom, bilo bi poželjno da se sveštenici, u situacijama gde je to moguće,  bave dodatnim poslom i ne opterećuju pastvu svojim potražnjama koliko god one opravdane bile. Naravno, i popadije treba da rade jer retko koja radi, a nekada se znala pop je pop a popadija učiteljica ili lekarka.

Подели на овим сајтовима

Па ти и колач режеш у цркви.

Ако наставиш овако, још ћемо чути да идеш да се причешћујеш и да си редован на Литургијама :)

Мислим да је поента приче да не треба сада све осуђивати због појединаца. Има разних случајева у СПЦ, али зато имају и надлежни органи, па сваки случај може да се пријави. То никоме није и не може бити забрањено.

Али ја би сигурно да сам свештеник одрапио некога ко долази да се венча, а није долазио у цркву. Припада мојој парохији, никада га нисам видео пошто не прима свештеника у кућу, а хоће да се венча у цркви.

Level 3 :D

Подели на овим сајтовима

Па онда ти мени кажи да ли је бити поп хоби или посао?

Ако је хоби, ок, нека буде водоинсталатер а у слободно време поп. 

Подели на овим сајтовима

Не. Хоћу да кажем тачно оно што сам написала. 

On je pastir. Sluga svima u parohiji. Njegova porodica je na zadnjem mestu, ne na prvom.

Osim toga, nek nema. Malo li je njih propistalo silne muke da bi posluzili Bogu, a on nema normalan zivot, i onda se ponasa kao kabadahija? Nek radi nesto svojim rukama, niko mu ne brani. Tako i apostol zapoveda svim pastirima bez ijednog izuzetka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Па онда ти мени кажи да ли је бити поп хоби или посао?

Apsolutno ni jedno ni drugo, niti sa bilo kojim od ta dva ima ikakve veze.

Tu ocigleno lezi koren tvog nerazumevanja ove problematike...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Први корак да се укине свештенство. А онда и црква. Благо нама са нама. Богу Хвала за све.

Подели на овим сајтовима

Apsolutno ni jedno ni drugo, niti sa bilo kojim od ta dva ima ikakve veze.

Tu ocigleno lezi koren tvog nerazumevanja ove problematike...

Онда немој да судиш свештеницима као да су нерадници и само се баве хобијем...не раде ништа "својим рукама"

Подели на овим сајтовима

Први корак да се укине свештенство. А онда и црква. Благо нама са нама. Богу Хвала за све.

Ne ujedaj. Ako ne zelis lepo da razgovaras, samo kazi, a ne ovako. Ovo smatram velikom uvredom, da znas...

Подели на овим сајтовима

Онда немој да судиш свештеницима као да су нерадници и само се баве хобијем...не раде ништа "својим рукама"

Nijednog nisam poimence prozvao. Pricam ono sto non-stop vidim, sto je apsolutno deo mog licnog skustva...

Подели на овим сајтовима

Pazi, niju uopste u pitanju sama cifra, nego nacin na koji se do nje dolazi, i nakazan i nejevandjelski odnos svestenka prema ljudima. Zato cesto ispada da je Crkva servis, a ne bogocovecanska Ladja spasenja.

Ima u mojoj okolini stariji prota, koji ima sve sto i drugi svestenici - solidan auto, zbrinutu porodicu, itd. - ali ceo grad ga hvali i postuje, gde god da mu se pomene ime. Doslovno.

Zasto? Jer taj apsolutno nilkad nije trazio novac od bilo koga, a sa svakim je nasao potrebno vreme da bar malo ljudski poprica i ukaze mu paznju. Kraj price...

U tome je poenta priče. Kada parohijani u sveštenikovom ophođenju prema njima ne prepoznaju jevandjeoske kvalitete naravno  da će im biti odbojan. Niko normalan ne poštuje popa koji je alav na pare, koji je u stalnoj žurbi i nema vremena za svoje parohijane, koji smandrlja Liturgiju i verske obrede, itd. 

Подели на овим сајтовима

НЕма ту ништа увредљиво. ДА ли господар храни свога слугу? Храни. Како то чини? Преко другог човека. Дакле теорије да свештенство треба да буде бедније од просјака су чиста пропаганда која се примила.

Подели на овим сајтовима

U tome je poenta priče. Kada parohijani u sveštenikovom ophođenju prema njima ne prepoznaju jevandjeoske kvalitete naravno  da će im biti odbojan. Niko normalan ne poštuje popa koji je alav na pare, koji je u stalnoj žurbi i nema vremena za svoje parohijane, koji smandrlja Liturgiju i verske obrede, itd. 

Дефиниши алав на паре.

Подели на овим сајтовима

НЕма ту ништа увредљиво. ДА ли господар храни свога слугу? Храни. Како то чини? Преко другог човека. Дакле теорије да свештенство треба да буде бедније од просјака су чиста пропаганда која се примила.

Ma ok, stavis kesu na glavu i onda lalalalalalalalaaaa... prosto nemam nameru da gubim vreme na ovakvo namerno izvrtanje smisla onog sto kazem...

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da ti zaboravljas da su svestenici gresnici kao i svi ostali.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...