Jump to content

Материјално богатство СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sam se vencao u crkvi 2008. godine i licno sam popu izbrojao 13.000 dinara kolika je tada bila tarifa za vencanje.

Jel? Nisam bre znao da si vencan u Crkvi... pa ti si ondaK skroz jedan od nas, covece... :0102_laugh:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ja sam se vencao u crkvi 2008. godine i licno sam popu izbrojao 13.000 dinara kolika je tada bila tarifa za vencanje.

Па кад си биби - мароза...што ниси на време питао попа колико ће тражити, па ако ти се чинило много, што ниси преполовио цифру? Да није хтео, у том случају, да вас венча, постоји надлежни епископ, па је могао њему да објасни зашто одбија венчање. :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Mojne da dajes polovicne informacije :) ....to je cena koja ukljucuje i hor i sve te ceremonijalne kicerajske fazone,u Sabornoj ako se ne varam....to nije cena za standardne crkvene ljude,koji su iz parohije,i koji redovno primaju svestenika ....za njih je manje....uostalom,to je jedna iz retkih eparhija u kojoj mozes da das koliko imas,a da te popovi ne gledaju mrko ispod oka,barem ne svi   :good2:

Netacno. To je klot cena. Nikakve horove nisam imao. Samo pop. Cena je fiksna  i ne zavisi od popa. U celoj crkvi je ta cena. Jedino sto smo platili preko cene je  1000 dinara za krstenice, dve po 500 dinara.

Uostalom, ja ovo pisem po ko zna koji put i po ko zna koji put mi ljudi na forumu ne veruju. Kontam da je to zbog toga sto je vecina vas ili vec zenjena odavno ili tek treba to da obavi a kako ste svi "ozbiljni" vernici i idete cesto u crkvu za vas mozda vaze drugacija pravila. Za nas, obican narod koji u crkvu ide jednom godisnje da osveti slavksi kolac nema nikakve dileme ikada, da crkve imaju fiksnu tarifu i nikad nikom kog ja poznajem nije ni palo na pamet da to ne mora toliko da sa plati jer svi znaju da MORA. jednostavno toliko kosta vencanje u crkvi...

Evo, skinuo sam aplikaciju koja snima telefonske razgovore. Pozvacu tu istu crkvi gde sam ja vencan i pitacu koliko kosta vencanje pa cu onda taj snimak ovde da vam pustim.

Опа, нови моменти.

Па шта је онда за тако кратко време утицало да из верника постанеш атеиста (да није тих 13.000) :)

Или си као атеиста, а у ствари си верник пар екселанс :)

Pisao sam vec  o tome, i tada sam bio vec ateista.

Jel? Nisam bre znao da si vencan u Crkvi... pa ti si ondaK skroz jedan od nas, covece... :0102_laugh:

Krsten u crkvi, vencan u crkvi i bio kum na krstenju u crkvi... sva tri kao ateista ;)

Ja odavno pricam da me ne odbacujete i da sam bogotrazitelj al vama jednostavno zanimljivije da me pljujete nego da me saslusate... sad nema nazad, izgubili ste izvanrednog pripadnika :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Али ја би сигурно да сам свештеник одрапио некога ко долази да се венча, а није долазио у цркву. Припада мојој парохији, никада га нисам видео пошто не прима свештеника у кућу, а хоће да се венча у цркви.

Nadam se da si svestan da si upravo opisao 90% pravosalvaca u Srbiji...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Та је цифра смешна за такав обред. Једном у животу се крстиш, венчаш и кукаш да ти је скупо. А после најмање десет пута толико у ресторану. Наш народ нема везе са животом.

Подели на овим сајтовима

Та је цифра смешна за такав обред. Једном у животу се крстиш, венчаш и кукаш да ти је скупо. А после најмање десет пута толико у ресторану. Наш народ нема везе са животом.

Ok, al onda da se na zamajavamo vise kako popovi nemaju "za leba"...

Подели на овим сајтовима

Mozda bi trebalo dodati da svabe danas traju oko 20-30 minuta, jer je gust raspored  i treba mnogo da se postigne u toku prepodneva. Moja je trajala oko 25 minuta i imam video snimak kao dokaz ;)

Pretrcali smo preko svih obreda jer je naredna svadba vec stigla i cekala ispred crkve...

I ponavljam to nije izolovan slucaj, nego praksa koja taje  i dan danas.

Подели на овим сајтовима

Али ја би сигурно да сам свештеник одрапио некога ко долази да се венча, а није долазио у цркву. Припада мојој парохији, никада га нисам видео пошто не прима свештеника у кућу, а хоће да се венча у цркви.

Uh... Hristos tako nesto ne bi nikad uradio, jer to prosto nije nimalo dobar nacin...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pazi, niju uopste u pitanju sama cifra, nego nacin na koji se do nje dolazi, i nakazan i nejevandjelski odnos svestenka prema ljudima. Zato cesto ispada da je Crkva servis, a ne bogocovecanska Ladja spasenja.

Ima u mojoj okolini stariji prota, koji ima sve sto i drugi svestenici - solidan auto, zbrinutu porodicu, itd. - ali ceo grad ga hvali i postuje, gde god da mu se pomene ime. Doslovno.

Zasto? Jer taj apsolutno nilkad nije trazio novac od bilo koga, a sa svakim je nasao potrebno vreme da bar malo ljudski poprica i ukaze mu paznju. Kraj price...

Подели на овим сајтовима

Narod nema, a svestenstvo ima. Dosta je bilo ponizenja narodu. Narod krvavo zaradjuje po stranim firmama u ropskim uslovima jer ih drzava nije mogla da zastiti, s druge strane narodu propovjedaju vjeru i uce narod o spasenju duse oni koji voze okolo novi mercedes, sramota...

Подели на овим сајтовима

@verum est in beer

Brate, nema opravdanja da bilo ko bilo kad bilo koga istera i odbije od Crkve. To moras da razumes. Tako nesto je prosto zabranjeno, za takva nedela trazice se od nas odgovor na dan Suda. "Tesko onom ko sablazni jednog od ovih malih" - seti se ovih reci, ovo su mozda najstrashnije reci u celom Jevandjelju.

Mi hriscani, a narocito popovi (svih profila i cinova!) nismo dosli u Crkvu da sudimo onima van, nego da ih primimo sa svakom strpljivoscu, znajuci da primamo svoju zalutalu bracu. Mi smo tu da zivotom posvedocimo i damo primer, ne nesto drugo...

Подели на овим сајтовима

Ok, al onda da se na zamajavamo vise kako popovi nemaju "za leba"...

Немају већином. Уѕми рецимо неко село...10 кућа....колико свадби, крштења и парастоса свештеник има месечно? Колики његов месечни приход може да буде? Колики су трошкови за обнављање и одржавање цркве? Колико плаћа у касу? колико му остане?

Колико му треба да он и породица преживе? 

Подели на овим сајтовима

Христос не би урадио пуно ствари које ми радимо, па их ми ипак радимо.

Не причам о крштењу, молитви или не знам ни ја чему, него о венчању које је постало помодарство, а не стварна жеља самог тог чина.

Ево имамо пример cloudkinga, који се изјашњава као атеиста, а венчао се у цркви. Јесте лепо што је то урадио у цркви и никада се не зна када може да се промени и постане верник, али друга ствар је у питању. Имамо људе који не долазе у Цркву и људе који долазе. Ти који долазе, помажу своју Цркву на разне начине, па и финансијски, док ови други не помажу и не учествују ни на један начин. Онда им се ћефне из не знам ни ја ког разлога (поготово за атеисту не знам који је разлог) да се венчају у цркви. Па ако хоће да се венча из хира, онда и нека плати. Ако хоћемо по правилима, онда свештеник ни не би требао да их венча. Не зна ништа о њима.

Овде не причам само о једном примеру, него мисли на већину нашег народа, а друга ствар је што Црква снисходи по многим питањима, па је у неким стварима направила папазјанију, нема никаквог реда.

А најважнија ствар је постала колико свештеници узимају, колико пара имају и то изговорено од људи који немају везе са Црквом.

Vec sam pisao o mojim ralozima al evo ukratko, vencao sam se u crkvi jer je to mnogo znacilo mojim roditeljima. Ja jesam ateista ali mi moji bliznji znace mnogo vise od ateizma...

takodje sam  ( i torelativno skoro) iz istog razloga pristao da budem kum na krstenju. Moj kum je imao ogromnu zelju da mu bas ja krstim dete. Ja sam mu rekao da sam ateista, on je odgovorio da mu to nije vazno, i ja sam pristao. To zadovoljstvo ga je kostalo 50e (sto je otprilike zvanicna cena krstenja u Nisu)

https://www.pouke.org/forum/topic/19689-ateista-kum-na-krstenju/

Подели на овим сајтовима

Немају већином. Уѕми рецимо неко село...10 кућа....колико свадби, крштења и парастоса свештеник има месечно? Колики његов месечни приход може да буде? Колики су трошкови за обнављање и одржавање цркве? Колико плаћа у касу? колико му остане?

Колико му треба да он и породица преживе? 

`Oces da kazes da ga to opravdava da globi te iste ljude, iako i oni nemaju dovoljno?

Подели на овим сајтовима

Mozda bi trebalo dodati da svabe danas traju oko 20-30 minuta, jer je gust raspored  i treba mnogo da se postigne u toku prepodneva. Moja je trajala oko 25 minuta i imam video snimak kao dokaz ;)

Pretrcali smo preko svih obreda jer je naredna svadba vec stigla i cekala ispred crkve...

I ponavljam to nije izolovan slucaj, nego praksa koja taje  i dan danas.

И опет, прописно сте венчани. Ипак црква није комунална служба, не продаје венчање на грам и слично. Наш потрошачки менталитет је довео до тога да имамо овакав однос према светињи.

И ми и наши свештеници. С друге стране, свештеници исто имају породице, морају да живе а то је њихов посао, иако већина људи сматра да то није ништа, мало пева мало млати...прилог ретко ко остави више од 50 дин и тако....тежак је то посао и неизвестан, као и нас слободних уметника. 

Не оправдавам свештенике који се неприлично понашају. Али сам изузетно пртив генерализације и проглашења изузетка за правило, што је резултат медијске кампање. 

Црква много помаже народу, али се тиме не хвали у Куриру. И ми немамо појма. А комунизам нас је научио да само тражимо...шта смо ми последње добро урадили за нашу цркву? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...