Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Mаслачак рече

Не знам ко је роб сопствених страсти, не показујем ни у кога прстом, говорим уопштено о ставу већине која се укључила у разговор.

Уопште не мислим да је једноставан подвиг, али треба покушати, па уз помоћ Божију и истрајати.  Дакле, није лако и човјек ће сигурно поклекнути толико пута... знам то, али ако се у браку обоје слажу да дају све од себе како би истрајали, притом се моле Богу да им Бог да снаге да то испоштују. 

На питање, да ли испуњавати брачне дужности у посту, не одговара се "тешко је то у браку", него се покуша, Искушења у животу има разних, побједа је слађа. 

А то што нисам у браку ништа не значи, жив сам створ, имам родитеље који толике године живе заједно, имам момка, пријатеље који су у браку, и сви се труде да у томе истрају, не успије вјероватно сваки пут, али некако се зауставе. Жртвују се спасења ради. Зар никад не пожелите неки подвиг?

Pokusaj kad budeš u braku, možda uspijes, odnosno uspijete. Imaš momka, pretpostavljam da nemate odnose i tako se pripremite za brak i za podvige koje spominjes?

Poželim, pokušam malo i da se trudim kada su u pitanju neke druge strasti, ali ja ne upraznjavam sexualne odnose, nisam ih imao, niti ću ih imati, ali mi to daje da vidim koliko su odnosi djevojkama bitni, za muškarce da i ne govorim. Veze su jedno, a brak nešto sasvim drugo.

Znam ja mnoge koji su pokušali velike podvige, pa im je brak trajao krace nego što je iko mislio.

Treba održati brak u današnjim vremenima prije svega, a podvige povećavati u zavisnosti od nivo zrelosti braka, razumijevanja i prihvatanja osobe onakva kakva jeste, a ne kakvu bi mi voljeli da imamo pored sebe. Treba analizirati sebe, zatim osobu koju volimo i sa kojom smo sklopili zavjet pred Bogom kako bi u svakom trenutku mogli da ocjenimo na kojem duhovnom nivou je odnos izmedju supruznika i u kojem pravcu brak evoluira. Mnogi su odavno razvedeni i ako njihov brak formalno traje, jer nisu svjesni ni gdje se nalaze.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ronald рече

Poželim, pokušam malo i da se trudim kada su u pitanju neke druge strasti, ali ja ne upraznjavam sexualne odnose, nisam ih imao, niti ću ih imati, ali mi to daje da vidim koliko su odnosi djevojkama bitni, za muškarce da i ne govorim. Veze su jedno, a brak nešto sasvim drugo.

Znam ja mnoge koji su pokušali velike podvige, pa im je brak trajao krace nego što je iko mislio.

Драго ми је чути да се неко труди, пада и устаје сваки пут, то је тако у животу ... и сама сам таква. 

Искрено да ти кажем, молила сам се Богу за момка са којим бих се сложила око ових ствари. Ето, дао Бог. Како ће нам у браку ићи на ту тему и на друге теме, још не могу да знам, али ето уз Божију помоћ превазилазиће се. Знам ја да то није лако, па привлачи те просто нешто у оном другом, Бог је и ту привлачност дао, да нам буде лијепо кад треба, али и да је савладмо мислећи на Њега. Слажем се да је подвиг у браку ствар договора, жеље оба супружника, иначе једна страна трпи, а  онда брак пуца или однос међу њима захладни... 

Сад ми је мало чудно да тако добро раумијеш сексуалну жељу, а тврдиш да никада нећеш имати сексуалне односе, а пишеш да је то тешко можда и немогуће због наше тјелесне природе и мушко-женске привлачности... Не узми ми за зло, не судим - само кажем.

Хмм... колико су нам сексулани односи битни... мислим да је то више индивидуално, или се дијелимо на оне који више и оне који мање причају о томе и потенцирају ту тему. Мало нам скромности недостаје, мало срамоте, али не да будемо мутави и интровертни. Некад пожелим да се људи нечега постиде, али то ријетко срећем. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Muramasa рече

Ako tvoj Bog postoji, meni je mnogo puta pokušao da namesti hrišćanku. Stalno se svidim nekim vernicama, a nikad onima koje bi se meni svidele.

Džaba se trudio, kod mene razum odlučuje, a ne emocije, niti nagoni.

Totalno si moderan majke mi :smeh1:.

Pa šta fali hrišćankama, baš smo super, daj nekoj šansu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Muramasa рече

Ako tvoj Bog postoji, meni je mnogo puta pokušao da namesti hrišćanku. Stalno se svidim nekim vernicama, a nikad onima koje bi se meni svidele.

Немам ништа против тога да се разумом бира партнер (избор на основу нагона је глупљи од избора на основу емоција које нису праћене ничим више).

Ја вјерујем да постоји као једини истински Бог, и нећу вријеђати неког ко мисли другачије, али не знам колико бих могла трпити увреде на рачун моје вјере. 

А шта мислиш што те Бог увијек ставља на исти пут, у комбинацију са неком хришћанком? Подсјети ме да има онај занимљив текст "Господ говори човјеку", послушај ако те не мрзи.

Подели на овим сајтовима

Хехех.. па добро, поштујем ипак тај твој став све док немаш намјеру да неком "забрањујеш" његову вјеру, а људи то често раде у везама и браковима.

Подели на овим сајтовима

Па добро, да знаш да се слажем с тобом. Али мало ко залази тако дубоко у нека питања кад почиње да остварује неки контакт са момком/дјевојком. Или сам ја барем такав утисак стекла.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Mаслачак рече

Драго ми је чути да се неко труди, пада и устаје сваки пут, то је тако у животу ... и сама сам таква. 

Искрено да ти кажем, молила сам се Богу за момка са којим бих се сложила око ових ствари. Ето, дао Бог. Како ће нам у браку ићи на ту тему и на друге теме, још не могу да знам, али ето уз Божију помоћ превазилазиће се. Знам ја да то није лако, па привлачи те просто нешто у оном другом, Бог је и ту привлачност дао, да нам буде лијепо кад треба, али и да је савладмо мислећи на Њега. Слажем се да је подвиг у браку ствар договора, жеље оба супружника, иначе једна страна трпи, а  онда брак пуца или однос међу њима захладни... 

Сад ми је мало чудно да тако добро раумијеш сексуалну жељу, а тврдиш да никада нећеш имати сексуалне односе, а пишеш да је то тешко можда и немогуће због наше тјелесне природе и мушко-женске привлачности... Не узми ми за зло, не судим - само кажем.

Хмм... колико су нам сексулани односи битни... мислим да је то више индивидуално, или се дијелимо на оне који више и оне који мање причају о томе и потенцирају ту тему. Мало нам скромности недостаје, мало срамоте, али не да будемо мутави и интровертни. Некад пожелим да се људи нечега постиде, али то ријетко срећем. 

Pa nemam ja sexualnu želju, da imam imao bih sexualne odnose, našao bih djevojku. Mnogo sam proveo razmišljajući o sexualnih zelji, tako bih rekao hehehe.Medjutim imao sam prilike da slušam iskustva mnogo djevojaka i momaka, od onih koji nisu imali odnose sve dok ne udju u brak do onih koji su promijenili mnogo partnera. Takodje imam i prijatelje kojima je brak totalno bez sexualnih odnosa usled raznoraznih okolnosti do onih koji imaju dosta sexualnih odnosa i svi oni imaju probleme, pa ako mogu da ih utjesim kad su u problemima to je lijepo, ali ne i da posavjetujem jer nemam iskustva jer nisam u braku, niti ću biti. Medjutim vidim iz njihovog iskustva da Ipak nemanje sexualnih odnosa stvara dosta frustracija, pogotovo kod muškaraca, jer žene imaju svoje faze kad im uopšte nije do odnosa, onda PMS, menstrualni ciklus itd., se manifestuje kod njih različito, ponašanje varira ali to je u redu jer skok muških hormona je kao da ih neko prebaci u muški orgazam, pa često imamo neku vrstu agresivnosti. Muškarci su drugaciji i mada postoji individualnih slučajeva kod žena, sexualne želja kod muškaraca je jača.

Ne kažem ja da je nemoguće ispoštovati sve postove kada su u pitanju odnosi, medjutim ukoliko je to cilj, ne vidim zašto onda ne bi bio uopšte bez odnosa, kad već ljudi izdrze toliko dana. Ali to nije brak već ovo, mada se ne ili slabo praktikuje vise:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Adelphopoiesis

Imaš ovde nekih forumasa koji su pisali i oni su u braku, Nataša, Draško itd., imaju iskustvo i mogu bolje objasniti dosta toga vezanog za brak, tako da sve trebas da uzmes u obzir i razmislis, a ne da misliš da su ljudi obuzeti strastima kada kažu da je takav brak dosta čudan,za neke i nemoguc. Mislim da su Janko i Obi pisali ovde da su u dogovoru sa suprugama prošli post bez odnosa, ali oni su iskusniji, imaju djecu, pretpostavljam da nisu žurili radikalno, već polako i sa ljubavlju.

Takodje Božićni i Petropavlovski post nisu kanonski, i PatrijarhPavle je bio za njihovo skraćivanje. Prvi hrišćani nisu ni postili, a zasto je danas ovako, pa zato što su monasi vrsili pritisak da i mirjani slede sličan život kao oni sto je pogrešno zbog toga je Smeman i kritikovao naše vladike. Ljudi se neće strogim pravilima privući ka Pravoslavlju već ljubavlju.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Muramasa рече

Ako tvoj Bog postoji, meni je mnogo puta pokušao da namesti hrišćanku. Stalno se svidim nekim vernicama, a nikad onim devojkama koje bi se meni svidele.

Mozda one vide Boga u tebi kojeg ti nisi svestan... to te i čini privlačnim... rekla bih... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Џуманџи рече

Постати Бог. :)

Bullseye:dedica::ok::dobro:

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Мене само јако радује сазнање да има људи и парова којима то није чудно или ти немогуће. Договор кућу гради!

пре 58 минута, Ronald рече

Ne kažem ja da je nemoguće ispoštovati sve postove kada su u pitanju odnosi, medjutim ukoliko je to cilj, ne vidim zašto onda ne bi bio uopšte bez odnosa, kad već ljudi izdrze toliko dana. Ali to nije brak već ovo, mada se ne ili slabo praktikuje vise:

Брак нпр. Светог Јулијана и Василисе није био тјелесан, али то могу да се завјетују само посебни типови људи, не може свако да се одлучи на тај корак. Није ни потребно да се брачних обавеза у потпуности одричемо ако живимо у браку. Човјек би требао да се одлучи на вријеме да ли ће свој живот да посвети Богу кроз монашки или кроз брачни живот, то су нека два пута. Зашто би се ти рецимо лишавао тјелесног односа са женом у браку, осим ако намјераваш да наставиш свој живот у монаштву (пошто си два пута споменуо да ниси имао и да нећеш имати сексуалне односе)? Ако мислиш да је питање неумјесно (извињавам се) ниси обавезан да одговориш. :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Muramasa рече

. Hriscanke neka sa nekim drugim zagorevaju i prepodobisu.

:))12:smeha:

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Mаслачак рече

Мене само јако радује сазнање да има људи и парова којима то није чудно или ти немогуће. Договор кућу гради!

Брак нпр. Светог Јулијана и Василисе није био тјелесан, али то могу да се завјетују само посебни типови људи, не може свако да се одлучи на тај корак. Није ни потребно да се брачних обавеза у потпуности одричемо ако живимо у браку. Човјек би требао да се одлучи на вријеме да ли ће свој живот да посвети Богу кроз монашки или кроз брачни живот, то су нека два пута. Зашто би се ти рецимо лишавао тјелесног односа са женом у браку, осим ако намјераваш да наставиш свој живот у монаштву (пошто си два пута споменуо да ниси имао и да нећеш имати сексуалне односе)? Ако мислиш да је питање неумјесно (извињавам се) ниси обавезан да одговориш. :D

Asexualan sam pa zato sam i rekao. Pazi treba uzeti u obzir kakav je to brak bio jer je žena Svetog Jovana Krostanskog dosta ispastala, a o njemu imamo dosta podataka. Uvijek su Žitije po malo našminkane jer prepisuju ljudi koji takodje mogu pisati u mnogo većem superlativu nego stoje bilo realno, zanesu se.

Odgovori ti meni koliko imaš godina, mislim da to nije previše intimno pitanje?:)

Подели на овим сајтовима

Хјој људи не замјерите, ал мени је то кад неко изјави да је атеиста некако кукавички, а да не помињем то што је парадокс...ма енциклопедијски примјерак парадокса. 

Сартр ми је помого да тај закључак уобличим. Читала сам некад ону његову драму "Ђаво и Господ Бог" примамљив наслов од једног Сартра... ајде реко баш да видим шта вели, кад оно, пита један лик Ђавола: "Зашто да чинимо зло? -Зато што је добро већ учињено. -Ко га је учинио? -Господ Бог!"

Нема болан већег вјерника од атеисте.

Тренутно опет читам Пекића... шоу програм са тим атеизмом.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Mаслачак рече

Ti baš ono si rešila da dosegneš haj level po svetosti nakon vaskrsenja?:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...