Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Професор Велимир Хаџи-Арсић

ПРОБЛЕМ БРАКА И ПОРОДИЦЕ

Теолошки погледи 1-2/1984

https://teoloskipogledi.spc.rs/files/pdfs/1984/1-2/1-47.pdf

Подели на овим сајтовима

Zamislite bracni par zdravih, lepih, normalnih Paramecijuma kako kukaju o sastavu njihove licne bare gde zive…Te premalo je vode, te ovo sunce ubi odozgore, mulj se podigao ne vidis prst pred nosem, te koliko ih nerviraju ove komsije dosljaci u rupi pored, kako je alfa paramecijum preko veze izabran, koliko su skupi hranjivi molekuli danas, kako nikako nije vreme za stvaranje potomstva danas sa ovakvim trzistem rada, kako se u njihovo vreme znao red u bari..

Njemu bič bas i ne radi kao nekad, nedostaje mu sloboda momackih dana kada je jezdio barom sa vrsnjacima, ne podnosi tasta bogatasa pored koga se uvek oseca manje vrednim, preopterecen je skupljanjem hrane za zimu…

Ona se nervira zbog debljine, zavidi komsinici na tome sto privodi svaku noc drugog muzjaka, nervira je polazaj paramecijuma u zivotinjskom svetu, pokusava da uskladi obaveze u nabavljanju hrane sa potrebom da se ostvari kao majka…

I tako dalje…

U beskonacnost raznoraznih problema i frustracija…

Zamislite paramecijume kao leze depresivni, anksiozni, povredjeni i besni u svojoj bari…kako ih je stid, kako su ljubomorni i kako zavide…

Kakva im je perspektiva?

Koliko ce grabljivci cekati da se oni trgnu i stanu na treplje?

Ali…

Znate sta je srecna okolnost…

Paramecijumi nemaju mozak…

Zbog toga su i tu…

Milionima godina…

Bez rasipanja paznje na stvari koje su sustinski nebitne…

I fokusirani na osnovne prioritete…

I verovatno bi se cudom nacudili kada bi nekako mogli da shvate nasta ljudi, ti velicanstveni pobednici evolucije, trose svoje zivote…nasta trose svoje ogromne mozgove…pokusavajuci da naprave univerzum onakvim kakvim bi oni zeleli da bude (a sto bi se po genijalnom tvorcu racionalno emotivno bihejvioralne psihoterapije Albertu Elisu moglo podvesti pod tri grupe iracionalnih uverenja tj. apsolutistickih zahteva tj. moranja: ja se moram ponasati dobro, ti se moras ponasati dobro prema meni i zivot mora biti lak)..umesto da prilagode svoje razmisljanje tome kakav je on zaista…

Da prihvate neprihvatljivo…

I postanu racionalni…oslobodjeni nepotrebne emocionalne patnje…i na kraju krajeva…neuporedivo srecniji…

Paramecijum srecom ne mora nista…osim da radi ono zbog cega je tu…

Da prezivljava i da se razmnozava…

Bez kukanja…

Fokusiran na sadasnjost..i na to sta On moze da uradi…da bi mu bilo bolje…

Ponekad pomislim…

Bas je lepo biti paramecijum!

dr Vladimir Đurić

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, srema рече

Сећам се још једне твоје теме о еросу, нешто си побркао био осећања и тако то. На ово не знам ни како бих почела да одговарам, мислим да је боље да за почетак консултујеш неки катихизис; поставке су ти, по мом мишљењу, промашаји.

Поздрав :)

• Волим 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Сећам се још једне твоје теме о еросу, нешто си побркао био осећања и тако то. На ово не знам ни како бих почела да одговарам, мислим да је боље да за почетак консултујеш неки катихизис; поставке су ти, по мом мишљењу, промашаји.
Поздрав [emoji4]

Sa kojim delom se konkretno ne bi slozila? Hvala [emoji4]

Послато са GT-I9301I користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, srema рече

Да ли човек може да има два господара?

Сремо, све си побркао....:) Богу служи човек , а човеку служи жена . Муж господар над женом, али не као робовласник.    

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Сремо, све си побркао....:) Богу служи човек , а човеку служи жена . Муж господар над женом, али не као робовласник.    

Нисам тако мислио. :D

Ако моја срећа зависи од жене, а не од Бога, ко је мени господар? Као што човеку и дрога, и јело, и коцка могу да буду господари (страсти).

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, srema рече

Нисам тако мислио. :D

Него како...:)

пре 42 минута, srema рече

Ако моја срећа зависи од жене, а не од Бога, ко је мени господар? Као што човеку и дрога, и јело, и коцка могу да буду господари (страсти).

Опет си све побркао...црни Сремо...:D

Ако ти је Бог на првом месту, све ће ти бити на свом месту, па и жена....:D жена ће тачно имати своје место и знаћеш шта значи волети бестрасно а опет страсно ....

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, srema рече

Збунио сам се. xD

Али још увек имам осећај да не капираш шта хоћу да питам.

Ма капирам, не би ти  лајковала пост, само  се шалим....:) у недостатку правог одговора....:) 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, srema рече

Ако човек крене да испуни унутрашњу празнину са другим човеком, да ли је то противно Богу или није?

Не испуњаваш ту унутрашњу празнину са другим човјеком, него и кроз брак је она испуњена Богом, на неки начин, и брак, супружник, су дио те попуњености Богом.

пре 20 часа, srema рече

Или се заједништво са Богом једино постиже кроз брачну заједницу? (Кроз чежњу за другим и спајање са другим се спајамо са Богом. Ал' то ми је опет зачарани круг и враћамо се на почетак: човек не чезне за Богом него за човеком.)

То може да буде само ако човјека ставиш испред Бога, мислим да је битно оно што се дешава у твојој глави, мораш да будеш свјестан да ти је брак дио испуњености Богом....

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, srema рече

Sa kojim delom se konkretno ne bi slozila? Hvala emoji4.png

Ни са једним, као што рекох - не знам ни одакле бих почела. Ниједна премиса нема утемељења у хришћанству, зато сам и препоручила катихизис, највише обратити пажњу на христологију.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Џуманџи рече

Ни са једним, као што рекох - не знам ни одакле бих почела. Ниједна премиса нема утемељења у хришћанству.

Стварно? Много ми је мрско да крећем сад све испочетка. :(

На нечему од овога што сам поменуо мени виси цела вера. На пример

пре 23 часа, srema рече

човек своје испуњење, свој смисао, налази у заједништву са Богом

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

8ILmpkv.jpg
MeS03kJ.jpg

"Породични живот", том IV, Старац Пајсије Светогорац

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...