Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Mi smo drustvo extrema.Licno se zgrozim kad vidim sta sve neke devojke trpe i sta cine momcima tokom studiranja.S druge strane se zgrozim kad vidim od kakvih komaraca prave magarca.No,koliko ljudi,toliko cudi.

Svako ima pravo na izbor i sopstveni privatni zivot.Nisam ja ta,koja sama podizem decu,vec neka hrabra zena,koja se odvazila da ne trpi nasilnika,

ili nekog ko je ne voli,kinji,ponizava i potcenjuje,cak i pred decom,njenim roditeljima,drustvom...

Ovde jos uvek vlada patrijarhalan,u sustini lazan moral.I jos uvek ljude stigmatizuju bez povoda,narocito zene.

Dakle,zene,koje su se odlucile na razvod su jako hrabre i sposobne.Znam neke,koje rodjeni ocevi nisu hteli da podrze i koji su ubedjeni njihovim kcerkama na celu pise epitet,koji mi je ispod casti da napisem.Verovatno misle da ako su njihove nesretne majke njih trpele da trebaju i one svoje muzeve.

Slazem se sa mnogim sto si napisala, dopada mi se konstatacija da smo mi drustvo ekstrema, ali se ne slazem sa konstatacijom da u Srbiji vlada patrijarhalan moral. Naime, potpuno je suprotno- u Srbiji vlada matrijarhat.

To se recimo lepo vidi ako zivis neko vreme u zapadnoj Evropi. Tamo su zene mnogo korektnije i sa vise postovanja prema svojim muzevima. Takodje, mnogo vise kuvaju, brinu se o deci i o muzu nego sto se to ovde u Srbiji misli. Nase zene takodje, kao i celo nase drustvo zele mnoge stvari koje im trenutno ne mogu pripasti (automobil, egzoticni odmori, kucne pomocnice, markiranu garderobu, tehniku, ...), verovatno po ugledu na zamisljeni ideal zapadne zene.

Drugi, podjednako veliki deo problema su muskarci. Oni nisu zreli, zapusteni su duhovno, psihicki, kulturno i fizicki. Nesposobni su da preuzmu ulogu koja im pripada jos i zbog toga sto se toliko plase i sto imaju toliko mnogo kompleksa. Kompleksi su pak zajedniski i za zensku stranu. Ali, zenama nije svojstven strah u tolikoj meri.

Sve ove anomalije i sa muske i sa zenske strane su naravno, zbog nedovoljne vere.

U problemu razvoda braka, nista nam nece pomoci uvlacenje psihologije, seksologije, ugledanja na svet, ...  Moze nam pomoci samo da nam Gospod dometne vere. Dakle, samo molitve. Jedino Bog moze da promeni sve usijane muske i zenske glave koje su u braku, kao i sve taste, svekrve, svekrove i tastove. I da stvori sve drugo sto je potrebno da brak uspe i da bude supruznicima na spasenje a plod njegov da budu zdrava deca koja ce biti nova, bolja Srbija.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ja mislim da je uzroka mnogo, a prvi i osnovni sto danas vecina mladih parova ulazi u  vezu zbog telesne strasti,izgleda,a ne onoga sto ta osoba u sebi nosi.Kada prodje neko vreme i uvidi se s kim se ima posla,prosao voz,dosla deca...U mojoj skoli ima celih odeljenja sastavljenih od dece razvedenih roditelja,sto je pre 10-ak godina bilo tako retko,jos u provinciji,mozete misliti,a sada,pa ja kad vidim koliko je dece vrsnjaka moje skoro 3-godisnje cerke bez oba roditelja,au,vise ima razvedenih,nego u braku...Onda,mnogi se zene-udaju jer tako tradicija nalaze,a u sustini su sebicni,nespremni na davanje,naviknuti na svoj rezim.To i sa godinama dolazi,mi stariji smo okoreliji,ja prva,toliko mene brak i deca slamaju,ali sam srecna,polako se okrecem i drugima,ne samo sebi.Zavisi i od odnosa muza i zene,da li jedno hoce da komanduje drugom.Treba muz da je glava zeni,ali da to ne namece tako da se ona oseca ugrozenom(npr. moze da kaze: "Zenice,moze casa vode,molim te",a moze da kaze i:" Daj casu vode!"),zasto da ne bude muz blag prema svojoj zeni ,svaka bi ga poslusala da joj se lepo obrati,ali mnogi nasi muski misle da samo zato sto su muski mogu zenu i decu da terorisu i ponasaju se kao da su robovlasnici.E,to tesko moze da se trpi.To trpe one ekonomski zavisne zene,kojima nisu ni dali da rade zbog ljubomore,pa se onda izivljavaju nad njima,jer znaju da jadnice nekaju kud..Ali,svak svoj krst mora da nosi...

Подели на овим сајтовима

Rastko,ne brini,nisi jedina.Moj muz je krsten pravoslavac,slavimo slavu,idemo i u crkvu ,ja cesto,sto cesce mogu,a on podje kad oseti potrebu(nervira ga guranje ljudi,to sto pola od onoga sto se cita ne razume kad pocnu da sluze speed Liturgiju),ali ja ne vrsim nikakav pritisak na njega,nekako mislim da sam verovatno dobila muza u skladu sa mojim duhovnim rastom(koji je na niskom nivou,bez obzira na spoljni utisak-iz usta drugih,ali ja svoj gad najbolje znam),tako da mozda to njegovo neidenje ,ne citanje molitava je u stvari odraz i onoga sto sam ja,mozda citam povrsno,mozda ovo mozda ono...Ni u jednom trenutku mi nije smetalo to,ja se jedino nadam i molim Gospoda da nam da vremena da uzrastemo zajedno,pa makar i pred smrt da neki visi nivo dostignemo.Meni je bitno da on Boga ne psuje,da ne huli,ne uzima Boziji sud u svoje ruke,inace posti sa mnom,ne trazi da mu spremam nesto drugo,dale,pologu ima za rast.U mom slucaju ja bih primenila varijaciju poslovice da je moja duhovna vreca nasla svoju duhovnu zakrpu .

Подели на овим сајтовима

Treba muz da je glava zeni,ali da to ne namece tako da se ona oseca ugrozenom(npr. moze da kaze: "Zenice,moze casa vode,molim te",a moze da kaze i:" Daj casu vode!"),zasto da ne bude muz blag prema svojoj zeni ,svaka bi ga poslusala da joj se lepo obrati,ali mnogi nasi muski misle da samo zato sto su muski mogu zenu i decu da terorisu i ponasaju se kao da su robovlasnici.E,to tesko moze da se trpi.To trpe one ekonomski zavisne zene,kojima nisu ni dali da rade zbog ljubomore,pa se onda izivljavaju nad njima,jer znaju da jadnice nekaju kud..Ali,svak svoj krst mora da nosi...

Baš si ovo lijepo rekla Jadranka, sve je baš ovako. :0104cheesy:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Зато што је брак загарантован производ слободе избора и осећања, али не и збора да се условљава света Тајна личним изборима и осећањима, јер после венчања наступа послушање Цркви. Брак није лична ствар пред Црквом, него јавна, што сведочи ранија Литургија. Ако би муж и жена слушали Цркву, и свој егоизам покоравали пред њом, НИКАДА, НИКАДА! не би било развода.

Раније у патријахалном схватању живота (опет ПОСЛУШАЊА) бракови су опстајали, и били срећни, наравно ако нису наступали метални проблеми супружника. Или ако они нису били безбожници.

Данас човек скоро нигде не слуша Цркву. И зато нам је и овако, и биће још горе. Бела куга, разводи, инвзија тућих тела у нашој младости у односу на нашу будућу љубав (коју не можемо сексуално да чекамо - много јака "љубав"?!), ментално повређена сексуалност која је опет у Браку дар Божији; издаја и преваре... а то је све продукт лажно изјављене љубави. Ја мислим да лажови ступају у брак и зато им се он касније распадне!

Све би било једноставно ако би живели Црквом, за неке "назадном и затуцаном", па се отвара питање "еманципованости" Цркве или ових који тако о њој говоре. Где је "камено доба", у којем стилу живота, рецимо у браку, у оном црквеном или овом "савременом" - "слободном" и од своје памети а камо ли срца?

Подели на овим сајтовима

Zato sto mnogi ulaze u brak zanesini mislju da je njihov partner njihov true soulmate. 0203_cool

Потпис

Још бих додала, да се маса жена (које ја познајем, да се нека не нађе увређена) данас удаје чисто да би штиклирала и ту обавезу. Оно-"све ортакиње ми се удале, ајде и ја ћу". Дође дете, оне и даље не желе не "о" од обавезе. Онда њихове мајке кувају ручкове, чувају децу, жену боли ћошак од стола за то и накрају-пљас развод. У мом родном граду, последњих пар година (из неког мени блиског окружења) већи % развода но склапања брака. Ееееј! Па ја у последње 4 године ишла на свадбе, а 3/4 истих су ми "пропале инвестиције". Дадох паре за поклоне, а они се разведоше,неки чак и после месец и по!

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

sve ovo stoji, dragi moji, sto ste napisali.

ali postoje i jos neke okolnosti zbog koji se ljudi razvode. okolnosti koje su nepreomostive.

stoga nemojte bas toliko drvlje i kamenje. nije sve tako jednostavno i crno/belo.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Bolje dobar razvod nego los brak ,oduvek bilo ! Urusenjem sistema vrednosti srusila se i porodica kao osnovna celija jednog drustva ! Nije cak toliki problem u razvodima koliko u malom natalitetu a to je glavni problem ! Oticecemo mi sa ovog sveta al da li ostavljamo naslednike i da li imamo ljubavi prema njima to je glavno !

Drzava u kojoj muskarac u svojoj tridesetoj zivi sa roditeljima u 21 veku nema ni cemu boljem da se nada i kad ce taj da se ozeni kad ni svoju egzistenciju nema ! Inace ovo je jedno od bitnijih pitanja na koje moramo da damo dobre odgovore

Подели на овим сајтовима

а они се разведоше,неки чак и после месец и по!

:) 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

извињавам се, али ово је потпуни мождани аут  4chsmu1

Bolje dobar razvod nego los brak

joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj

најбоље да проповедамо убијање, кад не можемо да се измиримо  confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Razvode se i zbog svadbenog menija

U prethodnoj godini u celoj zemlji sklopljene su 36.853, a okončane 8.472 bračne zajednice l Gordana Zorić, matičarka: Žene su sad emancipovanije i bolje materijalno obezbeđene nego ranije što može predstavljati inicijalnu kapislu da se odluče na samostalan život.

Nerealna očekivanja, preterano mešanje roditelja, neverstvo i nasilje, ali i neuspešan dogovor oko menija za svadbeni ručak - neki su od razloga što u Srbiji svaki peti brak završi razvodom. Broj razvoda je svake godine u porastu u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu, gde je i najviše sklopljenih brakova.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prethodnoj godini u Srbiji je sklopljeno 36.853 brakova, dok se čak 8.472 parova razvelo. Prosečna starost muževa prilikom razvoda je 42 godine, a žena 38. Prosečna dužina braka u Srbiji je - 12 godina.

Iako tajna uspešnog braka ne postoji, stručnjaci savetuju da bi pre stupanja u brak trebalo postaviti pitanje „Smatrate li da sa ovom ženom ili muškarcem možete razgovarati do duboke starosti?“, jer upravo zbog nedostatka komunikacije i razumevanja najčešće dolazi do razvoda.

Matičarka Gordana Zorić kaže za Danas da su razvodi sve učestaliji poslednjih godina, a kao najčešći razlog u sudskim presudama ističe se netrpeljivost partnera.

- Kaže se „beda na vrata, ljubav kroz prozor“, međutim to nije tačno, jer problemi se mnogo lakše rešavaju u paru. Potrebno je samo da budemo strpljivi i tolerantni. Još se smejem kada se setim para koji se razveo odmah posle venčanja, jer nisu uspeli da se dogovore oko menija za svadbeni ručak - ističe Zorićeva.

Ona dodaje da su žene sad emancipovanije i bolje materijalno obezbeđene nego ranije što može predstavljati inicijalnu kapislu da se ona odluči na samostalan život bez muža.

- Trajanje veze pre braka ne predstavlja sigurnost za uspešan brak. Dešava se da parovi koji se kratko poznaju imaju uspešniju zajednicu, nego oni koji su se duže zabavljali. Nema pravila. Nedavno je par koji se zabavljao četiri godine otkazao venčanje tri dana pre termina - ističe Zorićeva.

Kada uvide da imaju problem u braku partneri se obraćaju savetovalištu za stručnu pomoć. Vera Despotović Stanarević, porodični psihoterapeut i medijator Gradskog centra za socijalni rad, kaže da godišnje u savetovalištu pomoć potraži oko 1.500 parova, ali da se svake godine broj osoba koje traže pomoć povećava.

- Nekada klijentima pomažemo u tome da donesu odluku da se razvedu, a nekada da poprave međusobne i porodične odnose - ističe Despotović Stanarević. Ona dodaje da se parovi Savetovalištu najčešće obraćaju za pomoć zbog nedostatka komunikacije i predrazvodne problematike, ali i zbog nasilja u porodici i preljube.

Podaci pokazuju da u 65 odsto slučajeva na inicijalni razgovor u savetovalište dolaze same žene, u 25 odsto slučajeva na inicijativu svojih supruga i porodice dolaze i muškarci, dok se u samo 10 odsto slučajeva za pomoć prvi obraćaju muževi.

- Žene se najčešće javljaju nakon dužeg nezadovoljstva u partnerskim odnosima. Česta je situacija da žena dođe sama i kaže da suprug nije želeo da dođe sa njom. U početku pokušavamo da pomognemo u motivaciji i načinu kako da ga pozove i objasni zbog čega je važno da se i on uključi, ali u najvećem broju slučajeva muževi dolaze tek kada žena podnese tužbu za razvod braka. Muškarci su tada spremni da se menjaju i zaklinju se kako im je porodica važna - ističe Despotović Stanarević i dodaje da žena tada najčešće ne želi da radi na odnosu i odgovara „pokušavala sam pet godina, ukazivala mu na probleme, a on je odbijao. Ja više ne želim da se borim“.

Nebojša Savić, predsednik organizacije Brak i porodica, kaže za Danas da su najčešći razlozi za razvod braka nerealna očekivanja u braku, neverstvo, preterano mešanje roditelja, kao i nedostatak komunikacije i razumevanja među partnerima i nemogućnost da parovi imaju dece.

- Postoje standardne patologije zbog kojih dolazi do razvoda, a to su pre svih alkoholizam, narkomanija i fizičko i psihičko nasilje u porodici. Žene kao jedan od ključnih razloga ističu teškoće partnera da uspešno komuniciraju i rešavaju svakodnevne probleme, dok se muškarci žale da ih supruge ne poštuju i ne uvažavaju - ističe Savić.

Prema rečima našeg sagovornika, u većini slučajeva, žene su prve koje primete problem i otvorenije su da potraže pomoć.

- Kada bračni par dođe kod nas na savetovanje i na naše pitanje „Kada ste primetili da imate problem?“ primećujemo značajnu razliku u odgovoru muškaraca i žena - ističe Savić.

Prema istraživanjima najveći broj razvoda dešava se između prve i četvrte godine braka. Kako naš sagovornik objašnjava, to je period koji se naziva „otrežnjenje“, odnosno period kada stvarnost istisne sva nerealna očekivanja i početnu zaljubljenost, jer brak u svojoj početnoj fazi donosi mnoge promene, a partneri često ne znaju ili ne žele da se prilagode drugoj osobi na pravi način.

Ipak, razvod braka i promene koje on donosi u porodičnim odnosima najteže podnose deca. Prema rečima psihologa prilagođavanje dece na razvod može trajati i do dve godine. Neka deca mogu pokazivati regresivna ponašanja, kao što je mokrenje u krevet, neka svoje frustracije mogu pokazivati kroz bes i prkos, jer su povređena zbunjena i bespomoćna da bilo šta urade kako bi pomirili svoje roditelje. Neka deca se povlače iz društva vršnjaka i pojačano su razdražljiva i plačljiva.

- Rođen sam u porodici koja je bila za primer. Bio sam ubeđen da se razvodi dešavaju samo nekim drugim ljudima i na filmu. Iako sam imao 26 godina i bio oženjen, razvod mojih roditelja pao mi je teže od bilo čega do tada. Ne želim da ulazim u razloge njihovog razdvajanja, ali smatram da su i jedno i drugo pogrešili, odnosno da je sam čin razvoda kukavičluk, jer je najlakše pobeći od problema - priča Nikola J., novinar iz Beograda kome su se roditelji razveli posle više od 26 godina braka.

Nikoli je teško palo i to što su njegovi roditelji posle razvoda prestali da komuniciraju, na zajedničkim okupljanjima su se izbegavali, a čak su prestali da pričaju i o deci. Njegovi otac i majka sad imaju neke nove porodice.

- Moji roditelji će mi biti odličan primer kako ne treba postupati u braku - zaključuje Nikola.

Izvor: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/razvode_se_i_zbog_svadbenog_menija.14.html?news_id=191183

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...