Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

1 minute ago, Aurelije рече

Mora da bude osude. To je posledica. Ja moram da osudjem nekog ko se zalaze za neke stvari koje smatram losim. Oni koje rade mnogo lose stvari, zelim da osudjujem palicom drzave, naprimer silovatelje, lopove ubice a one koji rade neke manje lose stvari tipa, lazu, dvolicni su, licemerni, izdaju drugare, varaju partnere sudim sramocenjem i drustvenom kritikom. 

To nije dobro, nemaš pravo da osuđuješ nekog, tuđ život, tuđa stvar.

Pusti sad silovatelje,, ubice, lopove i tako ekstremne stvari, ovde je tema brak.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

3 minutes ago, Justin Waters рече

Slazem se da brak ne moze biti idealan i da se razlike moraju prevazilaziti, medjutim izmedju muskaraca i zena cesto su razlike jako velike i nepremostive. Nisam pristalica nekih radikalnih teorija da musko i zensko ne trebaju jedno drugo u toj formi da budu privrzeni do kraja zivota, ali da mnogo toga moze da ne funkcionise izmedju odnosa muskarca i zene tu se slazem. Zato smatram da je na dvoma da odluce koliko i kako mogu jedni drugo da trpe i prevazilaze i popravljaju se, smatram da ako ne mogu patnja ma koliko hriscanstvo turbilo o toj patnji, nije rjesenje i bolje je da se razvedu. 

Ok u prvom delu posta si pisao o stanju braka nekad. Ne nameravam preterano da ulazim u istoriju i diskusiju o tome. Ja sam otvorio o stanju braka danas. Sta su danas problemi? kao sto si napisao u drugomdelu posta. Ok kazes, da su razlike velike izmedju muskaraca i zena. Kako to premostiti? Jer kazem sa ovakvim trendovima imacemo situaciju da 25 % ljudi (a mozda i manje) ima stabilne brakove. Dakle dobijamo drustvenu krizu na pomolu. 

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Natasa. рече

To nije dobro, nemaš pravo da osuđuješ nekog, tuđ život, tuđa stvar.

Nemam pravo da osudjujem lazove naprimer? Izvini ali ja se sa time ne slazem. Imam pravo da osudjujem svakog i sve za koga mislim da radi nesto lose. Ne mogu da pustim ubistva i silovanje jer je princip isti, a posto je razlika u "snazi" lose stvari naprimer izmedju prevare u braku i ubistva, za prevaru smatram da je drustvena osuda ok a za ubistvo zakonska kazna. Svakog ko prevari svog partnera treba osudjivati. Ako nije bio srecan ili srecna u vezi trebalo je da se razvede na vreme a ne da vara. Ako nije bio dovoljno zreo ili zrela nije trebalo ni da ulazi u odnos po imenu brak a ne da vara. Te neodgovorne ljude i izdajice treba osudjivati. I muskarce i zene. (imam neki osecaj da ciljas samo na zene). Ja sam recimo prekinuo da se druzim sa covekom koji mi je bio dobar drugar zato sto je bukvalno napustio zenu i decu. Mislis li da nisam trebao da ga osudim? Da nije moja stvar? 

Подели на овим сајтовима

Inace naveo sam ti ekstremni primer loseg ponasanja ubistvo i silovanje da bih ti ukazao na poentu da osudu koristimo za teske zlocine, i imamo kompletan kazneni sistem posvecen tome. Zasto mislis da u pitanju malih zlocina gde recimo muskarac ostavi zenu samu sa decom osuda tog muskarca nije u redu? Ili u slucaju gde zena prevari muskarca sa drugim muskarcem, zatrudni sa drugim i onda slaze da je dete od muskarca sa kim je u braku. 

Ja zaista ne mogu da se slozim da takva dva konkretna slucaja nisu za drustvenu osudu. 

Подели на овим сајтовима

Nemam pravo da osudjujem lazove naprimer? Izvini ali ja se sa time ne slazem. Imam pravo da osudjujem svakog i sve za koga mislim da radi nesto lose. Ne mogu da pustim ubistva i silovanje jer je princip isti, a posto je razlika u "snazi" lose stvari naprimer izmedju prevare u braku i ubistva. Svakog ko prevari svog partnera treba osudjivati. Ako nije bio srecan ili srecna u vezi trebalo je da se razvede na vreme a ne da vara. Ako nije bio dovoljno zreo ili zrela nije trebalo ni da ulazi u odnos po imenu brak a ne da vara. 

Dobro, preljuba jeste problem, ali toga je bilo vazda.

Moje mišljenje, koje možda neće biti baš popularno jeste da tu nema preterane filosofije - ljudi varaju jer je monogamija neprirodna. E sad, na onom instinktivnom, životinjskom nivou, monogamija je strana čoveku, ali opet, kako čovek sazreva ima i emotivne i duhovne potrebe, pa se vezuje za osobu. Nekad padne na tom putu, što nije etički, nije zrelo, ali postoji. Mada šta sve rade ljudi jedni drugima, preljuba je i smešna stvar :scratch_head:.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Aurelije рече

Inace naveo sam ti ekstremni primer loseg ponasanja ubistvo i silovanje da bih ti ukazao na poentu da osudu koristimo za teske zlocine, i imamo kompletan kazneni sistem posvecen tome. Zasto mislis da u pitanju malih zlocina gde recimo muskarac ostavi zenu samu sa decom osuda tog muskarca nije u redu? Ili u slucaju gde zena prevari muskarca sa drugim muskarcem, zatrudni sa drugim i onda slaze da je dete od muskarca sa kim je u braku. 

Ja zaista ne mogu da se slozim da takva dva konkretna slucaja nisu za drustvenu osudu. 

Ma da, totalno je za osudu. Ovde je bilo pitanje braka, pa sam povezala društveni pritisak da se udje u brak. Ako postoji pritisak da se uđe u brak, to neće na dobro da izađe.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Moje mišljenje, koje možda neće biti baš popularno jeste da tu nema preterane filosofije - ljudi varaju jer je monogamija neprirodna. 

Vidis ja se sa tim slazem, to ne samo da nije popularno to je apsolutna istina. Monogamija jeste neprirodna. Ali je isto tako i neophodna. Zato se ne slazem sa tvojom pricom o tome da nam drustveni pritisci nisu potrebni. Ukoliko ljudi idu sve po "prirodi" obrali smo bostan. Posto su ljudi prirodno dizajnirani za vrlo male plemenske zajednice a ne multimilionske gradove. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Aurelije рече

Vidis ja se sa tim slazem, to ne samo da nije popularno to je apsolutna istina. Monogamija jeste neprirodna. Ali je isto tako i neophodna. Zato se ne slazem sa tvojom pricom o tome da nam drustveni pritisci nisu potrebni. Ukoliko ljudi idu sve po "prirodi" obrali smo bostan. Posto su ljudi prirodno dizajnirani za vrlo male plemenske zajednice a ne multimilionske gradove. 

Pa sad...i to je kulturološka stvar da li je neophodna. Kako muslimani funkcionišu?

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Natasa. рече

Ma da, totalno je za osudu. Ovde je bilo pitanje braka, pa sam povezala društveni pritisak da se udje u brak. Ako postoji pritisak da se uđe u brak, to neće na dobro da izađe.

Mozda i hoce? Posebno ako ljudi nemaju preteranih izbora, pa ne budu toliko zaneseni romatikom vec imaju realno gledistei trudi se i posvecuju tome da to na dobro izadje. Mislim ako se nastave ovakvi trendovi - nista nece na dobro da izadje. Zamisli da 10 % ljudi bude u braku, a deca krenu masovno da se prave van brakova(kao sto vec ide) i roditelji koji naprave decu se ne uzimaju (kao sto se sada desava). Ja vidim drustvenu katastrofu koja je neizbezna u tom slucaju. 

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Aurelije рече

Ok u prvom delu posta si pisao o stanju braka nekad. Ne nameravam preterano da ulazim u istoriju i diskusiju o tome. Ja sam otvorio o stanju braka danas. Sta su danas problemi? kao sto si napisao u drugomdelu posta. Ok kazes, da su razlike velike izmedju muskaraca i zena. Kako to premostiti? Jer kazem sa ovakvim trendovima imacemo situaciju da 25 % ljudi (a mozda i manje) ima stabilne brakove. Dakle dobijamo drustvenu krizu na pomolu. 

Malo sam se osvrnuo na ovu istoriju samo da dam jedan od indikacija zasto je broj brakova u opadanju i broj razvoda u porastu, zbog toga sto nema komponenti koje su bile prisuten u proslosti. 

Kako te razlike premostiti to je jedno veliko filozofsko pitanje na koje je nemoguce dati sveobuhvatan odgovor. Kako premostiti razlike izmedju zenske i muske prirode izemdju razlicitih licnosti? Mozemo li ukinuti prirodu?

Nije samo do toga, brak je na svoj nacin tezak nije lako non stop zivjeti s jednom te istom osobom. Koliko covjeku nekad tesko padne samoca, mnogima tesko padne privrzenost za odredjenu osobu. Puno ljudi voli slobodu da nisu uslovljeni nicim. Oni bi htjeli dijeliti svoj zivot sa partnerom, ali onda s vremena na vrijeme bi htjeli da odleprsaju a to se onda jednoj strani ne ora dopadati i ne treba. 

Zena voli da joj se ugodi kroz male sitnice, muskarci to slabo primjecuju tu onda uvijek bude jaz. Tastina onda cesto ispliva povrsinu ko je upravu ko nije. 

Zaista je puno toga i ne vidim da se to moze rijesiti konkretno nekom sveobuhvatnom mjerom, vec iskljucivo svaki par je prica za sebe, i negdje postoji rjesenje negdje je nemoguce i bolje pustiti kraju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Mozda i hoce? Posebno ako ljudi nemaju preteranih izbora, pa ne budu toliko zaneseni romatikom vec imaju realno gledistei trudi se i posvecuju tome da to na dobro izadje. Mislim ako se nastave ovakvi trendovi - nista nece na dobro da izadje. Zamisli da 10 % ljudi bude u braku, a deca krenu masovno da se prave van brakova(kao sto vec ide) i roditelji koji naprave decu se ne uzimaju (kao sto se sada desava). Ja vidim drustvenu katastrofu koja je neizbezna u tom slucaju. 

Dobro to je već poprilično tvrd stav. U redu je da ljudi ne budu zaneseni romantikom, ali baš ni da je ne doživimm ili da je silim...nije ni to život. Ne bih se toliko opterećivala društvom, jer neće društvo da  bude sa mnom u braku, već moj muž i ja. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Natasa. рече

Pa sad...i to je kulturološka stvar da li je neophodna. Kako muslimani funkcionišu?

Znaci mislis da jedan muskarac treba da ima pravo na vise zena. :P 
(salim se)
Muslimanska poligamija nije "prirodna" poligamija. Prirodna poligamija bi izgledala mnogo drugacije. Po onome sto se trenutno posmatra u evolutivnoj psihologiji seksualnih odnosa, ljudi su kratkotrajno monogami. Imaju potrebu da se vezu sa jednim muzijakom ili zenkom (eventualno vise zenki sa jednim muzijakom) sve dok ne odgajaju dete, dakle par godina. Od tog stanja je sve krenulo. Posle toga traze nove partnere. Zato i infatuacija (zaljubljenost) traje svega par godina i posle prestaje. 

Medjtuim kao sto rekoh to je stanje napravljeno za manje plemenske zajednice, ne za multimilionske gradove. Zato mislim da je neophodna. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Aurelije рече

Znaci mislis da jedan muskarac treba da ima pravo na vise zena. :P 
(salim se)
Muslimanska poligamija nije "prirodna" poligamija. Prirodna poligamija bi izgledala mnogo drugacije. Po onome sto se trenutno posmatra u evolutivnoj psihologiji seksualnih odnosa, ljudi su kratkotrajno monogami. Imaju potrebu da se vezu sa jednim muzijakom ili zenkom (eventualno vise zenki sa jednim muzijakom) sve dok ne odgajaju dete, dakle par godina. Od tog stanja je sve krenulo. Posle toga traze nove partnere. Zato i infatuacija (zaljubljenost) traje svega par godina i posle prestaje. 

Medjtuim kao sto rekoh to je stanje napravljeno za manje plemenske zajednice, ne za multimilionske gradove. Zato mislim da je neophodna. 

Serijska monogamija :)

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Justin Waters рече

Malo sam se osvrnuo na ovu istoriju samo da dam jedan od indikacija zasto je broj brakova u opadanju i broj razvoda u porastu, zbog toga sto nema komponenti koje su bile prisuten u proslosti. 

Zena voli da joj se ugodi kroz male sitnice, muskarci to slabo primjecuju tu onda uvijek bude jaz. Tastina onda cesto ispliva povrsinu ko je upravu ko nije. 

Mislis li da je ispravno da se brak razvodi ukoliko zena voli da joj se ugadja kroz male sitnice, muskarac to ne radi dovoljno pa ona nije dovoljno srecna? Mozda je iracionalno od zene da zahteva ugadjanje kroz male sitnice? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...