Jump to content

Препоручена порука

има у овој, ако мислиш на пут свијет-ум-срце-срце-ум-гријех

ваљда копирах, ко би знао :D

да..да...о хавала ..излудело ме..

где тачно :)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

па брате ја то од синоћ копирам, ту је негдје сигурно. прегледај летимично, наћи ћеш. мени је тај аспект - о контроли ума - требао, зато сам почела читати...

Подели на овим сајтовима

па брате ја то пуна два дана копирам, ту је негдје сигурно. прегледај летимично, наћи ћеш. мени је тај аспект - о контроли ума - требао, зато сам почела читати...

ОК

Ништа.. поново читати ..

laie_14

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

можда ово:

Само тим путем - супротстављањем врлина страстима - можеш искоренити страсти из себе и заузети сигуран став. Јер док корење страсти остаје у човеку, оно ће увек пуштати изданке и гушити и онемогућавати врлине.

Ту се човек стално излаже опасности да поново падне у раније грехове и упропасти све што је постигао.

Искуство је више пута потврдило да када се ко не стара да избаци из срца мале страсне жеље, пошто је већ победио велике, тај ће се изложити изненадном и неочекиваном и тако снажном нападу непријатеља да неће одолети, него ће пасти још дубље него раније.

Ако који пут осетиш тако снажан греховни напад, да ти се учини да му никако не можеш одолети и да ти зато недостаје снаге, ни тада не опуштај руке, него се прени и стој чврсто. То је замка злог духа да помишљу о безнадежности пресече сваки отпор те да му се човек, положивши оружје, преда у руке без борбе. Помисли онда на то лукавство непријатеља и не одступај. Јер све докле год се вољом не определиш за страсну жељу стојиш у броју победника, премда се твоје осећање и приклонило на страну страсти. А нико и ништа не може принудити твоју вољу, нити ишчупати из твојих руку победу и оборити те, па ма какву силну и жестоку борбу предузимао. Бог је нашој слободној вољи дао такву снагу да кад би сва људска осећања, сав свет и сви демони устали против ње и ухватили се с њом у коштац, не могу чинити над њом насиља; на човековој страни увек остаје слобода зажелети или не зажелети нешто. Зато воља и одговара за све и подлеже суду. Запамти добро да ма како изгледао себи слаб, не можеш оправдати себе ако се одлучиш за страсну жељу. То ће ти казати и твоја савест. Зато буди готов да се утолико ватреније успротивиш, уколико је јачи напад, и никада не одступај од те одлуке

Када будеш рањен у борби и паднеш у какав грех по немоћи или по својој злој ћуди, не падај духом и не мучи се узалуд и без смисла. Пре свега, потребно је да се не заустављаш на себи и не говориш: "Како сам могао допустити тако што"? То је крик горде самоуверености. Него се напротив понизи, подигни ум Господу и реци: "Шта се друго и могло очекивати од мене тако немоћног и рђавог"? Заблагодари Богу што се само на томе свршило и што ниси пао још ниже.

Али, осећајући тако, пази ипак да ти се не поткраде мисао да, пошто си такав, имаш и права да чиниш што не ваља. Не, без обзира на то што си слаб и рђав све рђаво што чиниш уписује се теби у грех. Јер све што долази од тебе, обдареног слободном вољом, не бива против твоје воље. Зато, признајући да си рђав, признај истовремено да си крив за зло које си учинио. Осуди и укори себе и не обзири се около на кога би свалио свој грех. Ни прилике, ни људи око тебе нису криви за твој грех. Крива је једино твоја зла воља. Себе и укоравај.

И све те мисли долазе у душу или споља или изнутра: изнутра преко сећања и уобразиље или непосредним утицајем зла у срцу, споља путем утисака који долазе преко чула. Помагачи злог духа су наше раније грешне навике и падом повређена природа. Имајући толико начина да нам смета, зли дух се нимало не збуњује првим неуспесима и непрестано наваљује час једним, час другим да би спотакао и скренуо с пута слугу Христовог који му се отео из власти.

Подели на овим сајтовима

ОК

Ништа.. поново читати ..

laie_14

у сажетку је 'само' 18 од 90 страна... ;)

Подели на овим сајтовима

има у овој, ако мислиш на пут свијет-ум-срце-срце-ум-гријех

ваљда копирах, ко би знао :D

Ако утиснеш у своју душу такве мисли и представе, не само да ћеш се избавити од непотребних сећања и рђавих мисли, него ћеш добити велику похвалу у дан суда за тај подвиг.

Пази да буде без маштања и слика, него нека пребива у сећању на Бога. А више свега бди над собом и не дозвољавај себи да се сећаш У томе се и састоји главна борба и она је тежа од борбе с чулима.

Треба се трудити да се не подлегне нечем саблажњивом преко чула, али ако се већ подлегло, врло је тешко задржавати сећање.

Зли дух се тада може играти твојом душом као лоптицом, пребацајући твоју пажњу са једног сећања на друго, производећи одговарајуће жеље и страсти и држећи те у страсном настројењу

Подели на овим сајтовима

Није...

Иде тачан опис...

прво помисао...па се помисао врти по глави...онда размипшљаш о помисли...итд...итд...до самог падања у грех.
тачан поступак...и начин заштите система smiley.gif

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Овако пише св. владика Николај:

Свети оци набрајају 8 главних страсти људских.Свети Касијан ређа их овако:чревоугодије, блуд, среброљубље, гњев, печал, униније, славољубље, гордост. Можда свакој овој страсти одговара једно од оних 8 зала, те она страст, која у једно вријеме преовлађује, навлачи на страсноносца одговарајуће зло. Да изложимо то прегледно:

СТРАСТИ:.........................................КАЗНЕ:

1. ЧРЕВОУГОДИЈЕ...........................ГЛАД

2. БЛУД.............................................ПОМОР

3. СРЕБРОЉУБЉЕ.........................ЗЕМЉОТРЕС

4.ГЊЕВ............................................ОГАЊ

5.ПЕЧАЛ / ЖАЛОСТ.........................ПОПЛАВА

6.УНИНИЈЕ/ОЧАЈАЊЕ.....................МАЧ

7.СЛАВОЉУБЉЕ............................РАТ

8.ГОРДОСТ.....................................РЕВОЛУЦИЈА

*Преузето из Епископ Николај-Сабрана дјела, књига IX Химелстир 1983.

БЕСЈЕДА „О ГЛАДИ“

Штампа: Келија Св. Апостола Андреја Прозваног 2001. год.

Подели на овим сајтовима

Чињеница је да је гордост претеча свих ових страсти,и највећа је страст, а гордост је болест од које болује сваки човек...па ти сад види :)

Подели на овим сајтовима

Sada mi je jasno zasto je Japan toliko puta pogodnjen zemljotresima.Oni su veliki materijalisti i srebroljupci.To sto ljudi zive na vulkanskim ostrvima nema nikakve veze.

Подели на овим сајтовима

Sada mi je jasno zasto je Japan toliko puta pogodnjen zemljotresima.Oni su veliki materijalisti i srebroljupci.To sto ljudi zive na vulkanskim ostrvima nema nikakve veze.

Zvucis kao Miroljub greengrin greengrin greengrin

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

E baš dobro što ti je jasno.I kažeš veliki su materijalisti?I nema baš nikakve veze što žive na vulkanskom i trusnom području?
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Zvucis kao Miroljub greengrin greengrin greengrin

Pa nisi me valjda shvatila ozbiljno. Naravno da greh privlaci zlo,ali na pojedince.Zemljotres pogadja sve ljude na odredjenom podrucju.

2. БЛУД.............................................ПОМОР

Ovo mozda moze da se veze za Sodom i Gomor.Tamo je bio pravedan samo jedan covek kojeg je Bog spasio zajedno sa porodicom,nakokon cega je nastupila katastrofa.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...