Милан М. Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Живимо у великој беди, која се пре свега огледа недостатком воље и идеја. Међутим да бисмо могли да зарађујемо морамо да имамо нека знања и вештине које су корисне друштву. Хајде да видимо шта је то што "добро иде". Не говорим о идејама које ће некоме донети милионе (мада, ако неко има такву, слободно нека је изнесе ), него једноставно шта човек треба да научи и/или уради да би могао да заради једну просечну плату. Дакле, за почетак: Програмери и веб дизајнери релативно лако долазе до посла. Почетна плата им се креће од 350 до 700 евра. Иако се не може преко ноћи научити, постоји врста посла у ИТ сектору за коју је однос брзине учења (тј. једноставност технологија) и понуде посла врло захвалан. То је веб развој. Лаички - прављење веб страница. Потребно предзнање енглески језик (због литературе) знати разликовати укључен од искљученог рачунара Шта треба научити? html css Време потребно да се то научи Човеку просечне интелигенције и способности би требало око 6 месеци (сваки дан по 8 сати) самосталног учења и рада да успе да савлада неке основе које би могле да се наплате. Наравно, не могу сви да приуште себи да 6 месеци само седе и уче, а не зарађују. Тако да неком ће требати више, неком мање. Остало Као и у било чему другом, добро дође ако познајете праве људе, али не у смислу да знате Кркобабића, па да вас запосли у пошти. Ако знате људе који су у тој делатности неко време они могу да вам помогну и око учења (али не и да уче уместо вас!), али што је још важније могу да вас споје са неким коме ваше знање треба. Још је важно не подценити материју и не преценити сопствене способности и врлине. Али искрено, материја није тешка. Моја жена која углавном само Фејсбук користи је успела да схвати основе html-а за мање од недељу дана. По мени је најтеже одржати вољу и мотивисаност да се сваки дан ради. Пример из живота Мој брат од ујака је сам учио html и css неколико месеци (а и то нешто килаво, јер је тешко натерати се) и после успео да се договори да месец или два волонтира у једној фирми за веб развој. Тамо је доста научио и било му је јако корисно. После тог волонтирања се повезао са неким момком из БГ-а који је дизајнер и требао му је неко ко уме да испрограмира то што он нацрта. Урадио је два три сајта са њим (зарадио нешто ситно од тога), а после су га звали из фирме где је волонтирао и понудили му посао. Почетна плата му је била 40000дин. После три месеца код њих и урађених 7-8 сајтова, добио је понуду од једног познаника да ради за 700 евра. Одбио је јер мисли да овде још увек може доста да научи. Његов рођени брат, који је радио мало на грађевини, мало климе, је видео то и сада и он учи и иде на праксу. И мање више му добро иде, само мало је посустао са вољом у последње време, па ћемо видети на чега ће испасти. Епилог је да када год се видим са тим братом увек се јадамо и кукамо један другом како смо лењи и колико би могли да напредујемо и зарадимо новца (јер ми је новац најважнија ствар у животу! =) Ето, да имају форумски песимисти за нешто да се ухвате) само да имамо више воље за учење. То је буквално као башта која чега да буде обрана, а домаћин је лењ. И зато нико не може да ме убеди да нема посла и да се без познавања Кркобабића не може радити и живети од свог рада. Наравно, то не решава проблем лењости и мотивисаности за рад. Ето, то је прича из прве руке. Шта даље Уколико вас ова прича о веб развоју интересује из било ког разлога отворите тему HTML и CSS, па ћемо видети шта даље. Верујем да има доста људи на форуму који би могли да уделе неки савет. blue, Ђуро Станивук, Crveni Baron and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Dobra je to stvar, evo i sam ucim web programiranje, i bas mi se dopada sam taj posao. Velike su mogucnosti koje internet kao polje nudi... Милан М. је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 motika vapije za ovakim programerima poput tebe! LogosAgape and kron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Ja ovih dana trazim pilice iz "organske" proizvodnje i mogu vam reci da koju god eko farmu sam nazvala, svi kazu da se mora naruciti par meseci unapred jer se sve rasproda. Pa sad, mozda nekom to bude korisno, da zna sta se trazi na trzistu. Evo, ja se unapred prijavljujem da budem kupac Skala357 and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Поред Web-а, перспективно је програмирање за мобилне платформе и Cloud computing. Најбоље од свега је што ове четири ствари иду у пакету, a нема области људског деловања где се не могу применити. Тренутно припремам пар апликација за iOS и ту сам ушао у неке прилично advanced воде са техничке стране. Ако бисмо отворили неку тему или блог, могао бих доста да посаветујем. Андроид у међувремену пратим и ту сам на неком средњуцкавом нивоу. Кад завршим што сам планирао за iOS, могуће је да ћу апликације портовати на адроид и посветити се њему, за сада нисам сигуран. Планове имам поприлично амбиционзне да продрмам једну малу нишу, која је већ годинама учмала баруштина, али о том по том. Никола Поповић, Justin Waters, florenntina and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 motika vapije za ovakim programerima poput tebe! A kako ti znas da ja vec odavno ne koristim motiku? Kako znas da nemam veliku bastu koju sam radim? Баба, markosbg and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 A ja jagode i kupus? otkud znas? ne moras da budes ladacki pa da se uhvatis za motiku Ђуро Станивук, obi-wan and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Treba se posvetiti tradiciji, recimo hajduk bi moglo biti vrlo unosno tradicionalno zanimanje Berkut, Skala357, Ромејац and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Уколико вас ова прича о веб развоју интересује из било ког разлога отворите тему HTML и CSS, па ћемо видети шта даље. Верујем да има доста људи на форуму који би могли да уделе неки савет. Tema je otvorena... web development - html, css i ostalo Милан М. је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Е, да ли неко ради кухиње и столарију?Чини ми се да је то јако уносно. Релативно брзо се научи. Треба мало улагања у алат. Сва иверица може да се исече по мери одмах код продавца. Значи треба само наћи купца, понудити и/или реализовати идеју, купити исечену иверицу, саставити и уградити се. Ђуро Станивук, obi-wan and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Е, да ли неко ради кухиње и столарију? Чини ми се да је то јако уносно. Релативно брзо се научи. Треба мало улагања у алат. Сва иверица може да се исече по мери одмах код продавца. Значи треба само наћи купца, понудити и/или реализовати идеју, купити исечену иверицу, саставити и уградити се. Au tebra mene ovo zanima... Oduvek sam zeleo da imam stolarsku radionicu... Drvo pbozavam, miris drveta i sve ostalo. Razmisljam da kupim strug za drvo i da pravim vazne i cinije od drveta ali me ovde zeza prostor, treba radionica a ja je nemam ovde jedino da iznajmim. A kuci imam jedno 150 kvadrata za radionicu. A tako bih rado napravio stolarsku radionicu i radio nesto tako. Милан М., Гордана Николић and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 3 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Pokupovso sam nekakve sekire i dleta samo da nadj neki dibar panj i ima da izdelhem rucno jednu veliku ciniju od drveta... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2013 Како основати предузетничку радњу Није све тако црно у држави Србији: "Mada se to ne vidi na sajtu toliko, Agencija za privredne registre (APR) je verovatno najefikasnija i najnaprednija javna institucija u Srbiji. Za osnivanje firme potreban jedan odlazak i ne više od 15 minuta posla. Ako se pravilno organizujete sve može biti gotovo za nedelju dana i uz samo dva ili tri izlaska iz kuće" Ђуро Станивук, Grizzly Adams and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Август 30, 2013 Пријави Подели Написано Август 30, 2013 Производња бијелог лука (чешњака) би се могла уклопити у послове од којих би се могло нешто и зарадити! Наиме, килограм лука кошта 10 КМ (оли ти 5 еура) и то се води под онај "јефтинији" лук! Скупљи иде и до 7 еура по килограму! На само једном дулуму земље може се произвести велика количина лука, а да не причам о неким већим површинама! Истина, производња поврћа и воћа увелико зависи од временских (не)прилика и треба се томе посветити и сезонски је посао, али свакако се може узети у разматрање као једна од опција да се заради нешто! Зашто би увозили Кинески лук и јели кад можемо свој производити! Брат и ја смо размишљали о овоме, али немамо своју земљу! А да изнајмимо парцелу не исплати се, јер то осим сјетве, треба и оградити и уложити много новца, а ипак је то туђа земља у најму! Лидија Миленковић, Deki992, Милан М. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 30, 2013 Производња бијелог лука (чешњака) би се могла уклопити у послове од којих би се могло нешто и зарадити! Наиме, килограм лука кошта 10 КМ (оли ти 5 еура) и то се води под онај "јефтинији" лук! Скупљи иде и до 7 еура по килограму! На само једном дулуму земље може се произвести велика количина лука, а да не причам о неким већим површинама! Истина, производња поврћа и воћа увелико зависи од временских (не)прилика и треба се томе посветити и сезонски је посао, али свакако се може узети у разматрање као једна од опција да се заради нешто! Зашто би увозили Кинески лук и јели кад можемо свој производити! Брат и ја смо размишљали о овоме, али немамо своју земљу! А да изнајмимо парцелу не исплати се, јер то осим сјетве, треба и оградити и уложити много новца, а ипак је то туђа земља у најму! Колико треба земље за тако нешто? Јесте ли направили неки прорачун после колико би вам се исплатило? Да ли бисте могли да произведете лук који би био конкурентан кинеском (по квалитету и/или цени)? Знам да често онај бели лук из супер маркета (ваљда је то тај кинески) не може да се пореди са оним из баште. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука