Sara" Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 sad ozbiljno Gospod je bio smiren i krotak i nije imao seksualne odnose, ako krenemo Njegovim stopama kad tad ćemo doći u to stanje da prevazidjemo seks, On nije savetovao da prisiljavamo sebe na uzdržanje nego da težimo bestrasnosti I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 sad ozbiljno Gospod je bio smiren i krotak i nije imao seksualne odnose, ako krenemo Njegovim stopama kad tad ćemo doći u to stanje da prevazidjemo seks, On nije savetovao da prisiljavamo sebe na uzdržanje nego da težimo bestrasnosti Bogougodan sex je kad mozes mirne dushe da kazes i pred Bogom i pred ljudima bez straha i osudjivanja od strane bilokog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 To sto oni kazu svakako ne znaci da imaju punocu dozivljaja, prosto ne znaju za vise i bolje, i pricaju iz onog (sturog) sto vide... Ја не могу да уђем у било чију кожу па да осетим какву пуноћу доживљаја имају... Могу само да верујем да је тако као што ти кажеш (и верујем) али истина је да немам појма да ли су они стварно потпуно испуњени и да ли би им било боље да верују. Што рече Судија, не верујем да ико може да одреди неки универзални смисао који би важио за свакога човека. Ми наравно, верујемо да такав Смисао постоји, али опет када неко тврди да је нашао неки свој смисао, који се не уклапа у оно у шта ми верујемо, морамо да поштујемо и то. Ово кажем, јер се често среће да људи, често и из добрих намера, на неки начин сажаљавају и негирају срећу и испуњеност људи који не верују, па тако када им неки атеиста каже да је срећан и испуњен потпуно, обично додају да то ипак није потпуни смисао, да он себе заварава, да не зна за боље, итд. То ми је мало иританто, искрен да будем, мислим да би мени сметало кад би било ко на свету (неки будиста рецимо), потенцирао како сам срећан само јер не знам за боље. А то се зове грешан начин постојања, промашај у правом смислу речи . Кад ти је земаљско све што знаш и све што ти је потребно. И онда једног дана више нема секса, нема тела а било ти је сав смисао живота, постојања . Куда онда ? И онда се вратимо на она Ивичина запажања о слободи... Заиста, тешко је видети у чему се састоји слобода ако имамо ограничене изборе. "Бирај слободно, али ако изабереш ело и грех, то ће проћи и онда си надрљао". У најмању руку, појам слободе у хришћанству се не поклапа са уобичајеним значењем те речи. Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 И онда се вратимо на она Ивичина запажања о слободи... Заиста, тешко је видети у чему се састоји слобода ако имамо ограничене изборе. "Бирај слободно, али ако изабереш ело и грех, то ће проћи и онда си надрљао". У најмању руку, појам слободе у хришћанству се не поклапа са уобичајеним значењем те речи. Он је одабрао оно што ће проћи . Последица избора је да ће на крају остати празних руку. И то је предочено унапред. Речено је "роб не остаје у кући , син остаје". Ако си навикао да робујеш , шта ћеш кад добијеш слободу ? Оца немаш,а роб није ником потребан . Коме ћеш робовати ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 ako mladiću podivljalih hormona zabranite seks,radi uzrastanja u veri, pazite da rezultat umesto preumljenja ne bude upala testisa Ништа се не може забранити. Може се само саветовати. Уосталом, свако би требао бар да проба да се уздржава. Неко има дар за то само треба да га открије. Уосталом, оно што је много важније је сама борба. И увек устајања после пада. Сви смо ми одувек знали да ”тако треба” и покушавали то и да добијемо. Докле ћемо више да себе лажемо и да измишљамо? Као, сад ми осећамо да нам прија све оно што видимо на ТВ-у. А у ствари ТВ данас само далеко више експлоатише оно што се већ природно јавља у младом човеку. Чињеница је да сви то осећају као потребу сви то желе да раде и сви то и ураде пре или касније, чим се укаже прилика. Да се то не би радило, потребно је да се појави неко и да каже: ”Но но, не сме то, кака!” P.S. ”Црвен бан” није објављен на ”Пинку”. Наша пала природа нас вуче на ту страну. Дакле, није природно уздржавати се. Али је дужност хришћана да покушавају да се уздигну изнад те природе. Ово се односи на све страсти. Да ли је природно стати са јелом, иако смо још гладни и тело нам говори да треба још да поједемо? Да ли је природно устати у цик зоре да би се нешто радило? Није ништа од тога природно. Увек се силимо када идемо против свог тела. Али само онај ко је пробао да се уздржи и да се усили може да искуси шта је боље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Чуди ме да постоји толика забуна на ову тему... Христос није донео закон. Закон убија, заповест значи - "немаш права да постојиш осим овако". Зар није Павле о томе довољно написао? А, са друге стране, како то да не знамо да објаснимо "зашто"? Човек је фантастично биће - кад видиш човека пред собом имаш нешто јединствено и бесконачно. Као најдрагоценији инструмент који може да произведе прелепе мелодије и хармоније. И сад ти га узмеш и удараш по њему као у бубањ? Зар није то грехота? Зар није тужно? Јадно...? Није забрањено, али ако си зрела особа, ако знаш да цениш праву музику, праву вредност - никада нећеш то да урадиш. Једноставно нећеш јер је понижење и бесмислено. А хришћанство је пут ка зрелости, ка правој музици. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Ja ne znam sto bi se neko izdigao iz prirode ako je to Bogougodno? Vodjenje ljubavi podredjuje strast ali samo ako je iz ljubavi. Strast smo upoznali zapalila nas je i ugasila, no mi ovde pricamo i o Bozjoj ljubavi koja se nikad nece ugasiti. Zasto da se izdignem kad imam ljubav u svojoj prirodi? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 (измењено) И сад ти га узмеш и удараш по њему као у бубањ? Зар није то грехота? Зар није тужно? Јадно...? Јесте јадно, само је проблем што ти то видиш као ударање у бубањ, а неко други не види то уопште тако, већ као некакав узвишени чин (на пример). Што је најважније, сами учесници те радње не виде уопште да једно другог ударају као у бубањ. То ти тако гледаш с неке висине, само зато што је неко једном рекао да је то ”ударање у бубањ” и грехота. И то се на крају баш сведе на "немаш права да постојиш осим овако" и ни на шта више од тога. Тачније, имаш права, али си награбусио на крају. Све то што ти причаш је само накнадна рационализација нашег ума, кад му је једном речено шта сме, а шта не сме и после чега ће да награбуси, а после чега ће да буде блажен. Да је речено да је да назначење човека у тзв. сексу без обавеза, ти би тај чин перцепирао као најлепше мелодије и хармоније. Пошто је речено управо супротно, ти тај чин перцепираш као ударање у бубањ. Измењено Август 1, 2013 од Juan Valdez Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Не, није тако. Није то "накнадна рационализација", то је суштина. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Не, није тако. Није то "накнадна рационализација", то је суштина. Суштина је зато што ти је речено да је то суштина. Неким другим људима је суштина нешто сасвим друго, јер је њима другачије речено. А неким трећим људима није ништа речено, него сами осећају да суштина уопште није то што ти кажеш, него нешто пето. Кад једном усвојимо поглед на свет, онда све друго гледамо кроз тај поглед, наш мозак тако ради. Јако је тешко бити објективан (можда чак и немогуће). distancirana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Je l iko od vas uopste i imao friend with benefit? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Nije bitno sto nisi pomenuo strast jer se ti predajes strastima kako god okrenes. I ja sam objasnio gore zasto dogovor nema smisla. Bitno je. Moj odgovor ima smisla samo se ti ne pronalazis u njemu.Ili si se možda pronašao pa ti se ne sviđa,m? Da,brkas. Jer ako je brak i veza korist,i prijateljstvo sa povlasticama je korist. A rekao si da je takav tip veza zdraviji od vestackih veza i brakova. A sve zahtevaju korist. Pa kako onda moze da bude zdraviji? i kako brak i veza vestacki onda? Ne,ne brkam ništa jer tip veze koju ovde komentarišemo,osim sexsa,nema skro niššta zajedničko sa brakom i to ovaj sistem čini poštenijim jer se u njega ulazi dobrovoljno i sa minimum obaveza,tj.slobodom. Cak da sam u brak usao nezro i nesposobno,ja bi u brak usao iskreno i iz ljubavi i nadi ka necem visem. Ne mozes da me sudis kao nesposobnog za nesto sto se mozda moze dogoditi u buducnosti,to nema smisla. Naravno da ne mogu da ti sudim ako si imao poštene namere,međutim možda nisi bio sposoban da pronađeš pravu bračnu saputnicu već si naleteo na neku cicu za koju si mislio da je tebi savrsena za brak a ona to u sustini nije bila,pa si ti onda mislio da mozes da je promenis ili da će ona da se promeni kad vidi koliko ti nju voliš i bla,bla ,bla i od toga naravno nema nista....missim,klasika. Zato i kažem,nemojte se praviti nevešti,svi znate sa kim ste se uzeli i ko je kakav i kraj price.Fore tipa,jaoooo,nisam znala-znao da je on takav-takva i da će da mi uradi to,to i to ostavite nekom drugom.Svako zna kakav je onaj sa kim stupa u brak. I vec sam ti rekao,ako ja udjem iskreno i iz ljubavi i nadi,to nije isto kao ulazak zbog koristi,recimo para,naslestva,seksa i tako dalje. Dok sa druge strane takozvano prijateljstvo je sagradjeno na cistoj koristi.. Da,živimo u materijalnom svetu gde se svaki dan za sex plaća više indirektno nego direktno i zato je ovaj način fer i pošten jer se svodi isključivo na zadovoljstvo.Tj.ja njoj zadovoljstvo i ona meni zadovoljstvo i to sve na obostrano zadovoljstvo A ovde skroz masis pojentu i ne razumem sta si uopste hteo da kazes. U mojoj poruci je to bilo jasno,to kako god okrenes nije dobra stvar,osim ako je to za tebe dobra stvar sto je druga prica i ne zelim da trosim vreme na priucu sa nekim ko ima pristrasnost prema necemu. To što ne delimo isti stav ne znači da mašim poentu.Pročitaj post pažljivije. Da,tako je. Samo ako ne vidis razliku izmedju braka i ne braka,veze i ne veze,prijateljstva i veze...onda mi tek nema o cemu da pricamo Naravno da vidim razliku i upravo zbog te razlike ja uzimam ono što meni najviše odgovara od sva tri. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 И то се на крају баш сведе на "немаш права да постојиш осим овако" и ни на шта више од тога. Тачније, имаш права, али си нахебо на крају. Све то што ти причаш је само накнадна рационализација нашег ума, кад му је једном речено шта сме, а шта не сме и после чега ће да награбуси, а после чега ће да буде блажен. Занимљиво, заиста. Али може и овако да се посматра: "Дозвољено ти је све, али буквално све да радиш, а једино што треба је да желиш да живиш онако за чега си створен." Мада, чињеница је да нисмо слободни у смислу да можемо да бирамо начин на који смо устројени и за чега смо створени. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 @@Juan Valdez, Није то "поглед на свет", него природни пут људског сазревања. Не кажем да сам ја зрео, напротив, али наслућујем шта је. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 1, 2013 Пријави Подели Написано Август 1, 2013 Je l iko od vas uopste i imao friend with benefit? хоћу ја ал неће ни једна да пристане :D Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука