Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Može da se oprosti, iz mog iskustva, ali ne odmah, treba vremena. Lakše se donese odluka da se preko toga pređe, svesno i s razlogom, jer voliš svoju porodicu i želiš da je sačuvaš, a porodica uključuje i tvog bračnog druga iako se ogrešio i povredio te. Uradila sam tako i nastavila kao da ništa nije bilo i trudila se da sve bude najbolje što može, ali ipak, prošlo je više od 5 godina dok je prvi dan prošao bez pomisli na to. O tome nisam ništa govorila jer sam smatrala da s tim treba sama da se izborim. Nisu te pomisli bile s mržnjom već sa bolom. Onda, sve je više dana bilo bez tih pomosli, a sve manje onih u kojima su se javljale. Taman kad sam pomislila da je sve prošlo i, ako smo to prebrodili, ništa nam više nije nesavladivo, on polude za tom devojkom i nakon par meseci krajnje nebrige, neuviđavnost, agresije i zlobe prema meni, ode. Čak i tad sam mu rekla da, dok god ne iseli, ima vremena da je ostavi i vrati se porodici, ali on je izabrao drugačije. Ima jedan momenat koji mene muči i pitam se da li sam strašno pogrešila. Više od preljube, ako je to moguće, smetalo mi je što je znao da huli i čak pljuje po ikonama koje smo imali u kući. Negde u januaru 2013. nakon jednog takvog njegovog izliva posle kojega je besno izjurio van, stala sam pred ikonu Hristovu i uplakana rekla da ne mogu više, da sam sve pokušala, ali nisam uspela da mu pokažem lepotu svetla i da osećam da gubim snagu i da me on povlači u svoj mrak. Molila sam Hrista da mi pomogne i rekla da on sam svojom slobodnom voljom mora izabrati put. Nekako tako je bilo. Posle toga sve je krenulo nizbrdo jer je moj muž birao sve loše i pogrešno. Stvari koje je govorio bile su van pameti, sulude i bez ikakvog rezona. Ponašanje na javnim mestima s tom devojkom potpuno šokantno. Uopšte ne liči na onog čoveka od pre. Zbog tog mog trenutka slabosti i te molitve upućene Gospodu, negde u dubini duše sve ovo doživljavam i kao moj neuspeh i grešku iako sam radila sve najbolje što sam znala, ali sam ipak posustala. Pretvorih ovu temu u ličnu ispovest, ali možda nekome i pomogne. Ne mora sve da se iskusi na vlastitoj koži. Jedino što ne umem ni posle svega proživljenog da dam nikakav pametan savet. To neka zaključi svako sam, pametnije od mene.

Подели на овим сајтовима

Може ли неко да ми појасни зашто је свештеницима забрањено(бар сам ја тако више пута чула од самих свештеника)да наставе брак са својом женом уколико их она превари,у смислу могу да наставе али не могу да наставе да буду свештеници ,значи или чин свештенства или брак са женом(прељубницом).Зашто кад ево горе овај леп пример (баш хришћански)царице која је чак спасила свог мужа својим молитвама?

па због тога што је наставити заједнички живот са особом која те преварила, а са којом си у законитом (црквеном) браку, аутоматски значи сагласност са тим чином....наравно да је лепо ако човек (мислим и на мушкарца и на жену) то може да опрости, али наставити живот са таквом особом више говори о нама самима него о ономе ко је учинио прељубу.

али пошто ја желим да праштам тј. да будем "добар хришћанин" ја врло складно и срећно живим у љубавном троуглу моје жене и њеног љубавника. она греши ја праштам, и свима нам је лепо....мада не могу да се отмем утиску да је љубавник некако срећнији од мене :))

Подели на овим сајтовима

@NinaD

ali ipak, prošlo je više od 5 godina dok je prvi dan prošao bez pomisli na to. O tome nisam ništa govorila jer sam smatrala da s tim treba sama da se izborim. Nisu te pomisli bile s mržnjom već sa bolom. Onda, sve je više dana bilo bez tih pomosli, a sve manje onih u kojima su se javljale. Taman kad sam pomislila da je sve prošlo i, ako smo to prebrodili, ništa nam više nije nesavladivo, on polude za tom devojkom i nakon par meseci krajnje nebrige, neuviđavnost, agresije i zlobe prema meni, ode. Čak i tad sam mu rekla da, dok god ne iseli, ima vremena da je ostavi i vrati se porodici, ali on je izabrao drugačije. Ima jedan momenat koji mene muči i pitam se da li sam strašno pogrešila. Više od preljube, ako je to moguće, smetalo mi je što je znao da huli i čak pljuje po ikonama koje smo imali u kući

Sveti Apostol Pavle govori svim hrišćanima: Mi ne ratujemo protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, i vlasti, i gospodara tame ovoga svijeta, protiv duhova zlobe u podnebesju (Ef6,12).

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

па због тога што је наставити заједнички живот са особом која те преварила, а са којом си у законитом (црквеном) браку, аутоматски значи сагласност са тим чином....наравно да је лепо ако човек (мислим и на мушкарца и на жену) то може да опрости, али наставити живот са таквом особом више говори о нама самима него о ономе ко је учинио прељубу.

али пошто ја желим да праштам тј. да будем "добар хришћанин" ја врло складно и срећно живим у љубавном троуглу моје жене и њеног љубавника. она греши ја праштам, и свима нам је лепо....мада не могу да се отмем утиску да је љубавник некако срећнији од мене :))

Ne,ne radi se o slucaju gde bi se on slozio sa time i svi troje ziveli srecno do kraja najverovatnije njegovog zivota(cenim da bi prvi tu otisao na onaj svet od muke),to je jasno,saucesnistvo,nego da popadija ucini preljubu jednom,znaci samo jednom i pokaje se iskreno i obeca da nece to ciniti opet ,svestenik ako nastavlja da sluzi kao svestenik mora da se razvede ili ako ostane sa njom gubi cin svestenstva.Mislim sta se tu onda desava sa prastanjem?To mi nikad nije bilo jasno.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

To je hrišćanska obaveza: opraštati kao što se i nama opraštaju gresi. Kako bi se osećao posle toga?, loše verovatno, ali to loše je manje loše od pakla neopraštanja.

Опраштање брачне прељубе за хришћане није обавеза.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

@NinaD

Ti si cudo od oprastanja i trpljenja!

Za preljubu,ne i za nesto drugo ali za preljubu bi se na jedan razisla ili razvela,na p od preljuba vec bi izleteo sa sve koferima(ili bez)kroz prozor,po mogucstvu zatvoren.Sve, sve ali preljubu odrastao covek ne moze slucajno da ucini pa ni pijan,to ne moze da se omakne,i nema te situacije u kojoj se to slucajno desi,zna se u kakve se situacije ne ulazi ako si u braku ili u vezi,polazim od sebe ako ja mogu da budem verna moze i on.

Подели на овим сајтовима

@NinaD

Ti si cudo od oprastanja i trpljenja!

Za preljubu,ne i za nesto drugo ali za preljubu bi se na jedan razisla ili razvela,na p od preljuba vec bi izleteo sa sve koferima(ili bez)kroz prozor,po mogucstvu zatvoren.Sve, sve ali preljubu odrastao covek ne moze slucajno da ucini pa ni pijan,to ne moze da se omakne,i nema te situacije u kojoj se to slucajno desi,zna se u kakve se situacije ne ulazi ako si u braku ili u vezi,polazim od sebe ako ja mogu da budem verna moze i on.

12:smeha:   ovaj deo mi se sviđa !

Naravno da ne bih oprostila, nikad. Citirala stav s kojim se slažem. 

Подели на овим сајтовима

Ne,ne radi se o slucaju gde bi se on slozio sa time i svi troje ziveli srecno do kraja najverovatnije njegovog zivota(cenim da bi prvi tu otisao na onaj svet od muke),to je jasno,saucesnistvo,nego da popadija ucini preljubu jednom,znaci samo jednom i pokaje se iskreno i obeca da nece to ciniti opet ,svestenik ako nastavlja da sluzi kao svestenik mora da se razvede ili ako ostane sa njom gubi cin svestenstva.Mislim sta se tu onda desava sa prastanjem?To mi nikad nije bilo jasno.

мени су ту стари јасне, значи опростити се може прељуба али да се настави заједнички живот то не може....и са тим се ја слажем. када би ми тако гледали на целу ствар прељуба би било врло мало, а пошто ја знам да је моја жена "ришћанка" па логично је да ће да опрости, моје шврљање, нема разлога да ја не чиним прељубу :)

Подели на овим сајтовима

мени су ту стари јасне, значи опростити се може прељуба али да се настави заједнички живот то не може....и са тим се ја слажем. када би ми тако гледали на целу ствар прељуба би било врло мало, а пошто ја знам да је моја жена "ришћанка" па логично је да ће да опрости, моје шврљање, нема разлога да ја не чиним прељубу :)

da,da potpuno jasno,ovaj zadnji deo narocito,samo riscanke furaj i nema glava da te boli,onda ce i ljubavnica da ti oprosti sto ti je zena oprostila,pa mozes u krug   ;)

Elem lose sam se izrazila nije bilo pitanje sta je sa prastanjem izmedju njih dvoje ,nego sam vise mislila na crkvu,zasto crkva ne da svesteniku da nastavi sa sluzbom i uzima mu cin ako ostane sa zenom koja jedanput eto skrenula sa puta a on sam bi joj i oprostio,crkva mu ne da da ostane svestenik,to mi nije jasno?

Aj sad filozofe sracunaj mi tu jednacinu ;)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Za ovako nesto zaista cujem prvi put. Pa od kud neko treci zna da je popadija prevarila svog muza?

Znam ja jednu ( sada je pokojna) popadiju koja je redovno varala svog muza ( cenim da je ovome to bilo

svejedno) , ziv covek nije njega rascinio ili mu nesto prebacivao. To duvaju neki novi vetrovi u nasoj crkvi?

Ja znam i svestenike koji su veliki svaleri, ali su oni i dalje svestenici. Pa to je bre njihov privatni zivot,

ne zive u celibatu.

Da dodam da je "moja" popadija umrla prirodnom smrcu, a to bi znacilo da se to sve dogadjalo

pre nekoliko decenija.

A svestenik koji juri zenske ( a i one njega) jako je aktuelan i dan danas.

Подели на овим сајтовима

Ма са блудницом тешко да се вежеш,са њом можеш само де лежеш... :)))

Шта знам,хеви је ова цела прича о опраштању и прељуби, тако је мало љубави данас, да почињем да се плашим да волим (а вала и да се женим)...

Изгледа да си почео доста раније да се плашиш али си то тек сада примио к знању  :)

Подели на овим сајтовима

"слаб сам ти ја филозоф, не знаш ти мог кума :)

значи свештеници би нам требали бити узор, и што је нама "смртницима" дозвољено (први и други брак) њима није. а пошто су човек и жена када су у баку "једно тело", ако једно од њих превари више то нису. што значи ако попадија само једанпут превари попа,и ако се она каје или не, он то може опростити али више поп не може бити јер су престали бити једо тело. јер да би попа јопет хтио бити једно тело морао би се оженити, што му је изричито забрањено." ово сам био написао али је опет филозфија

свештеницима је дозвољен само један брак

ако га жена само једном превари она је блудница, а ако настави живети са њом и он би се рачунао  у исто (са ким си такав си)

тако да се он више жеити не може, а и живети са истом женом

Подели на овим сајтовима

Изгледа да си почео доста раније да се плашиш али си то тек сада примио к знању  :)

Не, ово причам из искуства, стварно ми труло више да пружам срце на длану, а за узврат само добијам ожиљке на истом...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...