Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

vuda oko nas su ljudi koji nam neskriveno čine zlo,ako mu oprostiš on se i dalje isto ponaša i ispadaš budala

zaključak: treba da rasuđuješ

ne ispadaš ti budala ako činiš dobra dela

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

imala sam situaciju da me je prevario jedan mladić koji se predstavio kao monah (nisam nikad saznala da li je zaista monah ili se tako obukao),priča je dugačka,uglavnom dala sam mu 100 din. jer sam toliko imala u džepu jer mu je trebalo za autobusku kartu do Niša.Kad sam došla kući pitala sam se da li je to bio prevarant.Posle kraćeg razmišljanja sam rekla sebi:˝ako si me prevario nema veze,opraštam ti.Red je da i mene neko nasanka˝.Za 7 dana mi je stiglo 1000 din,tad sam pomislila:˝eto šta se desi kad nekom oprostiš˝.

Ali ovo je bezazlen slučaj i smatram da bi mu svi oprostili,ali šta je sa težim slucajevima?Svuda oko nas su ljudi koji nam neskriveno čine zlo,ako mu oprostiš on se i dalje isto ponaša i ispadaš budala.Uzalud se trudiš da ispraviš krivu Drinu.

ja imam predlog za bizMis ,ti meni posuđuj po 100 din. ja ću da se oblačim ko monah i onda mi praštaj,a zaradu djelimo po pola jel valja :)))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Priča o bludnom sinu bi ovde mogla biti zanimljiva.....

Da li je otac oprostio u srcu svom sinu pre ili tek kad je video sina da se pokajan vraća njemu. ( 7 puta 77 )

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

obi,ne radi se ovde o osveti,veoma prosto pitanje sam postavila:želim da oprostim,kako?

Prosto. Nemoj da zlopamtis uciniocu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Треба опраштати ближњима, наравски.

Не зато што су они добри, не зато што смо ми добри,
не зато што је то пријатно или непријатно већ само зато што

је то добро и што се тако по мало почиње личити на Бога.

А Бог - прашата нама свашта! Знам ме!

Праштање се учи, снага за то дело се црпи од 'опрашталаца',

од оних који се довијају на све могуће начине и да опросте

и да забораве, јер стоји записано:
»Oво је савез који ћу склопити с њима после оних дана, говори Господ;

даћу своје законе у њихова срца и у њихов ум написаћу их, и њихових грехова
и њихових безакоња нећу се више сећати«.

Ето, и за такву 'ситницу' нам треба и Бог и Црква (опрашталоцентричних).

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

LXXV

Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам и не кунем.

Непријатељи су ме више гурнули Теби у наручје него пријатељи. Пријатељи су ме везивали за земљу, непријатељи су ме дрешили од земље, и рушили сва моја надања у земљу.

Ови су ме учинили странцем у земаљским царствима, и непотребним становником земље. Као што гоњена звер нађе сигурније склониште него ли негоњена, тако сам и ја, гоњен непријатељима, нашао најсигурније склониште, сакривши се под Твој шатор, где ни пријатељи ни непријатељи не могу погубити душу моју. Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам, и не кунем.

Они су место мене исповедили грехе моје пред светом.

Они су ме шибали, кад сам се ја устезао шибати сама себе.

Они су ме мучили онда, кад сам ја бежао од мука.

Они су ме ружили онда, кад сам ја сам себи ласкао.

Они су ме пљували онда, када сам се ја гордио собом.

Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам, и не кунем.

Кад сам се ја правио мудрим, они су ме називали лудим.

Кад сам се правио моћним, они су ми се смејали као кепецу.

Кад сам хтео водити људе, они су ме гурали у позадину.

Кад сам журио да се обогатим, они су ме стукали гвозденом руком.

Кад сам мислио мирно спавати, они су ме будили из сна.

Кад сам зидао дом за дуг и спокојан живот, они су га рушили и изгонили ме ван.

Заиста, непријатељи су ме одрешили од света и продужили руке моје до Твога скута.

Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам, и не кунем.

Благослови их и умножи их; умножи их и још више их огорчи против мене -

да би моје бекство к Теби било бесповратно;

да би се нада у људе искидала сва као паучина;

да би се смирење потпуно зацарило у души мојој;

да би срце моје постало гробом моја два зла близанца: гордости и гнева;

да би све своје благо сабрао на небу;

ах, да би се једном ослободио самообмане, која ме је и заплела у страшну мрежу варљива живота.

Непријатељи су ме научили да знам, - што мало ко зна - да човек нема непријатеља у свету изван себе.

Само онај мрзи непријатеље, ко не зна, да непријатељи нису непријатељи но сурови пријатељи.

Заиста тешко ми је рећи, ко ми је учинио више добра и ко више зла у овоме свету: пријатељи или непријатељи.

Зато благослови, Господе, и пријатеље и непријатеље моје.

Роб куне непријатеље, јер не зна. А син их благосиља, јер зна.

Јер зна син, да му се непријатељи не могу дотаћи живота. Зато слободно корача између њих и моли се Богу за њих; Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам, и не кунем.

Молитве на Језеру. Владика Николај Велимировић. 

Подели на овим сајтовима

Да ли је у жељи да се опрости (која може бити изазвана извесном моралном обавезом или размишљањем да Бог то од нас очекује) има дозе наивности? Само размишљам

U želji da. Oproštaj nije naivna stvar, to je borba, zar ne

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Cenim da vecina nas dok se ne nadje u toj situaciji ne zna ... Cudni su putevi Gospodnji, Ni sama ne znam za koliko zivotnih situacija sam rekla 'nema sanse meni da se dese, nema sanse da bih ja to...i to...' pa sam se uverila u suprotno.

Ne cini drugome ono sto ne zelis sebi

Подели на овим сајтовима

Да само што се мењају неке улоге уместо садашње она постаје бивша ! Шта има да јој замерам кад нам се тог тренутка путеви разилазе , једино незнам како би то било када бих са том особом имао децу !

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...