Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

On 19. 5. 2013. at 21:30, Odahviing рече

E ali ljudi nije fora u praštanju fora je u tome da se ni ne uvredite ;)

Kod mene radi odlično

Upravu si, u osetljivosti je najveca teskoca, ja sam npr jako osetljiva. Zato moram i vise da prastam. Medjutim imaju stvari na koje covek ne moze da ostane ravnodussan, ma koliko bio jak i pun razumevanja, pa cak i hladan. Ne zaboravi da je i ravnodusnost veliki greh(al posto si ateista nemoj da mislis da to za tebe ne vazi)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 19. 5. 2013. at 21:36, Vockica рече
Ne zaboravi da je i ravnodusnost veliki greh(al posto si ateista nemoj da mislis da to za tebe ne vazi)

Kada bi dao mojoj okolini onima koji me poznaju da izaberu jednu moju osobinu koja dolazi do izražaja najviše, ja mislim da bi bila upravo ta 

Подели на овим сајтовима

Uvreda je jako zanimljiva stvar. Kada neko vredja, to govori puno o njemu, ako nas pogadja uvreda to govori puno o nama, a sve sto sto se "govori" nema veze sa konkretnom temom uvrede vec sa motivima. 

Uvrede uglavnom nisu uvredljive. 

Naprimer - Glup si. Pa sta? Neki ljudi su jednostavno gluplji od drugih, c'est la vie, nije kraj sveta.

Onaj koji vredja - OCU DA TI OCAJNICKI POKAZEM DA SAM JA IZNAD TEBE TI ISPOD MENE

Onaj koji se vredja - Jao, vidi o meni misle da sam glup.(samosazaljevanje) 

Tako iz neke moje lichne perspektive.

biti sposoban da prastas uvredu znaci biti sposoban da se ne vredjas, t.j biti sposoban da se ne samosazaljujes ili ulazish u neko drugo "negativno" stanje.

(: 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

U Očenašu molimo:

"...i oprosti nam dugove naše kao što mi opraštamo dužnicima svojim:::

...

Et dimitte nobis debita nostra,
Sicut et nos dimittimus debitoribus nostris,

Ako mi ne oprostimo druima neće ni Bog nama...

Подели на овим сајтовима

On 19. 5. 2013. at 21:40, Милосављевић рече
biti sposoban da prastas uvredu znaci biti sposoban da se ne vredjas, t.j biti sposoban da se ne samosazaljujes ili ulazish u neko drugo "negativno" stanje.

Ne znaci to!Prastanje je osobina savrsenstva, i bozanska osobina(budite savrseni kao Otac vas nebeski). A sta Bog ljudima prasta, prasta im ono sto grese a kaju se zbog toga. To sto si ti objasnio, da smo nekad previse osetljivi iz gordosti pa ljudima neke postupke uzimamo za zlo. To je drugo. Ali Bog, na koga treba da se ugledamo, on nije takav. On nije gord ili samosazaljiv, pa da se olako vredja. On je smiren i krotak duhom. A zasto se onda kajemo pred njim? Zato sto istemo pravdu i za sebe, ako nam je neko naneo zlo, i za druge ako smo mi nekom naneli zlo. A ne mozemo da trazimo oprost, ako sami nismo oprostili. Dakle, kad covek oprasta, to ne radi zato sto mu je bio povrdjen ego, nego zato sto je predhodno osetio nepravdu,al posto njemu nije dato da kaznjava i sudi(vec samo Bogu), on treba da prasta i time svojim primerom ostalima pokaze milost i bude zaista boziji predstavnik.

Cini mi se da ti i ovaj pokemon mesate prastaanje i ravnodusnost. 

Подели на овим сајтовима

Covek treba da prasta bratu iz sazaljenja, jer ovaj ako je naneo neku veliku nepravdu ili stetu drugima i njemu ne vidi sebe. I time sam sebe osudjuje. Kao sto je Hristos oprostio onima koji su ga mucili i raspeli, jer je znao da ovi ne znaju sta rade. E to je idel oprastanja. Nije Hristos bio ravnodusan i naravno da je osecao bol i nepravdu i teskocu jer ga ovi muce i vredjaju, ali je trazio oprost od Oca za njih, jer su ovi bili pomracenog srca i uma te nisu znali sta rade i koga razapinju. Da su znali ne bi to radili, a nisu znali jer nisu hteli da veruju. Da je Hristos to oprostio iz ravnodusnosti, onda ne bi osecao mucenje i tezinu nepravde, i to prastanje ne bi bilo iz srca, vec iz glave.

Подели на овим сајтовима

Како то тако............опростио/ла би...........не би!!!? :) А љубав!???? Ако су двоје у љубави, зар ту има мјеста и за размишљање о опросту!!??? Ово ми сад испаде као нека калкулација.......калкулишемо........а у љубави нема калкулације! :)

Ако некога истински волим, нити у једном моменту ми неће пасти на ум и да помислим о томе шта бих урадила да ме превари, а не још и да се премишљам; е, да, опростићу из тог и тог разлога, или не, нећу опростити из тог и тог разлога! Ту нема мјеста калкулацији! :) 

Кад су двоје у љубави, подразумијевано је да ту нема мјеста за превару, а камоли о размишљању шта би учинио ако би се десило! То се не дешава :);)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

On 18. 5. 2013. at 18:32, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da li biste oprostili preljubu?

Ne! Mozda! A zasto?

јер дух је крепак ал је тело слабо...у случају дуже раздвојености и ако особа не зна да се брани молитвом... омакне се...раздвојеност може да изазове приличан хаос и поред редовне комуникације...тешке су то битке...а где су битке ту су и порази 

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Ko je ono rekao:

"Neoprostivo je samo neopraštanje"?

• Волим 1

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 22. 5. 2013. at 9:24, rahela рече

naravno da ne,čim postoji bilo kakva pomisao o prevari znači da nešto u toj vezi ne funkcioniše.

A sta ako nikada nisi ni pomislila,bezgranicno si verovala svom partneru i on ti prizna hbga desilo se....navukla me zivotinja..da li bi oprostila?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...