Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

On 1. 3. 2013. at 23:16, Александар Милојков рече

У најмању руку, у рангу су. Не бих могао да опростим управо из разлога јер бих као личност за прељубницу био мртав. Живот који смо живели, као јединствене личности, био би мртав. Ја бих наставио да будем неко други, да градим нови идентитет.

Али опет си жив градиш идентитет на основу свог бића, ниси дакле мртав, убијен. Није баш исто као убиство.

Али истина разара живот, и разара оно што је човек градио. Мада питање је ту сада шта је ко градио и да ли се може на тај начин градити личност да га прељуба разори, јер у хришћанском животу грађење мора бити на озбиљним темељима а песак је сваки онај темељ који нешто може да разори ако ме разумеш.

На крају твој хришћански живот ваљда не би био разорен, ти би и даље остао човек цркве , теолог, вероучитељ итд.

Тај део живота ти не може нико одузети, зар не, а и то је идентитет.

Ово је заиста дилема.

Да ли је идентитет који градимо у браку са (ипак само) другим људским бићем постојан и колико је он суштински битан за наше спасење?

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:21, Дејан Бићанић рече

Ја знам за неке свештенике у банатској епархији који имају други брак,то јест знам за једног,мамина колегиница му била прва жена....

То је веома, веома редак изузетак

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:25, Дејан Бићанић рече

Мислим,да када ја физички не би могао да будем способан за брачни живот,усаветовао би своју жену да ,ако не жели да ме напусти,нађе себи неког са стране.

Да ли је то по твојим схватањима исто прељуба?

Мислим да то није прељуба, то је немање љубави. И то је онако некако крајишки сувише, хахахаха, да не кажем брђански, где се стил живота и сексуалност стављају изнад љубави која је код брђана увек сматрана за слабост људску, док је либидо увек био "понос и дика"...

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:45, Жељко рече

Калуђер нема куд, јер је он директно венчан за Христа.

Па ни брачници немају, јер и они су везани директно.

КОлико сам скапирао свету тајну брака, ту не дају завете муж и жена једно другом, већ обоје Христу.

Смисао брака је као и осталих светих тајни: заједница са Христом. Тако да је исто и монасима и брачницима.

Е, за ово друго: Боље се развести него ли живети у мржњи и варањима - ту се слажем. Ја бих урадио исто тако.

Само, да се вратим на Лакана, то ни мушкарца ни жену ништа неће оправдати, као ни монаха: остаће са својим патологијама и остаће да расправе са Христом о томе шта су и где се заветовали, рекли, обећали. Наравно, то је већ између њих и Њега, па ја не би даље о томе ...

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:52, Жељко рече

Мислим да то није прељуба, то је немање љубави. И то је онако некако крајишки сувише, хахахаха, да не кажем брђански, где се стил живота и сексуалност стављају изнад љубави која је код брђана увек сматрана за слабост људску, док је либидо увек био "понос и дика"...

A ljubav je kad si ti sujetan i zahtevaš nešto od nekoga ,što bi njemu nanelo veliku štetu,jer nije dovoljno zreo?

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:57, Πρόκλος ὁ Διάδοχος рече

Па ни брачници немају, јер и они су везани директно.

КОлико сам скапирао свету тајну брака, ту не дају завете муж и жена једно другом, већ обоје Христу.

Смисао брака је као и осталих светих тајни: заједница са Христом. Тако да је исто и монасима и брачницима.

Е, за ово друго: Боље се развести него ли живети у мржњи и варањима - ту се слажем. Ја бих урадио исто тако.

Само, да се вратим на Лакана, то ни мушкарца ни жену ништа неће оправдати, као ни монаха: остаће са својим патологијама и остаће да расправе са Христом о томе шта су и где се заветовали, рекли, обећали. Наравно, то је већ између њих и Њега, па ја не би даље о томе ...

Није исто, у брачном завету се даје завет пред Богом човеку, ти се обећаваш човеку, венчаваш се за човека не за Бога. А у монашком завету се завет даје Богу и душа се венчава са Христом. Немају све свете тајне исту симболику ни исти смисао, сувише си упростио то.

Разлика је у томе што ти у браку можеш да превариш оно друго људско биће, а у монаштву Бог не може да превари тебе.

Човек је грешан . Није исто 2 х 2 или 2 х бесконачно.

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 23:31, Gerhard рече

Oko za oko, a? .mislise.

Zavisi od okolnosti,ponekad može za jedno oko i 2 do tri komada,zavisi od slučaja,međutim kompenzacije MORA biti.Ako strana koja je zgrešila to ne želi,onda se kompenzacija mora izvršiti na silu,ali kompenzacije MORA biti. .smesko.

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 0:04, Жељко рече

Де појасни ово мајке ти , ништа те нисам разумео.

Medju brdjanima se dešavalo da mlada žena ostane bez muža,a sramota je da se ponovo udaje...

Ti ne shvataš medjubrdjanske odnose,a hoćeš ove druge da ti rastumačim,ne mogu,mora da se ide redom ;)

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 0:07, Дејан Бићанић рече

Medju brdjanima se dešavalo da mlada žena ostane bez muža,a sramota je da se ponovo udaje...

Ti ne shvataš medjubrdjanske odnose,a hoćeš ove druge da ti rastumačim,ne mogu,mora da se ide redom ;)

Аха сад капирам. Хехехе.

Не знам, мене моји брђани својатају ал ја брате немам ту логику и често испадам смешан у њиховом друштву. А они мени некако делују сурови, а ја њима компликован, хехехе.

Не зна за таке случајеве и немам појма које је ту решење.

Подели на овим сајтовима

meni nije jasno, kad neko pocini preljubu u braku, i ljudi posle toga (iako nema ljubavi ili sta vec) ostanu u braku, zar to isto nije greh, lazu jedno drugo, ili pak ostati u braku i jedno drugo duhovno sputavati.

mislim, zasto se ljudi odmah ne razvedu kad se vencaju, dve muve jednim udarcem :D

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

On 2. 3. 2013. at 0:02, Жељко рече

Није исто, у брачном завету се даје завет пред Богом човеку, ти се обећаваш човеку, венчаваш се за човека не за Бога. А у монашком завету се завет даје Богу и душа се венчава са Христом. Немају све свете тајне исту симболику ни исти смисао, сувише си упростио то.

Разлика је у томе што ти у браку можеш да превариш оно друго људско биће, а у монаштву Бог не може да превари тебе. Човек је грешан . Није исто 2 х 2 или 2 х бесконачно.

Што се тиче првог дела: то није тачно. Сад је касно да опширно пишем, али упућујем на књигу од Мајендорфа "Брак" (издање Отачник) која је скоро изашла и коју сам читао док је превођена и исправљао. Сама суштина брака је завет Богу и сједињење са Њим кроз брак, а не заветовање човеку - у Цркви нема тога. Макар је тако у теорији, ако погледамо молитве. Православној теорији/теологији је непознато давање завета смртницима. И наравно да свете тајне немају исту сибмолику и смисао у микро плану, али у макро имају апсолутно исту: заједница са Христом и предукус будућег живота. Апослутно све свете тајне, без разлике.

Али ок, то сада и није тема.

А што се тиче другог: не бих знао да ли Бог може да вара (ваљда не може ;))...а и какве је поента тога што си рекао? Бог не може да превари тебе, али ти можеш Њега.

У суштини разумем на шта циљаш, али чак и да све узмемо у обзир, сваку "олакшавајућу околност" и слично, и даље остаје: прељубник је прељубник, пали монах је пали монах. То је чињеница. А шта ће бити са њима након тога и да ли има спасења и за њих: то ја не знам. У сваком случају, ја лично не бих ишао тако далеко да кажем да је то хула против Духа. Бог зна...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...