Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

On 6. 1. 2013. at 14:30, nana рече
Свака част ко је толико стигао, ја сам тек научила "да не скачем на прву лопту", да не узвратим и да ме уопште или што мање дотакне увреда   :-

Не знам да ли си прочитала други део , свака књига има почетак и крај

Подели на овим сајтовима

Да ли је за праштање .. хмм не знам сада како да објасним..... Да ли је у реду не праштати ако се неко не извини. Сећам се да у једној причи иде нешто овако - ако ти брат учини нешто лоше ти га изгрди па ако се покаје ти му опрости. И ако то уради 100 пута на дан ти му 100 пута опрости.

Сад разумем овај део, ако погреши сто пута ти му сто пута опрости. Али како се сећам био је наглашен део на покајању. Очигледно можемо да праштамо и без покајања али уз стварном животу не можемо градити неке односе са сваким, ако и ми не праштамо и он се не каје.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Из књиге Молитве на језеру

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече: не свети се.

Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање?

Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже?

Коме да се светим? Снегу, што копни, и трави што се суши? Свети ли се гробар онима, што се спуштају у гроб?

Коме да се светим? Незналицама, што мисле, да могу још некоме у свету нанети зло осим себи. Свети ли се учитељ неписменој деци, што не знају читати?

Вечност ми је сведок, да сви они што су брзи на освету спори су у читању и разумевању њених тајни.

Време ми је сведок, да сви они што су се светили, гомилали су отров у себе, и отровом избрисали себе из књиге живих.

Чиме се хвалите, осветници, пред противницима својим, ако не тиме, што ви можете поновити њихово зло? Не казујете ли тиме: и ми нисмо бољи од вас?

Бог ми је сведок: и ви и ваши противници подједнако сте безбрижни и подједнако немоћни за добро.

Видех трешњу, којој деца огулише кору и спалише, како даваше свој зрео плод тој истој деци.

И видех, краве, које људи мучаху великим теретом, како стрпљиво дају млеко тим истим људима.

И сузе ми ударише на очи: зашто природа да буде милостивија према људима него човек према човеку?

Природа ми је сведок, осветници, - само је онај моћнији од својих злотвора, ко је немоћан поновити дела ових.

Освети нема краја, и потомци настављају дело својих отаца, и одлазе остављајући га несвршена.

По широком друму јури зло, и од сваког новог мегдана добија снаге и мала, и умножава своју свиту.

Мудар се склања с друма, и оставља зло да јури.

Лајава пса брже умири један комад хлеба него хрпа камења.

Онај које учио људе: око за око,- учио их је, како ће сви остати слепи.

Коме да се светим, Оче мој небески? Поворци стада што иде на заклање?

Ах, како су жалосни сви злотвори и сви осветници! Заиста, као стадо што иде на заклање, а не зна куда иде, па се боде и ствара кланицу пре кланице.

Не тражим освету, Оче мој, не тражим освету но тражим, да ми даш море суза, да могу оплакати жалост оних, што иду на заклање, а не знају куда иду.

и још једна

Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам и не кунем.

Непријатељи су ме више гурнули Теби у наручје него пријатељи. Пријатељи су ме везивали за земљу, непријатељи су ме дрешили од земље, и рушили сва моја надања у земљу.

Ови су ме учинили странцем у земаљским царствима, и непотребним становником земље. Као што гоњена звер нађе сигурније склониште него ли негоњена, тако сам и ја, гоњен непријатељима, нашао најсигурније склониште, сакривши се под Твој шатор, где ни пријатељи ни непријатељи не могу погубити душу моју. Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам, и не кунем.

Они су место мене исповедили грехе моје пред светом.

Они су ме шибали, кад сам се ја устезао шибати сама себе.

Они су ме мучили онда, кад сам ја бежао од мука. Они су ме ружили онда, када сам ја сам себи ласкао.

Они су ме пљували онда, када сам се ја гордио собом.

Благослови непријатеље моје, Господе. И ја их благосиљам, и не кунем.

Кад сам се ја правио мудрим, они су ме називали лудим.

Кад сам се правио моћним, они су ми се смејали као кепецу.

Кад сам хтео водити људе, они су ме гурали у позадину.

Кад сам журио да се обогатим, они су ме стукали гвозденом руком.

Кад сам мислио мирно спавати, они су ме будили иза сна.

Кад сам зидао дом за дуг и спокојан живот, они су га рушили и изгонили ме ван.

Заиста, непријатељи су ме одрешили од света и продужили руке моје до Твога скута.

Благослови их и умножи их; умножи их и још више их огорчи против мене -

да би моје бегство к Теби било бесповратно;

да би се нада у људе искидала сва као паучина;

да би се смирење потпуно зацарило у души мојој;

да би срце моје постало гробом моја два зла близанца: гордости и гнева;

да би све своје благо сабрао на небу;

ах, да би се једном ослободио самообмане, која ме је и заплела у страшну мрежу варљива живота. Непријатељи су ме научили да знам, -што мало ко зна - да човек нема непријатеља у свету изван себе.

Само онај мрзи непријатеље, ко не зна, да непријатељи нису непријатељи но сурови пријатељи.

Заиста тешко ми је рећи, ко ми је учинио више добра и ко више зла у овоме свету: пријатељи или непријатељи.

За то благослови, Господе, и пријатеље и непријатеље моје.

Роб куне непријатеље, јер не зна. А син их благосиља, јер зна.

Јер зна син, да му се непријатељи не могу дотаћи живота. Зато слободно корача између њих и моли се Богу за њих;

Подели на овим сајтовима

Kada ne praštate vi ste daleko od vrline ljubavi. Doduše, i kada opraštate vi pokazujete da prethodno niste ni voleli. Čovek sav ispunjen vrlinom ljubavi nikad ne može doći u poziciju da oprašta, jer nikad prethodno nije osudio ili zamerio. Ipak je bolje i oprostiti nego mučiti sebe stidom i grižom savesti.T o je mnogo lakše reći nego uraditi. Opraštanje nije voljni čin u smislu, duboko udahnete vazduh, napnete se i…. oprostite. Niko voljom, ni zaklinjanjem nije uspeo da oprosti. Opraštanje  se  dešava  kao duboki čin razumevanja sebe, drugih ljudi i naših odnosa.  Ako ne razumete svoje kontradiktorno, mozaik Ja, ne možete oprostiti sebi. Ako ne razumete potrebe ljudi koje su sve za poštovanje i saosećanje, ne možete oprostiti drugima. Svaki konflikt je prividno konflikt među ljudima. Neprolazna je istina da postoji samo konflikt prema samom sebi: ako nekog ne volim, to je moj problem. Ako mene neko ne voli, to je moj problem. Ne možete naterati ljude da misle, osećaju i da se ponašaju prema vašim željama i očekivanjima. Jedan entuzijasta je svaki dan molio Boga da mu podari takve osobine kojim će uticati na sve ljude ovog sveta da žive u slozi i ljubavi. Posle deset godina predane molitve i sam je zaključio da je njegova molitva megalomanska. Počeo je da moli Boga da mu omogući da pozitivno utiče makar  na ljude koje sretne u svom životu. Posle deset godina shvatio je da ni u tome nije uspeo. Po treći put se korigovao i počeo da moli da bar na svoju porodicu utiče da živi u harmoniji i ljubavi. Opet prođe deset godina, ali se malo toga od njegove molitve ispunjavalo. Shvati je uzaludnost svojih molitvi, pa je počeo da moli Boga da mu pomogne da  živi u ljubavi sa samim sobom i sa drugim ljudima. Tada je začuo stereo glas Boga: "Sada si stvarno zakasnio. Da si to molio pre četrdeset godina, možda bih ti mogao pomoći. Ne znam da li ću uspeti da ti pomognem za ovo malo godina koliko ti je preostalo."

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

DA...Ili se igras,ili si igracka.. srcee

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 20:44, Gerhard рече

Aleksandar,

Koji je razlog? 

Зато што је то равно убиству једне личности. Нешто као хула на Духа Светога.

Подели на овим сајтовима

Vetrenjača, pojasni.

Ja sam glasao "možda" jer stvarno ne znam kako bih se osjećao u tom slučaju... Međutim,sigurno ne bih ništa na prečac radio.

• Волим 1

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

On 1. 3. 2013. at 20:50, Александар Милојков рече

Зато што је то равно убиству једне личности. Нешто као хула на Духа Светога.

U redu, ali eto Hristos je oprostio onoj preljubnici. Mada, nije joj bio muž. :D

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

А ево шта сам се ја вазда питао, везано је за тему:

Јел Бановић Страхиња заиста опростио превару, или је само хтео да једним ударцем убије две муве, то јест, да држи поред себе љубу која ће целог живота да носи кривицу за оно што је урадила и да јој се на тај начин полако свети, а у исто време да ту исту жену гледају њени родитељи и браћа, и да их подсећа на то да су испали кукавице пред Влах алијом?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...