Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

On 1. 12. 2013. at 22:22, BieneMaja рече

Hvala lepo!Bolje vas nasla :-)

Добро дошла на овај форум Марија .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

...mislim kad jedno od dvoje poželi treću osobu, nema smisla da ostanu zajedno jer među njima nema ničega...jednostavno, treba se u miru razići prije povređivanja preljubom...oprostila bih, vremenom,  ali teško da bih ostala u toj vezi....

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Pa ja jos nisam ozenjen (hvala Bogu :)) ) ali mislim da tu nema puno filozofije.
Ako bi me zena prevarila u naletu strasti sto bi se reklo verovatno bih joj oprostio i nastavio da zivim sa njom.Mada mislim da zene pre varaju emotivno.U tom slucaju bih je pustio da ide ako zeli,nema smisla da voli drugog a da zivi sa mnom. :)

Подели на овим сајтовима

Не хотелось бы испытать этого никогда в жизни..........

Не бих желела да доживим ово икада у мом животу.......

Не дай Бог!

Подели на овим сајтовима

Опростити треба у сваком случају (ако узмемо да за опрост не треба покајање... опростити "унапред" је можда боља формулација) али наставити живети са таквим супружником и (будућим) родитељем ваше деце то је већ друга ствар!

Подели на овим сајтовима

On 2. 1. 2014. at 2:25, Миљан Јокић рече

Опростити треба у сваком случају (ако узмемо да за опрост не треба покајање... опростити "унапред" је можда боља формулација) али наставити живети са таквим супружником и (будућим) родитељем ваше деце то је већ друга ствар!

Oprostiti znači u potpunosti izbrisati osudu nekoga za učinjeno. Zašto bi onda bio problem živeti sa njim/njom? "To je već druga stvar" znači da nije istinski oprošteno. Ne oprašta se zbog povređene sujete, zbog ljubomore, zbog narušene idealističke slike koja se gaji prema nekoj osobi, što su sve sebični razlozi i u osnovi prožeti grehom. Druga je tema, ali vezana, zašto do preljube uopšte dolazi, koji su razlozi, koliko jaki, koje i kakve ličnosti su ti koji učine preljubu, da li je duhovna prevara jednaka fizičkoj ili čak veća po snazi. Mnogo pitanja i još više odgovora. Ko može da oprosti to je dobro za njega, a ko ne želi da oprosti taj je sam sebe zatvorio u tamnicu i na duševne muke.

Подели на овим сајтовима

On 2. 1. 2014. at 10:11, Mikelanđelo рече

Oprostiti znači u potpunosti izbrisati osudu nekoga za učinjeno. Zašto bi onda bio problem živeti sa njim/njom? "To je već druga stvar" znači da nije istinski oprošteno. Ne oprašta se zbog povređene sujete, zbog ljubomore, zbog narušene idealističke slike koja se gaji prema nekoj osobi, što su sve sebični razlozi i u osnovi prožeti grehom. Druga je tema, ali vezana, zašto do preljube uopšte dolazi, koji su razlozi, koliko jaki, koje i kakve ličnosti su ti koji učine preljubu, da li je duhovna prevara jednaka fizičkoj ili čak veća po snazi. Mnogo pitanja i još više odgovora. Ko može da oprosti to je dobro za njega, a ko ne želi da oprosti taj je sam sebe zatvorio u tamnicu i na duševne muke.

А ти ? Јел можеш ти да опростиш прељубу ?

• Волим 1

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Zašto bi onda bio problem živeti sa njim/njom?

Зато што је правило да људи понаваљају исте грешке. Ко једном превари, по правилу, више му не можеш веровати. На чију корист би било наставити однос без поверења. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

da li je duhovna prevara jednaka fizičkoj ili čak veća po snazi.

Мислим да није, јер физичка без духовне не бива, док не важи за обрнуто. Не мислим да су у сваку физичку укључена осећања, али је свакако направљена и морална, психичка, па и емотивна одлука (у смислу да нашкодимо ономе кога волимо) тако да бих и то назвао духовним. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Све што сте рекли је у потпуности на месту! Што се тиче "Zašto bi onda bio problem živeti sa njim/njom..." сами сте дали одговор на то - "...koje i kakve ličnosti su ti koji učine preljubu..."! Нисам искључио могућност наставка живљења са истом особом, али чињеница да само Бог зна да ли је покајање истинско или не (или да ли је уопште постојало), с обзиром да је човек склон "паду" изнова и изнова (поготово данас и поготово када се ради о БЛУДУ) и с обзиром да се не ради САМО о нама већ и о деци коју треба васпитати и истински волети (а блуд/прељуба је пре свега ружење најсветијег у нама а то је љубав) - опрост, барем по мени, не би требало нужно да повлачи наставак живљења са таквом особом, тада треба бити изузетно опрезан при доношењу одлуке и такође ценим да не би смела да се доноси без, у најмању руку, савета свештеника или томе слично. Што се тиче осталог што сте написали, још једном понављам, све је на месту и узео сам такве ствари у обзир пре писања првог коментара :)

све најбоље!

Подели на овим сајтовима

On 2. 1. 2014. at 16:15, Ključ рече

Moze jedno vrlo ozbiljno pitanje.....

Zasto je obrisan moj post na ovoj temi.....?

Inace sam vrlo osetljiv po pitanju javne i podmukle cenzure.

oprosti, urednik koji ti je obrisao post je zaboravio da te obavesti.

poruka je bila puna psovki pa je obrisana

opet sa druge strane, ja da sam je obrisao ne bi te obavestio, jer je sasvim logično da će takva poruka biti obrisana

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...