Jump to content

Непроцењиви животни савети

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта је мајка? То је биће најсличније Богу. Такво питање задао сам ја самом себи
и такав одговор дао приликом једног незаборавног догађаја. Био сам као
ђак присутан стрељању једног разбојника. Убио човека и жену, кућу им
похарао па запалио. Осуђен на смрт и везан за колац, над ископаном
раком. И жандарми с пушкама чекали су команду да стрељају. У том се
појави једна жена, па кршећи руке поче преклињати: Господо, господо
моја, немојте га убијати. Ви не знате колико је он добар био. На зло је
наведен. Учинио је једно недело. Али ја знам много његових добрих дела.
Ако не верујете мени, његовој несрећној мајци, питајте комшије, они ће
посведочити. Јајој, не убијајте њега, убијте мене!

Овај догађај упечатио се дубоко у моју душу, и до данас није се

изгладио. Кад сам доцније учио у богословији, како је Христос дошао у
свет да умре за грешнике и спасе грешнике, ја сам се увек сећао оне
мајке. Зашто је Христос дао Себе распети за грешнике? Зато што је у
сваком грешнику видео неко добро и у најпропалијем сину свом и у
најпрљавијој ћерки својој. Ај, браћо моја, поштујмо мајке, и своје и
туђе. Јер свака је мајка по природи као мајка слична Христу Спаситељу,
тим пре мајка хришћанка. Страдања матера за децу своју, телесна и
душевна, заиста су слична страдањима Христовим за сав род људски. И
тешко да можемо схватити љубав Христову према људима ако не познајемо
љубав материнску, којој је она најсличнија. Поклонимо се зато у данашњи
дан материнству, јер је свето, и свима матерама, а нарочито правим
хришћанским матерама, јер су слика љубави Божије.

Свети Николај Охридски и Жички, РЕЧНИК ВЕЧНОГА ЖИВОТА

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

PISMO JEDNOG DEDE SVOJIM UNUCIMA

Pisac i pesnik Džejms K. Flanagan iz Njujorka ostavio je svojim unučićima, od kojih najmlađe ima pet a najstarije 11 godina, pismo sa brojnim mudrostima koje je stekao tokom svog dugog životnog iskustva. Trećeg septembra 2012. on je iznenada preminuo od srčanog udara, a pismo je objavljeno uz dozvolu njegove ćerke Rejčel Kreigton.

* * *

Dragi Rajan, Konor, Brendon, Čarli i Meri Katarina,

Moja draga i mudra ćerka Rejčel tražila je od mene da zapišem neke savete za vas, one koje sam naučio u životu.

Počinjem ovo pismo 8. aprila 2012., tačno na moj 72. rođendan.

1. Svako od vas je najlepši dar od Boga vašoj porodici i celom svetu. Setite se toga uvek, naročito kad sumnjate u sebe i kad ste obeshrabreni.

2. Ne plašite se nikoga i ničega i živite punim plućima. Sledite svoje želje i nade bez obzira na to koliko su teške i koliko se razlikuju od tuđih. Ljudi često ne rade ono što žele ili što bi trebalo jer konstantno razmišljaju šta će drugi misliti ili reći.

3. Svi smo mi sasvim obični ljudi. Neki nose preskupu odeću ili imaju velike titule ili moć i misle da su iznad svih ostalih, ali nije tako. Oni imaju iste sumnje, strahove i nade, jedu, piju, spavaju i prde, kao i sav normalan svijet.

4. Kad porastete i dobijete decu, uvek imajte na umu staru irsku poslovicu: Hvalite decu i ona će cvetati!

5. Budite dobri i uvek pomažite ljudima - naročito slabijima, onima koji su uplašeni i deci. Svi oni nose neku svoju tugu i potrebno im je vaše saosećanje.

6. Nemojte da se pridružitie vojsci ili bilo kojoj drugoj organizaciji koja vas trenira da ubijate. Rat je zlo. Sve ratove su započeli stari ljudi koji su prevarili mlade muškarce da mrze i ubijaju jedni druge. Starci prežive i, kao što su i započeli rat olovkom i papirom, završavaju ga na isti način.

7. Čitajte knjige koliko god možete. One su predivan izvor uživanja, mudrosti i inspiracije.

8. Uvek budite iskreni.

9. Putujte kad god ste u mogućnosti, posebno dok ste mladi. Ne čekajte da imate dovoljno novca ili dok se sve kockice ne slože. To se nikada, ali nikada ne dešava.

10. Izaberite posao ili profesiju koju ćete voleti. Naravno, biće i teških momenata, ali posao mora da vam bude uživanje.

11. Ne vičite! To nikad ne uspeva, a povređuje i vas i druge. Svaki put kad sam vikao, doživeo sam neuspeh.

12. Uvek ispunjavajte obećanja koja ste dali deci. Nemojte da govorite "videćemo" ako znate da je odgovor "ne". Deca očekuju istinu, dajte im je s ljubavlju i dobrotom.

13. Nikad ne govorite nekome da ga volite ako nije tako.

14. Živite u harmoniji s prirodom: izađite napolje, obiđite šumu, planine, mora, pustinje. To je veoma važno za dušu.

15. Grlite ljude koje volite. Recite im sada koliko vam znače, ne čekajte da bude prekasno.

Izvor: buka.com

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

I šta ja sad da radim?!? :)

што Срле....?

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

hm i kako sad uz neke od tih saveta ne zaglibiti u gordost i slično?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

TEŽI DA BUDEŠ SREĆANTekst pronađen u crkvi Sv.Pavla u Baltimoru 1692.g.

Teži da budeš srećan!Idi smireno kroz buku i užurbanosti sjeti se mira koji možeš naći u tišini.

Koliko je moguće, budi u dobrim odnosimasa svim ljudima.

Govori svoju istinu smireno i jasnoi slušaj druge,čak i glupe i neuke;i oni imaju svoju priču.

Izbegavaj bučne i nasilne osobe,one su teret duhu.

Ako uporediš sebe s drugima,možeš postati ogorčen ili ponosan;jer će uvek biti većih i manjih od tebe.

Raduj se svojim dostignućima i planovima.

Održi zanos za svoj lični poziv,ma koliko on skroman bio;to je prvo blago u promjenljivim vremenima.

Budi oprezan u svojim poslovima,jer svet je pun prevara,ali neka te to ne ometa da uočavaš vrline oko sebe.

Mnogi ljudi teže za visokim idealimai svuda je život pun heroizma.

Budi ono što jesi. Budi svoj!

Pogotovo nemoj glumiti ljubav.

I nemoj biti podrugljiv prema ljubavi,jer uprkos ogorčenosti i razočarenjima,ljubav je večna.

Spokojno primi iskustvo godina,skladno napuštajući stvari iz mladosti.

Ali nemoj sam sebe žalostiti izmišljotinama.

Mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti.

Osim održavanja zdrave stege, budi blag prema sebi.

Ti si dete svemira,ništa manje nego što su to drveće i zvezde.Imaš pravo biti ovde.

I bilo ti to jasno ili ne,nema sumnje da se svemir razvija kako treba.

Dakle budi u miru s Bogom, ma kako ga zamišljaš,i bez obzira kakav ti je posaoi čemu težiš u bučnom komešanju života,zadrži mir u svojoj duši.

Pored sve prljavštine i jadikovanjai porušenih snova, ovo je ipak divan svet.

Teži da budeš srecan!

• Волим 1

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

Не бих се сложио са пар ствари: 

2. Зависи које жеље. Жеље могу нанети велику патњу човеку ако се не испуне. Ако они буду желели да су богати, патиће чак иако постану богати. 

4. Не ваља много хвалити децу, а и иначе било кога. То повећава гордост. Треба хвалити, али мало и умерено. Треба и грдити. 

Подели на овим сајтовима

Pa, ja već u armiji.

па, ништа....ја преузимам кривицу....нисам те на време обавестила....:)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

hm i kako sad uz neke od tih saveta ne zaglibiti u gordost i slično?

све само умерено....и стално мислити на Господа....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Не бих се сложио са пар ствари: 

2. Зависи које жеље. Жеље могу нанети велику патњу човеку ако се не испуне. Ако они буду желели да су богати, патиће чак иако постану богати. 

4. Не ваља много хвалити децу, а и иначе било кога. То повећава гордост. Треба хвалити, али мало и умерено. Треба и грдити. 

човек много пати и без жеља....из целог текста се може схватити да су у питању ''умерене'' жеље...а нормално је имати жеље....

није нигде ни написано да треба развијати гордост....једноставно треба радити са децом, треба им посветити време и дати пуно љубави....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

October 17, 1946

D’Arline,

I adore you, sweetheart. 

I know how much you like to hear that — but I don't only write it because you like it — I write it because it makes me warm all over inside to write it to you. 

It is such a terribly long time since I last wrote to you — almost two years but I know you'll excuse me because you understand how I am, stubborn and realistic; and I thought there was no sense to writing. 

But now I know my darling wife that it is right to do what I have delayed in doing, and that I have done so much in the past. I want to tell you I love you. I want to love you. I always will love you.

I find it hard to understand in my mind what it means to love you after you are dead — but I still want to comfort and take care of you — and I want you to love me and care for me. I want to have problems to discuss with you — I want to do little projects with you. I never thought until just now that we can do that. What should we do. We started to learn to make clothes together — or learn Chinese — or getting a movie projector. Can't I do something now? No. I am alone without you and you were the "idea-woman" and general instigator of all our wild adventures.

When you were sick you worried because you could not give me something that you wanted to and thought I needed. You needn’t have worried. Just as I told you then there was no real need because I loved you in so many ways so much. And now it is clearly even more true — you can give me nothing now yet I love you so that you stand in my way of loving anyone else — but I want you to stand there. You, dead, are so much better than anyone else alive.

I know you will assure me that I am foolish and that you want me to have full happiness and don't want to be in my way. I'll bet you are surprised that I don't even have a girlfriend (except you, sweetheart) after two years. But you can't help it, darling, nor can I — I don't understand it, for I have met many girls and very nice ones and I don't want to remain alone — but in two or three meetings they all seem ashes. You only are left to me. You are real.

My darling wife, I do adore you. 

I love my wife. My wife is dead.

Rich.

PS Please excuse my not mailing this — but I don't know your new address.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...